Satunnaiset kuvat

Mänty

Uusimmat

Blogin arkisto

041 Astma

Keskiviikko 22.6.2011 klo 15:04 - yrjöpoeka

Viimekeväät vaivannut astma tuli tänä vuonna todella voimakkaana. Veto on ollut todella poissa ja menneet ajat keväisistä kuntoilukuureista ovat enää unta. Kuiva kevät on tuonut kaiket homeet ja itiöt vahvasti hapenottimeen. Kaiken huipuksi on alkanut tuntua siltä, että vuosi vuodelta naiset alkavat haista entistä enemmän voimakkailta hajusteilta, nimenomaan haisemaan!

Viimeiset kesäkuun kokoukset ovat olleet todella vaikeita. Ääni on kokouspäivän jälkeen pelkkää pikkulapsen piiperrystä. Osa ihmisistä osaa jättää itsensä hajustamatta kokouksiin tullessaan, osa taas ei. Kaikenlisäksi vuosittain ovat hengitysyhdistykset lähestyneet erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia ja luottamushenkilöitä. Kokouksissa kaikki eivät sitten enää muista koko asiaa. Vaikka näkisivät, että on vaikeaa ja on käytettävä avaavaa lääkettä kokouksen aikanakin.

Tämä kevät on ollut todella vaikea. Kaikenlisäksi jouduin jättämään Perussuomalaisten puoluekokouksen väliin ja menemään lääkäriin. Muutama muukin sellainen tapahtuma on pitänyt jättää väliin, joihin olisin mielelläni osallistunut. Vuosi vuodelta paheneva vaiva pakottaa pohtimaan, miten seuraavina vuosina vaivan kanssa selviää? Politiikan parissa joutuu olemaan toisten ihmisten seurassa ja siinä joutuu väkisin hajustetuksi.

Nyt odottelen juhannukseksi todella sateista säätä! Parina viime päivänä on ollut hieman helpompaa sateiden takia ja lisää on toivomuslistalla. Luonto kaipaa myös lisää vettä. Kainuun ja Koillismaan vesistöt potevat kroonista vesipulaa. Joet olivat kesävedessä heti kalastuskauden alussa ja se oli todella poikkeuksellista.

Kotosalla vietetyt päivät eivät ole kuitenkaan olleet hukkaan heitettyjä. Olen saanut puuhasteltua muutamia valikoituja perhoja kesän kalastuskautta varten. Toivottavasti kalat ne hyväksyvät.

Juhannuksen vietän kalastuksen parissa Kuusingilla. Laitan Suomen lipun salkoon aattona leirissä ja vietän rauhallisen juhannuksen.

Toivotan kaikille lukijoilleni Rauhallista ja Sateista Juhannusta!

Avainsanat: krooninenkeuhkoastma, hajustettuilmasto, hajuvesienmaailma, juhannusjoella, kuusinki

028 Pakkasen jytkettä

Sunnuntai 21.2.2010 klo 16:30 - yrjöpoeka

Viime päivinä on ollut huonoja kelejä keuhkovaivaisen hengitellä ulkosalla. Ilma on todella kuivan tuntuista ja ainakin minulla on ollut nyt todellisia vaikeuksia hengitellä sitä. Perjantaina menin käymään kaupassa vaimoni kanssa ja siellä törmäsin toiseen hengitys ongelmaan, hajuvesi tulvaan. Joillakin naisilla on tarve lisätä normaalin tuoksun lisäksi aimo annos teollista tuoksua ja se ei nyt tunnu hyvältä. Vanhuus ei todellakaan tule yksin, vaan risaisten keuhkojen keralla.

Jos keuhkot ovat risaiset, on Kainuun vähäväkinen kansakin aika lopussa. Kymmenen vuotta sitten ei kaikki uskonut, kuinka nopeasti väkiluku lähtee laskuun. Suomussalmi on kymmenessä vuodessa menettänyt väkiluvustaan kolmetuhatta ja loppu väestö siirtyy tasaisessa tahdissa Härkökankaalle, Suomussalmen hautausmaalle. Erityisesti Kainuun pohjoisosissa on menossa väen väheneminen ja nyt on todella aika pohtia, onko joka kunnassa esimerkiksi kunnanjohtajia. Muita politiikkoja aihe ei oikein kiinnosta, on tavattoman tärkeätä olla kunnanvaltuutettu kunnassa, jolta on viety päätösvalta sosiaali- ja terveydenhuollon asioista pois. Kainuun hallintokokeilu päättyy 2012 vuoden lopussa ja nyt kunnat antavat lausuntoja tulevasta. Suomussalmikin kertoo antavansa lisää maakunnan hoidettavaksi, en tiedä mitä näillä valtuustoilla on sen jälkeen tekemistä?

Seurailen eri kirjoittajien juttuja ja on sanottava, että Octaviuksen viesti on joskus todella tyrmäävää. Viimeisin vuodatus sai minut hekottelemaan pitkään ja nytkin sitä lukiessa naurulle ei meinaa tulla loppua.

Urheilua on nyt mukava seurailla soutulaitteessa, siinä tulee samalla kuntoiltua itsekin. Eilen sain lumikenkäilyn päivällä onnistumaan, kun pakkanen laski auringon vaikutuksesta alle -20 asteen. Saisi se nyt hieman ilmasto jo lämmetä, että huonokeuhkoisempikin saisi ulkoilla. Mutta kuluu se aika hyvin näinkin, vaimon laittamien hyvien ruokien äärellä on miehen hyvä olla.

Tarkkasilmäiset lukijani huomasivat merkkipäivän olevan kohdalla, kiitokset kaikille onnittelijoille. Vuosirenkaat lisääntyvät ihan itsestään ja joka vuosirenkaasta löytyy osia hyvistä ihmissuhteista. Olen todella iloinen kaikista niistä ja toivon saavani niitä vielä lisää.

Avainsanat: krooninenkeuhkoastma, väestönikääntyminen, kainuunhallintokokeilu, octaviuksenajatuksia, kotikuntoilu, soutulaite, ilmastonlämpeneminen, ikääntyminen, merkkipäivä, ystävienmerkitys