Satunnaiset kuvat

Syvää..?

Uusimmat

Blogin arkisto

131 Hiihtomaajoukkue ja mukava mies kirkossa

Maanantai 29.4.2019 klo 20:08 - yrjöpoeka

Suomen hiihtomaajoukkue on nimetty. Itse katson sitä listaa penkkiurheilijan lasien lävitse maastohiihdon ystävänä. Puuttumatta naisten joukkueeseen tartun suoraan miesten ryhmään. Maajoukkueen johto valmentajineen on valintansa tehnyt ja se ei lupaa hyvää millekään tason nostolle. Ensimmäisenä pistää silmään Juho Mikkosen jättäminen pois maajoukkueesta. Valmentajien mukaan hänellä ei ole kansainvälisiä näyttöjä riittävästi. Toiseksi he katsovat, ettei hän ole hiihtänyt kansainvälistä vauhtia.

Nämä selitykset eivät uppoa hiihdonystäville. Suurin syy on Juho Mikkosen suorapuheisuus. Siitä eivät toppatakkimiehet tykkää. Koska hän on jatkuvasti sparraamassa Iivo Niskasta, hänellä on hyvä tuntuma siihen missä mennään. Kevään SM-kisoissa vain Iivo oli ylittämätön este. Valmentajien puheet siitä, ettei SM-kisoissa olisi kansainvälistä vauhtia, ovat potaskaa ja loukkaavat esimerkiksi Iivo Niskasen hiihtoa. Minä uskon Iivon hiihtävän aina voitosta.

Kevään kisoissa kauas takamatkalle jääneet urheilijat on valittu rinkiin ja sinne on nostettu takaisin Martti Jylhä. Uusia nimiä on nostettu mukaan, mutta he ovat suurimmaksi osaksi aivan pahnanpohjimmaisia. Jokainen heistä tietää olevansa aloittelija ja jäävänsä minuuttitolkulla kaikilla matkoilla Mikkoselle. Vain Ristomatti Hakola, ja Joni Mäki pystyvät samalle tasolle Mikkosen kanssa. Haluaisin kyllä kuulla Iivo Niskasen kommentit aiheesta. Hän varmasti tietää tason missä Mikkonen hiihtäjänä on.

Tämä hiihtomaajoukkue on täysi susi ja rahojen haaskausta. Sitä ei paranna maajoukkueen johtajan Matti Haaviston asema. Kun hän ei päävalmentajana saanut mitään aikaiseksi, hän on Pärmäkosken valmentajana sekoittanut nyt koko naisten joukkueen aseman. Tämän päivän uutisointi kertoo jokaiselle sen, ettei Matti Haavisto edes luota omaan maajoukkueeseen. Kyllä jokaisen Suomen edustusasussa hiihtävän urheilijan tulee kuulua ensimmäiseksi maajoukkueeseen. Maajoukkue leirityksien lisäksi jokainen voi harjoitella muulloin maailman muiden huippuhiihtäjien kera. Nyt tehty ratkaisu antaa surkean kuvan nykymenosta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kutsuttu kirkkopäiville keskustelemaan sanavapaudesta piispa Teemu Laajasalon kanssa. Se ei ole miellyttänyt kaikkia ja sillä on vankat syynsä. Eniten kummeksun piispa Laajasalon toimia hakea esiintyjäksi ihminen, joka selkeästi on ilmaissut inhonsa eri kansanryhmiä kohtaan. Suomen kirkolla on kyllä seinät leveällä ja katto korkealla. Kaikki kelpaavat, kunhan maksavat kirkollisveronsa. Kaikkien ei tarvitse edes maksaa, kunhan he miellyttävät kirkon johtoa.

Luterilaisessa kirkossa on runsaasti pappeja, jotka ovat perussuomalaisten kannattajia. Heitä on myös ollut ehdokkaina ja kansanedustajina. Kautta aikain kirkkoa on kiehtonut äärioikella olevat liikkeet. Minä asetan piispa Teemu Laajasalon tähän joukkoon. Hänellä on myös äänioikeus ja uskon hänen käyttäneen sitä erääseen tunnettuun älykköön perussuomalaisten ehdokaslistalla. Jätän nimen arvioimisen lukijoiden mietittäväksi.

Perussuomalaisista on tullut arkipäivää ja nyt myös kirkko haluaa arkipäiväistää puolueen ja johtajan. Näin se toimii kirkossa, lähdetään mukaan kertomaan seurakunnalle, että Jussi on todellisuudessa mukava mies.

Mikäli puhe kutsu perutaan, se sopii Halla-aholle oikein hyvin. Hän ja puolue voivat uhriutua yksin ja yhdessä.

Avainsanat: suomenhiihtomaajoukkue, juhomikkonen, iivoniskanen, mattihaavisto, kristapärmäkoski, piispateemulaajasalo, jussihallaaho

007 Jotta urheilustakin jottaen

Perjantai 4.1.2019 klo 14:48 - yrjöpoeka

Näin sanaili minulle tuttu mies tänään. Puhelimme tovin suomalaisesta hiihdosta ja hän oli sitä mieltä, että minun pitää kirjoittaa myös siitä. Etenkin kun minulla sattuu olemaan mielipide tästä päivästä ja hieman menneestäkin. Itse olen tietoisesti jättänyt tästä aiheesta kirjoittamisen viisaammille ja pitänyt hiihdon oman harmitukseni aiheena. Mutta on kai se kerta kiellon päälle otettava.

Suomalainen hiihto on samassa tilassa kuin suomalainen politiikka. Se on jämähtänyt menneisyyden vaalimiseen. Se näkyy nyt erittäin hyvin keskieuroopan hiihtoviikolla. Meillä on miehissä kaksi maailmanluokan hiihtäjää. Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen. Muut ovat enemmän piirikunnallisen ja kotimaan tason hiihtelijöitä. Maajoukkueeseen ei ole pääsyä uusilla, mikäli ei tee jotakin ihmesuoritusta. Vanhoilla riittävät puheet hyvin menneestä harjoituskaudesta ja se riittää hiihtojohdolle. Tietysti on myös oltava hyvää pataa pomppatakkisten herrajoukkueen kanssa. Naiset kyllä tämän osaavat, kun tirauttavat pienet itkut.

Erityisesti tänä talvena olisi tullut olla rohkeutta antaa tilaa nuorten kyvyille. Kansainvälinen kokemus on se tie, mikä avaa useimmille ymmärryksen siitä, millaisia vaatimuksia huipputasolle vaaditaan. Ymmärryksen omasta tilasta ja samalla se kertoisi myös valmentajille, mitä pitää jatkossa tehdä paremmin ja laadukkaammin. Nyt mukaan otettiin valmennusjohdon ja hiihtojohdon ”vanhat” tutut. Tietäen varmasti sen, etteivät he tule selviytymään missään olosuhteissa 30 parhaan joukkoon. Uskotellaan itselle ja muille, että kyllä heillä mahdollisuuksia on. Ei ole, eikä ole ollut enää useisiin vuosiin.

Pitäisi tietysti nimetä joitakuita selvyyden vuoksi. Anne Kyllönen ei ole, eikä koskaan enää tule kansainvälisen tason hiihtäjäksi. Primadonna joutaa kotiin itkeskelemään ja valittelemaan. Laura Mononen on tasoltaan piirkunnallinen ja hyvinä päivinä kotimaan kärkeä. Hänellä ei ole sitä tappajan henkeä mitä vaaditaan huipulle nousuun. Pehmeä jo lähtiessään ja tukan vapaana pitäminen kertoo sitä samaa. Kaunis ja söötti pitää olla, että kelpaa toppatakki porukalle. Kerttu Niskanen on jo mennyt ohi sen, missä hänestä olisi voinut tulla jotakin. Hänen itsetuntonsa on jo nollassa. Nämä kolme heti ulos maajoukkueesta. Tilalle nuoret kyvyt.

Miehissä tilanne on vielä surkeampi. Vain Iivo Niskanen voi hyvänä päivänä voittaa. Muille ei riitä edes hyvä päivä. Hyvä päivä heillä voi olla SM-kisoissa, joissa he voivat voittaa jopa Iivon. Tästä esimerkkinä suurisuinen Ristomatti Hakola. Ulkomailla hänellä on sensijaan hyvänä päivänä mahdollisuus kolmenkympin sakkiin. Ulkomailla heistä ei pysty Iivon voittamiseen yksikään. Iivo on kunnossa siellä. Ensimmäisenä ulos Matti Heikkinen. Hänen aikansa tuli ja meni. Hän on rajansa kokenut ja enää sitä ei pysty nostamaan tämän päivän tasolle. Martti Jylhä seuraavaksi. En ole koskaan ymmärtänyt hänen mukanoloaan, toki tuo sukunimi toi tilaa aikoinaan joukkueeseen. Perttu Hyvärinen seuraavana. Hänestä ei tule koskaan kansainvälisden tason hiihtäjää. Hän on hävinnyt kuten muutkin tässä nimetyt jo lähtöviivalla.

Päävalmentaja on päävalmentaja. Hän ei saisi koskaan olla samaan aikaan yhdenkään maajoukkuehiihtäjän valmentaja. Vaikka mitä muuta väitetään, se on psykologisesti väärin. Sillä on tiedostamattomia vaikutuksia hiihtäjiin ja koko joukkueeseen. Kokonaisuudessaan toppatakkiporukkaa olisi syytä siivota oikein kunnolla. Toppatakkisten porukka sai hankittua oikein kansainvälisen tason huoltorekan ja sitä on hyvä esitellä medialle. Huoltorekalla ei ole sitten mitään merkitystä, jos ei myös valita siihen pätevää henkilöstöä hoitamaan hiihtäjien kalusto. Tämä on tällä kaudella oikein korostunut, kun on sekoiltu voitelun kanssa. Sitten ihmetellään hoomoilasena, kuinka hyvin esimerkiksi Venäjän joukkueen sukset pelaa. Samoin Norjalaisten. Mutta toppatakkisille riittävät kivat tytöt ja pojat kertomassa hyvistä testituloksista.

Samaan aikaan muiden maiden huolto ja voitelijat ottavat selvää millä kummalla muut voitelevan suksensa. Suomen joukkue selittelee hiontakuvioita. Oli sitä sun tätä muotoa ja se leikkasi lumeen kiinni. Järki siellä toppatakkikuorossa on leikannut paljon enemmän. Miksi ei kysellä muilta Suomen ammatti voitelijoilta neuvoa asioissa? Heitä on olemassa ja he jopa voitelevat samoilla voiteilla kuin Norjalaiset ja Venäläiset. Maailma on muuttunut ja tänään on voiderintamalla tarjolla muutakin kuin Mäntyrannan sinistä ja vihreää. Niillä pärjäsi hyvin itärajan kitkuisissa pakkaskeleissä viime vuosituhannella. Minulla on näitäkin voiteita vielä jemmassa kitukelejä varten. Hoidetulle ladulle löytyy kyllä liukkaampia vaihtoehtoja. Voi kyllä antaa purkin tai pari voiderekan porukalle.

Kaikenkaikkiaan. Katsotaan mitä meillä on. Toppatakkimiehiä riittävästi. Siis miehiä. Mahtava huoltorekka. Om se messevää pysäköidä muiden maiden rekkojen joukkoon. YLE haastattelemassa yksinoikeudella. Kiltit tytöt ja pojat sitten luimistelemassa ja selvittämässä mikä meni vikaan. Ja kas. Lopulta joku voittaa. Sitä sitten vuosikymmen hehkutetaan ja sen varjolla valitaan aina uudestaan joukkueeseen. Valmentajat hehkuttavat kuinka Jyväskylän kuntomatolla on tullut yhtä hyviä tuloksia kuin silloin aikoinaan. Jo vain meidän kelpaa.

Päätän raporttini huoltorekan ja toppatakkien varjosta tähän.

Avainsanat: keskieuroopanhiihtoviikko, maastohiihdonmaajoukkue2018/2019, kristapärmäkoski, iivoniskanen, suomenhuoltorekka, toppatakkimiehet

245 Paska meni tuulettimeen

Keskiviikko 14.11.2018 klo 20:08 - yrjöpoeka

Kuten saattoi arvata, Hiihtoliitto ei asettanut Krista Pärmäkoskelle sankitiota Rovaniemen hölmöilystä. Pärmäkoski tunnustaa hölmöilleensä ja tehneensä päätöksen valmentajansa kanssa. Tämä olikin äärimmäisen mielenkiintoinen kohta Pärmäkosken lausunnossa.

Hän sanoo nyt tuntevansa säännöt paremmin ja ottavansa opikseen. Hänen valmentajansa ei ole kuka tahansa. Hän on yhtäaikaa Pärmäkosken valmentaja ja koko hiihtojoukkueen päävalmentaja. Kun Pärmäkoski kertoo tehneensä päätöksen yhdessä oman valmentajan/päävalmentajan kanssa, voisi esittää yhden tyhmän kysymyksen. Eikö hiihdon päävalmentaja tiedä, millaiset säännöt hiihtäjillä on? Vai katsoivatko he olevansa kaiken yläpuolella? Veikkaan tätä viimeisintä.

Nyt tehty päätös vesittää kaikki olemassa olevat säännöt. On aivan turhaa puhua vakavasti otettavasta päätöksestä, kun se ei kerran johda mihinkään. Suomi on valitettavasti täynnä sellaisia lakeja ja säännöksiä, joita ei kukaan valvo. Hiihdon kohdalla ainakin itse ottaisin asian vakavasti, koska hiihtäjät sikailevat osittain yhteiskunnan antamilla rahoilla. Opetus- ja kulttuuriministeri myöntää vuosittain urheilijoille rahoitusta. Pärmäkoski on saavutustensa takia etuoikeutetussa A-ryhmässä, eli nauttii suurinta avustusta.

Hiihdon suuri sponsori Veikkaus-yhtiö ilmeisesti hyväksyy suuren hiihtotähden saaman tuomion. Nyt olisi aika opetus- ja kulttuuriministerin terhakoitua ja ilmoittaa, ettei yhteisillä rahoilla kuseteta maksajia. Vetäkää tukieurot takaisin. Minä otan asiaan jyrkän kannan juuri urheilun uskottavuuden takia. Nyt sattunut tapaus myös asettaa koko hiihdon uskottavuuden tarkemman tutkimisen alle. Onhan tällaista toki tapahtunut aiemminkin, mutta kompuroiden ja kaatuillen. Lahden kisoissa eivät välineet enää kestäneet. Toisenkin kysymyksen voisi esittää tuon Lahden tiimoilta. Oliko viikonloppuna pelkotiloja olemassa jostakin?

Korostan, kysymys on pelkästä epäilyksestä. Näin korosti myös Paavo M. Petäjä.

Avainsanat: kristapärmäkoski, mattihaavisto, hiihdonpäävalmentaja, säännöthukassa, paavompetäjä, lahdenhemohes

244 Säännöt puntarissa

Maanantai 12.11.2018 klo 10:20 - yrjöpoeka

Ihmisten tapana on aina ollut se, että sovitaan yhdessä asioista ja laaditaan erilaisia sääntöjä. Säännöt ovat aina sitä varten, että niitä noudatetaan. Yhdistyslaissa on runsaasti sääntöjä ja ne turvaavat jäsenten oikeudet riitatilanteissa. Rikoslaki on täynnä tiukkoja sääntöjä ja niitä tulkitsevat tarvittaessa oikeuden tuomarit. Mitä enemmän ihmisiä on, sitä tärkeimmiksi nousevat säännöt. Suomalaiset ovat tunnettuja maailmalla siitä, että noudatamme pilkuntarkasti sovittuja asioita. Vastaavasti odotamme myös muilta sääntöjen ja sopimusten noudattamista.

Tätä taustaa vasten on mielenkiintoista seurata, kuinka Hiihtoliitto noudattaa tekemiään sääntöjä urheilijoiden kanssa. Eilisen Hiihdon Suomen Cup-kilpailut päättyivät naisten sprintissä uskomattomaan hölmön tölväisyyn. Katsoin itse sitä televisiosta ja en ensin oikein ymmärtänyt, miksi Krista Pärmäkoski selvästi hidasti loppusuoralla. Lisäksi hän selvästi puhui takana tulevalle seurakaverilleen jotakin. Kun Pärmäkoskea haastateltiin kisan jälkeen suorassa lähetyksessä tuli kaikille selväksi se, että nyt olimme nähneet todella rujon sopuhiihdon.

Tässähän ei tietenkään ole kysymys pelkästä urheilullisesta kisaamisesta. Taustalla on myös ulkopuolinen taho, eli Veikkaus yhtiö. Veikkaajat pääsevät lyömään vetoa sijoituksista ja se tuo Pärmäkosken temppuun uuden lisämausteen. Sopuhiihdolla ja jos se on ollut ennalta tiedossa joillakuilla, voi tienata mukavat taskurahat panostamalla sellaisen vedon puolesta, johon kukaan muu ei ole laittanut eurokakaan. Uskon kyllä Veikkaus yhtiön ottavan tämän todesta, koska yhtiö joko jatkaa hiihdon vetoja tai lopettaa kaiken yhteistyön hiihtoliiton kanssa.

Hiihtoliitolla on tiukkoja sääntöjä kuinka urheilijan tulee toimia. Nyt on mielenkiintoista nähdä, ovatko säännöt vain kuollut kirjain, vai otetaanko ne todesta. Onko Pärmäkoski jo sääntöjen ulkopuolella? Veikkaus yhtiö on myös laatinut tiukkoja sääntöjä vetokohteilleen. Peliyhtiöllä ei liene varaa pehmoilla. Itselle kyllä tuli selväksi kerta rykäisyllä, että nyt olen nähnyt kaiken. Sopuhiihtämistä ollut aina pitkillä matkoilla. On hiihdetty vuorovedoilla ja ratkaistu sitten loppusuoralla sijoitukset. Hiihdolla on ollut sijaa sydämessäni aina. Nyt siihen arvostukseen tuli lommo. Lommo on oikaistava tiukalla sääntöjen tulkitsemisella.

Kalastuksessa on myös sääntöjä. Ne ovat sitä varten tehtyjä, että niitä todella noudatetaan. Eilisen illan aikana facebookin Vetouistelu sivustolle kuitenkin ladattiin video, joka kertoi todellisesta hölmöydestä. Video on jo poistettu ja tekijän muutkin kalastusvideot. Saimaalla oli vedetty uistinta ja saatu saalista. Saaliiksi oli tullut täysin rauhoitettu Saimaanlohi ja se oli tietysti julkaistava toisille kateellisille kalastajille. Ilmeisesti tekijälle tuli hyvin pian selväksi palautteista, että nyt tuli kuvattua yhden kerran liikaa. Ainakin tuli julkaistua yhden kerran liikaa. Tämä oli varmasti hyväksi opetukseksi kaikille kalastajille siitä, ettei pidä laittautua hölmöksi saalistuskiihkossa.

Nämä molemmat tapaukset ovat sellaisia, että on mielenkiintoista nähdä mihin ne päätyvät. Sääntöjen mukaan molemmissa tapauksissa tulisi rangaista. Onko hiihtäjä eriasemassa kuin kalastaja? Vain siksi, että Suomen kansa rakastaa hiihdon mestareita.

Itselleni säännöt ovat aina olleet sääntöjä. Tehty noudatettaviksi.

Avainsanat: sääntöjentarkoitus, sopupelaaminen, sopuhiihtorovaniemellä, kristapärmäkoski, veikkaukohde, ovatkosäännötkaikillesamat

040 Onnenpeliä ja kisaähkyä

Lauantai 10.2.2018 klo 17:54 - yrjöpoeka

Päivänlehdet ovat nyt tietysti täynnä olympiahuumaa. Tämän päälle Loimaalla kaikki ovat tuntevinaan, ketkä voittivat 90 miljoonaa euroa. Lehdet tekevät arvuutteluja, mitä sillä rahalla voisi tehdä. Ihmisiltä kysellään Loimaan prismassa, miltä nyt tuntuu. Vastaajat tuntuvat olevan joviaaleja, mutta salaa kaihertaa suunnaton tuska, miksen minä sitä voittanut. Eräskin kertoi toimittajalle, että oli melkein ostanut samoihin aikoihin loton prismasta. Kyllä liippasi läheltä..

Tulevina päivinä ja jo tänään, Loimaan prisman myyntipisteessä on myyty ennäytysmäärä lottoa ja muita uhkapelejä. On jotenkin kummallista, että ihmiset tunkevat samaan paikkaan rahojaan tuhlaamaan. On todella pieni mahdollisuus, että uusi voitto kopsahtaisi samaan paikkaan. Veikkausyhtiö vielä kertoo, kuinka mojova tuuri on Suomea kohdannut Eurojackpot pelissä. Yli 500 miljoonaa suuria voittoja on maahamme virrannut. Häveliäästi yhtiö jättää kertomatta, kuinka suurilla summilla Suomessa on pelattu tätä peliä. On takuuvarmaa, että suurempi summa on kannettu peliin. Lotto ei ole hyväntekeväisyyttä, Se on uhkapeliä ja pelin tarkoitus on tuottaa voittoa yhtiölle.

Olympialaiset on nyt avattu. Yhden pronssimitalin takia on suuri meteli, vaikka itse näin kuinka Pärmäkoski hävisi kilpailun ja jäi kolmanneksi. Vain voitot ovat niitä, jotka muistetaan. Kristan kotikunnan kunnanjohtaja on jo luvannut, että Pärmäkoski on saamassa jotakin hyvää kotikunnastaan. Jos kerran pronssista saa jo talon, niin kyllä pelkästä osallistumisesta pitää tarjota jotakin. Vaikkapa ekovessa pihan perälle. KIlpailujen voittajat saavat palkintonaan hyviä sponsorisopimuksia ja yleensä Audi merkkisen ajoneuvon allensa. Ei kunnan tehtävä ole jostakin metalli levykkeestä taloja ja tontteja jaella.

Mäkihypyn tila on todella surkea. Suomesta ei olisi pitänyt lähettää yhtään hyppääjää kisoihin. He ovat turhan kallis kuluerä, nekin rahat olisi voinut jakaa nuorisotyöhön ja valmennukseen kotimaassa. Suomen joukkueen kokoa on kasvatettu turhilla kisailijoilla. Sellaisilla, joilla ei ole mitään menestymiseen mahdollisuuksia. Sijoitus jossakin 30-60 välillä ei meitä kiinnosta. Joukkueen kokoa on kasvatettu johdon takia. Mitä suurempi joukko, sitä useampi mätisäkki pääsee siivellä kisoja seuraamaan. Kyllä oikeasti jokaisella kisoihin lähteneellä pitää olla mahdollisuus kilpailla voitosta. Harjoittelua ja kokemusta kisoista voi hankkia kotimaassa. Olympialaiset ovat tarkoitettu vain maailman parhaille.

Saimpahan puristettua kisaähkyä itsestäni ulos. Nyt valmistaudun huomisen hiihtoihin. Iivo Niskanen on se, jolla on oikeasti mahdollisuus voittaa. Happo Heikkinen on myös hyvänä päivänä kova luu. Nämä ovat nyt seurannassa ja kisaähkyä lisäämässä.

Avainsanat: eurojackpotinvoittoloimaalle, loimaanprisma, kristapärmäkoski, iivoniskanen, happoheikkinen