Satunnaiset kuvat

yrjöpoeka ja taimen

Uusimmat

Blogin arkisto

198 Vallaton valtuutettu

Keskiviikko 18.10.2017 klo 15:01 - yrjöpoeka

Olen seurannut muutamien vuosien ajan kunnallista kädenvääntöä Kittilässä. Nyt suurin osa valtuutetuista ja kunnahallituksen jäsenistä on saanut syytteet törkeistä virkarikoksista. Kittilä on erinomainen esimerkki vallattomista valtuutetuista. Samoin se on kertomus siitä, että hyvin pieni piiri voi johdatella valtuutetut jopa leivättömän pöydän äärelle. Tästä tulevasta Lex Kittilästä on tulossa esimerkki kaikille Suomen kunnanvaltuutetuille.

Kittilässä on valta ollut keskustalla. Vasemmistolla on myös ollut merkittävä rooli niin Kittilässä kuin muuallakin itäisen Lapin kunnissa. Uutena ja vastuullisena voimana kaksissa edellisissä kunnallisvaaleissa mukaan tulivat perussuomalaiset. Valitettavasti saatu valta on sokaissut myös heidät. Vastuullisuus joudutaan punnitsemaan käräjäsalissa. Kittilässä on nähtävissä se, ovatko kunnanvaltuutetut itsenäisiä päätöksentekijöitä. Vai ovatko he kuin lauma lampaita paimenen johdateltavina.

Useissa kunnissa ja erityisesti pohjoisimmassa Suomessa, valtaa pitää yksi ja sama puolue, keskusta. Ännestäjät ovat samalla tavoin johdateltavissa kuin Kittilän kunnavaltuutetut. Koska äiti ja isä ovat aina äänestäneet keskustaa, myös jälkipolvet äänestävät samoin. Uudet valtuutetut luottavat sokeasti johtavia kunnallispoliitikkoja. Siitäkin huolimatta, että osa uusista valtuutetuista on paremmin koulutettuja ja heillä pitäisi olla kyky ja taito itsenäiseen ajatteluun.

Olen vuosien kuluessa nähnyt ja kokenut sen lammasmaisen käyttäytymisen, mihin suuren ryhmän jäsenet joutuvat lammaspaimenten johdolla. Olen keskustellut vuosien saatossa useiden suuren ryhmän valtuutettujen kanssa. He ovat monasti erittäin kriittisiä ryhmänsä johtoa kohtaan. Olen tiedustellut heitä sitä, että miksi he kuitenkin menevät tahdottomasti mukaan johdon esittämiin asioihin. Mitä olen saanut vastaukseksi? Merkittävin tekijä on ollut suuren ryhmän painostus. Toisena tekijänä on joutuminen ryhmän ja sen johdon epäsuosioon.

Tämä viimeinen tekijä on kunnassa asuvalle ihmiselle pahinta mitä voi sattua. Siinä ihmisestä tulee persona non grata. Samankaltaiseen tilanteeseen joutuvat uskonnollisten yhteisöjen ulospotkitut jäsenet. Jopa oman perheen ja suvun jäsenet voivat hylkiä näitä. Myös koulukiusatut ja työpaikka kiusaamisesta kärsivät kokevat saman. Siksi pienissä kunnissa yksittäisen ihmisen saama valtuutetun ja päättäjän rooli voi joutua ja joutuu poliittisen ryhmän vallankäytön välineeksi.

Pieni valtuutettu voi istua valtuustossa useita kausia ja hän ei koskaan nouse näkyvään rooliin. Hän saa kuitenkin tuntea kuuluvansa johonkin isompaan ryhmään. Samoin hän voi ryhmän jäsenenä kokea omanarvontuntoa. Samoin hänestä tuntuu hyvältä, kun suuremmat johtajat kyselevät häneltä mitä kuuluu ja kai muistat kannattaa häntä kunnallisjärjestön kokouksessa hallituksen puheenjohtajaksi. Hyväksytyksi tuleminen saa valtuutetun kasvot loistamaan. Tämän jälkeen hän puolustaa suurta ryhmää leijonan lailla. Siinä saavat omat ja muut erimieliset kyytiä.

Mikä on vallattomille valtuutetuille yhteistä? En väitä, eikä tämä ole totuus. Suurin osa kuntien valtuutetuista tekee päätöksensä kuten johtaja sanoo.

Vallaton valtuutettu on kuin ajopuu. Ajelehtii isojen aaltojen viemänä.

ps. Kuuntelen juuri vallattomasti valtiopäivillä lähetystä Siellä Lapista valitut kansanedustajat puolustavat Kittilän laittomuuksia. Aikuisen oikeasti. Puolustavat. Ensin jokainen kertoi, ettei ota kantaa. Vähän ajan päästä alkoi sitten puhetta tulla, että melkein ovat syyttömiä ja liian kovia rangaistuksia ollaan tekemässä pienille ihmisille. Eeva Maria Maijala kertoo, että Kittilässä on toimittu kuntalakien mukaan... Kehuu kaiken olevan kunnossa ja vain yksi ainoa asia on median hampaissa. No, hän kepusta. Tietää että ryhmää on puolustettava, muutoin valtakirja loppuu seuraavissa vaaleissa.

Vain Markus Mustajärvi edusti järkeä.

Sinisten ajatusten Matti Torvinen, sanat ei riitä kertomaan... nuoleskeli Kittiläläisiä.

Ei hyvää päivää... Ei ole ihme, että Kittilässä ollaan hukassa. Kansanedustajat ovat samaa tasoa.

Onneksi toimittaja jo huomasi asian.

Avainsanat: lexkittilä, 27kunnanvaltuutettuasyytteessävirkarikoksista, personanongrata, levinrinnekeskus, ajopuuteoria, suomenkuvalehti, juhasipiläeitiedäkittilästämitään

112 Menetkö vai etkö mene

Torstai 15.9.2016 klo 9:27 - yrjöpoeka

Viime talven pelle- ja pervo porukka Soldiers of Odin on kaatumassa omaan mahdottomuuteensa. Sen raunioilta ponnistelee nyt muita samankaltaisia, Suomen lippua ja leijonakorua käyttäviä (häpäiseviä) älämölökuoroja. Yksi sellainen on ilmoittanut tänään järjestävänsä mielenosoituksen Otanmäen vastaanottokeskuksen liepeillä. Tämä on kuin verta valaisi kaduille.

Poliisi ilmoittaa valvovansa järjestystä. Minusta virkavallan tulisi juuri nyt estää kaikenlainen provosointi. Tämänkaltaisen tapahtuman järjestäminen ja masinointi on täysin edesvastuutonta. Mutta mitä tekee esimerkiksi Kainuun Sanomat maakuntalehti? Facebookissa lehti julkaisee jutusta kertovan artikkelinsa ja kysyy: Aiotko mennä? Minusta tämä on käsittämätöntä toimintaa. Se ei palvele journalismia millään tavoin. Se palvelee juuri näitä älämölö sakkeja, jotka haluavat levittää pelkoa ja epäjärjestystä.

On turha vedota ihmisten oikeuteen osoittaa vapaasti mieltään. Mieltään voi osoittaa vaikka marssimalla Kajaanin kauppakadulla. Sen sijaan mielenosoittaminen juuri nyt Otanmäellä voi johtaa ennalta arvaamattomiin seurauksiin. Joukossa tyhmyys niinsanotusti tiivistyy. Kun olen seurannut noiden ryhmien viestejä, voin sanoa niiden joukossa olevan sellaisia, joilta voi odottaa melkein mitä vain. Erityisesti nyt, kun niinsanottu ”kansa” tukee heitä.

Maakuntalehti on alkanut käyttäytyä kuin iltapäivälehdet. Se on huono suunta ja ei pelasta laskevaa levikkiä. Lehteä ei ole aiemminkaan pidetty luotettavana ja nyt sen luotettavuus on pian MV-lehden tasoa. Samoin lehden facebookin julkaisut eivät kerro oikeasta pelisilmästä. Lehden toimitus on alentunut Suomi ensin liikeen huutojen mainostajaksi. Surullista.

Sain aamusella soiton prepaid liittymästä ja aiheena oli eilen tekemäni päivitys kunnanvaltuustojen tulevasta koosta. Soitto tuli nimettömänä koska asia oli tulikivenkatkuinen. Minulla ei ole soittajan mukaan oikeutta puuttua muiden puolueiden päätöksiin. Kysellessäni missä kohden olen asiasta maininnut, en saanut vastausta. Soittajan mielestä on hyvä, että meillä on riittävästi valtuutettuja päättämässä meidän asioistamme. Minulle ei myöskään kuulu se, kuinka paljon muut puolueet keräävät luottamusmiesmaksuja.

Puhelin rapsahti viimeisen voimasanan jälkeen kiinni. Luin eilisen tekstini uudelleen ja en löydä siitä sellaista kohtaa missä puutun muiden puolueiden toimintaan. Esitän vain oman arvioni siitä, mikä olisi uudessa kuntajärjestelmässä meille hyväksi. Se on myös velvollisuuteeni päättäjänä, tehdä esityksiä kulloinkin tärkeistä asioista. Sen olen nyt tehnyt tästä aiheesta ja aion pitää sitä esillä. Suomussalmen kunnanvaltuusto päättää asiasta joulukuun valtuustossa.

Kansalaiset ovat erittäin paljon arvostelleet Suomen eduskunnan kokoa ja arvioineet, että kansanedustajien määräksi riittäisi 100. Suomessa on nyt 5,5 miljoonaa asukasta ja 200 kansanedustajaa. Kun tarkastelee Suomussalmen väkilukua ja valtuutettujen määrää, voisi olettaa sen olevan epäsuhtainen. Nyt meillä on noin 8200 ja valtuutettuja 35. Kaikenlisäksi kaikki ennusteet osoittavat väkilukumme laskevan 2030 lukuun mennessä hieman yli 6000 asukkaaseen.

Tästä syystä valtuutettujen on tehtävä tiedon perusteella päätöksiä uusista rakenteista. Valtuusto on kuntalaisia varten. Ei puolueita.

Avainsanat: suomenlippu, tyhmyystiivistyy, kunnanvaltuutettu, tilastokeskus