Satunnaiset kuvat

yrjöpoeka ja taimen

Uusimmat

Blogin arkisto

018 Normaalia helmikuuta

Torstai 4.2.2010 klo 18:06 - yrjöpoeka

Lunta on sadellut pikkuhiljaa, aivan kuin jokaisena muunakin talvena. Helmikuu on sateisin ja lumisin talven osa ja sen ansiosta pakkaset hieman hellittävät. Kävin tänään tekemässä taas jälkiä lumikengillä metsiin, sitä ennen laitoin vuodevaatteet ja matot tuulettumaan. Tänään on siivous ja pyykkipäivä, koska minulla menee nyt viikonloppu erilaisissa menoissa ja kokouksissa. Sunnuntai-iltana ehdin vaimoni syntymäpäivä kakkua syömään ja nyt saa vaimoni siivousten puolesta ulkoilla ja kuntoilla rauhassa.

Palautetta julkaistusta kirjoituksestani Ylä-Kainuu lehdessä on tullut ja se on ollut myönteistä. Kuntalaiset ovat todella hämmentyneitä uuden kunnanjohtajan valinnasta alkaneesta kirjoittelusta. Monien mielestä valtuutetut eivät ole tienneet, mitä he oikein päättivät. Nyt on jokaisella pelkona kuinka sitten toimitaan. Usea yhteydenottaja on todennut saman kuin minäkin, nyt on aika aloittaa pohdiskelu kuntien toimintojen yhdistämisestä. Tämä on hyvä merkki, nyt on aikaa seuraaviin kuntavaaleihin kolme vuotta, eli nyt on aloitettava pohdiskelut aiheesta. Mutta mikäli minä nämä kuntien jääräpäät tunnen, he vaikenevat täysin. Nyrkkejä puristellaan vain taskuissa ja pohdiskellaan, mitä minulle voisi tehdä, että olisin hiljaa? Aiheesta tulen jatkamaan keskustelua eri foorumeissa tulevana vuonna.

Yöjuna asia etenee nyt hyvin maakunnan hallinnossa ja tiistain maakuntalehdessä oli asiasta pieni, todella pieni uutinen. Torstaina pitää ministeriön ohjausryhmä kokouksensa ja siihen aiheeseen tulen palaamaan. 2006 lakkautetun yöjunaliikenteen palauttamista ennalleen vaaditaan nyt ensimmäistä kertaa maakunnan tasolta. Tämä on oikean suuntaista edunvalvontaa tulevaisuutta silmällä pitäen. Vielä vuosi sitten ei meidän vaatimuksiamme kuunneltu ollenkaan, johtavien poliitikkojen loukkaantuminen aiheen esiin nostamisesta oli yleistä. On todella mielenkiintoista nähdä, jos raideliikenteessä palataan hieman takaisinpäin kansalaisten haluamaan suuntaan, kuka ottaa ensimmäisenä ansion siitä itselleen. Epäilyksiä on yhden toverin suuntaan..?

Opettaja koulutuksesta on Kainari repinyt isoja otsakkeita ja pelottelee maakunnan väkeä sen loppumisella. Olen hieman pohdiskellut miksi sitä pitäisi suojella, kun ei suojella lapsukaisten opinahjoja, vaan isojakin peruskoulun yksiköitä ollaan lyömässä säästöjen nimissä kylmilleen.

Nämä kaksi uutista, yöjuna asia ja opettajankoulutus, ovat siinä mielessä mielenkiintoisia, että niistä näkyy mitä asioita maakuntalehtemme arvostaa.

Avainsanat: vuodenaika, kotisiivous, kuntapolitiikankiemuroita, yöjunanpalauttaminen, opettajankoulutuslaitos

012 Pakkaspäivä

Lauantai 23.1.2010 klo 21:00 - yrjöpoeka

Talven kylmintä keliä on tänään, aamusella -32 ja hieman hellitti päivällä, nyt taasen yli -30. Laitoin aamulla pirtin uuniin hyvän tulen ja aloitimme viikko siivouksen pitkästä aikaa yhdessä vaimoni kanssa. On se paljon joutuisampaa tehdä kahdestaan ja siinä sivussa saadaan aina pohdiskeltua, miksi toinen tekee asiat aina hieman toisin? Vaimoni inhoaa imurointia, vaikka talossa on ollut keskuspölyimuri jo vuodesta 1984. Ehkä minä tykkään siitä, että se on riittävän yksinkertaista hommaa ja siinä käy kova tohina? Mene ja tiedä, mutta puhdasta tuli ja naurua riitti.

Puolen päivän aikaan käväisin ajelemassa kuntakeskuksessa, perussuomalaisten yhdistyksen kokous oli ohjelmassa. Siitä enemmän tuolla toisessa osiossa. Oli kaunis talvinen ilma ajella tiestöllä ja rauhallista. Kotona olikin vuorossa pyöräily sisätiloissa ja saunominen. Lämpöä piisaa pirtissä, mikäpä tässä on parantaa maailmaa yhdessä vaimon kanssa.

Yöjuna asiasta olen kirjoitellut aika ajoin ja sitä olemme pitäneet esillä myös maakuntavaltuustossa. Aloitteemme johdosta se otettiin edunvalvonta asiaksi, mutta jälleen kuuluu kummia matkustamisen suhteen. Liikenneviraston uuden pääjohtajan Juhani Tervalan mielestä, rautatiekiskoja ei tarvita kuin 450 kilometriä pohjoiseen päin. Hänen mielestään pohjoiseen kannattaa kulkea vain lentämällä, hänelle se varmaan sopii, mutta se ei sovi pohjoisen asukkaille siitä syystä, että se on liian kallista.

Pohjoisen ääni ei ole kuulunut etelän suuntaan, missä on meidän edustajiemme ääni? Kainuuta on edustanut myös ympäristöministeri Paula Lehtomäki, mutta mitä hän on tehnyt äänestäjiensä hyväksi? Surullista sanoa, mutta hänen äänensä on kuulunut vain sinne, mistä vaalirahoitus on saatu. Pohjoisen Suomen suuntaan tämä ministeri on tuottanut vain vastakkain asettelua. On Kollajan allas hanketta, on Vuotoksen allasta ja kaiken huippuna hän on romuttamassa kansallispuiston Pallas-Ylläkseltä. Ministerin tarmo on todellakin mennyt vain rahoittajien hankkeiden eteenpäin viemiseen ja mitään hyvää hän ei ole äänestäjilleen suonut.

Olisi luullut, että erityisesti ympäristöministeriön toimialaan kuuluisi joukkoliikenteen ja halvemman muodon voimakas kannattaminen. VR:n olisi kannattanut tukea Lehtomäen vaalikampanjaa vähintään 10000 eurolla, ehkä sitten jotakin olisi tehnyt rautateitten tukemiseksi.

Kainuun lahja keskustalle on ollut täysi mahalasku, hän ei tohdi tarttua mihinkään, josta voi aiheutua vaikeuksia. Esimerkkinä puheenjohtaja keskustelu, nyt hän on saanut kukkahattu tädit intoilemaan äidin roolista. Seuraavaksi onkin vuorossa presidentin vaalit ja kukahan lienee kepun ehdokas?

Maakuntalehtemme ei yläkertakolumnissaan vieläkään tohtinut lemmikkiänsä moittia, ihmettelyä vain kun ei äänemme kuulu.

Avainsanat: ilmastonmuutos, kotisiivous, yöjuna, liikennevirasto, vaalirahoitus, ympäristöministeri, lehtomäki, ympäristöongelma