Satunnaiset kuvat

Antti Sorron teoriatunti/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

010 Aikuistumisen kynnyksellä

Keskiviikko 20.2.2013 klo 14:18 - yrjöpoeka

Pitkä on ollut matka vuodesta 1953 helmikuun 19:sta päivästä tähän päivään. Lapsuuteni sain kasvaa todellisessa suurperheessä, silloin se oli arkea useammassa talossa. Tämän päivän yltäkylläisyydestä ei silloin osannut kukaan haaveilla. Tietysti vanhemmat vuosien varrella teroittivat mieleen, kuinka on tärkeätä opiskella tulevaisuutta varten. Tämä opiskelu ei kuitenkaan koskenut silloin perheen vanhimpia lapsia. Erityisesti sen sain itse huomata siinä vaiheessa, kun itse olisin halunnut lähteä opiskelemaan ammattikouluun.

Suurten perheiden vanhimmat pojat joutuivat tekemään oman osansa perheiden elatuksen eteen. Minun osalleni tuli tehdä metsätöitä ja siten auttaa nuorempia sisaruksia elämään ja opintielle. Armeijan käynnin jälkeen tein vielä puolivuotta metsätöitä. Sitten oli tehtävä päätös jostakin muusta ammatista, koska selkäni oli silloin jo finaalissa. Kesällä 1974 hain rajavartiolaitoksen palvelukseen ja siellä vierähti sitten n.30 vuotta. Siellä opin kävelemään ja sillä tiellä olen edelleen. Liikunta on tärkeä osa elämääni.

1980-luvun puolenvälin paikkeilla ajauduin erilaisiin järjestötehtäviin ja lopulta politiikkaan. Elämä näiden parissa on ollut välillä vastamäkeä, mutta se on myös antanut paljon. Ystäviä ja ihmisuhteita läheltä ja kaukaa. Yhteiskunnan toiminta eri tasoilla on auennut ja se antaa merkityksen kaikelle muulle toiminnalleni. Toivottavasti virtaa ja terveyttä riittää vielä tuleville vuosille. Viime aikoina olen saanut itse kokea, ettei terveys ole itsestään selvyys.

Pikkupoikana toivoin aina tulevani aikuiseksi mieheksi. Pienenä koin, että armeija ikäiset olivat niitä oikeita aikuisia. Saavutettuani itse sen iän, jäin odottamaan seuraavia vuosikymmeniä. Näitä vuosikymmeniä on nyt kulunut ja nyt odotus taitaa lopultakin päättyä. Nyt tunnen olevani aikuinen. Yhtä asiaa olen nyt joutunut kuitenkin miettimään? Mikä minusta nyt tulee?

Olen pohdinnoissani tullut siihen tulokseen, että olen ilmeisesti taantumassa pienen pojan asteelle. Vuosikymmeniä kyyneleet ovat pysyneet poissa silmistäni, nyt niitä voi tulla silmiini aivan yllättäen. Pienten lastenlasten elämää seuratessani, joudun usein nieleksimään liikutustani. Tunteikkaat elokuvat ovat vaarallisia. Jostakin kumman syystä silmäni alkavat vuotaa vettä ilman mitään ajatusta. Häät ja hautajaiset ovat oma lukunsa. Pienenä poikana tunteet olivat pääosassa ja nyt ne ovat palanneet takaisin. Olen siis muuttumassa lapseksi jälleen. Viikonloppu on todennäköisesti näitä vuoristoratatunteita täynnä.

Elämäni tärkein päivä ja suunnan antaja on ollut marraskuun lopun päivä 1977 Suomussalmen kirkossa. Silloin virallistin suhteeni ja se on kannatellut minua siitä asti. Tämän suhteen ansiosta saan viikonlopun aikana nähdä lapseni ja lapsenlapseni vanhempineen. Tulossa on hyvä viikonloppu!

Lauantaina 23.2 kello 13 lähtien törötän tormaushousut sileinä ja patiinit puleerattuina pirttini lattialla. Pyhätakki päälläni paidalla ja solmiolla varustettuna, otan kaikki kahvittelijat vastaan. Vaimo on luvannut laittaa tukan ojennukseen ammattitaidolla.

Mukaan ovat kutsutut sukulaiset, naapurit, ystävät ja yhteistyökumppanit läheltä ja kaukaa. Tämän tapahtuman haluan tallentaa omaan mieleeni ja muistella sitä yhtenä merkkipaaluna elämässäni.

Tervetuloa mukaan!

Avainsanat: aikuinenmies, suurperhe, rajavartiolaitos, kuntapolitiikka, pikkupojanunelma, taantuminenlapsenasteelle, 60v, juhlapäivä

060 Miksi Kainuun maakunta tuottaa alijäämää?

Torstai 1.12.2011 klo 17:54 - yrjöpoeka

Budjetti pitää sisällään lainmukaisia ja kuntien pakollisia tehtäviä, joista huolehtii maakunnan sosiaali- ja terveystoimi. Vuoden 2011 budjettia laadittaessa toimiala sai kunnilta ja maakuntahallinnolta tiukan raamin. Sosiaali- ja terveyslautakunta joutui tiukan karsinnan ja säästöjen tielle ja budjetti saatiin raamiin. Samalla myös Asta Tolonen tuki toimialaa ja ilmoitti mahdollisesta ja tosiasiallisesta riskistä budjetin repeämiseen. Nyt se on realisoitunut ja viimeisin luku on 7,9 miljoonaa euroa yli.

Uutta vuodelle 2012 olevaa budjettia raamiin sovitettaessa lautakunta kirjasi nyt päätökseen, että se tulee todennäköisesti repeämään. Maakuntavaltuusto on kuitenkin pakotettu hyväksymään budjetti sillä raamilla minkä kunnat myöntävät. Kainuun kunnat määrittävät vuosittain kuinka paljon rahaa maakunnalle annetaan ja nyt annetulla summalla palvelut tulevat entisestään keskittymään. Kajaani tulee olemaan tämän kisan nettovoittaja työpaikkoina.

On laskettu, että kuntien rahoituksen pitäisi olla nyt 63,5 %, nyt osuus 0n 61 %. Tuolla 63,5 % summalla saataisiin tuotettua vain nykyiset palvelut. Sillä ei vielä mahdollisteta uusia, vanhoihin virkoihin otettavia työntekijöitä. Ikääntyvien työntekijöiden eläköitymisen takia tarve olisi tällä hetkellä 130 työntekijää joka vuosi. Uudessa budjetissa ei ole yhtään uutta virkaa, ainoastaan vain pakollinen pieneläinten hoitajan toimi. Tämä työvoimavajeen kierre lisää työuupumista ja sairaslomia. Tämä ilmiö on lisännyt palkkamenoja reilusti jo tänä vuonna. Yliopisto sairaaloiden laskutus on myös selkeästi noussut. Muutama elinsiirto yliopisto yksiköissä juuri nyt loppuvuodesta, kaataa budjettia entistä pahemmin alavireiseksi. Yksittäisen pienen kunnan budjetti kaatuisi elinsiirroista pian selvitystilaan. Maakunnan hartiat pystyvät ottamaan vastaan paremmin sen tuottaman taakan.

Viimevuoden syksyllä maakuntavaltuuston budjettikokouksen jälkeen julkaistiin kuntien tilinpäätökset. Rapakunnossa olevat kunnat pääsivät voiton puolelle ja koko Kainuun tulos oli yhteensä yli 6 miljoonaa euroa. Saman verran mikä lautakunnan piti karsia budjetista pois. Tuleva kuntien tilinpäätös on todennäköisesti edelleen samansuuntainen. Hallintokokeilun ansiosta kunnat ovat löytäneet uuden elämän. Kaikkia valtionosuuksia ei edes tarvitse lähettää maakunnan asukkaiden tarpeisiin. Osa jää lihottamaan kuntien kassoja.

Kuntien asukkaat/valtuustot/kunnan virkakoneisto pitävät kynsin hampain kiinni siitä, että tyhjenneet kunnantalot kiiltävät ja johtajien huoneet saavat kunnollisen ilmastoinnin. Olen yrittänyt herättää keskustelua siitä, ovatko tyhjät seinät kuntalaisten tarvelistalla ensimmäisenä. Kukaan poliitikoista ei halua siihen osallistua ja yksin sitä on vaikea ylläpitää.

Keskustelussa puhutaan joutavista johtajista ja syytetään maakuntaa. Kuntien vastuista on siirretty maakunnalle yli 61 %. Silti kuntien johtajien ja valtuutettujen palkkoihin ja palkkioihin ei ole koskettu. Miksi maksaa pienistä vastuista, ei yrityksissäkään makseta, jos vastuut vähenevät tuolla määrällä. Samoin valtuustojen koko on säilynyt samana. Keskustelu säästöistä ja purettavista rakenteista pitää siirtää kokonaan kuntien suuntaan.

Lempiaiheeni on Ylä-Kainuu, siellä on paljon vähemmän väkeä kuin oli Suomussalmella enimmillään. Silti me muka tarvitsemme kolme suurta valtuustoa, kolmet kunnanjohtajat jne. Kaikki puolustavat kynsin hampain olemassaoloaan, kukaan ei halua luopua asemistaan kuntalaisten hyväksi.

Kuntien tehtävänä on huolehtia siitä, että maakunnan sosiaali- ja terveystoimelle annetaan riittävästi rahaa, jotta kaikki lakisääteiset tehtävät tulevat hoidettua. Mikäli kunnan talous menee tiukalle, on mietittävä mikä on elintärkeää kunnan toimintojen kannalta. Voisiko tehtäviä yhdistellä muiden kuntien kanssa? Voisiko osan lopuista tehtävistä yksityistää? Myös kuntien yhdistämiset pitää ottaa vakavasti harkintaan ja kaikki turhat kiinteistöt välittömästi myyntiin. Esimerkkinä kunnat voivat pitää Kainuun maakunnan sosiaali- ja terveystoimea, se toimii aivan hyvin yhden johtajan alla.

Avainsanat: maakuntapolitiikkaa, alijäämälisäätuskaa, rahoitusvaje, elinsiirto, uusielämä, yläkainuukuihtuu, kuntarakennemurroksessa

054 "Röntsy-markkinat"

Perjantai 4.11.2011 klo 21:48 - yrjöpoeka

Perinteiset kekrimarkkinat on jälleen pidetty. Väkeä kävi paikalla runsaasti ja kenttäkeittiön hernekeitto löysi tiensä markkinayleisön vatsoihin. Perinteinen markkina tapahtuma oli kokenut runsaasti muutoksia ja muutoksista voidaan olla montaa mieltä. Tapahtumaan oli liitetty sisätiloissa oleva kirpputori tapahtuma ja teatteri esiintymiset. Ulkopaikoilla oli vain kenttäkeittiö ja perussuomalaisten teltta, josta annettiin tapahtumayleisölle luettavaa mukaan.

Yleisön mieltä kaiversi todella paljon valtakunnan tason politiikka. Kreikka oli jokaisen mielissä ja Suomen lainarahoitus pankkien pohjattomiin säkkeihin. Kaikki juttusillamme käyneet antoivat kipakan palautteen nykymenolle. Mikäli olisimme pitäneet mielipidetiedustelun, olisimme saaneet murskaavan tuomion hallituksen toimille.

Kainuulaisista asioista markkinayleisöllä oli päällimmäisenä huoli koko Kainuun tulevaisuudesta ja sosiaali- ja terveystoimesta. Ihmiset haluavat palvelua, eivät turhia seiniä ja hallintoa. Jokaisessa Kainuun kunnassa olisi järjestettävä kansanäänestys, jossa ihmisiltä kysyttäisiin selkeillä kysymyksillä mitkä asiat ovat Kainuulaisille tärkeimmät. Ovatko kunnantalojen miljoonaremontit nykypäivää, vai pitäisikö kaikki liikenevät eurot siirtää palveluihin? Oma arvioni palautteesta on selkeä. Nyt on panostettava palveluihin ja kuntien rakenteita on höylättävä nopeasti ja virkoja on yhdistettävä.

Ensimmäisen kerran maakuntalehti otti todella asiallisesti lautakunnan huolet ensivuodesta ja kuntien antaman rahan riittämättömyydestä. Annan pelkkää plussaa nyt pääkirjoituksen laatijalle. Olen tehnyt useana vuonna esityksiä niin blokissani ja myös lehtikirjoituksissa erityisesti Ylä-Kainuun kuntien rakenteeseen. Nyt myös maakuntalehden pääkirjoittaja on tullut samoihin tuloksiin.

Tulevat vuodet sisältävät kaksi tärkeää asiaa, jotka vaikuttavat lisääntyvään rahoitustarpeeseen. Ensimmäinen on työntekijöiden nopea keski-iän nousu. Se tuo lisää sairaslomia ja se on kuluvana vuonna ollut selkeästi näkyvissä. Siihen auttaa vain ja ainoastaan uusi palkattu ammattitaitoinen työvoima. Toinen tekijä on koko väestön ikääntyminen ja sen aiheuttama paine terveydenhoidossa ja vanhustenhuollossa. Palkkojen ja kustannusten nousu on myös aiheuttamassa kestämättömän tilanteen.

Mikäli meno jatkuu nykyisenä ja kunnat päättävät jatkossakin rahoituksesta, kokeilu voidaan lopettaa. Yhtenä vaihtoehtona on, että sosiaali- ja terveyslautakunta lopetetaan tarpeettomana. Alimitoitetuista budjeteista päättäminen, ei ainakaan minua kovin pitkään miellytä. Samaan aikaan laitetaan rahaa esimerkiksi kunnantalon kattoon. Nykyaikainen ilmastointi on tietysti mukavaa, mutta se ei auta kuntalaisia. Kuntien tuottamat voitot siirretään toisarvoisiin asioihin.

Jatkan asioiden pohtimista taas tuonnempana. Nyt siirryn pohtimaan perheasioita vaimoni kainaloon.

 

Avainsanat: kekrimarkkinat, kenttäkeittiö, hernekeittoontodellahyvää, maakuntapolitiikkapuhuttaa, pelkkääplussaa, kuntarakenneonremonttiavailla, perheonparas

051 Maakuntapolitiikkaa, osa 2

Lauantai 22.10.2011 klo 20:54 - yrjöpoeka

Kainuun kuntien johtoporukat ovat jälleen kokoontuneet. Asialistalla ei mitään erikoista, mutta ainoa tärkeähkö asia on näköjään ollut se, ettei Puolangan nokkamiehiä kutsuttu mukaan. Uutta kokoontumista ei sovittu, mutta eiköhän se joku puuhaporukasta kutsu joukkoa vielä koolle. Saadaan uutinen Kainuun Sanomiin ja päälle makoisat kahvit. Kokouspalkkiot ja matkakorvaukset kuuluvat tietysti asiaan, vaikkei oikeata asiaa olisikaan.

Tämän maakuntalehden uutisen huonoin uutinen oli se, että Puolanka tietoisesti sysättiin syrjään huutolaispoikana. Kainuun maakunnan sosiaali- ja terveyslautakunta on uuden sosiaali- ja terveysjohtajan tultua virkaan, päättänyt kokoontua eri kuntien alueilla. Tarkoituksena näissä tapahtumissa on tavata kuntien luottamusjohtoa ja työntekijöitä. Ensimmäinen tämän mallin mukainen kokoontuminen on tulevalla viikolla juuri Puolangalla.

Päivän uutisen luettuani jäin miettimään, oliko muiden kuntien ainoana tarkoituksena tuhota sosiaali- ja terveyslautakunnan aloittama uusi työskentelymalli? Malli, jossa aidosti ja oikeasti halutaan kuunnella erityisesti pienten kuntien ongelmia. Tavoitteena lautakunnalla on mielestäni ollut se, että näin voimme yhdessä pohtia olemassa olevia kipupisteitä. Tämä yhteistyön malli on puuttunut tähän asti Kainuusta ja sille on ollut todella tilaus.

Tällä tapaamisellaan nämä poliitikot ja virkamiehet osoittivat todellisen kyvyttömyytensä todelliseen yhteistyöhön! Puolanka kuuluu Kainuuseen, mutta kuuluvatko nämä kokouksen pitäneet Kainuuseen? Kuinka työntekijät voivat rakentaa yhteistyötä tällaisen uutisoinnin jälkeen? Yhteistyö vaatii jatkuvaa sovittelua ja neuvottelua. Yhteistyö vaatii aitoa kuuntelemista, ei öykkärimäistä sanelua.

Jokatapauksessa sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuu ensi keskiviikkona (26.10) Puolangalla. Aiomme kuunnella mitä Puolangalla on sanottavanaan ja esitettävänään maakunnan suuntaan. Sosiaali- ja terveyslautakunnan on nyt toimittava maakunnallisena eheyttäjänä ja toivottavasti voimme vielä korjata tulehtuneita välejä. Toivottavasti toimiminen maakuntana ei ole myöhäistä?

Näille uutisessa patsasteleville tekisi mieli sanoa, kuten ”urkki” aikoinaan.

Saatanan tunarit!

Avainsanat: maakuntapolitiikkaa, kokouspalkkioitajahtaamassa, asiatonkokous, sanelupolitiikkaa, saatanantunarit

050 Maakuntapolitiikkaa

Perjantai 21.10.2011 klo 15:42 - yrjöpoeka

Tämä alla oleva esitys on tulossa sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyyn 26.10.2011.

Esitys on oikein hyvä, mutta onko siinä jotakin vialla?

 

Lainaus:

”Keskustan Kainuun piirihallitus ja Keskustan Kainuun maakuntavaltuustoryhmä/Kannanotto vuoden 2012 talousarvion laadintaa varten sosiaali- ja terveystoimialalla

STLTK

Sosiaali- ja terveystoimialalle on 13.9.2011 saapunut seuraavan sisältöinen kannanotto:

 "Keskustan Kainuun piirihallitus ja Keskustan Kainuun maakuntavaltuustoryhmä päätti yhteisessä kokouksessaan 12.9.2011 esittää eteenpäin ja edistää seuraavien tavoitteiden toteutumista Kainuun maakunta -kuntayhtymässä:

- Lähipalvelut turvataan kunnan minimivaatimuksen mukaan.

- Omaishoidontuen taso kaksinkertaistetaan (nyt 354 €/kk, 473 €/kk ja 708 €/kk).

- Lapsiperheiden kotiapu saatetaan lain vaatimalle tasolle lisäämällä työntekijöitä niin, että pienissä kunnissa on yksi kotiaputyöntekijä ja suuremmissa enemmän. Lain mukaan työntekijöitä pitää olla niin paljon kuin on tarvetta (nyt neljä työntekijää koko Kainuussa yhteensä). Lainaus päättyy.

 

Kainuun kuntien vielä tämänhetkinen isäntäpuolue ja yksinvaltaa suurimmassa osassa pitävä puolue teki yhteisen esityksen Kainuun maakuntakuntayhtymälle. Esitys sinällään on hyvä, mutta aikomus on täyttä potaskaa.

Kainuun maakuntakuntayhtymä tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut kuntien antamalla rahalla. Rahasta päättävät juuri nämä samat kepulaiset. Nämä samat isännät ovat tänäkin syksynä päättäneet, minkä verran rahaa käytetään kuntien asukkaiden tarvitsemien palvelujen tuottamiseen. Maakuntakuntayhtymä tuottaa palveluja vain tällä kuntien antamalla rahalla.

Omaishoidontuen kaksinkertaistaminen on oikein hyvä asia. Miksi eivät saman tein päättäneet kuntien rahoitusosuuden lisäämisestä ja sen korvamerkitsemistä hyvän tavoitteen edistämiseksi? Mikäli kunnat antavat minimivaatimuksia palveluista, sen pitäisi näkyä rahoituksessa.

Esitykset ovat kokonaisuudessaan hyviä ja kannatettavia, mutta mahdottomia toteuttaa ilman kuntien antamaa lisärahoitusta.

Esityksen tekijöillä on alati kasvava huoli seuraavan vuoden kunta- ja maakuntavaaleista. Esitys on varsinainen rimanalitus ja äänestäjien aliarvioimista.

Yksinvaltiaat ovat tulossa tiensä päähän.

Avainsanat: maakuntapolitiikkaa, vaalipolitiikkaa, isäntienuholopussa, yksinvaltiaat