Satunnaiset kuvat

INKA

Uusimmat

Blogin arkisto

045 Löylykauhasta asiaa

Torstai 15.2.2018 klo 19:37 - yrjöpoeka

Kuntalaisaloite on lähivaikuttamisen keino, jolla kuntalaiset voivat tuoda äänensä kuuluviin kunnan asioissa. Kuntalaisaloite on yksittäisen asukkaan tai asukasryhmien laatima kirjallinen aloite, jonka kautta kunnan asukas voi vaikuttaa suoraan oman kuntansa toimintaan ja päätöksentekoon. Kuntalaisten aloiteoikeudesta säädetään kuntalain (410/2015) 23 §:ssä

Kunnan asukkaiden lisäksi yhteisöillä ja säätiöillä on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Myös palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa

Näin kerrotaan kuntaliiton sivuilla. Kunta on se elin, johon valitaan kunnanvaltuutetut tekemään päätöksiä. Päätökset koskettavat kuntalaisia ja ne eivät aina tyydytä kunnan asukkaita. Toiseksi jokin palvelu voi olla huono ja toimimaton. Jossakin kohteessa voi olla vikaa ja kuntalainen voi haluta siihen korjausta. Sitä varten on olemassa kuntalaisaloite. Aloitteeseen kannattaa kirjata vapaamuotoisesti mikä mättää. Aloitteeseen kirjataan missä kohde tai vika sijaitsee. Tai sitten mihin ja minne halutaan mahdollisesti jotakin uutta.

Kuten kuntaliiton ohjeessa selkeästi kerrotaan, kuntalaisaloite on kuntalaisia varten. Aloite esitetään kunnan luottamuselimissä ja lopullisen vastauksen antaa joko virkamies, alempi luottamuselin ja viimesijaisena kunnanvaltuusto. Kaikki kuntalaisaloitteet tuodaan kunnan valtuustolle vuosittain tiedoksi. Näin tämän pitäisi toimia käytännössä. Nyt saan kuitenkin hämmentyneenä seurata, kuinka Suomussalmen kunnanvaltuutetut tekevät itselleen kuntalaisaloitteita. Voitte lukea siitä tästä.

Olen itse toiminut pitkään kunnanvaltuutettuna ja toiminut eri lautakunnissa ja myös puheenjohtajistossa. Olen toiminut myös maakunnallisissa tehtävissä kaksi valtuustokautta. Missään en ole aiemmin törmännyt tällaiseen toimintaan. Valtuutetulla on jo valmiiksi kaikki ovet avoinna kunnan/maakunnan virkakoneistoon. Mikäli jokin asia ei toimi, silloin rittää keskustelu vaikka kahvipöydässä ja asiaa lähdetään korjaamaan. Nyt valtuutettu toiminnallaan työllistää koko koneiston.

Ensiksi virkamies käsittelee asiaa, kirjaa sen saapuneeksi ja se kirjataan kunnan diaarioon. Seuraavaksi siitä tehdää suunnitelma joka viedään luottamuselinten käsiteltäväksi. Tupakkia, kahvia ja aikaa kuluu. Kuten tässäkin paikallislehti Ylä-Kainuun jutussa ilmenee, löylykauhan hankintaan vaadittiin useiden kuukausien työ. Homma olisi toiminut näppärästi siten, että olisi esittänyt kylpylän henkilökunnalle vastaanottotiskillä kysymyksen. Saisiko saunaan toisen löylykauhan, kiitos. Valtuutetulle tämä oli ilmeisesti liian vaikea rasti. Valtuutettuna hän oli saanut esitteistä lukea taikasanan. Se sana oli kuntalaisaloite. Haa, minä Matti Mulari olen kuntalainen. Voin siis tehdä valtuutetuille tiukan kysymyksen ja vaatimuksen.

Suomussalmi suuntaa näin reteästi huomiseen. Virkamiehet saavat työtä ja tuppi heiluu. Paikallislehti Ylä-Kainuu kirjaa valtuutetun tekemän urotyön kansalaisille luettavaksi.

Suomussalmi. Tahdosta tekoihin.

Avainsanat: kuntalaisaloite, kuntaliitto, kuntalaisenvaikuttamismahdollisuus, paikallislehtiyläkainuu, suomussalmitahdostatekoihin

070 Sota...eikun sote-väsymys

Keskiviikko 29.3.2017 klo 17:08 - yrjöpoeka

Kuntaliiton tutkimuksen mukaan kuntavaalit ovat selkeästi henkilövaalit. Tietyissä ikäryhmissä on vielä näkyvissä oikeisto – vasemmisto rajanveto. Tutkimuksen mukaan entistä useampi on valmis vaihtamaan eri vaaleissa myös puoluetta. Tämä vahvistaa sitä omaa havaintoani, että vaalien viimeisten päivien tilanne ja julkisuuskuva, voivat muuttaa äänestystulosta rajusti.

Hallituspuolueet ovat toivoneet, että kuntavaaleista ei tehtäisi sote-vaaleja. Yksi puolue on yrittänyt tehdä kuntavaaleista puheenjohtajavaalit. Harkitusti sieltä on kukin vuorollaan antanut julkisuuteen tiedotteen jos toisenkin. Media sitä tietysti herkeämättä seuraa, koska kuntavaaleista ei saisi puhua. Onneksi hallitus on itsepäisesti hakannut päätään perustuslakiin sote-soppaa hämmentäessään. Koska sotesta paljon puhutaan, kuntavaaleista tulee väistämättä sote-vaalit. Hutaisemalla tehty on hutaisemalla tehty.

On jotenkin kummallista, että mikäli jokin politikkassa mukana oleva haluaa kommentoida soppaa, siitä isketään pian leima otsaan. Kriittinen puheenvuoro leimataan heti vasemmiston änkyröinniksi. Asiantuntijat onneksi ovat siltä säästyneet. He säilyvät asiantuntijoina, ei oikeisto-vasemmisto akselin tuuppareina. Hallituksen esitystä, josta on nyt lausunnot annettu, myllytetään ja kaikessa on tavaton kiire. Valtavasti lakeja sorvattavana ja aikaa muutama viikko. Kun tietää kuinka tavattoman isosta asiasta on kyse, kiireellä ei saada aikaan mitään hyvää. Hutunkeitoksi se menee.

Keskustellessani oman kuntani tilanteesta tuttujeni kanssa, olemme tulleet samaan johtopäätökseen. Vaaleissa näemme kaikkien aikojen huonoimman tuloksen. Nimenomaan äänestysprosentin suhteen. Usea viimeviikolla torilla käyneistä on kommentoinut nyt aihetta. Heidän omat tuttavapiirinsä ovat kertoneet jättävänsä vaalit väliin. Kyse on aikuisista ihmisistä. Kukaan ei halua eritellä syytä. Joidenkin mielestä kuntavaaleilla ei ole merkitystä.

Samaa voi sanoa, kun kävin tänään markkinoilla kotikuntani keskustassa. Paikalla ei ainuttakaan puolueitten telttaa. En tavannut torialueella ketään muuta politiikkoa kuin itseni. Torin reunustalla olevat vaalitelineet saivat olla kaikessa rauhassa. Vain yksi iäkkäämpi mies pysähtyi sen kohdalla. Ei sitä katsoakseen, vaan sytyttääkseen tupakan. Oman ryhmäni vaalijulistetta minun piti katsoa kerran jos toisenkin. Puolueen yleisjulisteeseen oli liimattu lehdessä ollut postimerkkien kokoinen kuvasto!

Ei tarvitse tutkia vaalien jälkeen, miksi tulos on mikä on. Viimeviikon toritapahtumaan ei tullut yksi puolue. Sama puolue on ilmoittanut olevansa poissa myös vaalipaneelista, joka järjestetään paikallisessa teatterissa. Se on ainoa vaalipaneeli. Saa siinä kummastella vaalien jälkeen, kun vaalien alla halutaan piilotella komerossa. Ei ole muillakaan ryhmillä nyt minkäänlaista tulta. Olla öllötellään. Tapetoidaan paikallislehti kuvilla. Osa käveleksii kadulla muistamattoman tuntuisina lappunen kaulallaan, kuin sota-ajan evakkolapset.

Tunnen itseni turhautuneeksi ja ärtyneeksi. Mitä kummaa meille on tapahtumassa?

Ensin hutkitaan ja sitten tutkitaan. Olisiko sota... eikun sote-väsymys?

Avainsanat: kuntaliitto, sotevaalit, vasemmistonleima, hutunkeitto, sotaväsymys

020 Minulla - meillä - muilla

Maanantai 23.1.2017 klo 10:21 - yrjöpoeka

Viimeiset kuukaudet olen kuunnellut kaikkien muiden tavoin metelöintiä, jota kutsutaan isänmaalliseksi. Erilaisia tunnuksia on ollut esillä. Isänmaallisuus on ollut vain tälle ryhmälle kuuluva ominaisuus. Siitä he ovat varmoja, ainakin omasta mielestään.

Täysin varmoina he kertovat, että vain minulla ja meillä on oikeuksia. Tällä he tarkoittavat itseään. Muilla ei heidän mielestään ole mitään oikeuksia. Muilla he tarkoittavat ulkomaalaisia ja muilla he tarkoittavat myös niitä, jotka eivät jaa heidän näkemystään isänmaallisuudesta. Olisikohan heidän syytä tutustua tarkemmin Suomen perustuslakiin? Mikäli jokin kohta jää epäselväksi, siitä he voivat kysyä asiantuntijoilta. Tuomarit ovat se viimesijainen keino. Se maksaa ja käräjäsalissa ei jaeta kunniaa.

Toinen asia joka koskettaa samalla tavoin minua, meitä ja muita on muuttuva kuntaorganisaatio. Kevään kuntavaaleissa valitaan muutoksen ohjaajiksi uudet valtuutetut. Uusi kuntalaki antaa kaikille kuntalaisille myös mahdollisuuksia. Siksi olisi erittäin hyvä asia, että paikalliset mediat ottaisivat tästä aiheesta kopin. Paikallisen median tuottama uutisointi antaisi niitä alkueväitä tunnistaa kuntalaisen mahdollisuudet. Tätä varten on jo olemassa Kuntaliiton verkkojulkaisu nimeltään Kuntalainen keskipisteenä – Kuntademokratian kehittämisen suuntaviivat selkosuomeksi.

Kolmantena asiana ja tärkeimpänä, pidän väestöltään kuihtuvissa kunnissa sitä, millaisia ehdokkaita valtuustoon valitaan. Hyvin helposti käy niin, että ehokkaiden keski-ikä on +60 ja vieläpä reilusti. On tietysti selvää sekin, että vanhenevan väestön joukosta ei enää löydy nuoria. Kunnissa olevien työpaikkojen vähentyessä, kuntiin ei muuta riittävästi nuorta väkeä. Kuitenkin kaikki poliittiset ryhmät pyrkivät saamaan ehdokkaiksi kaikenikäistä väkeä.

Seuratessani kevään ehdokasasetteluja, olen kuullut ja nähnyt, että on todella vaikea saada uusia kasvoja mukaan politiikkaan. Kaikkinainen kielteinen uutisointi on antanut sellaiset kasvot politiikoille, että normi väestö kieltäytyy kohteliaasti samaistumasta tällaiseen joukkoon. Kaikki poliittiset ryhmät ovat osallisia tähän kielteiseen kuvaan. Eräs populistinen liike on sitten ollut verraton ykkönen kielteisen kuvan luomisessa. Sitten ihmetellään, että on se kumma, ettei politiikka kiinnosta.

Näillä kolmella pointilla alkavaan viikkoon. Se tuo itselleni mukanaan kuntapolitiikkaa ja vapaaehtoista järjestötyötä.

Avainsanat: suomenperustuslaki, kuntaliitto, kuntalainenkeskipisteenä, likainenpolitiikka, politiikkotuomiolla