Satunnaiset kuvat

kesan loppu

Uusimmat

Blogin arkisto

095 Erilaisia näkökulmia Suomesta

Sunnuntai 17.3.2019 klo 15:39 - yrjöpoeka

Kokeilin kotimaan matkailua viikonlopun aikana. Lentomatka alkoi Kajaanin lentokentältä. Valitettavasti konetta ei lähtenyt ja siirryimme bussilla Oulun lentokentälle. Sieltä saimme lennon vaikkakin olimme myöhässä tapaamisestamme. Saimme kuitenkin vaimoni kanssa tehtyä sen mitä pitikin. Keli oli todella erilainen eripuolilla Suomea. Laitan oheen kuvan Espoon Sokos hotellin aukiolta ja torstaina otetun kuvan kotipihaltani. Kyllä talvi on talvi silloin kun lunta on riittävästi.

IMG_20190315_143641.jpg
Näkymä Espoon Sokos hotellin aukiolle. Likaista ja märkää lunta hieman.
IMG_20190312_111947.jpg
14.3 lumitilanne kotipihallani. Melkoinen ero. Olisi siinä termiittiparvelle puuhaa!

Perjantain aikana saimme mahdollisuuden tutustua nuorimman lastenlapsemme päiväkotiin. Pihalla velloi vesi ja likainen lumisohjo. Kotikuntani pienet lapsimäärät tulivat väistämättä mieleen kun kohtasin satapäisen pienen termiittiparven. Heitä konttasi pihalla ja ryömi. Piha oli tulvillaan likaista vettä ja sohjoa. Kuten arvata saattaa pieniä termiittejä se ei haitannut. Vesi ja sohjo roiskui ja äänten sekamelska oli vanhusvaltaiseen ympäristöön tottuneelle terveellistä silmien avaamista.

Lapsia meillä kyllä on, mutta ne sijaitsevat kohta kaikki etelän suurissa kaupungeissa. Uutisessa kerrotaan pelkästään Helsingissä olevan 703 päiväkotia. Päiväkodissa tuli myös selväksi, että maamme on jo nyt monikulttuurinen. Samaa kertoi myös kaupungilla liikkuessa kaikki ympäristössä. Kaikkialla missä näin siivojia näkyi ulkomaalaisten suuri osuus. Pitkästä aikaa tuli tunne, että lentoaseman tungos hieman ahdisti alussa. Onneksi se helpotti jo paluumatkaa odotellessa. Kajaanin lentoasemalla olikin sitten vallitsevana eurooppalaiset kansallisuudet. Ero Vantaaseen oli suuri.

Olen aina tykännyt seurata sivusta ihmisten olemuksia ja tarkkailen heidän tapojaan mielelläni. Koska täällä olen tottunut talveen, pisti silmääni nuoret polvihousuiset miehet. Ilmeisesti veri kiertää hyvin ja jaloissa ei ole vielä suonenvetoja. On myös aivan pakko sanoa, että suomalaiset ovat lihoneet. Erityisesti suomalaiset miehet. Valtavia roikkuvia vatsoja ja kaiken lisäksi he olivat taatusti nuorempia kuin olen itse. Koska olen tarkkailija näin kyllä mistä se johtui. Oluen voimalla reissuun ja siinä odotellessa erittäin rasvaista ruokaa ja sitten yltyy jano. Tätä poikkeavaa mahalihavuutta ei sen sijaan näkynyt ulkomaalaisilla. Ei miehillä eikä naisilla. Ero oli näkyvissä juomissa ja ruoissa.

Tein itsekseni yhteenvetoa ja tulin siihen tulokseen, että tulevaisuudessa maksamme tästä lihomisesta suolaisen hinnan kasvaneina sote-kustannuksina. Toivottavasti tuleva hallitus saa aikaiseksi jotakin soten osalta. Pohdin siinä istuksiessani, että pitäisikö sote palastella kahteen eri osioon? Ensimmäisenä ratkaistaisiin terveydenhuollon ongelmat. Samaan aikaan voisi aloittaa toisena hankkeena sosiaalipuolen tulevaisuuden tekemisen. Sipilän hallituksen perintönä näimme, että pelkästään sote on jo niin iso, ettei siihen sovi sekaan mitään muuta. Siksi kannattaisi sote pilkkoa pienempiin osiin. Silloin se voisi onnistua huomattavasti pidemmälle kuin nyt kävi.

Reissun parasta anti oli ehdottomasti lastenlasten tapaaminen. Itselleni huonoa oli se, että tapaamisesta tuli lyhyt ja edessä uusi ikävän pitkä tapaamisen tauko. Kysyin 6 v. Aliisalta voisiko ukki tulla päiväkotiin, koska minulla olisi aikaa käydä sitä. Vastaus tuli salamannopeasti. ”Et sinä voi, koska olet jo eläkkeellä!”. Mitäpä siihen on sanomista.

Kaikkinensa antoisa reissu. Silmiä avaava. Lapset on pääkaupungissa. Vanhukset maaseudulla. Mutta yksi on täällä hyvä. Täällä on oikea talvi!

Avainsanat: kotimaanlentomatkailu, pääkaupunginpäiväkotiemäärä, nuortenmiestenlihavuus, aikuisiändiabetes, oiKEATALVI