Satunnaiset kuvat

Vapojen kasausta/ kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

016 Seisovat vedet liikkeelle

Keskiviikko 18.1.2017 klo 11:18 - yrjöpoeka

Eilinen päivä tuntui istumalihaksissa. Tästä huolimatta ajatukset liikkuivat päivän aiheiden mukana, eikä pahemmin nukuttanut. Tunnustan sen, että useita kertoja olen joutunut vuosien mittaan uneliaisuuden valtaan pitkissä kokouksissa. Erityisesti silloin, kun aihe on puuduttavan yksitoikkoinen ja esittelijä (puhuja) jaarittelee tasapaksusti. Mikäli puhuja ei tunne intoa puhumaansa aiheeseen, se vaikuttaa välittömästi myös kuulijaan.

Pohdimme eilen kohtalaisella joukolla Suomussalmen kunnan tulevaa strategiaa. Uusi kuntalaki tuo muutoksia ja niihin vaatimuksiin pitäisi pystyä jotenkin nyt vastaamaan. Lopullisen päätöksen tekee tuleva uusi kunnanvaltuusto syyskesällä. Itse olen pohdinnoissani tullut siihen tulokseen, että meidän on oltava nyt rohkeita ja ajateltava kunnan tehtäviä toisin kuin ennen.

Kuntien pitkäaikaiset virkamiehet ja -naiset ovat aivan näinä vuosina eläköitymässä. Nyt on pohdittava sitä, mitä tehtäviä kunta jatkossa tekee itse ja mitä tehtäviä siirtää muiden ulkopuolisten tehtäviksi. Esimerkiksi otan muutamia palveluja, jotka mielestäni voitaisiin siirtää ulkopuolisten tehtäviksi. Näitä ovat liikuntatoimi, kulttuuri ja elinkeinotoimi, matkailua unohtamatta. Tällainen ehdotus on aiemmin välittömästi ammuttu alas, koska kunnallisten työpaikkojen turvaaminen on koettu pyhäksi tehtäväksi. Kuntien tulopohja on kaventumassa ja tarvitaan radikaaleja toimia.

Liikuntatoimen tehtävät voitaisiin mielestäni hoitaa tulevaisuudessa siten, että kunta maksaa esimerkiksi urheiluseuralle eri tehtävien hoitamisesta. Latujen kunnossapito, jääalueidenhoito ja useiden ulkoliikuntapaikkojen hoito ja huolto. Uskon siihen, että hommat tulisivat hoidetuiksi. Suomussalmen kunta omistaa hotellin yhteydessä olevan uimahallin ja sen tulevaisuus on huomattavasti vaikeammin määriteltävissä. Kylpylän kulurakenne on raskas ja myös sitä on tarkasteltava kokonaisuuden kannalta.

Suomussalmi on rikas kulttuuriltaan ja kunnassa on erittäin aktiivinen teatteriyhdistys. Kulttuuri toimii mielestäni parhaiten sellaisissa käsissä, joilla on intohimoa asiaan. Kulttuuri sopii erittäin hyvin yksityistettäväksi. Parhaiten kulttuurin toiminta sopisi jollekin yhdistykselle, tai sitten osuuskuntapohjaiselle yhdistykselle. Kunta olisi mukana mahdollistajana, kuten se on toiminut tähänkin asti.

Matkailua on tähän saakka hoidettu kulttuuritoimen sisältä ja se ei ole enää tähän päivään sopiva muoto. Itse olen pohdinnoissani tullut siihen tulokseen, että elinkeinoasiat ja matkailu on yhdistettävä. Matkailuyrittäminen ja luonto, ovat strateginen valinta, johon kunta on selkeästi asettamassa panoksia. Vuosikymmenten saatossa on toimittu tutusti ja turvallisesti. Ei ole otettu riskiä, siten ei ole tullut vahinkoa. Uskon siihen, että reippaalla muutoksella totuttuihin toimintatapoihin, saisimme seisovat vedet liikkeelle.

Keväällä ovat edessä kuntavaalit ja tässä on nyt muutamia sellaisia aihioita, joihin olisi hyvä saada vastauksia valtuustoon pyrkiviltä ehdokkailta. Näiden asioiden torpaaminen sellaisella argumentilla, että kunnan palkollinen on paras tekijä, on pään painamista pensaaseen. Kunnan tehtäviä ja rahoituspohjan kaventumista on pystyttävä tarkastelemaan järkiperäisesti.

Tästä on hyvä lähteä vaalikevääseen. Tukka pöllyten.

Avainsanat: kuntastrategia, eläköityvävirkamieskunta, kunnantehtävät, julkinentalousuhattuna

180 Tulkitaampas vielä vähäsen

Torstai 15.12.2016 klo 21:51 - yrjöpoeka

On se kyllä kumma, kuinka vaikea on kertoa jotakin sellaiselle, joka näkee samat asiat toisin. Kirjoitin eilen esimerkin, kuinka tilaston luku saa asiat näyttämään jokaiselle erilaiselta. Kirjoitan nyt tarkasti siitä tilastosta. Tilaston mukaan Oulun poliisipiirin alueella tehtiin henkirikoksia vuonna 2014 15 kpl. 2015 niitä tapahtui 11 kpl. Tilastoon oli merkitty Tammi-marraskuun välille vuonna 2015 11 kpl ja tammi-marraskuulle 2016 4 kpl. Tämähän näyttää vallan erinomaiselta itsekukaisesta.

Erityisesti tämä kohta oli se, joka tilaston minulle toimittanutta kiehtoo. Ja minun esimerkkini riepoo. Hänen mielestään tilasto olisi vielä parempi, mutta tuossa 2016 tammi-marraskuun tilastossa on kaksi (2) turvapaikanhakijoiden tekemää murhaa/tappoa Otanmäessä. Henkirikosten tulkinta ei minun mielestäni toimi näin, että katsotaan vain kahta peräkkäistä vuotta. Näissä tilastoissa voi olla rajuja heittoja pelkästään yksittäisten tapahtumien takia. Tulkitsemalla näin, saadaan tilastojen prosentit näyttämään todella hyviltä.

Viimeinen budjettivaltuusto on tältä 4-vuotis kaudelta nyt taputeltu. Aioin aluksi, etten pidä ryhmäpuheenvuoroa. Tulin kuitenkin toisiin aatoksiin katsellessani edellisten vuosien juttuja. Niimpä kirjoitin puheen valmiiksi ja keskityin siinä sanallisesti pohtimaan tulevaa vuotta 2017 ja suunnittelukautta 2018 – 2019. Tein mielestäni johdonmukaisen tekstin ja se pohjautui budjetti kirjaan. Lukiessani aamun paikallislehteä kummastelin hieman toimittajan tärkeimpänä pitämää tulkintaa puheestani.

Itse pidin puheeni tärkeimpänä osiona uuden kuntastrategian rakentamista. Juuri se ohjaa koneiston sitten kohti tulevaisuutta. Puheessani otin esimerkkien avulla esille sen, kuinka se voitaisiin lähteä liikkeelle. Kerroin kyläseurojen tapaamisesta ja siellä esittämästäni ajatuksesta ottaa kylät ensin strategia työhön. Virkahenkilöt hyväksyivät ajatuksen ja se toteutuu maaliskuussa. Kerroin puheessani myös sen, että seuraavaksi on otettava mukaan kaikki järjestöt.

Erityisen tärkeänä pidin ja pidän sitä, että päihde- ja mielenterveys toimijat osallistuvat aivan erikseen strategia työhön. Tällä hetkellä se toimii todella ulkopuolisena ja sen sanomaa ei kuunnella. Uuden kunnan yhtenä tehtävänä on kuntalaisten hyvinvointi ja siksi mielenterveys on erityisen tärkeä asia mukaanotettavaksi. Yhtenä puheeni kohteena oli kunnan elinkeinot ja erityisesti sen viimeaikainen tyhjäkäynti. Ei kokonaan, mutta hieman kuin toisella kädellä tehtynä. Siksi arvostelin ja olen arvostellut tehtyjä ratkaisuja, koska se on merkittävästi haitannut elinkeinojen kehittämistä.

Toimittajan kuulemana tämä oli ollut puheeni ydinsanoma. Minusta toin asian esille oikeastaan sivulauseessa. Merkillisintä oli, että toimittaja oli kirjoittanut toisen ryhmän edustajan suuhun sen sanoman, jota itse pidin oman puheeni ydinasiana. Sinällään siinä ei pitäisi olla merkitystä, ainoastaan sillä on, ettei kukaan muu tuonut suoraan erilaisten yhdistysten ja järjestöjen merkitystä uuden kunnan rakentamisessa. Vain yhden ryhmän edustaja sanoi, minun puhuneen hänen mielestään tärkeästä asiasta. Siksi toimittaja oli laittanut ydinsanomani tämän puhujan ansioksi.

Mikäpä siinä. Toimittajat toimivat juuri tänään, kuten toimivat. Siihen ei ole nokan koputtamista. Luin puheeni uudelleen ja ydinsanoma on edelleen uuden kunnan rakentaminen strategiatyön kautta.

Avainsanat: tilastojentulkinta, suomussalmenbudjettivaltuusto, kuntastrategiatyö