Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

240 Maailmassa monta

Torstai 21.12.2017 klo 19:38 - yrjöpoeka

Näin alkaa eräs tuttu lastenlaulu. Maailmassa monta, ihmeellistä asiaa, hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa. Näitä pohtiessa aika kuluu mukavasti talvipäivän seisauksessa. Ensimmäinen kummasteltava asia on tuo iänkaikkinen selkäkipuni. Pienenä poikasena aloitin ryskätyöt metsissä ja sillä oli vaikutuksensa. Moottorisahan käytön jäljiltä valkosormisuus vaivaa erityisesti kosteilla ilmoilla kuten nyt. Selkäkipua hoitanut lääkäri lohdutti minua tuossa 40-ikävuoden korvilla sanoen, että iänmyötä välilevyt luutuvat yhteen ja kipu jää. Siinä on lääkäri ollut oikeassa. Kipu on todella jäänyt asumaan selkääni. Viikon sen on taas asunut ja elänyt Buranalla.

Olen usein kummastellut kaikkia puheita siitä, että meidän maassamme olisi erikokoisia euroja. Naisten euron arvo on tämänpäivän uutisissa 76 senttiä. Minun rahapussiini on aina vaihtorahoina annettu sellaisia euroja, jotka ovat kokonaisia, arvoltaan tasan 1 euro. Miten kummassa ne osaa kassoilla antaa naisille pienemmän arvoiset eurot? Olen tutkinut vaimoni käytössä olevia euroja ja ne ovat aivan samanlaisia. Lieneekö sitten niin, että naisen maksaessa hänen euronsa arvoksi annetaan tuo 76 senttiä. Tästä juohtuu mieleeni se, että vaimoni on yrittäjänä hoitanut perheemme maksuliikenteen. Johtuneeko tuosta se, ettei eläkkeeni tunnu riittävän mihinkään? Kummallista on tämä.

Kuntapolitiikassa olleena olen seurannut Kittilän kunnan menoa. Vuosikaupalla sen päätöksenteossa on ollut ihmeellisiä kiemuroita. Lopputulemana on nyt se, että valtiovalta ottaa sen hellään huomaansa. Kunnan luottamushenkilöt ovat jämähtäneet sellaiseen uskoon, ettei laki kosketa heitä koska he ovat Lapista. Aluksi näytti etteivät syyttäjät lähde hyväveli verkostoa hämmentämään, koska sitä on kaikkialla. Lopulta valtakunnan tasolta saatiin homma liikkeelle. Nyt on syytteitä kasattu melkein jokaiselle vaaleilla valitulle päättäjälle. Valtuusto vielä kummastelee yhtä asiaa. Heidän pitäisi pidättää itsensä luottamusviroistaan. Luotettava kepu ei petä, eikä erota ketään.

Iänkaikkinen kummastelun aihe on lasten seksuaalinen hyväksikäyttö. Kouluissa, kerhoissa, urheilussa ja erityisesti uskonnollisissa järjestöissä. Olen varmasti iänkaikkisen kalkkeutunut ja vanhoillinen, mutta tunnen voimatonta raivoa. Varmaan eduskunnasta johtuvasta syystä lasten raiskauksista ei anneta muuta kuin päänsisilitystä. Eduskunnassa ovat edustettuina kaikista noista luettelemistani tahoista edustajat. He eivät pysty käsittelemään sellaisia lakiehdotuksia, joiden seurauksena heidän edustamiensa tahojen ihmisiä lyötäisiin rautoihin ja osa salvettaisiin. Uskonnollisten järjestöjen pedofiilit ovat lukeneet raamattunsa ja uskovat sen sanaan. Siellä Jeesuksen sanoo näin: sallikaa lasten tulla minun tyköni.

Tänäänkin nousi ihan väkisin tuo eduskunta esiin. Aioin olla siitä hiljaa, mutta siellä ovat kaikkien kummastelujen äidit ja isät. Näiden venkuloiden tekemiset ja tekemättä jättämiset saamme iloksemme vaikka emme edes taho. Kuten Esko Aho. Sitä minä kummastelen kuitenkin, mitä ne siellä oikein työkseen tekevät? Toki ryyppäävät, remuavat ja matkustelevat. Käy se työstä. Aikaeroihin eivät kuulemma kaikki totu. Ei edes Teuvo. Luulee pikkujoulujen olevan ympärivuotisia.

Talo on täynnä. Lastenlapset kummastelevat mihin ukki ja mummo on piilottaneet kaikki lahjat. Kummallista on tämä.

Avainsanat: ihmejakumma, selkäkipujasenhoito, naiseneuro, kittilänpäättäjillekymmeniäsyytteitä, lastenseksuaalinenhyväksikäyttö, lastenevankeliumi

065 On se kumma

Torstai 23.3.2017 klo 17:39 - yrjöpoeka

Sain eilen mahdollisuuden kuunnella ja samalla osallistua omalla pienellä panoksellani Kainuun muutosinfoon. Siinä käsiteltiin kattavasti sote- ja maakuntauudistuksen etenemistä. Tilaisuus oli mielestäni oikein hyvä ja sain itse kattavan paketin tämänhetkisestä tilanteesta. Samalla varmistui se huoli, että kuinka kaikessa oikein käy, kun niin paljon asioita on lainsäädäntötasolla avoinna.

Tiiviiden esittelypakettien jälkeen päästiin itse asiaan. Siirryttiin työpajavaiheeseen. Siinä vaiheessa osa väestä valui paikalta ulos. Ulosmenijät olivat valtuutettuja ja pyrkimässä sinne vielä uudelleen. Työpajoissa olivat aiheina 1)yhteiset palvelut, 2)sote, pelastustoimi ja varautuminen, 3)työvoima,yritys- ja maasetupalvelut, 4)maankäyttö, luonnonvarat, liikenne ja ympäristö, 5)strategia ja aluekehitys.

Olisin halunnut osallistua aivan kaikkiin, mutta ajanpuute pakotti tyytymään yhteen. Valitsin työryhmä 5)strategia ja aluekehitys. Aivan aluksi työryhmään osallistujille heitettiin kysymys, miten ja millä tavoin tällainen asia pitäisi kansalaisille esitellä? Olin sitä jo itse miettinyt alustuksia kuunnellessani. Näin kuinka ihmiset olivat suoraan sanoen pihalla valtavan tietotulvan keskellä. Esityksissä vilisi sanontoja, joita kansalaiset, eivätkä myöskään rivivaltuutetut kuule omassa arjessaan.

Toin omana mielipiteenäni esille sen, että jos halutaan tietää jokin tietty asia kansalaisilta, se on yksilöitävä. Kysymys on laadittava selkokieliseksi. Koko sote- ja maakuntauudistusta ei pidä survoa ihmisten silmille. He tukehtuvat tietoähkyyn. Olin juuri päivällä keskustellut muutaminen kyläläisten kanssa ja he sanoivat suoraan, että tämä osallistuminen kuuluu selkeästi kunnallisille luottamushenkilöille. Ihmiset olettavat kunnallisten luottamushenkilöiden olevan ajanhermolla tämän asian suhteen. Näin asia ei kuitenkaan ole.

Siinä keskustellessa tuli eräs kysymys muodossa, että on se kumma kun ei ihmisiä kiinnosta. Kyllä ihmisiä oikeasti kiinnostaa. He seuraavat tätä hässäkkää, se on juuri oikea nimitys, median kautta. Mutta kansalaiset myös auliisti myöntävät sen, ettei heillä ole osaamista tehdä päätöksiä. Vain silloin he ovat valmiita tulemaan mukaan, kun siellä on selkeästi esillä jonkin yksittäisen palvelun lakkaaminen tai yksittäisen palvelupisteen lakkauttaminen. Sen kaltaisiin asioihin he haluavat mahdollisuuden vaikuttaa.

Koska kansalaiset kokevat tämän olevan luottamusihmisten hommaa, he selkeästi sysäävät vastuun meille. Ymmärrän asian oikein hyvin. Olen itse ollut mukana maakunnallisessa sotessa ja maakuntavaltuustossa. Sen kautta itselleni on tulut tutuksi ison organisaation toimintatavat. Myös jonkinlainen ymmärrys siitä, mitä uudistus tuo tullessaan. Siksi on helppo puolustaa tavallisia kansalaisia, jos he kokevat tällaisen tilaisuuden olevan ”ammattilaisten” hommaa.

Valtuutettujen poissaoloa minä kyllä suuresti kummastelen. Samoin useiden poistumista kesken tilaisuuden. Kunnallisvaalit ovat ovella ja siksi olisi ollut edes silmänlumeeksi hyvä käväistä istumassa iltaa.

Tavallinen kansa istui kotona. Heille on kerrottu, ettei ole huolta. Kaikki jatkuu kuten ennenkin. He uskovat ja luottavat.

Se on kumma.

Avainsanat: kumma, soteuudistus, maakuntauudistus, tietoähky, muutosjohtaja, harrimattila

032 Vastauksia

Maanantai 11.4.2011 klo 21:41 - yrjöpoeka

Olen saanut vastailla kysymyksiin, mitä oikein olen puuhaillut eläkkeelle jäämisen jälkeen? Koska olen tullut vasta viime vaaleissa mukaan maakuntapolitiikkaan ja kyselijöitä kummastuttaa mitä olen puuhaillut.

Vaimoni on yksityisyrittäjä ja siinä vaiheessa, kun jäin eläkkeelle, hän siirtyi kuntakeskukseen yrittäjäksi. Matkaa kuntakeskukseen tuli vajaa 60 kilometriä yhteen suuntaan. Perheessämme oli vielä silloin omaishoidettavana kehitysvammainen poikamme ja oli luonnollista tehdä uusi uravalinta. Jäin täysin kotiäidiksi ja opettelin kaikki kodin asiat alusta alkaen. Opin tekemään kaikki ne työt joita aikaisemmin oli tehnyt vaimoni.

Yhtä aikaa kävimme vaimoni kanssa PELA:n järjestämän Pride-kurssin sijaisvanhemmuutta varten. Valitettavasti emme koskaan päässeet sijaisvanhemmiksi. Syyksi ilmoitettiin aina meidän etäinen asuinpaikkamme. Lopulta odottelun jälkeen, saimme kehotuksen lähteä tukiperhevanhemmiksi. Siinä hommassa meni sitten muutama vuosi. Viime kunnallisvaalien alla meiltä päättyi pitkäaikaisin suhde tukiperhevanhempina ja vaalien jälkeen totesimme tukiperheajan olevan lopussa.

2000-luku on ollut todella uuden oppimista ja se uudenoppiminen jatkuu nyt eduskuntavaaliehdokkaana. En osaa olla paikoillani ja se taitaa olla yleistä kaikille Kainuulaisille miehille. Jotakin hommaa pitää tehdä koko ajan ja minulle se on nyt tämä politiikan teko. Politiikka on uudenoppimista ja erityisesti tämä kierteleminen ympäri vaalipiiriä opettaa monia asioita. Uusien ihmisten jatkuva tapaaminen tuo mukanaan paljon uusia ystäviäkin. Jatkuva viesteihin vastaaminen, opettaa kommunikoimaan myös kirjallisesti. Minusta se on yksi tämän vaalikiertueen paras asia.

Tämä päivä on tuonut esille saman, kuin koko vaalikiertueeni. Tapaan vain hyväntuulisia ihmisiä. Ilmapiiri on sellainen, että siinä on helppo tehdä vaalityötä! Sää suosi tänään ja koko loppuviikko näyttäisi sujuvan miellyttävän keväisesti.

Kevät tulee kovalla vauhdilla, samoin vaalipäivä. Hyvä tästä tulee!

Avainsanat: ihmetyttääkummastuttaa, omaishoitajana, kotiäidiksitulo, pridekurssi, pela, uudenoppiminenehkäiseedementiaa, perussuomalainenilmapiiri

013 Jokohan se loppuu..

Tiistai 8.2.2011 klo 21:30 - yrjöpoeka

Kirjoitusnäppäimistön tökkiminen alkaa tuntua puuduttavalta ja huomenna on vuorossa aivan muuta. Huomenna saan kasailla huonekaluja, joissa on sen miljoona pientä osaa. Poikani on muuttoa tekemässä ja olen luvannut kasailla uusia huonekaluja. Huonekalut näyttävät liikkeessä aivan hyviltä, mutta auta armias kun ne paketit leväyttää lattialle. Tavaraa ja ensi alkuun kaikki näyttää sopimattomilta ja jokainen osa on erillään. On muovia ja kaiken maailman kääreitä, aivan järkyttävä määrä.

Siinä ne sitten papereita katsellessa ja yritysten ja erehdysten kautta saat jotenkuten osat paikoilleen. Joskus voi käydä, niin kuin minulle pakkaa käymään, että ovat laittaneet ylimääräisiä osia mukaan? Olen saanut tehdä näitä kasaustöitä viime viikkoina ja nyt koetan saada ne loppumaan, tai sitten pyrin huonekaluliikkeisiin kasaushommiin.

Olen saanut paljon palautetta puhelimella ja sähköpostilla. Samoin ihmiset jututtavat herkästi kylillä liikkuessani. Kaikki odottavat malttamattomina kevättä. Palautteiden laatu joillakin keskustelupalstoilla on sitä vastoin tulemassa koko ajan kiivaammaksi ja härskimmäksi. Nimettöminä syytetään pahimmillaan ryöstöistä ja rikoksista ja nimeltä mainiten. Olen koettanut saada sivustojen valvojat siivoamaan pahimmat pois, mutta toivottomalta näyttää. Olen joutunut antamaan palautetta myös nettipoliisille ja pyytämään, että se tutkisi pahimmat törkykirjoittajat.

Olen valmistautunut siihen, että vaalitaistelun kiihtyessä joudun hyökkäysten kohteeksi. Tapa millä sitä tehdään, on ala-arvoista. Nimettömien kirjoitusten kirjoittaminen vaatii kyllä sekin jonkinmoista rohkeutta, mutta minun mielestäni se on munatonta hommaa. Toivottavasti tämän alkuunpanijat saavat täyden tyydytyksen tuotoksistaan. Rohkeutta muuhun heillä ei näy olevan.

Päivitän kalenterini tällä viikolla pääosiltaan ja melkoisen loven siihen tekevät luottamustehtäväni ja muutama koulutuspäiväkin sopii sekaan. Kyselyt siitä, tarvitsenko halinallea jatkossa, voi nyt lopettaa. Minulla on jo muutama ja saan kuulemani mukaan lisää niitä. Mukavia ne ovat, mutta käykö lopulta niin kuin on käynyt karhukeskustelussa. Niitä on lopulta liikaa! Rajavartioston tunnuseläin on muuten karhu ja näyttää siltä, että tunnus saa jatkoaikaa halinallien myötä.

Tämä uutinen kertoo oikein hyvin mihin nykyinen hallitus on meidät vienyt. Palkat ovat nousseet todella hyvin ja sitä varten otetaan velkaa. Tuloverotusta aiotaan laskea edelleen ja siirtää sitä kulutusverotukseen. Sen ansiosta eläkeläiset, pienituloiset ja opiskelijat joutuvat kiristämään vyötään vielä lisää tulevina vuosina. Pieniin tuloihin nousevat kulutusverot iskevät pahimmin ja vihreys hallituksen piirissä nousee entisestään.

Hyvätuloiset ja rikkaat ihmettelevät jossakin välissä, että miksi yhteiskunta ei huolehdi vanhuksista? Tämä ilmiö näkyy juuri nyt parhaiten. Istuvat kansanedustajat aloittivat voivottelun ja haastoivat muut ehdolle pyrkivät työntelemään vanhusten rattaita sanomalehtien paikalla ollessa. Pitävätkö nämä kansanedustajat äänestäjiä todella tyhminä? Kansalaiset hyvin tietävät, miksi vanhuksista ei huolehdita. Kansanedustajat ovat huolehtineet vain omista eduistaan ja hallintoneuvostoistaan. Samoin on huolehdittu hyvätuloisten ja rikkaiden eduista. Siinä on verotusta kevennelty ja nyt siunaillaan, että onpa kumma tuo valtio?  On se kumma!

Mutta kumma se on tuo äänestäjäkin. Viime aikoina on ympäri maailmaa ollut väki liikkeellä ja aivan samoista asioista. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät entisestään. Tuloerojen kiihtyvä tahti, saa lopulta liikettä joka paikassa. Se ei tule olemaan hyväksi valtaa pitäville, mutta ihmisille se on hyväksi.

Avainsanat: puuduttavaatyötä, koottavathuonekalut, palapelejäpukkaa, munattomatpalautteet, nettipoliisietsii, teuvoasopisi, kalenterinpäivitystä, kestävyysvajettapukkaa, tunisiastakaikkialko, ikummavaltio