Satunnaiset kuvat

Aamu ja lohi

Uusimmat

Blogin arkisto

003 Puolueiden ja politiikan remontti

Keskiviikko 2.1.2019 klo 14:58 - yrjöpoeka

Poliittiset puolueet ovat muuttuneet takavuosikymmenten selkeistä vaihtoehdoista samanlaisiksi. Vaalien alla puhutaan yhtä ja vaalien jälkeen toista. Konsensus on meillä se taikasana jonka nimeen vannotaan. Aivan presidenttiä, Sauli-1 myöten. Miten saisimme selkeät vaihtoehdot takaisin? Sitä miettii erityisesti äänestäjä parka.

Kommunistilla tulisi olla selkeä ero kokoomuslaiseen politiikkaan. Heidän tulisi aina olla eri hallituksessa. Tämän tietää äänestäjä. Mutta kuten Paavo Arhinmäki näytti aiemmin sateenkaari hallituksessa, viina on parempaa juoda ministeri Audin takapenkillä. Työväen puolueiden tulisi pysyä lestissään, juoda kossu työväentalon nurkan takana. Haukkua siellä porvarit ja pitää pönäköitä puheita työväenaatteesta. Mutta eihän se ole sopinut enää vassareille aikoihin. Ministeri Audin takapenkiltä puolustetaan kokoomuslaista politiikkaa.

Mutta palataan aluksi kunta tasolle. Eduskunnan tulisi säätää laki, jolla rajattaisiin kunnanvaltuutetun toimikaudet kolmeen. Miksikö? Nyt kunnissa pitävät valtaa yhdet ja samat ihmiset vuosikymmeniä. Valtuustoissa on todellakin +30 ja +40 vuotta istuneita jääriä. Tämä on muuttanut koko järjestelmän itseään säilöväksi. Mitä alemmas äänestysprosentti laskee, sitä varmemmin vanhat jäärät jatkavat. Ja äänestäjät kaikkoavat. Kunnissa ei uskalleta muuttua ajan mukana. Samalla uusia kasvoja ei tule mukaan politiikkaan, koska vanhat jäärät puolustavat omaa reviiriään. Erimieliset katoavat hyvin pian.

Sama tulisi tehdä myös eduskunnassa. Uusien kasvojen myötä uskallan väittää, että huomattavasti paremmin nuoremmat päättäjät uskaltaisivat pitää lupaamistaan vaihtoehdoista kiinni. Tämä rotaatio pakottaisi myös puolueet jatkuvaan uudistumiseen. Puolueiden pitäisi olla haluttava vaihtoehto uusille tulijoille. Jatkuva uudistuminen pitäisi eduskunnan ja puolueet ajassa paremmin kiinni. Nyt eduskunnassa iloitaan siitä, kuka on istunut kauemmin. Päinvastoin sitä tulisi kauhistella ja sen pitäisi olla lähtölaukaus uudistuksille. Miten voi politiikko uudistua jos on istunut 30-50-vuotta eduskunnan saunassa. Ei hän uudistu, vaan puolustaa järjestelmää joka turvaa hänen elämänsä.

Poliittiset puolueet saisivat uudistuksen myötä mukaansa jatkuvasti uudempia sukupolvia. Nythän poliittiset puolueet ovat täynnä muumioita. Näky on melkein sama, kuin oli Neuvostoliiton Punaisentorin mausoleumin katolla 1980-luvun lopulla. Muumioituminen näkyy parhaiten eduskunnassa. Dementia on sairaus, mutta sairaiden ei tulisi olla eduskunnassa. Puolueiden pitäisi myös entistä paremmin kouluttaa tulevat sukupolvet politiikan estraadeille. Uusien tulisi tietää perusasiat paremmin jo ennen ehdolle asettumistaan. Samalla puolueet pääsisivät eroon siitä, että heillä tulisi olla joku julkku keräämässä ääniä.

Jatkuvan koulutuksen myötä, myös puolueiden johto sisäistäisi puolueen sanoman paremmin. Ja erityisesti sen, mitä puolue edustaa ja onko se muille puolueille/äänestäjille selkeä vaihtoehto. Siispä nyt kolme pointtia: 1/Konsensus haudataan keskustan kuuluisaan perunakellariin. 2/Uskalletaan tuottaa selkeitä vaihtoehtoja ja pidetään niistä kiinni. 3/rajoitetaan edustajakaudet valtuustoissa ja eduskunnassa kolmeen.

Tässä selkeä ohjelma kevään vaaleihin sinne pyrkiville. Saa kopsata ja ottaa käyttöön.

Avainsanat: ministeriaudi, paavoarhinmäki, edustajakausienrajauskolmeen, punaisentorinmausoleumi, neuvostomuumiot, kolmepointtia

229 Kolme pointtia

Sunnuntai 28.10.2018 klo 12:40 - yrjöpoeka

Alexsander Stubb lanseerasi pääministerinä ollessaan sanonnan kolme pointtia. Nopean ja hyvin artikuloidun puheensa hän pystyi jäsentämään erinomaisen hyvin. Stubb on suomalaiseksi politiikoksi poikkeva sosiaalisen käyttäytymisen osalta. Lisäksi hän on erittäin kielitaitoinen ja osaa liikkua Euroopan politiikkojen joukossa sujuvasti. Olen oppinut arvostamaan häntä juuri Eurooppalaisena politiikkona. Suomessa hän joutui pienten piirin silmätikuksi noiden ominaisuuksiensa takia.

Eurooppa on viime vuosina hukannut yhdessä tekemisen ja siksi Stubb sen puolesta puhujana olisi erinomainen valinta juuri tässä ajassa. Toivottavasti kaikissa suomalaisissa poliittisissa ryhmissä ymmärrettäisin tämä. Eurooppa tarvitsee nyt sellaista henkilöä johtoonsa, joka voi antaa tulevaisuudenuskoa levottomalle nuoremmalle sukupolvelle. Liian monissa maissa puhutaan rajojen sulkemisesta. EU yhteisenä nimittäjänä on tuonut jokaiselle meistä hyvin paljon hyvää. Jokainen huomaa sen kulkiessaan EU-maissa. Yhteinen raha ja avoimet sisärajat. Jokaisella meistä on omia jälkeläisiä ja lastenlapsia kaikkialla Euroopassa. Siksi tätä yhteisöä pitää puolustaa.

Olen muutaman kerran saanut kuulla, ettei minulla ole mitään hyvää sanottavaa esimerkiksi kokomuksen politiikoista ja sen harjoittamasta politiikasta. Politiikan teossa puolue on liian yksisilmäinen. Sitä vastoin puolueessa on politiikkoja joita arvostan. Sauli Niinistö on heistä yksi. Jan Vapaavuori on ikääntyessään muuttunut ja pidän hänen rohkeudestaan, kun hän haastaa myös oman puoleensa. Hyvänä esimerkkinä on hänen kova kritiikkinsä puolueen linjasta maakuntahallinnon uudistushankkeen suhteen. Kokoomuksen naisten puolella on Elina Lepomäki ainoa sellainen jolla on oma mielipide. Toivottavasti jonakin päivänä puoluetta johtaa nainen ja se voisi hyvin olla Lepomäki.

On takuuvarmaa, että tämän päivitykseni jälkeen minun sanotaan suosivan vain kokoomusta. Puolue saa tarvittaessa ansionsa mukaan ja myös yksittäiset toimijat. Niin saavat kaikki muutkin puolueet. Pidän tänään itseäni vapaana puolueiden rajoittavista kahleista. Oppositiopuolueilla olisi juuri nyt tuhannentaalan paikka terävöittää linjaansa kun hallitus kompastelee. Sitä puolueet eivät tee, vaan odottavat kaiken satavan heidän laariinsa hallituksen kompastelun takia. Äänestäjänä tiedän ja uskon, että tämä sekava aika on paras hetki kertoa, mitä puolueet oikeasti tulevat ajamaan vaalien jälkeen. Linjan pitää olla selvillä ennen vaalikentille lähtöä. Taidan toivoa turhaan. Samaa liirumlaarumia toistetaan, mitä on tehty jo vuosikymmeniä. Siksi mikään ei muutu politiikassa, vaikka maailma on tänään aivan toinen.

Tänään uutisoidaan lasten osallistumisesta metsästykseen. Jotkut eivät antaisi lasten osallistua, koska nämä joutuisivat näkemään eläinten tappamista. Maailmassa on vielä kansoja, joissa lapset saavat nähdä, mistä liha esimerkiksi tulee. Lapsuudessani maataloissa tiedettiin mistä ruoka tulee. Vaarini opetti minut teurastamaan kotona. Olin silloin alle kymmenvuotias. Silloin oli luonnollista opettaa joillekin suvusta teurastamisen salat. Minut katsottiin silloin kelvolliseksi. Siksi pidän tänään nuorten metsästäjien puolta. Antakaa heidän metsästää rauhassa. Metsästys on hyväksi lapsille. Mielensä pahoittajat voivat nyplätä vaikka pitsiä.

Kolme pointtia. Kokoomus. Oppositio. Metsästys.

Avainsanat: alexsanderstubb, euroopankomissio, sauliniinistö, janvapaavuori, elinalepomäki, oppositiopolitiikka.kolmepointtia

061 Muunneltu totuus

Torstai 28.4.2016 klo 10:19 - yrjöpoeka

Eduskunnasta on tullut varsinainen valehtelijoiden klubi, mikäli uskomme viimeaikojen uutisia. Valtiovarainministeri aloitti pehmeät puheet ja selvisi siitä anteeksi pyytämällä. Puhui muunneltua totuutta tarkoituksella harhauttaa, tai sitten puhui mitä sylki suuhun toi. Venkoilusta asian tiimoilta voi sanoa, että kyseessä oli eduskunnan harhauttaminen. Aleksander sitten otti ja pyysi useaan kertaan anteeksi. Entistä hitaammalla puheenrytmillä varustautuneena valtiovarainministeri luo nyt puuttuvaa uskottavuutta.

Jatkoa tuntuu seuraavan. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka on astunut samaan kerhoon. Paljon räväkämmin hän syytteli sosdemien Timo Harakkaa valehtelijaksi eduskunnan istunnossa. Entisenä TV-toimittajana Harakka tuntee tutkivat kaverinsa ja on saanut käsiinsä oikeat paperit, mitä lyödä pöytään. Yön yli nukuttuaan Toivakka astui MTVn aamutenttiin pyytelemään anteeksi. Juridiikasta aikansa pulistuaan kertoi olevansa pahoillaan ja pyyteli anteeksi harhauttamisiaan. Nyt hänet on sitten harjattu puhtaaksi ja kokoomuksen puoluetoimistossa huokaistaan helpotuksesta.

Kokoomuksen kohdalla tämä tuntuu toimivan. Muiden puolueiden kohdalla tämän kaltainen peli ei ole toiminut. Ministerit ovat joutuneet lähtemään, mikäli ovat jääneet kiinni valehtelusta, tai sitten eduskunnan harhauttamisesta. Vihreiden Heidi Hautala joutui kävelemään ulos ministeriautosta. Huippuna voitaneen pitää pääministerinä toimineen Anneli Jäätteenmäen eroa. Silloinkin toimivat sosdemit moottorina. Kysyä voisi nyt, mikä erottaa kokoomuksen ministerit muiden puolueiden ministereistä?

Tästä varmaan voisi löytää kolme pointtia ja huudahtaa; fantastista. Itselle on tullut mieleen, että sosdemit hiillostavat kokoomusta ulos hallituksesta. Ovi olisi sitten auki sosdemien siirtymiselle päättäjän paikalle. Sitä en sano, että laatu heikkenisi, muuta en usko laadun paranemiseen. Samankaltaista sakkia he ovat. Sosdemeillä on kuitenkin muita puolueita paremmat kontaktit tutkiviin toimittajiin. Puolue on myös onnistunut rekrytoinnissaan oikein hyvin. Toisaalta se ei ole vaatinut suuria ponnisteluja. Yleisradio on aina ollut Reporadio. Punainen ja nyt myös vihertävä.

Muiden puolueiden pitäisi nyt aloittaa pitkäjänteinen nuorisovalmennus. Tavoitteena miehittää tulevaisuuden media omilla kasvateilla. Kaikki olisivat tietysti poliittisesti sitoutumattomia. Harhauttamismielessä heidät voisi opettaa puhumaan vihertäviä ajatuksia. Tämä työ voi kestää 10-20 vuotta, mutta tuloksena olisi sitten kamppailu suurimman puolueen paikasta. Näin isoa kalaa kannattaa todella pyytää.

Minua kummastuttaa sellainen mahdollisuus, ettei kotikuntani torilla ole tänä Vappuna minkäänlaista toimintaa. Ei makkaran ja kahvin myyntiä. Ei vappupallokauppiaita. Yksikään poliittinen puolue ei ole ilmoittanut lähtevänsä torille puheita pitämään. Yksi tuttavani sanoi jo aamusella, että kai sitä on lähdettävä sitten jonnekin ihmisten ilmoille.

Vapun säästä näyttää nyt poikkeuksellisesti tulevan tosi hyvä. Johtuisiko poikkeuksellinen hiljaisuus siitä. Perinteisesti vappuna on tuivertanut rivakka koillistuuli ja lumi- ja räntäsade on ollut usein seuranamme.

Tämän jutun kolme pointtia ovat: Eduskunnan harhauttaminen, anteeksipyytäminen ja Reporadio. Fantastista!

Avainsanat: muunneltuatotuutta, kolmepointtia, reporadio

050 Stubismeja osa1

Keskiviikko 1.10.2014 klo 16:38 - yrjöpoeka

Kolme pointtia.

Ensimmäinen pointti tuli elinkeinoministerin suusta. Han lausui näin: ”Me emme tee tietoisesti tyhmiä päätöksiä. Ne tehdään huolellisen punninnan perusteella, kansakunnan kokonaisetua miettien.” Tämä on tärkeä pointti hallituksen kannalta. Hallitus on huolellisen punninnan jälkeen, kansakunnan kokonaisetua ajatellen tehnyt ennenkin tyhmiä päätöksiä.

Toinen pointti on uusi vuoden alusta voimaan astuva alkoholilain muutos. Valmistajan on otettava vastuu kansalaisten puheista ja kirjoituksista. Valmistajien pitää siivota kansalaisten kehumiset omilta kotisivuiltaan ja muista mahdollisista viestiketjuista. Kansalaisten palaute saa olla vain negatiivista tuotteita kohtaan ja niitä palautteita ei tarvitse poistaa. Hallitus sääti ne rikoksiksi kansakunnan kokonaisetua ja ensimmäistä pointtia ajatellen.

Kolmas pointti on se, että hallitus lopettaa työttömyyden. Työttömät pääsevät maatiloille töihin ja kansakunnan kokonaisetua ajatellen kokoomuksen erinomainen edustaja on tehnyt lakialoitteen, että myös kaikki muut firmat ja yhtiöt saavat työttömät töihin. Hallituksen huolellisen punninnan jälkeen olemme päätyneet siihen, että työtön saa kokonaista 9 (yhdeksän) euroa jokaisesta päivästä. Suunnitelmissa on kansakunnan kilpailuedun palauttaminen ja se saadaan, koska työttömille ei kerry eläke etuutta, eikä lomakertymää. Hallitus on isänmaan asialla, näin saamme teollisuuden pysymään kotimaassamme.

Ai että mikä on kansakunnan etu? Kokoomuksen sisäpiirin mukaan se on kokoomuksen omaetu. Hallituksen suorittamissa tuolileikeissä kokoomus on aina saavuttanut vapaan tuolin ensimmäisenä. Kaiken varalta paikalle on saatu aina omia kavereita jeesaamaan.

Ai että milloin hallitus tekee töitä tavallisen kansan hyväksi? Kokoomuksen puoluetoimiston mukaan kohta neljä vuotta hallitus on tehnyt töitä kokoomuksen hyväksi. Ja koska kokoomus on kokenut sen hyväksi, siitä silloin hyötyy tavallinen kansakin. Olemme korottaneet tavalliselle kansalle veroja ja muita maksuja tietoisesti kansakunnan kokonaisetua ajatellen. Eläkeikää saimme korotettua ja siitä hyötyy tavallinen kansa. Saavat maksaa eläkekassoihin useamman vuoden ja siitä kertyvillä varoilla voimme tulevaisuudessa maksaa kokoomuslaisten eläkkeet.

Tällä kohtaa pysähdyin ja mietin, olenko nähnyt Stubbin ienrajoista unta ja siitä on tällainen houreinen kuva jäänyt mieleeni? Toisaalta, aivan kuin olisin kuullut näistä viimeaikoina. Mutta eihän todellisuus voi olla näin houreinen.

Eihän?

Avainsanat: stubismi, kolmepointtia, kansakunnankokonaisetu