Satunnaiset kuvat

Kädestä pitäen/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

007 Koillisen rataverkko ja Sokli

Tiistai 13.1.2015 klo 9:56 - yrjöpoeka

Nykyinen hallitus näyttää vihreää valoa Soklin liikenneyhteyksien rakentamiselle. Soklin kaivos on Koillis-Lapin alueelle äärimmäisen tärkeä. Sillä on vaikutuksensa myös muualle Pohjois-Suomeen. Tällä hetkellä Soklin tulevalle kaivosalueelle vie mutkainen ja kuoppainen metsäautotie. Tuleva hallituskausi on koko Pohjoiselle-Suomelle elintärkeä. Pohjois-Suomessa on löydettävä yhteinen tahtotila puolueiden välillä rautatieyhteyksille. Poisluettuna vihreät. Vihreät vastustavat rautatietä, kaivoksia ja metsien käsittelyä.

Juuri nyt on aika myös Kainuun ja Koillismaan aloittaa omien maakuntaliittojensa avulla vaikuttaminen valtioneuvostoon, jotta Koillisen rataverkkohanke otettaisiin mukaan samaan pakettiin. Samoin kaikkiin alueen kansanedustajiin. Saavutettavuus on koko pohjoisen ongelma ja erityisesti rautatieyhteys. Rautatien avulla suuria massoja on kannattavaa kuljettaa kauemmas. Pohjoistenliittojen yhteisessä paperissa kevään 2015 hallitusneuvotteluihin, Koillisen rataverkkohanke on esillä.

Rataverkon rakentamisella niin Kainuu, kuin Koillismaa saisivat alueiden elinvoiman kasvuun. Ratatyö itsessään tuo alueelle työtä ja toimeentuloa. Merkittävin asia se on Taivalkoskelle ja siellä erityisesti Mustavaaran kaivokselle. Metsätuloihin radalla olisi todella suuri merkitys nousevina kantohintoina. Tällä hetkellä metsät kasvavat, mutta sellupuuta ei ole kannattavaa kuljettaa kumipyörillä. Rautatien rakentamisen yhteydessä on kannattavaa rakentaa solmukohtiin uusia puutavaraterminaaleja.

Puutavaraterminaaleilla on jatkossa suuri merkitys erityisesti rautateille ja alueen kunnille. Seuraava puuterminaali on suunnitteilla Suomussalmelle. Puuvirtoja on kannattavampi kuljettaa rautateillä ja nämä terminaalit vahvistavat samalla rautateiden asemaa. Suomussalmi on yhdessä muiden kuntien mukana, vahvasti kannattamassa rataverkkohanketta. Kaikki mitä Kainuuseen ja Koillismaalle saadaan, on yhteistä ja puolustettavaa. Terminaalien ja rautatien mukana aluetalous saa elinvoimaa ja antaa tulevaisuuden uskoa.

Sitä me tarvitsemme. Uskoa tulevaisuuteen.

Avainsanat: soklinkaivos, koillisenrataverkkohanke, hallitusneuvottelut2015

029 Harkinnan puutetta

Sunnuntai 9.6.2013 klo 9:22 - yrjöpoeka

Perussuomalaisten jatkokevätkokous on takana. Asiat saatiin päiväjärjestykseen. Muutoin sen tiimoilta selvisi, että puolueeseen on päässyt sellaisia pyrkyreitä, joita eivät mitkään säännöt pidättele. He eivät myöskään peittele kohellustaan ja osaamattomuus vaivaa heistä jokaista. Huono puoli näistä koheltajista on se, että he juuri vahingoittavat puolueen julkikuvaa. Joku voisi nimittää heitä idiooteiksi, mutta minä en halua osoitella mitään kansanryhmää. Siitä on Jussi Halla-Aholla huonoja kokemuksia.

Piirin puheenjohtaja Toivo Kyllönen otti asiaan kantaa yleisönosasto kirjoituksellaan Kainuun Sanomissa 6.6.2013. Kyllösen mielestä meidän pitää rohkeasti putsata oman pesän likaajat puoluetoiminnasta ulos. Kunnallisvaaleissa meidät on äänestetty hoitamaan kuntalaisten asioita. Se on pidettävä kirkkaana mielessä. Koheltajat eivät tätä asiaa ole sisäistäneet. Kuin sonnilauma he marssivat omaa tietään ja se ei voi olla perussuomalaisten tie.

Ylä-Kainuu paikallislehden pääkirjoitus 30.5.2013, sai minut kyllä täysin ymmälleni. Päätoimittaja Martti Huusko kirjoitti metsien merkityksestä Ylä-Kainuulle. Asia on noin, metsillä on ja myös jatkossakin sillä on erittäin suuri merkitys aluetaloudelle. Pääkirjoituksessaan hän perää lisää yritteliäisyyttä erityisesti mekaanisen puunjalostuksen puolelle. Olen hänen kanssaan aivan samaa mieltä.

Sitten hän kirjoittaa, kuinka ”yhä suurempi osa metsävaroista lipuu kuin aikoinaan irtouitossa Etelä-Suomeen jalostettavaksi”. Hän jatkaa, ”Parhaillaan Kontiomäen asema-alueelle on suunnitteilla suuri raakapuuterminaali”. Sitten hän kirjoittaa sen, mikä sai minut ihmettelemään ja ymmälleni. Hän kirjoittaa, ” Sen ei soisi toteutuvan”.

Tuossa kappaleessa pääkirjoituksessa on suuria ajatusvirheitä, joita en olisi uskonut lehden päätoimittajalla olevan. Tosiasia on, että puuvirrat menevät etelään, koska alueella ei enää sijaitse suuria tehtaita. Olemme raaka-aine reservaatti ja se on hyväksyttävä. Kontiomälle ei ole suunnitteilla, sinne on jo rakennettu melkein valmiiksi puuterminaali. Päätoimittajan ajatus, ettei sen soisi toteutuvan, on aivan käsittämätön.

Terminaaleilla on jatkossa suuri merkitys erityisesti rauteille ja Ylä-Kainuulle. Seuraava puuterminaali on nimittäin suunnitteilla juuri Suomussalmelle ja paikkana on Pesiö. Puuvirtoja on kannattavampi kuljettaa rautateillä ja nämä terminaalit vahvistavat samalla rautateiden asemaa. Suomussalmi on yhtenä Koillisen-alueen kuntana muiden alueen kuntien mukana vahvasti kannattamassa Koillisen-rataverkko hanketta. Tämä rataverkko kuljettaisi tulevaisuudessa puuta ja alueen mahdollisista kaivoksista tulevaa malmia.

Olisikohan päätoimittajan tutustuttava hieman paremmin siihen, mitä alueella on suunniteltu ja päätetty? Kainuulaisena en voi hyväksyä ajatusta, että vastustaisimme sitä, mitä itsellä ei ole. Kaikki mitä Kainuuseen saadaan, on yhteistä ja puolustettavaa. Terminaalien ja rautatien mukana aluetalous on saamassa tulevaisuuden uskoa. Sitä me tarvitsemme. Uskoa.

Mutta metsä on nähtävä puilta.

Avainsanat: sääntömääräinenjatkokous, sonnilauma, jussihallaaho, ylä-kainuupaikallislehti, päätoimittajahuusko, puuterminaali, koillisenrataverkkohanke, usko