Satunnaiset kuvat

Oikeusaputoimisto

Uusimmat

Blogin arkisto

123 Syylliseksi havaittu

Perjantai 30.9.2016 klo 17:45 - yrjöpoeka

Kaksi tulenpalavaa puhelua minun päivityksistäni sai puhelimen suorastaan savuamaan. Sain kuulla olevani tappion lietsoja ja jos kuntavaaleissa käy perussuomalaisille huonosti, niin se on minun kirjoitusteni syy. Näin kommetaattorit olivat asian arssinoineet. Sain molempien kanssa hiukan pohdittua kirjoitusteni tarkoitusta, mutta se oli täysin turhaa. Heillä oli aivan yhtä valmiit mielipiteet kuin minulla kirjoittaessani.

Kuntavaalit ja kunnanvaltuuston tuleva koko ovat myös puhuttaneet. Kirjoitukseni paikallislehdessä oli huomioitu ja sain siitä positiivista palautetta. Usea tuttavani on valmis heti pienentämään valtuuston kokoa. Aktiivisesti kunta- ja soteuudistusta seuraavat pohtivat nyt sitä, riittääkö mielenkiinto jatkossa kuntavaaleihin? Usealla on mielessä maakuntavaaleihin liittyvä pelko, että sinne pyrkivät kaikki aktiivisimmat kuntapolitiikot. Ajatuksenkulkuna heillä on, että kuntavaalit eivät innosta enää suurimman päätösvallan siirtyessä maakuntavaltuustolle.

Toinen pelon aihe ja huoli oli useimmilla se, että mikäli valtuuston kokoa pienennetään, pienet ryhmät tipahtavat valtuustosta kokonaan pois. Jäljelle jää vain yksi tai kaksi puoluetta. Samoin puhutti uudistusta seuraavien lautakuntien ja hallitusten kokoonpano. Sielläkin on pelkona se, että pienpuolueiden kynnys nousee liian korkealle. Tässä pidettiin todellisena pelkona sitä, että jatkossa hallituksessa on vain yhden puolueen edustajia.

Olen pyrkinyt näitä pelkoja poistamaan kertomalla, että sama suhde puolueiden koossa säilyy, vaikka valtuustoa pienennettäisiin. Samoin sillä, että jatkossa on hieman helpompaa saada lähes täysi lista useammallakin puolueella. Nyt täyden listan saa vain yksi puolue. Muiden puolueiden on ollut täysin mahdotonta saada täyttä listaa. Täysi lista antaa huomattavasti paremman tuloksen vaaleissa.

Syksy on nyt todella saapumassa. Viimeyön aikana satoi vettä vaakasuorassa ja tuuli riipi yön aikana suurimman osan puiden lehdistä. Vielä tänäänkin on ajoittain satanut ja nyt iltaa kohden tuuli on uudelleen yltynyt. Sääennuste lupaa tulevalle viikolle lopultakin kylmempiä öitä. Useina öinä lämpötila on pysytellyt +10 asteen tietämissä. Huomiseksi on luvattu tuulista ja vähäsateista päivää. Silloin on vuorossa pihan puhdistus lehtitulvasta ja kukkapenkit putsataan seuraavaa kesää varten.

Ihminen elää toivosta. Vaikka juuri nyt sataa ja tuulee ravakasti, samoin illat pimenevät ja on hyvin synkkää. Siitä huolimatta mieli elää jo seuraavassa kesässä. Se on ihmiselle hyväksi. Samalla tavoin kun murehdimme uutistulvaa ja sieltä esiin tulevia kauhunäkyjä, ne unohtuvat katsoessammme omia lapsiamme ja heidän lapsenlapsiaan. Samoin uusikevät ja sen odotus valavat uskoa huomiseen.

Siksi en jaksa huolestua, vaikka minut todettaisiin syylliseksi tuleviin tappioihin. Kaikissa tappioissa on uuden nousun siemen. Mutta vain siinä tapauksessa, että tappioista otetaan opiksi.

Olisiko tämän jutun pointti: perussyyllinen...

Avainsanat: kuntajasoteuudistus, kunnanvaltuustonkoko, tulevaisuudenusko