Satunnaiset kuvat

Silloin nuorena

Uusimmat

Blogin arkisto

024 Paras palkitaan

Perjantai 27.1.2017 klo 19:23 - yrjöpoeka

Primus inter pares. Ensimmäinen vertaistensa joukossa. Tätä lausetta voisi soveltaa Anne Berneriin. Olen kritisoinut hänen hankkeitaan koko ajan ja nyt vielä enemmän. Kaatuneen tieverkon yhtiöittämisen jälkeen hänen vauhtinsa jatkuu. Nyt hän haluaa yksityistieverkon saamista monipuolisen yrittäjyyden piiriin. Suomeksi sanottuna, joku ostaa yksityisteitten oikeudet ja rahastaa niillä.

Suurimpaan osaan yksityistieverkkoa on laitettu valtion rahaa. Nyt Bernerin kunnianhimoisen tavoitteena on saada se kauppatavaraksi. Kaikilta käyttäjiltä perittäisiin maksua. Tämä ajattelu on ministerille ja hallituksen johdolle jäänyt päälle. Ei ole kaukaa haettu ajatus, että kohta joku ministereistä (Tiilikainen) pukkaa liikkeelle esityksen, jolla jokamiehen oikeudet myydään parhaan tarjouksen tehneelle ulkomaiselle sijoittajalle.

Älkää sanoko ääneen, ettei tämä ole mahdollista. Ei meistä monikaan ole ajatellut, että joku yksityistää tieverkot, jotka on maksettu autoilijoiden ja veronmaksajien rahoilla. Suomi on siinä tilassa (hyvän hallituksen ansiosta) että ministerin hyvät tuttavat, ne joilla täpäkkää on, haluavat hiukkasen vielä lisää. Veronmaksajat (autoilijat) on huomattu hyväksi kohteeksi. Veronmaksajat kaiken hyvän lisäksi luulevat Suomen, isänmaan pelastuvan maksamalla kaikki se mitä hyvä hallitus ilkeää pyytää. Ja nämä ministerit kyllä ilkeävät.

Olen puolustanut viimeviikkoina pääministeriä sellaiselta kohellukselta, joka ei ole oikeutettua. Tääsä Bernerin jupakassa odottaisin kyllä, että muu keskustan porukka ilmoittaisi johtajalleen, ettei tämä enää käy. Valitettavasti näyttää siltä, että keskustalaiset ovat sokeutuneet. He eivät nyt pysty näkemään sitä, että Bernerin suojeleminen on juuri nyt suuri virhe. Kansalaiset näkevät sen, ettei korppi korpin silmää noki, kun on kyse kakun jaosta. Berner on jakamassa kansalaisten omistamaa kakkua yksityisiin käsiin ja se ei enää käy.

Mikäli keskusta ja Sipilä ei tee mitään, hallituspuolueitten kyyti on todella kylmää kuntavaaleissa. Tällä kohden on hyvä muistuttaa erään hallituspuolueen sloganista: Saat mitä tilaat. Sipilä ja keskusta ovat uhonneet viime vaalien alla, että kunnat kuntoon. Mikäli kuntavaalien tulos on se, mitä minä pelkään, kunnat eivät tule kuntoon. Hallituksen uudistukset kaatuvat ja sen jälkeen kaikki taas kerran alkaa alusta.

Tämä ei olisi uutta. Sote- ja kuntauudistuksesta on kohkattu kymmeniä vuosia. Valtavasti virkamiesten työaikaa on hukattu asioiden uudelleen ja uudelleen käsittelystä. Valmista ei ole tullut ja todella pahalta näyttää jälleen kerran. Sipilällä on avaimet käsissään, mutta aikaa ei enää ole. Vaaleihin on niin vähän aikaa, että vatuloinnille ei ole sijaa. Vaikka Sipilä siitä tykkääkin.

Primus inter pares. Parempi suomennos: Paras kusettajien joukosta.

Avainsanat: primusinterpares, anneberner, juhasipilä, kunnatkuntoon

062 Mietteitä hallintokokeilun savuavilla raunioilla 2

Sunnuntai 30.9.2012 klo 18:56 - yrjöpoeka

Olen kiertänyt maakuntaa viimeisten neljän (4) vuoden aikana ja koko ajan on lisääntynyt tyytymättömyys lähipalveluiden katoamiseen. Viimeksi lauantaina sain muutamilta oman kuntakeskuksen asukkaalta musertavia arvioita vanhusten saamasta palvelusta. 80 ylittänyt vanha rouva katsoi minua läheltä silmiin ja sanoi hiljaa, ”te nuoret ette tiedä mitä elämä näissä taloissa on.” Rouva kertoi kuulleensa vuosien varrella aina vaalien alla samat tyhjät lupaukset. Hänen viestinsä oli minulle selkeä. Hän ei luottanut enää yhteenkään poliitikkoon ja äänestäminen oli turhanpäiväinen asia. Mitä voi sanoa ihmisille, jotka ovat raataneet vuosikymmeniä paremman elämän toivossa ja maksaneet kiltisti veronsa? Ei ole ihme, että äänestysprosentti on laskenut vuosi vuoden jälkeen.

Juuri samana päivänä maakuntalehti julkaisi jutun, jossa kehuttiin Suomussalmen olevan Kainuun ainoa elinkelpoinen kunta. Muut kunnat olivat rapakunnossa ja kaksi elinkelvotonta. Suomussalmi on hoitanut taloutensa hallintokokeilun aikana hyvin. Talous on kunnossa, koska valtionosuudet ovat tuoneet erityisesti Suomussalmelle hyvää. Samaan aikaan kunnan alueella olevat lähipalvelut ovat ajautuneet maakunnan talousahdingon takia heikoiksi. Kainuun kaikki kunnat ovat useina vuosina laittaneet sote-asioiden hoitoon entistä vähemmän rahaa, samalla kun valtionosuuksia on käytetty seinien pystyssä pitämiseen. Tulevalle vuodelle 2013 kunnat ovat ilmoittaneet leikkaavansa lisää palveluja. Tämä asia on ilmoitettu sote-johtajalle ja virkakoneisto valmistelee tulevalle sote-kuntayhtymälle budjettia sen tiedon perusteella. Suomussalmella se tarkoittaa akuuttivuodeosastolle toiminnan alasajoa.

Hallintokokeilun alussa Kainuussa haettiin yhteistä hyvää liittämällä sote-palvelut yhdeksi. Kokeilun kuluessa usea kunta huomasi, että kuntarakenne voidaan pitää entisellään vielä muutamalla vuodella. Etsikkoaika rakenteiden keventämiseksi hukattiin. Suomussalmi oli 1967 vuoden lopussa 15900 asukkaan kasvava kunta. Nyt luku on enää vajaa 9000. Silloin kasvatettiin rakenne ja hallinto nykyiseksi. Väestön väheneminen jatkuu edelleen seuraavat 10-20 - vuotta, 200-300 hengen vuosivauhdilla.

”Hallinnollisesti Suomussalmi kuului aluksi Oulujärven erämaa -nimiseen suurpitäjään. Vuodesta 1599 lähtien koko Kainuu kuului Paltamon emäpitäjään, joka jaettiin vuonna 1647 kahtia Sotkamon ja Paltamon pitäjiin. Suomussalmi kuului jälkimmäiseen aina vuoteen 1786 asti, jolloin Suomussalmi liitettiin kappelina Hyrynsalmen seurakuntaan. Kirkollinen hallinto kesti Suomussalmella vuoteen 1867, jolloin siellä siirryttiin kunnallishallintoon. Samalla pitäjän nimi muutettiin Kiannasta Suomussalmeksi.” Tämä lainaus löytyy täältä.

Edellä mainittu kertoo olennaisen. Kuntarakenne ei ole ikuinen, vaan sillä on tiukat siteet väestön määrään ja koko maakunnan tilaan. Nyt ympäröivä yhteisömme on huonossa hapessa ja kunnat vartioivat revirejään mustasukkaisesti. Erityisesti nykyinen valtapuolue keskusta omista taktisista syistään haluaa kuntarakenteen pysyvän muuttumattomana. Kaikki tämä muutosvastarinta siitäkin huolimatta, että kaikki kuntalaisten tarvitsemat palvelut häviäisivät kunnista kokonaan.

Vaalislauseemme ”Kunnat kuntoon!” on todella osuva.

Avainsanat: vaalilupaukset, lupauksiinpettynytäänestäjä, parempielämä, valtiovarainministeriö, elinkelvottomatkainuunkunnat, kainuunhallintokokeiluloppu, kunnatkriisissä, emäpitäjä, kunnatkuntoon