Satunnaiset kuvat

yrjöpoeka ja taimen

Uusimmat

Blogin arkisto

080 Laulu terapiaa

Sunnuntai 19.6.2016 klo 21:03 - yrjöpoeka

Lasteni ollessa pieniä hyräilin lapsilleni useita lasten lauluja. Lauluääneni kanssa on vähän niin ja näin, mutta lapsilleni kelpasi hyräily. Usein väsyneenä päivän touhuista, lapset uuvahtivat syliini nokosille. Opin silloin laulujen sanoja ja mieluisimpana muistan aina Nukkumatin, joka ilta kun lamppu sammuu. Toinen mieluisa laulu tuli siihen aikaan muotiin ja siinä laulettiin, kuinka maailmassa monta on ihmeellistä asiaa.

Tämä aasinsilta johdattaa tämän päivän poliittiseen teatteriin. En oikein tiedä itkeäkö vai nauraa, seuratessani sanailua monikulttuurisuudesta. Suomen ylimmässä lakia säätävässä elimessä on asiasta nyt päästy sopuun. Sanojen vääntely sanasta monikulttuurisuus, sanaan kulttuurista moninaisuutta on mielestäni todella säälittävä. En varmasti ole ajatuksineni yksin. Usea on keskusteluissa hymähdellyt. Moni on kertonut hävenneensä millaisia muotoja keskustelu sanan muunnoksesta on saanut.

Voittajina tuulettavat kansanedustajat olettavat kansan olevan niin tyhmää, että heille voi kertoa voittona tällaisen hävettävän asian. Ei ainakaan Kainuussa ja Suomussalmella olla niin umpiperäläisiä. Minulle on vahvistunut usko, että nykyajan kansalaiset seuraavat todella tarkoin nopeasti muuttuvaa maailmaa. Nopeista muutoksista huolimatta, ihmiset omistavat oman kyvyn järkevään ajatteluun. Itsenäiseen ajatteluun ja kykyyn nähdä kikkailevat sanaleikit ilveilynä.

Padasjoella on kirmattu maantiejuoksu. Asiassa ei olisi mitään kummallista, koska näin keväällä kisoja on paljon. Tämän kisan erikoisuus oli siinä, että katsojia ja kuvaajia oli tienreunat väärällään. Erityisen halukkaasti kuvattiin naisten juoksua. Naiset pinkoivat miesten joukossa. Uutiskuvaa katsoessa se ei ole ihme. Padasjoella on kehitelty vetonaula, joka kiehtoo ainakin katsojia.

Juoksijat kirmaavat 10 kilometriä täysin alastomina. Maitorauhaset ja kulkuset saavat ilmakylpyjä. Osanottaja määrä oli nousussa, joten juoksut jatkuvat seuraavanakin suvena. Koska tämä kiehtoo katsojia, olisi järjestettävä alaston juoksujen kesäcup. Esimerkiksi sellainen 9 juoksun kierros eripuolilla Suomea. Sarja päättyisi syys-lokakuun vaihteessa. Pian meille alkaisi tulla ulkomailta osanottajia niin, että lopulta olisi järjestettävä karsintoja kesäcup kiertueeseen pääsyä varten.

Suomalaisiin kummallisuuksiin kuuluu myös suunnistuskilpailu nimeltään Jukolan viesti. Tuhansittain ihmisiä ryntää pimeään metsään ja juoksee läpi yön. Pidän suunnistusta todella vaativana urheiluna ja nämä urheilijat ovat todella kovakuntoisia huipputasolla. Kummallista on se, että suunnistusjoukkueissa on juoksijoina enemmän ulkomkaalaisia. Toki on selvää, että huipputasolla liikkuu raha ja sen mukana ammattilaisurheilijat. Oppivatkohan nämä suomalaisia tapoja, kuten esimerkiksi mämmin syönnin?

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa. Näitä laulun sanoja hyräillessä moni uutinen avautuu toisenlaisesta näkökulmasta. Erityisesti politiikkojen sanailu aukeaa kummallisena tai peräti naurettavana. Olen joskus työssäni tosi väsyneenä alkanut hyräillä tätä lausetta ja lopulta ei ole voinut muuta kuin nauraa.

Tämä toimii hyvänä terapiana. Lukekaa tuosta ensimmäisestä linkistä sanakikkailua ja hyräilkää samalla.

Sirkus on saapunut kaupunkiin.

Avainsanat: lastenlaulunukkumatti, kulttuuristamoninaisuutta, lauluterapia