Satunnaiset kuvat

Isojen säyneiden narraaja

Uusimmat

Blogin arkisto

016 Seisovat vedet liikkeelle

Keskiviikko 18.1.2017 klo 11:18 - yrjöpoeka

Eilinen päivä tuntui istumalihaksissa. Tästä huolimatta ajatukset liikkuivat päivän aiheiden mukana, eikä pahemmin nukuttanut. Tunnustan sen, että useita kertoja olen joutunut vuosien mittaan uneliaisuuden valtaan pitkissä kokouksissa. Erityisesti silloin, kun aihe on puuduttavan yksitoikkoinen ja esittelijä (puhuja) jaarittelee tasapaksusti. Mikäli puhuja ei tunne intoa puhumaansa aiheeseen, se vaikuttaa välittömästi myös kuulijaan.

Pohdimme eilen kohtalaisella joukolla Suomussalmen kunnan tulevaa strategiaa. Uusi kuntalaki tuo muutoksia ja niihin vaatimuksiin pitäisi pystyä jotenkin nyt vastaamaan. Lopullisen päätöksen tekee tuleva uusi kunnanvaltuusto syyskesällä. Itse olen pohdinnoissani tullut siihen tulokseen, että meidän on oltava nyt rohkeita ja ajateltava kunnan tehtäviä toisin kuin ennen.

Kuntien pitkäaikaiset virkamiehet ja -naiset ovat aivan näinä vuosina eläköitymässä. Nyt on pohdittava sitä, mitä tehtäviä kunta jatkossa tekee itse ja mitä tehtäviä siirtää muiden ulkopuolisten tehtäviksi. Esimerkiksi otan muutamia palveluja, jotka mielestäni voitaisiin siirtää ulkopuolisten tehtäviksi. Näitä ovat liikuntatoimi, kulttuuri ja elinkeinotoimi, matkailua unohtamatta. Tällainen ehdotus on aiemmin välittömästi ammuttu alas, koska kunnallisten työpaikkojen turvaaminen on koettu pyhäksi tehtäväksi. Kuntien tulopohja on kaventumassa ja tarvitaan radikaaleja toimia.

Liikuntatoimen tehtävät voitaisiin mielestäni hoitaa tulevaisuudessa siten, että kunta maksaa esimerkiksi urheiluseuralle eri tehtävien hoitamisesta. Latujen kunnossapito, jääalueidenhoito ja useiden ulkoliikuntapaikkojen hoito ja huolto. Uskon siihen, että hommat tulisivat hoidetuiksi. Suomussalmen kunta omistaa hotellin yhteydessä olevan uimahallin ja sen tulevaisuus on huomattavasti vaikeammin määriteltävissä. Kylpylän kulurakenne on raskas ja myös sitä on tarkasteltava kokonaisuuden kannalta.

Suomussalmi on rikas kulttuuriltaan ja kunnassa on erittäin aktiivinen teatteriyhdistys. Kulttuuri toimii mielestäni parhaiten sellaisissa käsissä, joilla on intohimoa asiaan. Kulttuuri sopii erittäin hyvin yksityistettäväksi. Parhaiten kulttuurin toiminta sopisi jollekin yhdistykselle, tai sitten osuuskuntapohjaiselle yhdistykselle. Kunta olisi mukana mahdollistajana, kuten se on toiminut tähänkin asti.

Matkailua on tähän saakka hoidettu kulttuuritoimen sisältä ja se ei ole enää tähän päivään sopiva muoto. Itse olen pohdinnoissani tullut siihen tulokseen, että elinkeinoasiat ja matkailu on yhdistettävä. Matkailuyrittäminen ja luonto, ovat strateginen valinta, johon kunta on selkeästi asettamassa panoksia. Vuosikymmenten saatossa on toimittu tutusti ja turvallisesti. Ei ole otettu riskiä, siten ei ole tullut vahinkoa. Uskon siihen, että reippaalla muutoksella totuttuihin toimintatapoihin, saisimme seisovat vedet liikkeelle.

Keväällä ovat edessä kuntavaalit ja tässä on nyt muutamia sellaisia aihioita, joihin olisi hyvä saada vastauksia valtuustoon pyrkiviltä ehdokkailta. Näiden asioiden torpaaminen sellaisella argumentilla, että kunnan palkollinen on paras tekijä, on pään painamista pensaaseen. Kunnan tehtäviä ja rahoituspohjan kaventumista on pystyttävä tarkastelemaan järkiperäisesti.

Tästä on hyvä lähteä vaalikevääseen. Tukka pöllyten.

Avainsanat: kuntastrategia, eläköityvävirkamieskunta, kunnantehtävät, julkinentalousuhattuna

154 Itsenäisyyspäivän mietteitä

Tiistai 7.12.2010 klo 20:51 - yrjöpoekaMerkkipäivä ajoittui nyt viikon alkuun ja viikonloppu oli siten pitkä. Oli todella mukavaa viettää kaksi päivää kotona ja vaimon kanssa kahdestaan. Ilmojen puolesta oli hyvät ulkoilusäät ja sen käytin hyväkseni täysin mitoin. Pakollinen television katselu oli sitten päivän päätteeksi edessä, hieman tuntematonta ja siihen linnan kutsut päätteeksi. Illan anti näytti todella oudolta, outoja kummajaisia aletaan pitää ensiarvoisen tärkeinä kutsuttavina. Veteraanien sukupolvi oli jo unohduksissa ja nyt oli pääosissa sivareitten invaasio, maustettuna kaikilla mahdollisilla sukupuolisilla vähemmistöillä. Tarja-täti oli unohtanut kaikki ne Suomen moniavioiset parit, mutta sillä on aikaa vielä korjata ensivuonna asia.
Suomi on todella äkkiä muuttunut kummalliseksi, kaikki se mikä on omituista, nousee pääosaan. Samalla kaikki normaali ihmiselämä kiellettäneen kohta kokonaan? Keskustelu kirkosta ja uskonnosta oli yksi osoitus aiheesta. Samoin kuin korkeat kirkonmiehet, myös valtakunnan johtavat poliitikot ovat muuttuneet täysin pullamössön pupeltajiksi. Kukaan ei tohdi puolustaa entisiä arvoja ja ihmisten asemaa siinä. Mikäli nykyinen meno jatkuu, ollaan pian tilanteessa, jossa uskonto kielletään alkuperäiskansalta. Kaikki huutavat ihmeellisen vapauden puolesta, jota ei ole oikeasti olemassa.  Jossakin vaiheessa uskon ihmisten alkavan etsiä paluuta normaaliin ihmiselämään ja suomalaisuuden puolustamiseen.
Kirjoitukseni kotisivuillani ilmeisesti luetaan ja välillä todella tarkoin rivinvälitkin. Olen ajoittain saanut palautetta sivujeni palautelaatikon kautta ja myös suoraan omaan sähköpostiini on tullut joitakin. Muutamia tekstiviestejä tulee ja myös puhelimen välityksellä saan pohdintoja aiheista. Muutamia ärhäköitä lukijoita on joille ei oikein mikään kelpaa ja se on heidän oikeutensa. Sitten on niitä, joille olen muuten vain vastenmielinen. Joskus he ajattelevat sellaisiakin asioita, joita itse en ole ajatellut lainkaan. Mutta he ajattelevat ja siitä ohessa tuorein saamani palaute esimerkkinä:
Vastaus lomakkeeseen: Yhteydenottolomake
Lähetysajankohta: 7.12.2010 00:51
Lähettäjän osoite: 85.29.94.235 / line-12412.dyn.kponet.fi
Palaute:
Lopeta hyvä mies, jo tuo itsesi kehuminen. Sun kirjoitukset, ovat jo täysin mauttomia.
Ihmettelin suuresti, kun katsoin Linnan Juhlia, että mistä ovesta, ne etukäteen nimitetyt Kainuun ministerit Kettunen, Puurunen, Sankilampi ja Hakkarainen tulee.

Tästä on tavattoman hyvä jatkaa, ajatukset ovat jo mahdollisissa ministerien paikoissa. Kalamiehet levittelevät aina käsiään kalojen kokoa näyttäessään, mutta miten kuvata leveätä hymyä? Olen kuitenkin nyt vaatimaton ja kuvaan sen näin :)
Huomenna on edessä vuoden viimeinen lautakunnankokous ja siitä voi tulla pitkä. Lista on pitkä ja paksu, jouluiset ajatukset siirtyvät todella kauas. Ajatukset siirtyvät siihen, kuinka Kainuun kansa saa tulevaisuudessa haluamansa palvelut? Pohtimista aiheuttaa myös tuo kilpailutuksen tuominen vanhusten, vammaisten ja terveydenhuollon palveluihin. Tulevina vuosina on linjattava, kuinka aiomme hoitaa nuo palvelut ja itse olen tiukasti sitä mieltä, että niiden hoitaminen on yhteiskunnan tehtävä. Kilpailutuksella ei mielestäni saa sellaisia hyötyjä, että se puoltaisi yksityistämisen. Sutta paetessa voi tulla todellinen karhu vastaan. Oireita siitä on pikkuhiljaa alkanut tulla näköpiiriin.

Avainsanat: 93itsenäisyyspäivä, omituistenotustenkerho, sivareitteninvaasio, pullamössönpupeltajat, vastenmielinenkirjoittelu, ansiotonarvonnousu, kainuunministerit, mitkäovatyhteiskunnantehtävät