Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

278 Korot ja ?Hänen? hallituksensa

Torstai 19.12.2019 klo 15:30 - yrjöpoeka

Ruotsi on suunnan näyttäjänä. Euroalue johon Suomi kuuluu on elänyt miinus merkkisten korkojen aikaa jo pitkään. Samoin Ruotsi. Nyt Ruotsin keskuspankki on nostanut korkoaan. Tosiasiassa maa on vielä erittäin alhaisessa korkoprosentissa, eli nyt nostetaan -0,25% nollaan. Taso on vielä todella alhainen, mutta Ruotsi on nyt ensimmäinen itsenäinen talousalue, joka nostaa korkoaan. Eurooppa seuraa silmä kovana, kuinka Ruotsin käy.

1990-luvun alussa elimme vielä aikaa, jota kukaan ei takaisin enää halua. Korot olivat taivaissa ja samalla meidän maamme yrityksiä kaatui kuin kuloheinää. Sen jäljet näkyvät vieläkin vanhemmissa ikäpolvissa. 90-luvulla ja sen jälkeen syntyneet ovat tottuneet elämään nolla koron tai niinkuin nyt, miinusmerkkisen koron aikaa. Talouden asiantuntijat arvioivat Ruotsin liikettä merkittäväksi. Erityisesti siitäkin syystä, että Ruotsin taloustilanne on heikolla tolalla. Siksi tätä muutosta ja sen vaikutuksia seurataan huolella.

Vuodesta toiseen on eletty keskuspankkien luomassa elvytyksessä ja jäin pohtimaan, onko edessä tulevina vuosina korkojen paluu normaali tilaan? Miten Suomen hiipuva talous selviää, jos korkojen nousu alkaa. Suomi seuraa aina tarkoin Ruotsin tekemisiä, mutta nyt se ei pysty itsenäisesti reagoimaan Ruotsin toimiin. Mikäli Ruotsi palaa nousun tielle, kauanko kestää Euroalueen siirtyminen +korkojen tielle? Päätöksen tekeminen on tänään hitaampaa kuin itsenäisen keskuspankin tekemiset. Joka tapauksessa jotakin muutosta rahoitusmarkkinoille on tehtävä. Onhan se hullua, kun laitat rahasi pankkiin, sinun on maksettava siitä. Siitäkin huolimatta, että pankit tekevät tulosta juuri niillä pankkien tileillä olevilla rahoilla. Muistaako kukaan milloin viimeksi pankit ovat kehoittaneet tallettamaan rahaa säästötileille?

Pidin vielä viikko sitten Sanna Marinia SDPn tulevaisuutena. Vallitettavasti se toive oli väärin ajateltu. Hänestä paljastui ensimmäisessä opposition hiillostuksessa oman tiensä kulkija. Kuten hän välikysymyskeskustelussa sanoi, tämä oli ”hänen” hallituksensa. Siksi hän ärhenteli kokoomukselle ja pyysi häpeämään. Hän ei ärhennellyt perussuomalaisille, koska sieltä hän saa jo nyt takuuvarmasti lisää löylyä. Muutoinkin SDP ja Marin tietävät omien kannattajien tien kulkevan toista ääripäätä kohti. Käytän ääripäätä aivan tarkoituksella, koska ”hänen” hallituksensa edustaa nyt sitä toista ääripäätä.

On varmasti niin kuin Halla-aho on kertonut, että perussuomalaiset ja vihreät ovat ne vaihtoehdot ja muiden puolueiden tilanne vaikeutuu. Onkin mielenkiintoista nähdä tulevina vuosina, nousevatko perussuomalaiset valtaan keskustan nykyisillä valta alueilla. Se tilanne oli näkyvissä jo 2011, mutta sen jälkeen puolue itse kusi mahdollisuutensa. Silloin toteutui se näkökulma, että perussuomalaiset olivat turvonneet liian nopeasti ja liian paljon lyhyessä ajassa. Tällä vaalikaudella puolueella on aikaa vahvistaa puolue organisaatiotaan. Riittäkö se pitämään erimieliset ruodussa?

Kokoomuksen lähteminen mukaan perussuomalaisten tekemään välikysymykseen toimi niinkuin pitikin. Kokoomus on nyt apupuolue toisessa ääripäässä.

Avainsanat: ruotsinkeskuspankki, koronnosto, säästötilit, hänenhallituksensa, apupuolue