Satunnaiset kuvat

Syysaamu

Uusimmat

Blogin arkisto

027 Käänteistä sosialisointia

Perjantai 26.1.2018 klo 11:37 - yrjöpoeka

Sosialisoinniksi sanottiin ennen sitä, että sinun tavarasi muuttuvat yhteisiksi tavaroiksi ja tavaroiden käytöstä päättävät sitten muut. Viimeisten vuosien aikana meillä on ollut menossa käänteinen tilanne. Hallitukset ovat vaihtuneet, mutta sotea on pakotettu muottiin jos toiseenkin. Viimeisimmän ponnistelun tuloksena kuntien verovaroilla rakennetut ja maksetut terveydenhuollon kiinteät rakenteet ovat lipumassa yksityiseen omistukseen. Osan nämä yritykset kelpuuttavat ja osan jättävät lahoamaan kuntien kontolle. Mitäpä niillä kunnat tekevät, koska työvoima on siirtynyt yksityisiin firmoihin

Yksityiset firmat saavat ne kiitoksilla haltuunsa lupaamalla sitten hoitaa kunnan tarvitsemat palvelut. Kissa kiitoksilla elää ja kuntalaiset saavat entistä kauempana olevat palvelut. Esimerkiksi eri maakunnissa ovat yksityiset yhtiöt jakaneet reviirinsä joihin toinen kilpailija ei tule. Palvelun tuottaja voi sitten myydä osan kiinteistöistä pois ja keskittää palvelut yhteen. Tähän ei ole julkinen puoli koskaan pystynyt, vaikka haluja on ollut. Yksityisellä puolella ei estoja ole ja kassat vahvistuvat kun ilmaiseksi saatu myydään kalliilla hinnalla vaikkapa kunnalle takaisin.

Käänteinen sosialisointi jatkuu nyt kiivaana kaikkialla. Seurakunnat ovat nyt tämän saman atteen lumoissa. Jokainen toitottaa sitä, ettei enää ole varaa mihinkään. Siksi on aloitettu isojen yksikköjen kasaamiset. Kainuussa koko maakunnan kirkot halutaan yhteen. Sitä minä joskus olen kummastellut, että satavuotta sitten oli köyhyyttä ja monenlaista vaivaa. Silti rakennettiin kirkkoja ja muita rakennuksia seurakuntien käyttöön. Tänään sanotaan kaiken olevan niin kallista ja yksin ei voi enää jatkaa. Mitä voi parantaa jos useita köyhiä yhdistyy yhdeksi isoksi?

Paljonkin. Osa kirkoista mätänee paikoilleen. Osa jotenkin kitkuttelee. Kainuussa muutama kirkko voisi jatkaa. Kuhmo, Sotkamo, Suomussalmi ja Kajaani. Muut saisivat muuten vain harrastella omissa kodeissaan hengellisiä menoja. Suomeksi sanottuna palvelut paranee, kun ne keskitetään. Kajaanilaisten tarpeet nousisivat aivan uuteen kukoistukseen yhtymisen kautta. Miksi näin kävisi kysyy nyt moni? Kajaanilla on kirkko ja seurakuntalaiset. Muutamilla kunnilla on näiden lisäksi tuhansien hehtaarien maa- ja metsäomaisuudet. Paltamo, Puolanka ja Suomussalmi kärjessä. Yhtymisen kautta enemmistö päättäisi sitten, mitä niillä tehdään.

Kirkko seuraa näin aktiivisesti sitä yhteiskunnan mallia, joka on nyt muodissa. Sosialisoidaan meidän ylläpitämät omaisuudet muiden käyttöön. Mitään sananvaltaa siihen ei sitten enää olisi. Ennen tätä köyhien yhteenliittymistä nämä maa- ja metsäomaisuudet pitäisi muuttaa kuntien yhteismetsiksi. Suomussalmella olevat seurakunnan maat liitettäisiin kunnan alueella olevaan yhteismetsään. Metsistä vuosittain tulevat varat käytettäisiin kunnan asukkaiden hyvinvointiin. Hautausmaiden ylläpitoon. Ikäihmisten hengelliseen hyvinvointiin. Kunta olisi se jakava organisaatio.

Käänteinen sosialisointi ilmeisesti toteutuu hallituksen aktivointi mallissa. Otetaan kansalaisten työpanos ilmaiseksi yksityisten yritysten käyttöön. Ilmainen työvoima voi sitten hakea leipää Hurstin leipäjonoista. Kätevää tämänkaltainen toiminta. Eläkekassojen miljardit säästyvät, koska tulevaisuudessa ei ole enää ketään eläkkeeseen oikeutettua.

Milloin kuppi kääntyy nurin? Ihminen haluaa omansa takaisin.

Avainsanat: käänteinensosialisointi, useastaköyhästäyksirikas, sotesoppa, seurakunnatkriisissä, seurakuntiensuuretmaaomaisuudet

183 Ihmettelyn aika ohitse

Sunnuntai 18.12.2016 klo 12:44 - yrjöpoeka

Olen ihmetellyt viimeisten viikkojen aikana kohonnutta lämmitysöljyn kulutusta. Huoltomies kehoitti aivan ensimmäiseksi kutsumaan nuohoojan paikalle. Mikäli sen jälkeen ei kulutus laske, on aloitettava tarkempi tutkimus. Tänään kaikki on selvää ja syy löytynyt.

Nuohoojan käynnin jäljiltä vaimoni siivousihmisenä oli huomannut sivurakennuksen huoneessa nokijälkiä. Siivouspäivän päätteeksi hän päätti luututa lattian ja siivota vierashuonetta muutoinkin. Pihalla puuhastellessani vaimo kutsui minut katsomaan huonetta ja sen kosteutta. Verhot olivat olleet laskettuina ja ikkunat olivat olleet aivan vetiset. Lisäksi huone oli todella kostean tuntuinen.

Pikkuisen aikaa sitä ihmeteltyäni, huomasin likaveden aiheuttamia juomuja pinkopahveissa. Aikaisempi omistaja oli laittanut putket piiloon katonrajaan ja koteloinut ne lastulevyllä. Olimme varmoja jo siinä vaiheessa, että nyt on putkistossa vuoto ja alan ammattilainen on kutsuttava paikalle. Häntä odotellessa revin verhouslevyjä pois ja sen alta paljastui vettä helmeilevät pinnat ja putkistot.

Putkimiehen tultua ei mennyt kauaa, kun hän oli jo varma siitä, että vuoto on kuumavesilinjassa. Pullistuneen lattian kohdalta löytyi sitten oikea kohde ja heti päällysvillojen alta paljastui suihkuava putki. Liitoskohdan helmen viereen oli syntynyt reikä veden kuluttavasta vaikutuksesta. Putkimies korjasi vuodon ja minä aloin säkittämään kuumana höyryäviä villoja. Ensimmäisen kerran sain käsitellä villoja, ilman mitään suojaimia. Eivät pölisseet ja eivät pölise vieläkään.

Alkavalla viikolla odottelen vakuutustarkastajaa paikalle. Sen jälkeen olemme taas hieman viisaampia. Se on aivan selvää, että vierashuoneen lattiat ovat aivan märkinä ja myöskin seinärakenteisiin on päässyt todella paljon kosteutta. Sieltä ei vesi haihdu aivan odottelemalla. Purkamista riittä jatkossa. Kaiken keskellä on oltava onnellinen, ettei vuotokohde ollut talojen välissä olevassa runkolinjassa. Huonoa on se, että vesi on päässyt paikkoihin, missä sen ei pitäisi olla.

Päivä oli todella pitkä ja saunan lauteilla oli hyvä istua pitemmän aikaa. Edellisen päivän luistelukaatumisen jäljiltä oli selkä ja hartiat sen verran jumissa, että lämpö teki todella hyvää. Vasta viimeyön aikana kipetyivät kaulan seudun lihakset pään retkahduksen takia. Jälleen kerran on muistettava ne hyvät asiat. Hyvä kypärä suojaa pahemmilta vammoilta. Tärhdyksestä kyllä toipuu, kun päänuppi on ehjä.

Aamun uutisista ykkönen oli oikeuskansleri Jaakko Jonkan huoli hallituksen aikeista sivuuttaa perustuslain pykälät poliittisten paineitten takia. Usein aiemminkin kuluneella hallituskaudella esiin on noussut heppoinen lainvalmistelu. Nyt oikeuskansleri nostaa kissan näkyvästi pöydälle. Moni sosiaalisen median kommentoijista syyttä Jonkkaa siitä, että hän nostaa asian esille julkisessa mediassa.

Uutisten taustoihin tutustuttaessa selviää, että tämä taitaa olla enää ainoa keino. Kun hallitus ei kerran kuuntele oikeuskanslerin huomautuksia ja valmistelijat kiirehtivät hankkeita poliittisten paineitten takia. Poliittinen paine ei voi kuitenkaan sivuuttaa kaiken pohjana olevaa perustuslakia.

Pian on aika vaaleille ja hallituksen vaihdolle.

Avainsanat: öljylämmitys, pinkopahvit, vesijalämmöneristeet, oikeuskanslerijaakkojonkka, perustuslakikriisissä

008 Hei, me ollaan rikkaita

Torstai 23.1.2014 klo 19:54 - yrjöpoeka

Muuta ei voi sanoa, kun olen seuraillut päivän uutisantia maakuntalehden nettisivuilla. Kainuun kunnat rahoittavat maakunnallisen sote-kuntayhtymän ja jokainen hetki on ollut puutetta rahasta. Kustannuksen ovat kasvaneet nopeammin kuin yleinen hintakehitys antaisi aiheen olettaa. Sote-kuntayhtymän hallitus on nyt hiljaisuudessa huomannut, että rahaa on, kun vain keksitään rahan käytölle hyvä syy. Nyt se hyvä syy on keksitty. Sitä en Suomussalmen kunnanvaltuutettuna kyllä purematta niele.

Rahan puutetta on valiteltu joka paikassa ja erityisesti Suomen hallitus on huutanut rahapulan perään. Samalla tavoin Suomen hallitus on toiminut kuin nyt Kainuun sote-hallitus on tehnyt. Keksinyt hyvän syyn, kuten Kreikan (eurooppalaisten pankkien) pelastamisen rahoittamisen. Siksi valtakunnassa on väännetty kovasti kättä ja lopulta on saatu aikaiseksi palkkasopu. Työntekijä- ja työnantajajärjestöt sopivat palkoista ja siinä sovittiin 20 euron korotuksesta. Sopua on kehuttu ja presidentti on samalla vaatinut isopalkkaisia palkkamalttiin.

Sote-hallitus ei ilmeisesti ole seurannut valtakunnallisia suosituksia, eikä ole kuunnellut rahoittajien (kuntien) ääntä. Ei kyllä ole edes kysynyt. Kunnat ovat asettaneet raamit, millä sote-palvelut pitäisi tuottaa. Kainuun sote-kuntayhtymän talous on miinuksella useita miljoonia ja tässä tilanteessa hallituksen olisi pitänyt pitäytyä valtakunnallisella tasolla. Mutta ei. Sote-hallitus päätti korottaa sote-johtaja Maire Ahopellon palkkaa kerralla 600 euroa.

Päivän toisessa uutisessa samaisessa lehdessä korotusta on perusteltu sillä, että muissa vastaavissa tehtävissä olevilla on isompi palkka. Niin on, vastaavasti muiden alueiden väestömäärät ovat kokonaan toiset. Palkkoja ei voi verrata niihin. Aikaisempi palkka on ollut kilpailukykyinen tehtäviin suhteutettuna. Johtaja Ahopellon tavat tuntien voi olettaa hänen asettaneen vaatimuksen palkankorotuksesta tai hän katselee töitä muualta. Tätä en väitä, mutta vahvasti oletan.

Talous sotessa on kuralla ja en maksajana hyväksy tätä korotusta. Joudumme koko ajan karsimaan kuluja kaikesta, myös kuntalaisten palveluista. 600 euron korotus on kertakaikkiaan posketon. Toivottavasti sote-valtuutetut ja kunnat heräävät tähän. Yhtäaikaa Puolanka jättää maksuja maksamatta. Tätä menoa eivät Kainuun kuntien persaukset kertakaikkiaan kestä.

Sanotaan, että valon lisääntyessä keväällä alkavat hullut huutaa. En väitä, mutta tuntuu siltä, että sote-hallitus on saanut liikaa valoa.

Avainsanat: meollaanrikkaita, palkankorotus, palkkamaltti, kainuunsotekriisissä, sipilänkunta

062 Mietteitä hallintokokeilun savuavilla raunioilla 2

Sunnuntai 30.9.2012 klo 18:56 - yrjöpoeka

Olen kiertänyt maakuntaa viimeisten neljän (4) vuoden aikana ja koko ajan on lisääntynyt tyytymättömyys lähipalveluiden katoamiseen. Viimeksi lauantaina sain muutamilta oman kuntakeskuksen asukkaalta musertavia arvioita vanhusten saamasta palvelusta. 80 ylittänyt vanha rouva katsoi minua läheltä silmiin ja sanoi hiljaa, ”te nuoret ette tiedä mitä elämä näissä taloissa on.” Rouva kertoi kuulleensa vuosien varrella aina vaalien alla samat tyhjät lupaukset. Hänen viestinsä oli minulle selkeä. Hän ei luottanut enää yhteenkään poliitikkoon ja äänestäminen oli turhanpäiväinen asia. Mitä voi sanoa ihmisille, jotka ovat raataneet vuosikymmeniä paremman elämän toivossa ja maksaneet kiltisti veronsa? Ei ole ihme, että äänestysprosentti on laskenut vuosi vuoden jälkeen.

Juuri samana päivänä maakuntalehti julkaisi jutun, jossa kehuttiin Suomussalmen olevan Kainuun ainoa elinkelpoinen kunta. Muut kunnat olivat rapakunnossa ja kaksi elinkelvotonta. Suomussalmi on hoitanut taloutensa hallintokokeilun aikana hyvin. Talous on kunnossa, koska valtionosuudet ovat tuoneet erityisesti Suomussalmelle hyvää. Samaan aikaan kunnan alueella olevat lähipalvelut ovat ajautuneet maakunnan talousahdingon takia heikoiksi. Kainuun kaikki kunnat ovat useina vuosina laittaneet sote-asioiden hoitoon entistä vähemmän rahaa, samalla kun valtionosuuksia on käytetty seinien pystyssä pitämiseen. Tulevalle vuodelle 2013 kunnat ovat ilmoittaneet leikkaavansa lisää palveluja. Tämä asia on ilmoitettu sote-johtajalle ja virkakoneisto valmistelee tulevalle sote-kuntayhtymälle budjettia sen tiedon perusteella. Suomussalmella se tarkoittaa akuuttivuodeosastolle toiminnan alasajoa.

Hallintokokeilun alussa Kainuussa haettiin yhteistä hyvää liittämällä sote-palvelut yhdeksi. Kokeilun kuluessa usea kunta huomasi, että kuntarakenne voidaan pitää entisellään vielä muutamalla vuodella. Etsikkoaika rakenteiden keventämiseksi hukattiin. Suomussalmi oli 1967 vuoden lopussa 15900 asukkaan kasvava kunta. Nyt luku on enää vajaa 9000. Silloin kasvatettiin rakenne ja hallinto nykyiseksi. Väestön väheneminen jatkuu edelleen seuraavat 10-20 - vuotta, 200-300 hengen vuosivauhdilla.

”Hallinnollisesti Suomussalmi kuului aluksi Oulujärven erämaa -nimiseen suurpitäjään. Vuodesta 1599 lähtien koko Kainuu kuului Paltamon emäpitäjään, joka jaettiin vuonna 1647 kahtia Sotkamon ja Paltamon pitäjiin. Suomussalmi kuului jälkimmäiseen aina vuoteen 1786 asti, jolloin Suomussalmi liitettiin kappelina Hyrynsalmen seurakuntaan. Kirkollinen hallinto kesti Suomussalmella vuoteen 1867, jolloin siellä siirryttiin kunnallishallintoon. Samalla pitäjän nimi muutettiin Kiannasta Suomussalmeksi.” Tämä lainaus löytyy täältä.

Edellä mainittu kertoo olennaisen. Kuntarakenne ei ole ikuinen, vaan sillä on tiukat siteet väestön määrään ja koko maakunnan tilaan. Nyt ympäröivä yhteisömme on huonossa hapessa ja kunnat vartioivat revirejään mustasukkaisesti. Erityisesti nykyinen valtapuolue keskusta omista taktisista syistään haluaa kuntarakenteen pysyvän muuttumattomana. Kaikki tämä muutosvastarinta siitäkin huolimatta, että kaikki kuntalaisten tarvitsemat palvelut häviäisivät kunnista kokonaan.

Vaalislauseemme ”Kunnat kuntoon!” on todella osuva.

Avainsanat: vaalilupaukset, lupauksiinpettynytäänestäjä, parempielämä, valtiovarainministeriö, elinkelvottomatkainuunkunnat, kainuunhallintokokeiluloppu, kunnatkriisissä, emäpitäjä, kunnatkuntoon

038 Toukokuu, kevään airut

Keskiviikko 2.5.2012 klo 20:53 - yrjöpoeka


Edellisen päivityksen jälkeen on paljon vettä virrannut ylävesiltä alajuoksulle päin. Paljon yhteydenottoja olen saanut maakunnan sote-työntekijöiltä. Maakuntahallituksen aloittama säästökämpanja on viemässä palveluverkoston todella tiukoille. Viikonlopun aikana olin minä ja moni muu ihmeissäni, kuinka huonosti on rakennettu yhteydenottojärjestelmät esimiesten suuntaan. Henkilöstön jouduttua todelliseen kriisiin ei mistään löytynyt ketään, joka olisi esimiehenä vastannut ja auttanut henkilöstöä. Viimeisenä keinona joutuivat luottamusmiehet ja joukossa minä itsekin, yhteydenottojen ja avunhuutojen kohteeksi. Tänään yritin varmistaa, ettei vastaavaa voi enää tapahtua. Jää nähtäväksi, saadaanko järjestelmä toimimaan.

Sosiaali- ja terveyslautakunta kävi pitkän ja tiukan keskustelun tämän hetkisestä tilanteesta. Taloutta ja toimintaa käsitellessä, lautakunta teki nyt selkeän esityksen lisätalousarviosta maakuntahallitukselle. Jokainen lautakunnan jäsen oli yksimielinen esityksestä ja se on hyvä alku. Jatko on kiinni maakuntahallituksesta ja kuntienjohtajista. Varmaa on se, että nyt on lopultakin aloitettava keskustelu myös kuntien rakenteista.

Jatkan huomenna aiheesta ja huomisen aikana yritän saada selvää, miksi kehitysvammapalvelut eivät vastaa lähettämääni kyselyyn? Laitoin kysymykset sähköpostilla 26.4 ja ilmeisesti postin kulku verkossa on hidasta. Kysymykseni kuului:

”Muutama kysymys joihin haluaisin saada vastauksen luottamusmiehenä pikaisesti.
Mitkä ovat Kajaani ryhmäkotien hoitopäivähinnat, asukkaiden vuokrat kuukaudessa, ateriakorvauksen suuruudet vuorokaudessa, ylläpitokorvauksen suuruus? Mitä asioita hoitopäivän hintaan on sisällytetty, sisältääkö se kaikki oman hallinnon ja keskushallinnon vyörytetyt kulut ja sisältyykö siihen myös huollon ja pääomakulut.
Lisäksi mikä on henkilöstömitoitus suhteutettuna asukkaiden tarpeisiin ryhmäkodittain?”

En tiedä, ovatko kysymykset liian vaikeita vastattavaksi? En väitä kehitysvammapalveluita haluttomiksi vastaamaan, pieniä epäilyksiä aiheesta on hieman olemassa. Vielä tämän vuoden aikana minulla pitäisi luottamushenkilönä olla oikeus saada näitä tietoja.

Kuluneen viikon parasta antia on ollut uuden lapsenlapsen syntymä. Se on juhlistanut alkavaa kevättä. Isovanhempana ja ukkina oleminen on maailman paras asia.

Avainsanat: sotepalvelutkriisissä, yhteydenottojärjestelmä, lisätalousarvio, kuntarakenteetsyyniin, palvelujaleikataan, hoitopäivähinnat,

015 Onko elämää ilman erikoissairaanhoitoa?

Keskiviikko 16.2.2011 klo 10:25 - yrjöpoeka

Maakuntalehden pääkirjoituksen mukaan ei. Kainuun hallintokokeilun ajan olen suhtautunut erittäin kriittisesti siihen, että kaikki voimavarat keskitetään erikoissairaanhoitoon. Keskussairaalan toimintoja on kehitetty ja tiloja on uusittu. Ongelmia se ei ole poistanut ja ei mielestäni tule niitä koskaan kokonaan poistamaankaan.

Maakuntalehti on ollut koko hallintokokeilun ajan toimintojen keskittämisen puolestapuhuja ja se on nähnyt siinä mahdollisuudet suuriin säästöihin. Huolimatta maakunnan todella suurista etäisyyksistä, lehti on nähnyt keskittämisen maakunnan tulevaisuuden ykkösasiana. Nyt on ilmeisesti havahduttu siihen, että tämän kortin käyttöönoton myötä valtion suunnalla on myös havahduttu asialle.

Säästöjen nimissä sitä on huudettu Kainuussakin. Nyt on ääni muuttunut ja lehti ei näe sellaisia luotettavia laskelmia, joilla sitä voitaisiin perustella. Kysyä voi, onko olemassa sellaisia luotettavia laskelmia, jotka osoittaisivat erikoissairaanhoidon olevan Kainuun tulevaisuuden kynnyskysymys?

Aikaisemmin kuviteltiin useita asioita olevan Kainuulle viimeisiä oljenkorsia. Esimerkkinä on UPM ja Opettajankoulutuslaitos. Elämä jatkuu näistä huolimatta ja aina poistumat jollakin ajanjaksolla korvautuvat jollakin muulla toiminnolla.

Myönnän auliisti sen, että erikoissairaanhoito on tärkeä. Perusterveydenhuollon parempi toimiminen ja sen parantaminen, säästäisi tulevaisuudessa erikoissairaanhoidon kustannuksia. Nyt pitäisi saada päätöksentekijöille kokonaan uusia ajattelumalleja tulevaisuuden terveydenhuollosta Kainuussa. Laskelmia pitää olla useammasta vaihtoehdosta. Yhden ja ainoan vaihtoehdon tuominen päätöksentekoon, on ollut koko hallintokokeilun suurin turmio. Vaihtoehdoton politiikka estää kaiken järjen käytön.

Lehti yllätti ja ällistytti minut todella seuraavalla toteamuksella: ” Keskussairaalan aluetaloudellinen merkitys on luultavasti jopa suurempi kuin Kainuun Prikaatin.

Erikoissairaanhoito saa rahoituksen valtiolta ja kunnilta. Kainuun Prikaatin rahoitus tulee aluetalouteen kokonaan valtion rahoista. Mielestäni tämä oli lehdeltä sellainen viesti päätöksenteon koneistolle, että sillä tulee olemaan omat seurauksensa. Aikaisemmin lehti on puolustanut varuskuntaa ja nyt on ilmeisesti politiikan toimittajilla muuta tietoa tulevaisuudesta?

Nämä molemmat ovat Kainuulle tärkeitä ja ilman toista, ei ole myös toista.

Perusterveydenhuolto on nostettava aivan ykkösasiaksi ja siihen pitää sisällyttää kiinteästi mielenterveys ja päihdehuolto. Kainuun Prikaatin puolustaminen on nostettava yhdeksi kärkiasiaksi koko Pohjois-Suomen alueella. Puolustusvoimien säästöjen etsimisessä ei ole eduksi, mikäli maakuntalehti arvioi Kainuun Prikaatin merkityksen aluetaloudelle vähäiseksi. Pohjois-Suomen poliittinen voima on yksin kevyttä ja se vaatii ehdotonta yksituumaisuutta Kainuun Prikaatin kehittämiseksi.

Mikäli tämä epäonnistuu, loppuu erikoissairaanhoito varmasti Kainuusta.

Avainsanat: erikoissairaanhoitokriisissä, keskittäminentuosäästöjä, viimeinenoljenkorsi, vaihtoehdotonpolitiikka, säästötuhkanakainuunprikaatille, perusterveydenhuoltoykkösasiaksi

147 Kokouskierros takana

Keskiviikko 17.11.2010 klo 20:26 - yrjöpoeka

Eilinen päivä meni aivan istumisessa. Ensin kotikunnassa meni päivä ja sitten illaksi vielä Kajaaniin muutamaksi tunniksi. Tämä päivä oli sitten sosiaali- ja terveyslautakunnan asioita varten. Kahden pitkän päivän päälle oli mukava tulla kotiin ja lämmittää sauna. Nyt on aika palautella asioita ja pohtia mitä mielikuvia itselle asioista jäi mieleen.

 Eilinen päivä oli selkeästi täynnä erilaisia vammaispoliittisia asioita. Aamupäivä kehitysvamma puolelta ja sitten ilta oli erilaisista potilas- ja vammaisjärjestöistä lähteviä asioita. Tämä päivä meni sitten normaalien kokousasioiden parissa. Nämä normaalit asiat toki koskettavat jokaista kainuulaista ja ne eivät kaikistellen ole helppoja rahanpuutteen takia.

Minua erityisesti kiinnostava asia tuli vielä tänään esille ja se kuntien Hossan tapaaminen 14–15.10.2010. Kainuun kunnat lähtivät lasien ääreen pohtimaan konsultin avustamina mitä Kainuun maakuntavaltuuston kuuluu tehdä! Kunnanjohtajien ja kunnan johtavien luottamusmiesten yhteinen ukkokööri teki päätöksiä, joilla he aikovat ohjailla vaaleilla valittua maakuntavaltuustoa! Tämmöiseen on aikaa, koska kunnat ovat takoneet oikein hyvää tulosta. Tulosta on syntynyt niin, että kunnat eivät halua laittaa rahojaan omien kuntalaisten palveluihin. Kaksi hyvää päivää saatiin kulumaan todella kepeästi ja uusi istunto on luvattu pidettävän Kuhmossa 13–14.1.2011.

Kunnat haluavat lisää säästöjä nimenomaan sosiaali- ja terveyspuolelta. Kainuun sote- menot ovat 90 % maankeskiarvosta ja juuri se on aiheuttanut väestössä eripuraa. Kainuussa oli aikaisemmin 9 eri kuntaa ja jokaisessa eri johtajat sote-asioissa. Nyt sote toimii yhden johdon varassa ja siitä vielä pitäisi löytyä kuntamiesten vaatimuksista miljoona luokan säästöt. Kunnat pitivät tärkeimpänä asiana poliittisen johtajan asettamista ja kuntien sanavallan lisäämistä maakunnan asioissa. Missä maailmassa nämä oikein elävät, kepulandiassako?

Omasta mielestäni maakuntavaltuusto tekee päätöksiä vaaleissa valittuna instituutiona ja kunnat saavat tyytyä siihen. Kunnilla on selkeästi näkyvissä haihattelu paluusta entiseen loistoon, jossa suuret puolueet keskenään jakoivat poliittisen vallan. Pelko vallan lopullisesta häviämisestä, saa vanhan poliittisen johdon kuohuksiin.

Mutta kokous oli saanut aikaan myös loistavan loppupäätelmän! Asia oli otsikoitu ”Elämänuskon säilyttäminen”. Ja sieltä löytyi todellinen helmi: ”Elämänusko ja – ilo syntyy pienistä uusista innovaatioista. Tästä esimerkkinä Ylä-Kainuun äitien aloite perustaa leikkipaikka Suomussalmen tyhjenneelle torille!”

Todellinen helmi! Uskomaton oivallus! Takana oli kahden päivän raskas istunto, oikea innovaatio!

Miksi huutomerkit, mikä asiassa mättää?

Ylä-Kainuun äitien aloite julkistettiin lehdessä ja paikalle oli kutsuttu Suomussalmen kunnan johto. Aloite esitettiin ja Ylä-Kainuu lehti otti tilaisuudesta runsaasti kuvia ja teki hyvän jutun. Jutun pointti on se, että kunnan johto tyrmäsi äitien innovaation siinä paikassa! Ei ole mahdollista, tori on tori ja siihen ei saa perustaa mitään lasten toimintaa tukevaa älämölöä. Kaikkea mahdollista mitä nämä kekseliäät veitikat osasivat suoltaa julkisuuteen.

On ne oikeita innovaatio veitikoita, on totta Mooses!

Avainsanat: sosiaalijaterveyspolitiikkaa, vammaispoliittisiakannanottoja, kuntahallintokriisissä, vanhahallintokuohuu, kepulandiakriisissä, kainuunkunnatylijäämäisiä, kunnattuottavatvoittoa, kuntieninnovaattorit

145 Kuntoilua sinisessä hämäryydessä

Torstai 11.11.2010 klo 18:13 - yrjöpoeka

Tänään ehdin lopultakin talven lumille. Kokeilin ensin isoilla metsäsuksilla, mutta siirryin hyvin nopeasti lumikenkiin. Lumikenkäily on sellaista puuhaa, että ensimmäinen kerta saa lonkat ja reidet tukkoon. Niin kävi nytkin, jouduin palauttavalle kävelylenkille koirani Inkan kanssa. Jumi irtosi lonkista ja erityisesti koiralla oli hauskaa. Nyt on erittäin paljon myyriä ja koira ehti kolmelta ottaa hengen pois. Lintujen ruokinta paikka on aivan täynnä hiirien jälkiä ja niitä näkee päivällä juoksentelemassa pihalla. Pöllöjen kohtalo on ollut niin kova viime vuosina, ettei niistä nyt ole apua myyräkantojen tuhoamiseen. Toivottavasti niiden kannat pääsevät elpymään ja niitä alkaa näkyä myös metsissä pitkästä aikaa. Kettukannat ovat jo nyt nousseet ja lumentulon jälkeen niiden jälkiä on talon vierustalla. Toivottavasti ne ehtivät ottaa myyrä kannoista osan pois, ennen niiden invaasiota taloon. Yhtenä vuotena niitä oli joka paikassa, nousivat seiniä myöten ullakolle. Siellä kävi rapina jatkuvasti ja ne ovat kaivaneet vuorivillat täyteen onkaloita.

Tänään on ollut erittäin palaute pitoinen päivä. Puhelin on pirrannut vähän väliä ja erityisen hanakasti iltapäivällä olleen Kainuun Radion lähetyksen jälkeen. Eräs kuuntelija, joka ei juuri koskaan osaa sanoa mitään järkevää päivän aiheesta, haistatti lähetyksessä minulla p....t. Soittaja on vuosien mittaan alkanut jotenkin oirehtia kummasti ja minun ääneni kuuluminen laukaisee hänellä kohtauksen. Toivottavasti hän ottaa rauhoittavaa lääkettä, ennen seuraavaa radion lähetystä. Hänen onnensa, huomenna minulla ei ole aikaa soitella! Sähköposti on tuonut viestejä ja myös tekstiviestejä tulee. Nimetöntä palautetta pukkaa aina ajoittain ja jostakin syystä tänään? Onkohan päivässä jotakin erikoista, olisiko keskustan eduskuntaryhmän pienenemisellä vaikutusta asiaan? Nimetön kommentoija, 85.29.83.67 / line-9439.dyn.kponet.fi, ei ollut ymmärtänyt blogini tekstistä mitään. Toisen palautteen hän antoi myös ja totesi minut persaukiseksi ja sellaiset eivät voi hänen mukaansa käydä vaaleihin. Palautteen antaja on oikeassa, pieni eläke ei tee minusta rikasta ja sellaista en ole yrittänyt edes näytellä. Eduskuntavaalit tulen kuitenkin käymään ja ns. Niukkas-budjetilla. Ne riittävät sitten mihin riittävät.

Tiistaipäivä oli oikein mielenkiintoinen ja sen aiheutti television kuvausporukka. Oli todella vaikea saada itsestään irti sitä mitä halusi, kun kuvaukset tehtiin pienissä erillisissä pätkissä. Saa nähdä mitä kommentoitavaa niistä jatkossa löytyy? Viikolla 47 ohjelman pitäisi tulla ulos ja jäänee nähtäväksi kuinka käy.

Nyt laitan saunan lämpiämään ja odotan vaimoani töistä. Odotellessa pitänee hieman venytellä ja kuunnella uutisia. Irlanti tuntuu kaatuvan seuraavaksi veronmaksajien piikkiin, kuten kävi Kreikan. Uutinen kertoo Irlannin itsensä ilmoittaneen, että tilanne on vakava.

Avainsanat: talvenharrastus, lumiliikunta, myyrienmassaesiintyminen, pöllökato, uusipaavalniemiloikkasi, niukkasbudjetti, euroaluekriisissä

193 Vaihteleva päivä

Lauantai 14.11.2009 klo 23:20 - yrjöpoeka

Kävimme vaimoni kanssa eilen iltasella otsalamppujen valossa lumikenkäkävelyllä ja vaimoni kipeä polvi muljahti. Yö oli tosi tuskainen ja aamusella oli tehtävä päätös lähteä vastaanotolle ja ajatuksena oli, että jospa sieltä jotakin apua kipupiikin muodossa löytyisi. Näinä aikoina se on todella naiivi oletus, kun sieltä ei saa normaalinakaan aikana apua. Terveyskeskus oli iltapäivästä kuin kuva Raatteen tieltä talvisodan aikaan, kaatuneita ja haavoittuneita virui läjäpäin joka paikassa. Ihmiset on saatu hysterian valtaan ja itsestäni näytti todella naurettavalta, että ihmiset luulivat suojaavansa itsensä kasvo naamareilla. Ilma käytävillä ja sairaalan tiloissa oli täynnä yskimistä ja hikisiä ihmisiä. Pienten lasten vanhempien ärtyneisyys oli helppo ymmärtää, aamusta iltaan ilman ruokaa ja juomaa hikisen ja tuskaisen lapsen kanssa ei ole nautinto ahtaissa tiloissa. Onneksi iltapäivän lopulla tuli toinen lääkäri purkamaan jonoja. Nyt on aika sellainen, että henkilöstölle pitäisi sallia ylitöiden tekomahdollisuus, erityisesti viikonloppuna. Talvella tulee aika, jolloin ehtii pitää lomia ja vapaita. Henkilöstön jaksamisellakin on rajansa, se on myönnettävä, mutta omin silmin nähtynä terveyspalvelut ovat tällä hetkellä kriisissä sikainfluenssan takia.

Epäilys avusta todentui lopulta ja vaimoni sai lähteä käsikynkässä takaisin kotiin, kivunlievityksestä ei tietoakaan. Nyt sitten yritetään selvitä buranan avulla.

Hyviä asioita mahtui onneksi tähän päivään ja uuden yhdistyksemme hallituksen ensimmäinen kokous oli niistä oikein hyvä esimerkki. Yhdessä tekemisen meininki on todella vahva ja tästä on hyvä lähteä eteenpäin.

Toinen hyvä asia oli se, että kotiin tultua laitoin saunan lämpiämään ja sitten painoin lumikengät jalassa pimeään maastoon. Tiukan treeni jälkeen terveyskeskuksen lentsubasillit jäivät yskimään pimeään kuusikkoon.

Lempeitten löylyjen jälkeen on ollut aikaa istua koneen äärelle ja tehdä kaikessa rauhassa kirjallisia juttuja. Vaikka vaimollani on kipuja, on onnea passata häntä ja hieroa kipulinimenttejä jalkaan.

Loppujen lopuksi, päivässä on ollut paljon hyvää ja opiksi otettavaa.

Avainsanat: lumikenkäkävely, raatteentie, hysteria, terveyspalvelut, kriisissä, burana, terveyskeskus, passata, hyvää