Satunnaiset kuvat

teno 3-8.72007 073

Uusimmat

Blogin arkisto

003 Tästä se alkaa

Torstai 17.1.2013 klo 18:32

Kunnallisvaalien tulos on nyt muutettu luottamuspaikoiksi ja työ alkaa. Tuloksena itselleni tuli kunnahallituksen toinen varapuheenjohtajuus ja maakuntaliiton valtuuston jäsenyys. Työtä tulee riittämään. Erityisesti nyt kuntauudistuksen alla voi povata, että kokouksia ja tilaisuuksia riittää.

Vaalien alla sain kuulla usein kunnan virkamiesten suusta, että mitä kaikkea tulen lakkauttamaan. Samoja pelkoja on ilmeisesti vielä olemassa, vaikkei yksi ihminen kaikkeen mahdolliseen millään voi pystyä. Uudenvuoden illan vastaaotolla tein yhden lupauksen yleisölle. Lupasin, että puheitani ja kirjoituksiani saavat kunnan virkamiehet kommentoida miten haluavat. Tämä lupaus tuli syksyn vaalien ajan tapahtumista. Silloin virkaihmiset halusivat vaikuttaa ihmisten äänestys käyttäytymiseen. Osittain siinä onnistuen.

Viimevuoden aikana kommentoin useita kertoja Kajaanin kehitysvammaisten asumisasioita. Viime toukokuussa kirjoitin aiheesta runsaasti. Nyt hallintokokeilun päättymisen jälkeen, en ole enää missään tekemisessä maakunnallisten sote-asioiden kanssa. Valinnat ovat tulosta maakunnallisista puolueiden välisistä neuvotteluista. Ennustin blogi-kirjoituksessani 3.9.2012, että tämän vuoden soteasiat ovat virkanaisten käsikirjoittamia ja luottamusihmiset leimaavat päätökset kuuliaisesti.

Odotin keskittämisen alkavan heti vuodenvaihteen jälkeen ja en siinä odotuksessa pettynyt. Kajaanin pienten ryhmäkotien alasajo on taas julkisuudessa. Virkanaiset ja -miehet puhuvat yksikkökoon kasvattamisista. Samoin heillä on hurskaita puheita siitä, kuinka kehitysvammaisten Kuusanmäen laitos lopultakin alasajetaan hallituksen tekemien päätösten mukaan. Tavoitteena on asukkaiden muuttaminen uusiin ns. normaaleihin asuntoihin.

Itse en kuitenkaan näe mitään eroa asumismuodossa. Mikäli yksikkökokoa kasvatetaan sen takia, että työvoimakustannuksia saadaan pienemmiksi, ei se muuta asumismuotoa muuksi. Asukkaiden määrä yksikössä lisääntyy ja auttavien käsien määrä vähenee. Voiko tuloksena olla ihmisarvoinen elämä? Lukittavien ovien taakse perustetaan säilömisyksiköitä.

Samojen ongelmien parissa ollaan myös vanhusten huollossa. Uuutiset kertovat, ettei aivan joka päivä ehditä saunaan ja pesulle. Saman pelkään tapahtuvan meilläkin, mutta uskalletaanko sitä tunnustaa? Ei uskalleta. Kaikkein tärkeintä päättäjille ja uraohjuksille on, kuinka pienillä summilla voidaan ihmisiä säilöä laitoksiin.

Aion palata muun maakunnan asioihin jatkossakin. Kotikuntaa unohtamatta!

Avainsanat: kunnallisvaalintulos, kekittämisentie, kumileimasin, säilömisyksiköitä,

016 Kunnallispolitiikkaa

Lauantai 30.1.2010 klo 10:16 - yrjöpoeka

Olen viime päivinä joutunut pakostakin ja aivan ilman pyytämättä seuraamaan Suomussalmen kunnanjohtajan valinnasta kehkeytynyttä keskustelua(farssia). Mielenkiintoinen aihe ja sen laineet lyövät kuumina niin paikallislehdessä, kuin myös erilaisissa keskustelufoorumeissa. Puolesta ja vastaan kirjoituksia sinkoilee tiheään julkisuuteen, valitsijat puolustavat yksituumaisuuttaan ja he eivät muuta enää voi. Valinnan virheellisyys alkaa pikkuhiljaa valaistua monelle päättäjällekin ja se on hyvä. Ei pidä aina luottaa siihen joka johtaa, vaan uskaltaa lopulta olla itsekin julkisesti eri mieltä.

Suomussalmen kunta, kuten kaikki Kainuun kunnat luovuttivat päätösvallan yhteisellä sopimuksella ja yli 60 % rahoistaan maakunnan hoidettaviksi. Päätösvaltaa näissä asioissa käyttää vaaleilla valittava maakuntavaltuusto. Sosiaali- ja terveydenhuolto, samoin toisen asteen koulutus on ulkoistettu maakunnan hoidettavaksi. Suomeksi sanottuna kunta on luovuttanut määräysvallan kuntalaisten asioista kunnan ulkopuolelle. Mihin tarvitaan enää kunnanjohtajaa, 40 % rahoitusosuuden vartijaksiko ja onko tämä loppuosa tehtävistä niitä kunnan ydintehtäviä? Kuinka moni kuntalainen oikeasti tapaa ja keskustelee kunnanjohtajan kanssa koskaan elämänsä aikana? Mikä merkitys kunnanjohtajalla ja kunnanvirastolla on kuntalaisen elämään?

Virkamiehet ja kuntien valtuustot haluavat, että kunnanjohtajia ja valtuustoja tarvitaan edelleenkin, mutta ketä ja mitä varten? Kunnanjohtajat kehuvat Kainuun hallintomallia sen tuomista säästöistä ja kuntien luottamusmiehet ja – naiset kertovat kuinka tärkeitä kunnanjohtajat ovat kuntiensa kehitykselle. Samalla valtuustot puolustavat omaa asemaansa, joka muuttui hallintokokeilun myötä todella pieneksi ja merkityksettömäksi. Vaalien aikaan jokainen kunnanvaltuustoon pyrkijä kertoi äänestäjille laittavansa perusturvan asiat kuntoon ja edes äänestäjät eivät kaikki huomanneet sitä, ettei kunnanvaltuustoilla ole puhevaltaa sosiaali- ja terveydenhuollon asioihin. Huolimatta mullistuksesta kuntien tärkeimmässä asiassa, valtuustot puolustavat olemassa oloaan samoilla menneitten vuosikymmenien argumenteilla. Usea Kainuun kunta kohotti viime vuoden lopulla veroprosenttiaan ja siinäkin kysymys kuuluu, että miksi? Luottamusjohto kunnissa toistelee sokeasti mantraa, siten saadaan turvattua peruspalveluja kunnissa. Tarkoittaa suomeksi sanottuna sitä, että entinen meno jatkuu, luottamusmiesten määrä ja palkkiot säilyvät ennallaan. Kunnanjohtajien ja alempien johtajien palkat säilyvät entisellään ja kunnanvirastojen tyhjenevät huoneet täytetään kaikenlaisilla projekti henkilöillä ja siten toiminta ja meno näyttävät tehokkaalta.

Kun Suomussalmen kunnanjohtajan valinta kaatuu, en käytä sanaa jos, hakua ei uusita. Ylä-Kainuu on väestömäärältään pieni alue ja lisää vähennystä täällä tulee joka päivä, niinpä on otettava yhteys alueen muihin kuntiin kunnanjohtaja yhteistyön käynnistämiseksi. Sama menettely aloitetaan kaikilla hallinnonaloilla välittömästi ja näin säästyvillä varoilla kuntalaiset oikeasti saavat enemmän palvelua. Yhtä aikaa on aloitettava yhteistyö kuntien välillä yhteisen kunnanvaltuuston muodostamiseksi, väkeä alueella on jo vähemmän kuin Suomussalmella oli enimmillään. En esitä kuntien liitosneuvotteluja, vaan pelkästään yhteistyötä Ylä-Kainuulaisten eduksi.

Tiedän esittämieni ajatusten aiheuttavan raivokkaita ja tunteenomaisia vastalauseita. Se on tietysti aivan ymmärrettävää, jokainen puolustaa omia paikkojaan, luottamusmiehet omiaan ja virkamiehet omiaan. Kuntalaiset eivät kuitenkaan menetä tässä yhtään mitään, vaan he saavat rahoilleen enemmän vastinetta. Ovathan kunnanvaltuustot jo luovuttaneet enimmän osan päätösvallastaan kuntalaisia kuulematta. Kunnanvirastojen seinät eivät palvele kuntalaisia, päällekkäisten johtajien virat eivät lämmitä syrjäkylän mummojen taskuja. Palvelut joita virastot tuottavat, niistä voidaan suuri osa siirtää sähköisen asioinnin puolelle. Sosiaali- ja terveydenhuollon puolella ollaan jo menossa tähän suuntaan ja ne palvelut koskettavat kuitenkin jokaista Kainuulaista elämänsä aikana. Sosiaali- ja terveyden huollon palvelut ovat kuntien yhteisellä päätöksellä viety todella kauaksi kuntalaisista ja sitä on perusteltu aikoinaan yhteiskunnan muutoksella ja tarpeella säästää kustannuksissa. Nyt on viimeinkin aika aloittaa sama työ loppujen kunnantoimintojen osalta.

Juhani Seppänen (laki-jussi) ansaitsee kiitokset tekemästään työstä oikeudenmukaisuuden puolesta ja siitä, että nyt Suomussalmen kuntalaiset näkevät, mitä kumileimasin oikein tarkoittaa.

Tämän tekstin aion tarjota alueen paikallislehdille, saa nähdä läpäiseekö tekstini lehtien sensuuria? Ylä-Kainuu lehti valitettavasti valitsi puolensa näyttävästi ja lyttäsi julkisesti Juhani Seppäsen valituksen valinnoista. Samoilla linjoilla oli lehden haastattelemat poliitikot, valittaja nähtiin asioiden tahallisena vaikeuttajana ja katsottiin, että valitus ja tekijä olivat väärä. Yhden politiikan ja totuuden kunta on lähellä Kiinan ja Pohjois-Korean mallia.

Avainsanat: kunnallispolitiikkaa, kunnanjohtajanvalinta, kainuunhallintokokeilu, kuntienyhteistyö, kunnallispolitiikkaa, kumileimasin, yksitotuus