Satunnaiset kuvat

INKA

Uusimmat

Blogin arkisto

067 Leivällä ja uskolla autuaaksi

Torstai 15.3.2018 klo 10:05 - yrjöpoeka

Jokainen meistä on tottunut luottamaan asiantuntijoihin. Näin tein minäkin silloin kun lähdin mukaan politiikkaan. Pikkuhiljaa huomasin, ettei se asiantuntijuus ole sen kummempaa kuin oma mielipiteeni. Asiantuntijan on huomatttavasti helpompi saada tietoa mielipiteen muodostamisensa tueksi. Luottamushenkilöllä se on kiinni samasta asiasta. Riittävästä tiedosta ja myos siitä kokemuksesta joita elämä on vuosien varrella antanut. Omaan mielipiteeseen meillä jokaisella vaikuttaa myös lähipiirin kokemukset.

Asiantuntijat antavat harkittuja lausuntoja ja heitä kutsutaan kuultaviksi erilaisiin julkisiin tilaisuuksiin. Soten valmistelun aikana olemme saaneet kuulla tiedoitusvälineiden kautta kriittisten mielipiteiden esittäjien harkittuja perusteluja. Nyt eduskunta on saanut keskustelujaan varten hallituksen esityksen. Samaan aikaan ovat hallituspuolue keskustan muumiot (entiset ministerit ja kansanedustajat) nostettu kuuluisasta perunakuopasta julkisuuteen. Kaikki he toitottavat kuinka merkittävästä asiasta on kyse ja että on meillä hyvä hallitus. Ja kenttä toistaa, katsokaa kuinka viisaita he ovat.

Nyt olemme saaneet kaupantekijäisiksi myös mielensä muuttaneiden lausunnot. Nämä aikaisemmin tutkittuun tietoon perustuneet kannaotot ovat yhdessä yössä muuttuneet. Nyt kriitikoina tunnetut asiantuntijat alkoivat kehumaan hallituksen tekemää työtä. ”– Maakunnat ovat suunnitelmissaan pitkällä ja odottavat henkeään pidätellen poliittisia päätöksiä, jotta pääsisivät vihdoinkin rakentamaan omia palvelujärjestelmiään.  ” Näin sanovat nyt mielensä muuttaneet asiantuntijat. Heikki Hiilamo, Marina Erhola ja Katariina Silander. Olisiko nyt käynyt ”asiantuntijoille” niin, että kenen leipää syöt sen lauluja laulat.

Useiden valtuustokausien aikana olen saanut olla mukana seuraamassa soten uudistamisen koukeroita. Jokaisen hallituksen lopputaipaleella olen saanut kuulla johtavien politiikkojen ja asiantuntijoiden suulla aivan samaa. Samoilla perusteluilla on sanottu, että on käytetty paljon aikaa ja rahaa ja olisi maallemme vahingollista ellei hanke toteudu. Aivan samoin on perusteltu, että soten henkilöstö odottaa henkeään pidätellen, milloin päästää töihin. Hankkeet ovat kaatuneet ja mikään ei ole muuttunut. Viime vaalien jälkeen muuttui, kun keskusta sai hallitusneuvotteluissa himoitsemansa maakuntamallin koplattua hallitusohjelmaan. Kepulle on aivan sama mitä sotessa tapahtuu. Heille on tärkeätä saada koko paketti päätettyä ennen seuraavia vaaleja.

Asiantuntija ja tavallinen ihminen on aivan samalla viivalla. Heihin on helppo vaikuttaa. Tavikselle riittää kun kerran asiantuntija jotakin sanoo. Asaintuntijalle riittää, kun hän aikuisen oikeasti ymmärtää kenen leipää syö ja ketkä siitä päättävät. Hallituksen kannattajille riittää, kun omat puoluestraapit näin sanoo. Hallituspuolueiden edustajilla on suuri kynnys kertoa, ettei keisarilla ole vaatteita. Vielä uskaliaampaa se on pienille luottamushenkilöille kunnissa ja maakunnissa. Väärin sanottu voi laittaa luottamusuran poikki. Helpompaa on toistaa jonkun ”asiantuntijan” lausumia. Siitä tulee ainoa totuus. Tämä toimii kuin uskonnossakin on. Tietoa ei tarvitse. Tarvitsee vain uskoa.

Tästä syystä Sipilä ajaa hanketta. Pelkkä usko riittää.

Avainsanat: hallituksensoteesityseduskunnalle, kenenleipääsyötsenlaulujalaulat.mielensämuuttaneet, maakuntamallinkoplaaminenhallitusohjelmaan, juhasipiläuskoo

109 Mitä huomenna tapahtuu

Torstai 26.11.2015 klo 13:32 - yrjöpoeka

Taas on tuomioita annettu. Kansalaiset ovat ajan hermolla sähköisen viestinnän avulla. Kempeleen uutisoitu raiskaustapaus sai sähköisen median kipunoimaan. Peräti pääministeri innostui lyömään löylyä kiukaalle, pitämällä kriisikokouksen tapauksen tiimoilta. Tätä pidin todella kovana ylilyöntinä, koska ketään ei oltu vielä tuomittu. Kiinniotettuja oli kyllä kaksin kappalein.

Pari päivää myöhemmin toinen on jo vapaana, koska ei ole millään tavoin osallinen asiaan. Silti hänen vapauttamisensa ei saanut ketään pyytämään anteeksi. Näyttää päinvastoin siltä, että poliisin suorittamiin kuulusteluihin ei luoteta. Tuntematon raiskaaja on myös paljastunut henkilöksi, jonka ”raiskattu” on entuudestaan tuntenut. En uskalla ajatella, mitä sitten tapahtuu, jos todetaan, ettei raiskausta oikeasti ole tapahtunut?

Kempele on lestadioilaisuuden kehtoa ja pääministeri myös julistaa samaa uskoa. Pieni paikkakunta on myös sukulaisuuden kehto. Siksi pääministerin ulostulo kriisikokouksineen voi joutua vielä outoon valoon. Pääministeri ja ministerit hoitavat kansalaisten asioita. Ei omia ja ei sukulaisten asioita. Kaikenlisäksi pääministerikin lausui tuomiotaan raiskaajille, vaikka rikos oli vielä tuomioistuimessa käsittelemättä.

Kempeleen tapausta ollaan heti käyttämässä verukkeena lakien muuttamiselle. Yleisen ilmapiirin tiedetään taputtavan karvaisia käsiään, koska nyt mamut saavat kyytiä. Lakien valmistelu ja muuttaminen yleisen vaahdon keskellä on erittäin arveluttavaa. Hallitus ajautuu näillä toimilla sellaiseen kaaokseen, ettei paremmasta väliä.

Olin eräässä palaverissa ja siinä nousi keskusteluun jostakin kumman syystä maahanmuutto. Yleensä kiivaimmilla vastustajilla ovat käsitteet sekaisin. Turvapaikanhakijat ja pakolaiset rinnastetaan niihin muuttajiin, jotka saapuvat maahamme töihin, tai sitten tulevat avioliiton kautta. Näin kävi tässäkin keskustelussa.

Useat olivat seuranneet minun kirjoituksiani vuosien varrelta ja he muistuttivat, että olen aiemmin ollut maahanmuuttokriittinen. Olen sitä edelleenkin. Kannatan sellaista maahanmuutto systeemiä, millainen on Uudessa-Seelannissa. Maahan otettaisiin valmiiksi koulutettuja ja vähintään englannin kielen taitoisia. Ja alle 35 vuotiaita. Me tulemme tarvitsemaan nopealla aikataululla ammattilaisia.

Turvapaikanhakijoista me emme tiedä vielä mitään. Heitä emme ole halunneet , emmekä valinneet. Heitä vain tulee. Tässä prosessissa menee aikaa ja suurin osa palaa takaisin. Koska meidän oma syntyvyys on alhainen, niin ilman maahanmuuttoa hyvinvointi järjestelmämme on todella vaarassa. Vanhustenhoito ja terveydenhuolto eivät vielä toimi pelkkien robottien avulla. Tarvitaan osaavia käsiä ja ihmisten välistä kanssakäymistä.

Turvapaikanhakijat ja pakolaiset tarvitsevat turvaa ja inhimillistä kohtelua. Se että olen perussuomalainen, ei siinä voi olla esteenä. Kuten Timo Soini on asian ilmaissut; kaikki elämä on arvokasta. Siihen kuuluvat myös kaikki meiltä turvaa hakevat ihmiset.

Onneksi maailmassa on myös hyviä asioita. 38 vuotta sitten aloitimme yhteiselon vaimoni kanssa. Jokainen vuosipäivä on merkittävä. Olemme saaneet viettää elämää yhdessä ja on mukava jatkaa tästä eteenpäin yhdessä.

Siksi tänään lämpiää sauna!

Avainsanat: hallituksenkriisikokous.lestadiolaisuuskempeleellä, koplaaminen