Satunnaiset kuvat

Inka

Uusimmat

Blogin arkisto

028 Uusi Kurimo

Keskiviikko 22.5.2013 klo 7:10 - yrjöpoeka

Suomussalmen kunnan hyvät vuodet ovat ohi ja tulevaisuuden rakentaminen pelkkien valtionosuuksien varaan on päättymässä. Kunnan talous on sukeltamassa ja tulevan budjetin laadinnassa joudutaan ankarien leikkausten tielle. Eiliset uutiset kertovat myös, että sote-kuntayhtymän talous on sukeltamassa samalla tavalla. Meillä ei ole varaa rakentaa yhtään uutta tilaa, ennenkuin muut tyhjät tilat on järkevästi käytetty.

Perussuomalaiset lähtivät viime kunnallisvaalikamppailussa siitä, että kunnan tyhjenevistä kiinteistöistä on päästävä eroon. Niitä on myytävä pois, otettava uusiokäytöön ja vanhimmasta huonokuntoisimmasta päästä purettava. Kunnalla on myös suuri määrä kiinteistöjä ympäri pitäjää, joiden kustannukset maksaa kunta. Perussuomalaiset nostivat vaalikamppailussa yhtenä mahdollisuutena ja esimerkkinä kunnantalon uusiokäytön uutena Kurimona.

kunnatalo.jpg
Onko täällä ahdasta?

Virasto perustettiin silloin, kun kunta oli suuri, asukkaita melkein 16000. Nyt kunnassa on asukkaita alle 9000. Viraston käyttäjinä toimi silloin myös Suomussalmen nimismiespiiri. Nimismiespiiri ei pysynyt viraston asukkaana, vaan muutti eri tiloihin. Virastosta on hävinnyt vuosien kuluessa satoja työntekijöitä ja erilaisia pieniä yrityksiä. Nyt käytävät kumisevat tyhjyyttään. Viimeisimpinä lähtijöinä ovat olleet sosiaalihuollon työntekijät.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän hallitus on 8.5.2013 esittänyt Suomussalmen kunnahallitukselle, että hoitokoti Kurimon huonojen ja korjauskelvottomien tilojen tilalle tarvitaan 30 – 40 asukkaalle uudet tilat. Ja esittänyt myös, että tilat rakennettaisiin terveyskeskuksen läheisyyteen. Niissä tuotettaisiin vanhusten tehostettua asumispalvelua kuntayhtymän omana toimintana. Asia on aivan varmasti juuri noin Kurimon tilojen osalta. Tilat ovat vanhat ja epäkäytännölliset. Olen itsekin samaa mieltä ja varmasti myös kuntalaiset, joiden omaisia siellä on ollut hoidettavana.

Kokonaan toinen asia on, miksi tiloja tarvitaan vain tuo määrä, kun Kurimossa on hoidettavana melkein toinen mokoma väkeä? Voisiko tämä pyyntö siitä, mihin rakennetaan, johtua akuuttivuodeosaston tulevaisuudesta? Tästäkin aiheesta otin kantaa kunnallisvaalien yhteydessä. Silloista lausumaani todisteltiin valheeksi sote-johtajan ja kunnajohtajan toimesta. Lautakunnan silloinen keskustalainen puheenjohtaja onneksi muisti, että puhuin asiaa. Paikallislehti ei pyynnöstäni huolimatta silloin haastatellut lautakunnan puheenjohtajaa. Me löydämme aiheen uudelleen edestämme.

Tilojen suunnittelua varten on 21.5.2013 perustettu kunnahallituksen toimesta ohjausryhmä. Lähtökohtanaan, että nyt rakennetaan uutta ja terveyskeskuksen viereen. Keskusteluun ei haluta edes ottaa sitä mahdollisuutta, että olemassa olevia tiloja käytettäisiin suunnittelun pohjana. Tyhjenevän kunnanviraston ja koulukiinteistöjen lisäksi kunnalla on tyhjinä noin 70 huoneistoa vuokrataloyhtiöissään.

Pitämän alueelle rakennettiin uusiokäyttöön kehitysvammaisille yksi tyhjenevä kerrostalo muutama vuosi sitten. Silloin ei edes haluttu kuunnella sitä mahdollisuutta, että rakennettaisiin kokonaan uutta. Myös siellä olisi samalla tavoin helppo tyhjentää yksi talo ja rakentaa uuteen käyttöön. Mikäli nämä talot sijaitsisivat vierekkäin, voitaisiin niistä saada synergiaetuja esimerkiksi yövalvonnan osalta. Kävimme silloin tutustumassa Kemissä tehtyihin ratkaisuihin ja uskon, että ne toimisivat myös täällä. Valvontatekniikka on kehittynyt myös valtavasti viime vuosina.

Vaalienaikana ja myös sen jälkeen olen saanut kansalaisilta palautetta tyhjistä kiinteistöistä ja niiden käytöstä. Aika usea on ottanut esille juuri kunnaviraston. Sen sijaintia pidetään hyvänä. Kukaan ei pidä huonona sitä ajatusta, että viraston toisessa päädyssä sijaitsisi kunnajohtajan toimisto. Moni on pitänyt sitä hyvänä. Silloin kunnan virkajohdolla olisi koko ajan yhteys siihen todellisuuteen, missä vanhuksemme viimeiset vuodet viettävät.

Avainsanat: kunnallisvaalit2012, uusikurimo, kuntientyhjättilatuusiokäyttöön, suomussalmenkunnanvirasto, suomussalmenvuokratalot,

073 Vaalipäivän tunnelmia

Sunnuntai 28.10.2012 klo 15:36 - yrjöpoeka

Vaalipäivä alkoi ulkoilulla koiran kanssa. Hieman kirjoittelua aamupäivällä ja sitten sain syödäkseni vaimon laittamaa todella hyvää uunikuhaa perunamuussin kera. Ruokalevon jälkeen kävimme äänestää jytkäyttämässä.

Nyt iltapäivä kävely vaimon kanssa takana ja saunominen päälle. Tästä on hyvä lähteä illan vaalivalvojaisiin. Työ on tehty. Nyt äänestäjät arvioivat meidän tekemämme työn. Siihen tulokseen on tyytyminen.

Taannoinen pääministeri Esko Aho sanoi aikoinaan, "Niin on hyvä kuin käy". Tämä lause sopii tähän päivään ja iltaan erinomaisen hyvin.

Huomenna olemme viisaampia ja sitten palaan sorvin ääreen kirjoittamisen osalta.

Olen koko syksyn odottanut pääseväni käymään edes kerran metsällä. Lähtö on siirtynyt ja kovin montaa päivää ei ole enää metsälinnun metsästystä jäljellä. Olisiko huominen ja ylihuominen niitä päiviä jää nähtäväksi.

Näillä mennään tulevaan viikkoon.

Avainsanat: kunnallisvaalit2012, uunikuhaa, eskoaho, vaalivalvojaiset

060 Syksy ja vaalit

Lauantai 22.9.2012 klo 21:18 - yrjöpoeka

Kuluva syksy on ollut poikkeavan sateinen ja märkä. Melkein jokainen päivä on tuonut lisää kastetta ja vesistöt ovat olleet tulvassa keväästä lähtien. Tulvasta on ollut haittaa, mutta sillä on myös puhdistava vaikutus. Useana vuonna pienet purot ja joet ovat olleet limaisen kasvuston peittämiä. Nyt luonto puhdistaa paikkoja ja siitä hyötyvät kaikki. Kalastajan roolista katsoen ei voisi paremmin mennä.

Kunnallisvaalien läheisyys on pitänyt kiireisenä ja itselläni aika on mennyt todella nopeasti, etsiessäni ehdokkaita vaaleihin. Kärsivällisen työn tuloksena löysin joukon todella hyviä ehdokkaita. Nuoret puuttuvat joukosta ja naisten määrä ei ole tyydyttävä. Onneksi laatu korvaa naisten kohdalla määrän. Vaaleihin lähteneet naiset ovat tulevan kuntavaalin varmat läpimenijät!

Ehdokkaat on nyt asetettu ja ensimmäinen yhteisesiintyminen takana. Paikallisen marketin aulatiloissa pidetty kahvittelu tuokio toi paikalle runsaasti niitä, jotka halusivat tutustua uusiin ryvettymättömiin kasvoihin. Omista kasvoista ei tässä yhteydessä voi puhua. Niitä on kulutettu jo useina vuosina peräkkäisissä vaaleissa.

Ehdokkaita etsiessä törmäsin aina samaan esteeseen, mitä ne muut sanovat? Vuosikymmenten aikana kotikuntani valtuustossa ovat istuneet samat puolueet ja samat kasvot. Vaalien tulosta on pidetty itsestäänselvyytenä ja siitä syystä äänestysaktiivisuus on laskenut koko ajan. Perussuomalaisen puolueen ehdokkaaksi tuleminen on koettu aikamoiseksi kynnykseksi. Kuluneen vuoden aikana puoluetta on koetettu ryvettää kaikella mahdollisella. Tämä julkisuus ja siihen kohdistunut median jatkuva mielenkiinto, on suorastaan kauhistuttanut ihmisiä. Kainuulainen ei ole valmis siihen, että kaikki sanomiset ovat julkista riistaa iltapäivälehdistölle.

Olen puhunut kaikille siitä, ettei julkisuutta kiinnosta ollenkaan, mikäli puhutaan sosiaali- ja terveydenhuollon asioista. Julkisuutta kiinnostaa vain se, jos joku sanoo kiellettyjä sanoja. Elämme samanlaista aikaa, kuin oli aika Neuvostoliiton varjossa. Nyt on aivan samoin, meillä on puolueita, jotka riehaantuvat heti, mikäli kuulevat epäilyttäviä sanoja. Ennen puhuttiin neuvostovastaisuudesta ja jopa eristettiin puolueita näillä julkisilla leimoilla. Sama on kaiku askelten ja kiivas kilpailu siitä, kuka ja mikä puolue on kaikista puhtain. Samoin on käynyt lehdistölle, radiolle ja muulle medialle. Tämä kolmas valtiomahti etsii keinoja, millä lyödä lisää leimoja puolueeseen, joka heiluttaa totuttuja kaavoja. Valtava rahoitus vuosikymmenten aikana on valunut medialle vaalien aikaan ja se on mielestäni korruptoinut myös ”puolueettoman” median.

Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

Avainsanat: syyssateet, kunnallisvaalit2012, suomussalmiperussuomalaisetvaltuustoehdokkaat, varmatläpimenijät, neuvostovastaisuus, sananlasku

056 Mitä onni on?

Tiistai 21.8.2012 klo 20:12 - yrjöpoeka

Lyhyesti, se on onnea lapsenlapsista. Viikonlopun aikana oli yhtäaikaa kaikki paikalla ja niitä ääniä oli mukava kuunnella ukin korvilla. Vanhimman tyttäreni ensimmäinen lapsi Fenno-poika tuli Saksasta asti katsomaan, mitä mummolaan kuuluu. Poika oli hyvä syömään ja nukkumaan. Sain myös kokeilla vieläkö lapsen pesu sujuu ja vaippojen vaihto. Niitä tehdessäni tuntui, ettei omista lapsista huolehtimisesta ole kovinkaan kauaa aikaa. Esikoisen pesusta oli jo aikaa yli 30-vuotta. Sain pestä tyttäreni pojan samasta äitiyspakkauksen vannasta kuin hänetkin olen aikoinaan pessyt.

Tänään kävin viemässä Fenno-pojan isän ja äidin kera Kajaaniin. Palatessani tunsin todellista ikävää. Perhe on todella kaukana ja fyysinen tapaaminen jää vähiin. Onneksi on skype, jolla saa yhteyden silloin kun haluaa. No sillä rajauksella, että yhteys toimii.

Nyt talo on todella hiljainen. Kellon raksutus kuuluu. Melkein voin kuulla, kuinka ikävä nävertää myös vaimoni sisintä. Omasta sisimmästä puhumattakaan.

Tulevan viikonlopun aikana kalastusseurani, Siilasmajan-kilta, pitää kauden päättäjäiset kuuluisan Nuortti-joen rantamilla. On mukavaa käydä kauden yhteenvetoa tutussa seurassa upeissa maisemissa. Nuortti on itselle ennenkokematon paikka, joten siinä on mahdollisuus uusiin kalastuskokemuksiin. Viimeaikoina olen kalastellut aivan taajaman lähivesissä. Lähivedet ovat tarjonneet todella sykähdyttäviä kokemuksia. En ollut aikaisemmin saanut yhtään kuhaa ja nyt niitä on sitten tullut. Kuhat ovat olleet todella ”pannukarkeita”, niiden paino on ollut 3-4 kilon luokkaa. Todella suuria haukia on noussut ylös, suurimmat 5-7 kilon luokkaa. Koska olen päästänyt suuret hauet nyt takaisin, olen alkanut punnitsemaan niitä. Pakastimessani on suurten haukien ja kuhien fileitä riittävästi. Nyt on kalastuspaikkojen kartoittamisen aika.

Ensi viikolla on aloitettava loppukiri kunnanvaltuusto ehdokkaiden etsimisessä ja empivien patistelussa. Aikaa on enää vähäsen jäljellä. Vaihtoehtoja pitää tarjota myös kotikunnassani ja niitä äänestäjät tulevat saamaan. Mikäli lukijoissani on herännyt ajatuksia ehdokkuuteen, ottakaa yhteys palautelaatikon kautta.

Lastenlapseni Ilona, Alisa ja Fenno. Niistä onni syntyy.

Olen onnellinen mies. Ukki.

Avainsanat: lastenlapsi, lastenäänet, lastenpesu, äitiyspakkaus, bremen, ikävänävertää, siilasmajankilta, nuorttijoki, kunnallisvaalit2012, loppukiri,