Satunnaiset kuvat

kesän loppu

Uusimmat

Blogin arkisto

051 Onko pakko

Lauantai 24.2.2018 klo 15:03 - yrjöpoeka

Viimeisten kymmenen vuoden aikana ovat Kainuun kunnat olleet ns. pakon edessä. Pakko on ollut kuntaliitoksille. Kaikki selvitykset ovat osoittaneet talousoppineitten mielestä sitä, että Kainuu ei selviä näin usealla kunnalla. Olen itsekin joutunut pohtimaan tarvitsemmeko näin paljon virkakoneistoa vähenevää väestöä varten. Tämä on ollut itselleni tärkein syy kannattaa kuntaliitosselvityksiä erityisesti Ylä-Kainuun alueella.

Mitään ei ole jäänyt selvityksistä käteen. Jokainen kunta on jo autuaasti unohtanut kaiken pohtimansa aiheesta. Se oli selvillä jo viime eduskuntavaalien jälkeen, kun keskusta sai vaalivoiton ja pääministerin paikan. Siinä vaiheessa Kainuun kunnat lopettivat yksimielisesti pohtimisen säästöistä. Kaikki kunnat ovat keskustavetoisia ja ainoastaan Kajaanissa on keskustalla vastavoimia. Kaikki keskustalaiset saivat piristysruiskeen vaalivoitosta. Jokainen odotti, että Sipilä ja keskusta antavat kepulaisille kunnille dopingia. Suomeksi sanottuna verovaroja jaetaan myös tuottamattomaan toimintaan, eli organisaatioiden hengissä pysymiseen.

Pitkään jatkunut lama on hieman helpottunut ja sen ansiosta kunnissa on huokaistu helpotuksesta. Samoin muuallakin kehitysalueilla. Mitä enemmän eteläosissa maata talous epyy, sitä ennemmän se tietää verotuloja. Vaikka aivan heti Kainuun kunnat eivät lähtisikään kasvuun, tuo elpyvä talous jokaiselle hyvää. Osassa maakuntaa on jo näkyvissä elpymistä myös paikallisesti. Kuhmossa puuteollisuus, Sotkamossa matkailu ja Talvivaaran kaivos. Kaivos säteilee vaikutustaan myös muualle ja erityisesti Kajaaniin, joka muutoinkin on alöueellisesti veturina elpymiselle.

Kainuun seurakunnat ovat nyt yhdistymishaluissaan auttamattomasti myöhässä. Keskustalaiset (kirkkovaltuutetut) ymmärtävät oikein hyvin, että elpyvä talous auttaa myös kirkon verokertymiä. Olen hieman tullut kyyniseksi kaikille talousihmisten vakuutteluille pakosta. Nyt kun pakko on lopetettu jokainen näkee, että kyllä me selviämme itsenäisinä kuntina. Lama opetti meitä ajattelemaan asioita hieman toisin ja näkemään sen, ettei kunta ole se joka tekee kaikkien puolesta kaiken. Jokaisella meistä on oma vastuumme yksilöinä ja erilaisina ryhminä toisistamme. Kuntalaisina voimme tehdä paljonkin sellaista, mihin on aiemmin tarvittu kuntaa rahoineen tekemään kaiken.

Paluu hieman takaisin tuo sitä yhteisöllisyyttä, josta on ollut puutetta. Yhteisön jäseninä voimme auttaa kokonaisuutta antamalla aikaamme toisiamme ja yhteisöämme varten. Viime joulun aikana järjestettiin Suomussalmella yksinäisten joulujuhla. Käydessämme palautepalaveria nousi vahvasti esille se, että tiukemmat ajat ovat tuoneet meille silmiä näkemään ja tekemään hyvää. Valtaisa joukko vapaaehtoisia teki kovan työn pelkästä ilosta. Ilosta tehdä yhdessä vapaaehtoistyötä toisten hyväksi. Seuraavana jouluna vapaaehtoiset ovat valmiina ja jo nyt kudotaan sukkia ja mietitään mitä muuta voisimme tehdä.

Kunta ja seurakunta ovat hyvä olla olemassa. Ihmiset yhteisöjen jäseninä voivat näiden alla tehdä korvaamatonta työtä toisten hyväksi. Siihen ei ole mitään pakkoa. Pelkästään iloa. Kunnat ja seurakunnat voivat huokaista nyt helpotuksesta.

Lopetetaan hedelmätön pakottaminen. Keskitytään olennaiseen. Ihmiseen.

Avainsanat: kuntaliitosselvitykset, taloudellinenpakko, kriisikuntaselvityshyrynsalmella, seurakunnatjälkijunassa, ihminenkeskiössä