Satunnaiset kuvat

Spu Varo ja minä ite

Uusimmat

Blogin arkisto

077 Vaalityötä ja ilmaisia neuvoja

Torstai 6.4.2017 klo 11:01 - yrjöpoeka

Sain eilen kyselyjä, miksi minua ei ole näkynyt torilla tai kadunvarsilla vaalityötä tekemässä? On ilmeisen selvää, että uutena toimijana uudessa ryhmässä, en osaa ja hallitse heidän toimintatapojaan. Mikäli minulta olisi kysytty ja haluttu vaalityöhön, olisin varmasti tehnyt voitavani. Yksikseni en siellä mitään tee.

Olisihan eilen kyllä ollut erittäin hyvä ilma grillata makkaraa jollakin kulmalla, mutta päivä meni melkein kokonaan Kajaanissa. Huominen kuluu Kajaanin kulmilla aika tarkoin. Sinänsä on harmillista, sillä olisin halunnut olla paikalla Karhulanvaaralla, missä muistellaan aikoja 100-vuotta sitten. Seurattuani näitten kunnallisvaalien vaali-intoa kotipitäjässäni, voin sanoa ettei sellaista ole vielä täällä näkynyt. 100-vuotta sitten oli toisin.

Omat arvioni ja kirjaukseni eiliseltä kertovat, että olen jonkinverran hajulla mihin suuntaan olemme menossa. Tämä ilta ratkaisee aikatarkoin sen, mille tasolle vasemmiston ja kristillisten nousu asettuu. Kristillisten näkyminen puheenjohtajatenteissä tuo mahdollisuuden ja uskon Essayahin pystyvän päihittämään RKPn. Mikäli Li Andersson malttaa hieman ja vetoaa suoraan katsojiin, persut häviää.

Alueittain on tulossa erittäin suuria heittoja. Esimerkkinä pidän Kajaania. Vasemmistolla on siellä suurin lista ja minusta erittäin hyvällä ikäjakautumalla ja alueellisella kattavuudella. Lisäksi siellä on vaaliveturina Miikka Kortelainen, joka jaksaa painaa paikasta toiseen ja päivästä toiseen. Osaan itsekin tehdä tuota ja se toimii takuuvarmasti. Näkyvyys ja puhuminen kansan keskellä on varmin tae nousulle. Kajaani saa takuuvarmasti vahvan vasemmistovaltuuston.

Nykyaikainen valtuustotyö ja erityisesti lautakunta ja hallitustyöskentely eivät kaipaa poliittisia puolueita. Tutut ihmiset eri kyläkulmilta pohtivat ja päättävät yhdessä oman alueen asioista. Kaikilla on yhteinen kieli ja asiat yhteisiä. Pohdimme pienellä joukolla ennen vaaleja mahdollisuutta saada sitoutumattomien ryhmä. Usea oli erittäin kiinnostunut, mutta loppupeleissä liikkeelle lähtöä ei tapahtunut ryhmän pienuuden takia. Oli alle 10-henkeä.

Nyt katsellessani kuntani ehdokkaiden nimiä ja kuvia mielenkiintoni kohdistuu sitoutumattomien suureen määrään. Nämä sitoutumattomat ovat melkein kaikki muita, kuin keskusteluihin osallistuneet. Eli suomennettuna voi sanoa, että aiheella on kaikupohjaa. Tulevaisuuden kuntaa rakennettaessa on oltava yhteistyökykyinen. Puoluepolitiikka ei saa, eikä voi määritellä millainen kunta on uusi Suomussalmi.

Viimeisten neljän (4) vuoden aikana puoluepolitiikka ei ole ollut pääosassa. Olemme pystyneet todella hyvin pitämään talouden kunnossa. Se on vaatinut välillä vääntöä ja jopa äänestyksiä. Yhtään äänestyspäätöstä ei ole vatvottu jälkikäteen julkisuudessa ja kerätty säälipisteitä. Päätöksen jälkeen olemme edenneet siihen suuntaan, mitä enemmistö on päättänyt. Itseeni kohdistui ennakkoluuloja kauden alussa. Hyvin pian muut huomasivat, että teen luottamustyötä asiat edellä. Sillä tiellä olen ollut ja jatkan toukokuun loppuun.

Istun iltasella TV:n äärelle ja katson, millaisia mielikuvia tulee puheenjohtajien mekastuksesta. Demokratia vaatii istumista. Onneksi oma jääkaappi on lähellä.

Neuvoni on. Puhu katsojille. Älä kiihdy. Vetoa arvoihin. Puhu yhteiskuntarauhasta. Turvallisuus on yhteinen tahto. Piste.

Avainsanat: vaaliinnostushiipumassa, kuntavaalienvoittajat, kajaaninvasemmisto, sitoutumattomatvaltuutetut