Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

149 Keskusta kuihtuu ja lisääntyvä elinvoima

Keskiviikko 4.7.2018 klo 11:21 - yrjöpoeka

Minulla on aivan ilmeisesti hieman kieroutunut huumorintaju, koska sain naurukohtauksen lukiessani YLEn uutista. Siinä perhepalveluministeri Annika Saarikko haluaa tarjota kaikille nuorille ilmaisen ehkäisyn. Syntyvyys on suurinta keskustan kannatusalueiulla ja siksi Saarikon esitys nosti tunnelman kerralla kattoon. Mitä enemmän nuoret saavat tietoa ehkäisystä ja tietoa siitä, että se on ilmaista, sitä varmemmin keskustalta loppuvat kannattajat.

Kannatan erittäin lämpimästi tätä ministerin aloitetta. Saarikon kannattaisi naulata tämä asia jo nyt lukkoon. Seuraava hallitus ei välttämättä enää tartu tähän asian vaatimalla vakavuudella. Toinen asia on sekin, ymmärtävätkö muut puolueet millaisen aseen tämä antaisi toisille puolueille. Kaikille Tampereen pohjoispuolen asukkaille pakollinen ja ilmainen ehkäisy. Muutamassa vuodessa yksi ongelma olisi pelkkää historiaa. Toki naurun tyrskeen lomassa tiedän tässä olevan taustalla toki muutakin ja vakavaa asiaa. Abortti ei koskaan ole leikin asia. Se todella voi olla nuorelle traumaattinen asia. Se voi painaa myös vanhemmalla iällä.

Suomussalmi otti kaksi vuotta sitten lapsiperheitä pakolaisleiriltä. Tulijat olivat Syyrialaisia. Suurella innolla heistä odotettiin uutta verta Suomussalmen ikääntyneeseen väestöön. Heti alussa kotouttaminen läksi minun mielestäni täysin väärille urille. Sen lopputuloksena Suomussalmella on 26 tulijasta jäljellä enää yksi perhe. Ns. asiantuntijat kertovat julkiselle medialle, kuinka hyvin homma on toiminut. Kotouttaminen on ollut täydellistä.

Lapsille sopeutuminen kieleen ja kulttuuriin on helppoa. He saavat arkisin täydellisen kielikylvyn koululaisten joukossa. Vanhemmat säilyvät kielitaidottomina vielä vuosia ja siksi työpaikan saaminen on todella vaikeata. Kaiken lisäksi heillä on oppimista siinä, että kaikkeen tekemiseen tarvitaan ammattikortti ja niitä voi olla joillakin jo kymmeniä. Ne kortit eivät koskaan tee kenestäkään ammattilaista. Ne ovat pelkkää rahastusta. Voi olla lopulta niin, että kaikki arabimaista tulleet ovat yrittäjiä. Siinä ei tarvita ammattikortteja.

Pidän edelleenkin täysin virheellisenä sitä käsitystä, että naapurimaasta Venäjältä muuttanut voisi tietää mitä on olla pakolainen ja maahanmuuttaja. Siksi tunnen närästystä lukiessani taas kerran ylistyslaulua siitä, kuinka avioliittoon Suomeen tullut voi ymmärtää pakolaisten haasteet. Syyrialaiset tulevat sodantuhoamista kaupungeista. Heiltä on tuhoutunut kaikki ja osa omaisista haudattu raunioihin. Median edustajat eivät enää viitsi edes ajatella, mitä kirjoittavat. On aivan eri asia tulla avioon maahanmuuttajana, kuin tulla kaiken menettäneenä pakolaisena. Eri kultturista ja uskonnosta.

Suomen kieli ei ole helppoa, mikäli ei ole käynyt lapsena lävitse Suomen koululaitosta. Tämän kuulee helposti kotikyläni kaupoissa. Aikuisten kieli ei taivu 10-vuodenkaan avion jälkeen, vaan pysyy karkean murteellisena. Suomussalmen kunnanvaltuusto on taas tehnyt päätöksen ottaa pakolaisia. Pidän sitä pelkkänä rahastuksena, koska kukaan ei edes halua pakolaisten jäävän Suomussalmelle. Tässä on havaittu helppo keino työllistää muutamia tuttuja näihin projekteihin vuodesta toiseen. ELY-keskus on mukana tässä touhussa. Kielitaidottomat ”kotoutetut” joutuvat etelän kaupunkien maahanmuuttolähiöihin.

Suomussalmi kehuu hyvää kotouttamista. Nyt on lisätty kunnan elinvoimaa.

Avainsanat: peruspalveluministeriannikasaarikko, ilmainenehkäisynuorille, abortti, pakolaistenkotouttaminen, valtionrahastaminenpakolaisilla, kunnanelinvoimanlisääminen

169 Tulosvastuu hukassa

Torstai 31.8.2017 klo 10:30 - yrjöpoeka

Olen hiljalleen tutustunut uusiin kuntalaisiin Syyriasta. Nyt olen herännyt ihmettelemään rahojemme tarkoituksetonta käyttöä. Käyttäjät puolustautuvat varmasti sillä, että he toimivat virkavastuilla. Maksajana olen oikeutettu vaatimaan tulosvastuuta, en organisaatioiden itsekästä elämää.

Maahanmuuttaneiden kotouttamisella on tietysti hyvä tarkoitus. Neljän (4) vuoden päästä heidän pitäisi hallita kieli niin hyvin, että he läpäisevät kielikokeen. Kielikokeen läpäiseminen on yksi ehto kansalaisuuden saamiselle. Tämä näkemäni järjestelmä Suomussalmella ei sitä tue millään tavalla. Tähän kotouttamiseen ei pidä sotkea maahamme Venäjältä saapuneita. Heillä on yleensä tarkoitus tänne muuttamiseen. Avioliitto ja pääsy länsimaiseen sosiaalijärjestelmään. He oppivat kielen jotenkuten avioliiton aikana. Samoin heidän kulttuurinen eronsa ei ole niin suuri kuin esimerkiksi Syyriasta saapuneilla.

Miksi me kunnissa emme ota kotouttamista oikeasti omiin käsiimme? Teemme päätöksen pakolaisten ottamisesta kuvitellen, että jokin ihmeellinen taho kotouttaa heidät hyviksi Suomussalmelaisiksi. Samoin heille opetetaan muiden toimesta myös kieli ja kulttuuri. Lyhyellä oppimäärällä on tullut selväksi, ettei tästä näin tule yhtään mitään. Kuka voi paremmin opettaa kieltä, kulttuuria ja tapojamme paremmin kuin me itse.

Meillä on hyvä, vaikkakin hiipuva kouluverkosto. Oppilasmäärät laskussa. Miksi me emme sido kielikoulutusta omaan peruskouluumme? Koulut voisivat opettaa Suomen kieltä iltapäivisin aikuisille ammattitaitoisten opettajien johdolla. Nyt kieltä koulutetaan nähdäkseni ammattitaidottomasti ja ns.opettajina vahvasti venäläisittäin murtaen puhuvia. Tätä valvoo ELY-keskus. Nähdäkseni se pitää vain yllä omaa järjestelmäänsä. Valtion rahan pitäisi tulla opetettavien määrän mukaan kotouttamiseen kolmen (3) ensimmäisen vuoden aikana. Sen päätyttyä koulu järjestäisi kielikokeen. Se olisi vahva mittari valtiolle rahojemme hyvästä käytöstä.

Kultturin ja tapojen kouluttaminen vahvasti venäläisittäin murtaen ei tule onnistumaan. Miksi meidän kansalaisopistomme ei toimi sen moottorina? Kianta-Opisto olisi minun mielestäni uuden rehtorinsa johdolla pätevin opastamaan uudet kuntalaiset mukaan yhteisöön. Koko maahanmuuttajien kotouttamisen johto olisi annettava Kianta-Opiston rehtorille. Tässäkin valtion raha seuraisi koulutettavia ja tulokset olisivat selkeästi mitattavissa.

Nyt on kulutettu yksi vuosi ja sen voin sanoa muutamien tapaamisten jälkeen perheiden parissa, että kielikoulutus on yhtä tyhjän kanssa. Tälle on saatava heti stoppi. Kunnan on otettava itse vastuu ja esitettävä valtiolle uudenlainen tapa hoitaa kotouttaminen. Nyt uudet kuntalaisemme on eristetty hakatalojen lokeroihin. Uusia ollaan hankkimassa, vaikka nykyiset haluavat pois vankilaksi kokemastaan asuinpaikasta. Miehet haluavat töihin ja perheet toisten lapsiperheiden pariin asumaan.

Heitä nimitellään eripalavereissa edelleenkin kiintiöpakolaisiksi, vaikka he ovat Suomussalmen kunnan asukkaita. Kunta on edellisellä valtuustokaudella tehnyt päätöksen lähettää kaikille kuntaan muuttaneille kirje kunnanjohdolta ja pieni lahja. Ymmärtääkseni tämä tapa ei ole nyt koskenut kaikkia. Itse katson tehdyn päätöksen koskettavan kaikkia.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

Avainsanat: maahanmuutonkotouttaminensuomussalmella, kielitaidonosoittaminenkansalaisuuttahaettaessa, peruskoulusidottavakotouttamiseen, kuntalaistentasaarvoinenkohtelu

168 Tiedämmekö mitä päätöksillämme saamme

Tiistai 29.8.2017 klo 16:00 - yrjöpoeka

Suomenvaltio ja kaikki kunnat tekevät usein hyvää tarkoittavia päätöksiä. Päätöksiä ei valvota loppuun asti ja sitten vuosien jälkeen ihmetellään sitä, ettei päätöksellä haluttu toive ole toteutunut. Otetaan esimerkiksi maahantulevien kielen opiskelu. Siitä puhutaan ja erityisesti kunnissa organisaatiot hehkuttavat kuinka hyvin he ovat onnistuneet. Valtiolla ja kunnilla on sama tapa. Organisaation perustamisen jälkeen ne alkavat elää omaa elämäänsä. Organisaatiossa työskentelevät alkavat pitää itse organisaatiota kaikkein tärkeimpänä.

Mikä sitten olis se tärkein asia? Tietysti se mitattavissa oleva asia. Kuinka kielikoulutus on omaksuttu maahantulijoiden osalta. Kuinka hyvin kielikouluttajat ovat onnistuneet. Tätä ei suinkaan tehdä. Organisaation johto hehkuttaa asioita julkisuudessa ja media nielaisee syötin kakistelematta. Heidän ei tarvitsesi kuin hieman raaputtaa pintaa syvemmältä ja itsepetos paljastuisi. Näin on jo käynyt kotikunnassani ensimmäisen vuoden osalta. Aikaa on hukattu media- ja somenäkyvyyteen johdon osalta.

Valtio ei valvo kokonaisuutta. Rahaa laitetaan palamaan ja tulokset ovat yhtä tyhjän kanssa. Miksi ulkomailta maahan tulevia ei istuteta valmiin organisaation penkille, eli peruskouluun? Kouluille voisi hyvin perustaa aikuisten ryhmiä iltapäiviksi. Nyt palkataan kielen opettajiksi ketä sattuu ja ilman mitään tulosvastuuta. Pääasia on, että palkka juoksee. Korruptiosta en sano sanaakaan, se on muiden tutkittavissa oleva juttu.

Toinen ja mielestäni vakavampi juttu on asumiseen liittyvä. Maahantuloa vastustava huutojoukko mestarin johdossa huutaa jatkuvasti, kuinka Ruotsissa on asumisalueita, joissa vallitsevat viidakon lait. Suomessa jokainen päätöksenteon parissa puuhaileva uskottelee, ettei sellaista meillä Suomessa tule koskaan tapahtumaan. Uskooko kukaan tällaiseen puheeseen? Miltä tilanne näyttää Suomussalmella ensimmäisen vuoden jälkeen? 

Suomussalmelle muuttaneet asutettiin kunnan tyhjeneviin kerrostaloihin. Kunta halusi lapsiperheitä ja niitä myös sai. Ongelmaksi onkin noussut se, että talojen asukaskunta elää aivan erilaista elämää kuin lapsiperheet. Alkoholi on valitettavan yleinen ongelma. Pakolaisleireiltä tulleet eivät käytä alkoholia ja lapsiperheille paikka on suorastaan peloittava. Uudet asujat ovat asiasta reklamoineet ja halunneet muuttaa sellaisille alueille, missä on ympäristössä muita lapsia. Valitettavasti ongelmiin ei ole haluttu tarttua.

Keskustelu siitä, että maahantulleiden palveluja on helpompi ja taloudellisempi hoitaa, kun he asuvat samassa kerrostalossa on vastuutonta. Asutetaanko seuraavat tulijat samoihin lokeroihin?  Tyhjiä tiloja täynnä olevassa kunnassa ei tällaista keskittämistä pidä miettiä. Kun valtio maksaa nämä ensimmäiset vuodet, olisi erittäin hyvä saada tulijat integroitumaan mahdollisimman hyvin ympäröivään yhteisöön. Nyt he joutuvat vain pohtimaan, kuinka päästä ahdingosta pois.

Jotkut tulijoista toivovat jo takaisin pääsyä pakolaisleirin toivottomuuteen. Voisin esittää kaikille kysymyksen: kuinka meni niinkuin omasta mielestä?

Avainsanat: pakolaistenkotouttaminenkunnissa, organisaatioidenitsetarkoitus, kielikoulutuksenpakollisuus, peruskoulukielenoppimisenympäristöksi, kuinkaniinkuinmeniomastamielestä

128 Uskollisuus äitivenäjälle

Maanantai 12.6.2017 klo 10:32 - yrjöpoeka

Viime vuosisadalla meidän naapurinamme oli suuri ja mahtava Neuvostoliitto yli 70-vuoden ajan. Silloiseen kansalliseen uhoon liittyi erittäin näkyvästi voittamaton punaarmeija. Se pysyi voittamattomana myös maailmansodan pyörteissä Saksaa vastaan. Voittamattomuus oli sidoksissa suurempaan ihmismassaan ja sitä he käyttivät surutta. Voitetun sodan jälkeen naapuristamme näkyi ja kuului, kuka on herra talossa. Sitä kerrottiin vieraille, mutta erityisesti omalle väestölle. Venäläinen on ja pysyy venäläisenä, asuipa hän missä päin maailmaa tahansa. Myös Suomessa. Tarvittaessa uskollisuutta tullaan kysymään ja pakotietä ei ole.

Nykyinen Venäjä on päässyt hieman ahdingostaan Neuvostoliiton ikuisen valtion romahduksen jälkeen. Venäjä hakee suuruutta jälleen sotimalla. Jokainen naapurimaa saa olla varpaillaan, mitä milloinkin johtajan päästä pulpahtaa ulos. Suuruutta Venäjä haluaa alleviivata myös sillä, että Putin lähetti sotavoimansa ulkomaille. Syyriassa Venäjä saa nyt käytännön toimissa testata aseitaan vastaamaan nykyaikaisen sodan vaatimuksia. Nykyaikainen sota on muuttunut aseteknologian temmellyskentäksi.

Nykyaikaisilla aseilla tuhotaan nyt aseettomia ja puolustuskyvyttömiä kaupunkilaisia. Venäjä on tuntenut alemmuutta länsimaita kohtaan, kun se on seurannut median välityksellä lännen teknologista kehitystä. Syyrian diktaattori tarjosi Putinille mahdollisuuden tulla testaamaan ihmisillä aseiden toimivuutta. On uskomattoman helppoa iskeä ohjuksilla ja täsmäpommeilla aseettomien siviilien kimppuun. Toki tätä kuorrutetaan sillä, että pommitettavat kapinoivat diktaattori Assadia vastaan. Venäläisille kelpaa tämänkaltainen syy erittäin hyvin. Suuruuta uhoava Venäjä saa jälleen patrioottisia sankareita, joita juhlitaan Voitonpäivinä.

Suomeen muuttaneet venäläiset ovat alkaneet käyttäytyä aivan toisin, kuin Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Se näkyy kaikkialla. Maata ja kiinteistöjä ostetaan. Venäläisten juhlapyhinä he kiiruhtavat sadointuhansin maahamme ja he eivät enää anteeksi pyytele. Myös maahamme muuttaneet venäläiset ovat Putinin valtakaudella selvästi muuttuneet. Heille Putin on pyhä ja hän on aina oikeassa. Venäjän valtio toki vaatii kaikilta venäläisiltä pyyteetöntä uskollisuutta kaikissa tilanteissa.

Koska maahamme muuttaneet pitävät Putinin toimia oikeutettuina, herää muutama kysymys. Maahamme tulleita on meillä niinsanotusti kotoutettu ja heihin törmää ainakin kotikunnassani väistämättä. Suomussalmi on nyt nousemassa oikein mallikappaleeksi siitä, että venäläiset on päästetty mestaroimaan ja kotouttamaan kuntaamme tulleita pakolaisia. Eli he kotoutettuina osaisivat paremmin kotouttaa uudet tulijat. Näin se ei kuitenkaan ole. He voivat toimia tulkkeina oman maansa kansalaisille, mutta kotouttaminen ja sen vastuu kuuluu vain ja ainoastaan suomalaisille.

Kysymys on siinämielessä ongelmallinen, että Suomussalmelle on saapunut Syyrian pakolaisia. He ovat pakolaisia oman diktaattorinsa ja Venäjän asevoimien tuloksena. Nyt he törmäävät Suomessa uudelleen venäläisiin. Venäläiset pitävät syyrialaisia toisenluokan kansalaisina ja Suomessa asuvat ovat uskollisia isänmaalleen. Suomussalmen uuden valtuuston ja kunnanhallituksen on syytä miettiä, ketkä oikein kotouttavat syyrialaiset Suomussalmen ja Suomen kansalaisiksi.

Syyrialaiset tuntevat myös omaa kansallisylpeyttä ja heidän historiansa on pidempi kuin venäläisten. Jossakin vaiheessa näen sellaisen mahdollisuuden, että syyrialaisten mitta tulee täyteen. Minä en halua kotikuntaani ja maahamme sellaista tulevaisuutta, jossa eri kansallisuudet aloittavat vihollisuudet. Jopa minä kaukana sotaa käyvistä maista, näen tässä suuren ristiriidan. Syyrialaisten kotouttajina eivät voi ja eivät saa toimia venäläiset.

Kaikkien Suomeen tulevien kansallisuuksien paras kotouttaja ja oman maan lakien ja käytäntöjen parhain ymmärtäjä on suomalainen. Meillä on ammattitaitoista väkeä tähän työhön. Suomen hallituksen on herättävä ja otettava tämä aihe käsittelyyn. Hallituksen agendalla on ollut maahanmuuton estäminen. Nyt on nostettava asialistalle suomalaisuuden opettaminen. Mikäli haluamme edelleen kertoa, että maassa maan tavalla, silloin on lähdettävä alkeista.

Suomen tavoista opettaa parhaiten suomalainen.

Avainsanat: vladimirputin, voittamatonpunaarmeija, venäläinennationalismi, aseteknologiankehittäminensotimalla, uskollisuudenpakkoäitivenäjälle, syyrianpakolaiset, kotouttaminen, maassamaantavalla,

068 Kotona Suomessa

Keskiviikko 18.5.2016 klo 11:23 - yrjöpoeka

Sain tilaisuuden olla mukana maahanmuutto- ja kotouttamistyön koulutuksessa. Tilaisuus kesti kaksi tiivistä päivää ja vielä on jäljellä kolmas päivä kesäkuussa. Karhulanvaaran koulukeskuksessa pidetty tilaisuudessa oli runsas osanotto, miehiä ja naisia. Erilaisia ammattiryhmiä ja hännänhuippuna sain olla joukon jatkeena luottamusmiehen roolissa.

Ensimmäisen päivän teemana oli; Pakolaisten vastaanotto ja alkuvaiheen palvelut. Luennoitsijoina maahanmuuttoviraston asiantuntijoita ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen väkeä. Välillä jaloiteltiin ja tehtiin ryhmätöitä. Erittäin hyviä keskusteluja sain olla kuulemassa ja sain ottaa osaa keskusteluihin itsekin. Ensimmäinen päivä oli todella tiivis, pidin sen antia itselleni erinomaisena.

Toisen päivän teemana oli sitten; Kotouttamistyö. Päivän luennoitsijana oli alan työtä arjessa tehneitä ammattilaisia. Päivän teeman aiheet olivat nyt konkreettista ja sen anti kaikille oman kunnan ihmisille todella hyvä. Molempina päivinä näkyi selvästi se, että Suomussalmi on valmistautunut pakolaisten tuloon hyvin. Keskustelu ja mielipiteiden vaihto aiheista jatkui ruoka- ja kahvitauoilla vilkkaana. Juuri nämä keskustelut olivat minusta päivien parasta antia.

Joitakin paikalla olleita kummastutti minun mukanaoloni. Ihmeteltiin, kuinka joku perussuomalainen voi olla kiinnostunut aiheesta. Kerroin kyselijöille, että minun tapani on ottaa asioista selvää ja silloin on parasta olla mukana asioiden suunnittelu ja valmisteluvaiheessa. Lisäsin siihen myös sen, että valtiovallan suunnalta on pyydetty kunnilta apua pakolaisten vastaanottamiseksi.

Suomussalmen kunnanvaltuusto on antanut myöntävän lausunnon asiasta ja minun kunnanhallituksen jäsenenä on sitä kuunneltava. Olipa kriittinen tai ei, työ on tehtävä ja se on tehtävä hyvin. Siksi on tiedettävä mistä puhutaan ja miksi. Keskusteluissa tein selväksi myös sen, että perussuomalaisissa on myös niitä, joille maahanmuutto ei ole mörkö ja pelon aihe.

Eilen aamulla ajoin koulukeskuksen alueelle ja lähestyessäni parkkialuetta, tietä oli ylittämässä juuri linja-autosta tulleita pieniä koululaisia. Vastakkaisesta suunnasta lähestyi lapsia naisen ohjaama auto ja lienee todennäköisesti vienyt oman lapsensa päiväkotiin. Huomatessani auton liian kovan vauhdiin vilkutin valojani, koska olin pysähtynyt odottamaan lasten tien ylitystä. Lapset seurasivat valojeni vilkuttelua ja ylittivät tietä. Naisen ohjaama auto koukkasi hieman ja sujahti lapsiryhmän välistä vauhdilla.

Jäin ällistyneenä paikalleni ja pääsin liikkeelle vasta tovin jälkeen. Olin todella kauhuissani ja kerroin tilanteesta kunnahallitukselle illan kokouksessa. Uuden koulukeskuksen liikenneturvallisuuteen on kiinnitetty kovasti huomiota nimenomaan lasten vanhempien suunnasta. Nyt aivan ilmeisesti vanhempi törttöili liikenteessä ja vaaransi samalla kertaa usean lapsen loukkaantumisen.

Viimeaikoina on paljon puhuttu liikennekurin ja käyttäytymisen höltyminen. Tien kunnossapitäjät kohtaavat tänään jatkuvasti törkeää kielenkäyttöä ja keskisormi sojottaa usein autoilijoilla. Naiset eivät kuulemma ole mikään poikkeus.

Lieneekö tämä eilinen sellainen. Oma kiire antaa oikeuden unohtaa toisten turvallisuus.

Avainsanat: kotonasuomessa, pakolaiset, kotouttaminen, liikennekuri

173 Nyt repee..

Maanantai 12.10.2009 klo 23:02 - yrjöpoeka

Luin uutisen ja tuli heti mieleen, että nyt valtimo rusahtaa. Suomessa syntyy koko ajan työttömiä ja tämä ruotsinkielisten lahja puhuu suomeksi sanottuna sitä ihteään. Missä vaiheessa tämä ä… viedään oikeuteen ja syytetään Suomalaisille vihamielisestä toiminnasta? Maahanmuuttoministeri Astrid Thors haluaa kuntien palkkaavan savimajoista tulleita suoraan kuntien palkkalistoille. Jos ne eivät ole koskaan tehneet mitään muuta työtä, kuin kyyhöttäneet apinanleipäpuun juurella ja ryypänneet paikallista perinne juomaa, työtäkö ne ryhtyisi nyt tekemään? Ministerin mielestä osa tulee jo suoraan valmiiseen työpaikkaan, tuleehan ne, repimään rahaa seinästä!

Missähän maailmassa ne ministerit oikein elää, ilmeisesti omissa lautakasoissaan. Suomessa on aina selvitty omin voimin luottamatta vieraaseen apuun ja nytkin selvitään. Työttömiä tulee juuri näiden herraskaisten ruotsinkielisten ansiosta, heidän on pääoma ja he säätelevät niitä hanoja joilla tänne syntyy työttömiä.

Pikkuisen kotouttamista ja kuntien palkkalistoille voidaan palkata Thorsin lahjoja Suomelle! Miksi ei kotouteta Suomen työttömiä ja anneta töitä heille? Suomen kansalaiset osaavat jo valmiiksi Suomen kielen, tai onko se jutun vitsi juuri siinä? Haalitaan maahan mitä tahansa ja yhdistellään niitten sukuja ja avot, Suomen vanhusten tulevaisuus on turvattu.

Olen yrittänyt hallita mieltäni ja kirjoitella sivuilleni hyvin maltillisesti, mutta nyt kyllä käämit lopulta kärähti. Ruotsinkielinen rannikko alue voitaisiin myydä Venäjälle ja vaihtokaupassa voisimme pyytää menetettyä Karjalaa! Minusta kauppa olisi kannattava molemmille osapuolille. Suomalaiset saisi kaipaamansa Karjalan ja ruotsinkieliset saisi oikean kielikylvyn, sitähän ne ovat aina kaivanneet.

Vedän välillä henkeä…

Ilmojen puolesta keli on pysynyt hyvänä, aamulla -8 ja tuulesta ei tietoakaan. Käsi oli palautunut jo aika hyvin ja kävin ajamassa puita lisää tienvarteen. Huomenna on tiedossa lisää monipuolista kuntoilua moottorisahan ja mönkijän kanssa. Täytyy sanoa, että tästä minä tykkään!

Nyt sain komennon lopettaa ja lähteä yöpuulle. Käskyn antajaa tottelen erittäin mielelläni ja lähden ennen toista komentoa. Kiitoksia tämän päivän yhteyden ottajille, on ollut erittäin mieluisaa saada palautetta.

Avainsanat: maahanmuuttoministeri, apinanleipäpuu, kotouttaminen, karjala, venäjä, palaute