Satunnaiset kuvat

Nainen elämässäni

Uusimmat

Blogin arkisto

033 Naapurisopu, mitä se on

Lauantai 3.5.2014 klo 23:59 - yrjöpoeka

Olen elänyt lähiyhteisöni kanssa vuosikymmenet erittäin hyvässä sovussa. Naapuria on autettu tarvittaessa ja aina on huomioitu se, ettei naapureille aiheuteta haittaa. Se on ollut kirjoittamaton sääntö ja sitä ei ole tarvitse koskaan erikseen nostaa esille. Nyt muuttaessani ylävesien metsistä tänne kivikylään, välilanssiin, tilanne on osittain muuttunut. Yksi naapureistani ja sen poika erityisesti on ottanut elämäntehtäväkseen öisin pitää minun koirani hereillä ja haukkumassa.

Pidän metsästyskoiraani ulkona häkissä ja huolehdin siitä, ettei se turhaan hauku. Pieni pohjanpystykorvan ja suomenpystykorvan sekoitus. Kiltti 9 vuotias narttu. Naapurin ihmisille se on heti ensimmäisestä vuodesta lähtien ollut aivan raivona. Sitä alkuun ihmeteltiin, mutta parin vuoden aikana olen huomannut, että poika yrittää kaikin keinoin saada koirani raivoamaan. Nyt koirani huutaa säkä pystyssä kaikille sen talon asukkaille.

Vapun jälkeen tässä oli kaksi yötä rauhallista aikaa. Naapurin poika oli jossakin reissussa. Rauha loppui tänään. Olin jo vaimoni kanssa nukkumassa, kun koira aloitti rähinän. Seurasin ikkunasta pojan touhuja ja haukkuminen yltyi raivoksi häkkiverkon helähtäessä, eli poika heitteli jollakin häkkiä ja koiraa. Sen lisäksi poika alkoi koiralleni mesomaan ja silloin repesin minäkin. Muutaman voimasanan jälkeen syöksyin ulos katsomaan mitä voin tilanteessa tehdä.

Poika tiesi olla välittömästi ulko-ovellaan turvautumassa äitiinsä. Minulla on kantava ääni ja se taatusti kuului. Ei jäänyt poika asioita selvittämään. Tulen heti arkipäivänä ottamaan yhteyttä virkavaltaan, jotta jonkinlainen tolkku asioille tulee. Muutoin asiat voivat muuttua sanallisesta puolesta fyysisiksi.

En aio koirastani luopua tämän yhden vajakin takia. Seuraavan kerran kohdalla päästän koirani irti häkistä. Sitten juostaan ja huudetaan.

Kaksi vuosikymmentä olin rajavartiolaitoksen koiranohjaajana ja -kouluttajana. Minua harmittaa nyt vietävästi, ettei tuolla häkissä ole suurempaa koiraa. Mutta alan vakavasti sitä harkita. Pikkukoiraa on ollut helppo kiusata, isomman kohdalla loppuisivat piilopaikat.

Nyt on itsellä karvat pystyssä ja mietinnässä on, kuinka voin rauhoittua? Minulle voi ja minulle on vittuiltu ja tehty suoranaisia uhkauksia elämän varrella. Sitä saa tehdä jatkossakin, mikäli joku kokee sen aiheelliseksi. Vapun aikaan oli joillakin aihetta, mutta se kuuluu luontaisetuna politiikon elämään. Sitä en voi koskaan hyväksyä, että viatonta luontokappaletta ja kotikoiraa ehdoin tahdoin kiusataan. Tapaus on helppo tutkia ulkopuolisten toimesta. Annetaan koiran olla pihalla, kun ihmisiä tulee ja menee. Sitten kun koirani kuulee naapurin molempien autojen ääneen, se alkaa raivoamaan. Viimeistään siinä vaiheessa, kun se saa näköhteyden huuto on jatkuvaa.

Olen kertaalleen heti alkuvaiheessa kertonut ajatukseni pojan isälle ja kehoittanut pitämään huolta siitä, ettei kiusaaminen jatku. Kyseessä on jo aikuinen minua isompi nuori mies. Pitäisi ainakin sen puolesta tietää mikä sopii naapureiden kanssa elämiseen.

Tämä varmasti lisää epäsopua, mutta on parempi kirjoittaa ennekuin aivan repee. Nuorempana olisin jo aikoja sitten revennyt.

Näillä eväillä nukkumaan. Nämä ovat huonot eväät.

Lue lisää »

Avainsanat: naapurisopu, kirjoittamatonsääntö, koirankiusaaja, vajakki