Satunnaiset kuvat

Sininen valo

Uusimmat

Blogin arkisto

179 Tilastojen lukua

Keskiviikko 14.12.2016 klo 18:05 - yrjöpoeka

Kirjoitin eilen päivityksessäni eräästä eteeni tuodusta tilastosta. Siinä oli käsin kopsattu muutamia lukuja, jotka osoittivat kuinka turvapaikanhakijat ovat nostaneet yhdessä vuodessa tilastoja kymmenillä prosenteilla. Nyt sain käsiini alkuperäisen tilaston ja kiitos siitä eilisen käsinkirjoitetun otteen esittäjälle. Tunnustan kernaasti, että tilasto näyttää nyt luotettavalta. Onhan se poliisin tekemä.

Tilastot ja raamattu ovat samankaltaisia. Niistä jokainen löytää itselleen sopivia kohtia ja jokainen tekee omia tulkintoja lukemastaan ja näkemästään. Minä yritän lukea tätä edessäni olevaa tilastoa hyvin neutraalisti. Vaikkakin minullle on tullut tietty ennakkoasenne poliisien ”puolueettomista” tilastoista ja uutisoinneista. Mikäli tämä tilasto on todellinen, eikkä feikki, niin tilasto osoittaa lahjomattomasti kasvua joissakin rikosten muodoissa. Toisissa tilasto osoittaa rajua laskua.

Otetaanpa esimekki kohteeksi henkirikokset. Tilasto osoitta henkirikosten määrän laskeneen peräti yli 63 prosentilla. Tilastoa tarkemmin tutkittuaan jokainen meistä voi laskea, mistä se johtuu. Jos esimerkiksi yhtenä vuotena on kaksi henkirikosta ja seuraavan vain yksi, laskua on 50 prosenttia. Samoin käy, jos jonakin vuotena tehdään toisinpäin. Samankaltainen on suhde muissakin rikoksissa. Kokonaismäärät ovat pieniä ja ne vaihtelevat eri vuosien välillä hyvin paljon.

Näitten nousujen ja laskujen prosentteja ainoastaan tulkitsemalla, päädytään hyvin nopeasti umpikujaan. Mikäli haluaa saada luotettavan kuvan eri rikosten kasvusta, niitä on seurattava hyvin pitkiä aikoja. Samalla on huomioitava ne muutokset, jotka toimintaympäristössä ajoittain tapahtuvat. Esimerkiksi seksuaalinen ahdistelu tuli nimikkeenä 2014 ja alun haparoinnin jälkeen sitä on opittu merkitsemään tilastoihin. Tällä hetkellä sen kohdalla ei vielä voida puhua luotettavasta otannasta, eikä sen kohdentumisesta turvapaikanhakijoihin.

Tämä käsissäni oleva tilasto kärsii kokonaisuudessaan luotettavuudessa, koska se on otettu hyvin lyhyeltä ajalta. En tiedä tilaston oton alkuperäistä tarkoitusta, mutta tästä ei voi vetää johtopäätöksenä sitä, että nousu on turvapaikanhakijoiden tuottama. Tilastossa ei siitä ole edes mitään mainintaa. Juuri sen takia, tällaisen tilaston tulkitseminen omien mieltymysten mukaan on haitallista. Omilla ajatuksilla varustettu tulkinta, voi olla myös vaarallinen.

Turvapaikanhakijat eivät (oma tulkinta) ole voineet näin lyhyessä ajassa muuttaa tilastoja. Asuvat vastaanottokeskuksissa. Kaduilla ulkomaalaisten kulkua seuraavat useat epäluuloiset ja pelokkaat silmät. Turvapaikanhakijat kaiken tämän päälle pelkäävät liikkua yksin kaduilla ja eivät ehdoin tahdoin hae vaikeuksia. Toki tunnustan ja ymmärrän sen, että nuoret miespuoliset eivät sotaa nähneenä ja kokeneena alistu aivan kaikkeen. Siellä on olemassa oikeasti potentiaalia väkivaltaan.

Jatkosodan päättymisen jälkeen tilanne maassamme oli aivan samakaltainen. Raakuuksilla ja väkivallalla kyllästetyt nuoret miehet tarvitsivat tekemistä ja sitä Suomi silloin antoi. Ihmisiä asutettiin runsaasti korpiin raivaaman peltoa ja jälleenrakennus sotakorvauksineen rauhoitti miehet tehtailla arkeen. Sitä samaa meidän on tarjottava tänne tulleille. Tekemistä, työtä, perheen ja kodin eteen.

Tilastojen lukeminen kannattaisi jättää alan asiantuntijoille. Minä en ole sellainen. Näen kuitenkin olennaisen.

Tilastoissa ei lue, että neekeri on syyllinen.

Avainsanat: kuinpiruraamattua, tilastotjaemävalhe,