Satunnaiset kuvat

On hetki sininen...

Uusimmat

Blogin arkisto

080 Tuntoja ja tuntemuksia

Maanantai 10.4.2017 klo 10:58 - yrjöpoeka

Kuntavaalit on sitten taputeltu. Omalta osaltani ne menivät aikalailla niin kuin itse asiaa ajattelin. Ilman mitään vaalityötä on vaikea saada yleensä yhtään ääntä oman lisäksi. Itsellä on jo sen verran kokemusta vaalityön tekemisestä kaikilla Kainuun toreilla, että tiedän mitä valituksi tuleminen vaatii. Suomussalmen vasemmistolla oli hyvä sauma tehdä parempaa tulosta, mutta ei se muutu ääniksi istumalla pimeissä komeroissa. Samoin Merja Kyllösen pitäminen kunnan ulkopuolella. Uskallan sen tässä julkisesti kirjoittaa.

Tein vakaan harkinnan jälkeen päätöksen olla mukana vaaleissa. Ehdokkuuteni toi hieman ääniä ryhmälle ja vahvisti sen asemaa. Samalla se vahvisti persujen alamäkeä ja se on hyväksi kaikille. Olin jo aiemmin tehnyt päätöksen, etten tee vaalityötä ja vaalien tulos on itselleni yhdentekevä. Tulos oli juuri sellainen kuin tilasin.

Vaalitulos on myös sellainen kuin Suomussalmelaiset ovat halunneet. Seuraavat neljä vuotta sitten näyttävät, kuinka onnistunut tämä tulos oli kuntalaisten kannalta. Osaan jo hieman ounastella, että pelkästään Loiste-sähköyhtiöstä puhumalla kuntamme ei saa hyvää aikaiseksi. Olen skeptinen sen suhteen, millaiseksi vaikutusvaltamme muuttuu Kainuun kuntien joukossa. Pilkun paikkaa viilamalla eivät ihmisten väliset suhteet parane. Politiikka on aina ihmisten välistä vuoropuhelua ja toisten huomioonottamista.

Ennakoin aiemmin sitä, että kokoomus voittaa vaalit ja sen tulos alkaa 21+ voittoisena. Se piti paikkansa. SDP ei sittenkään pudonnut niin paljon kuin odotin. Myös vasemmiston tulos oli paljon heikompi odotustani. Odotin kaksinumeroista lukua ja perussuomalaisten lyömistä. Toinen asia onneksi toteutui. Pienellä marginaalilla, mutta kuitenkin. Persujen tulos oli sitä mitä ennustin. Nyt alkaa sisäinen kädenvääntö jatkosta ja se varmasti nousee puoluekokouksen tärkeimmäksi aiheeksi.

Kokonaisuutena vaalitulos oli hyväksi Suomelle. Erityisesti persujen huudon vaimentaminen tekee hyvää yhteiskuntarauhalle. Puolueen lehti mekkaloi ennen vaaleja Kuusamon huipputuloksesta ehdokasasettelussa. Paikallinen vetäjä sai ehokkaaksi 46 ihmistä ja se oli todella kova tulos. Itse pidin alun alkaen listaa hieman epäkuranttina ja en erehtynyt. Kaikkien Kuusamon ehdokkaiden nimilistassa on viimeisenä yli 30 listalla ollutta persua. Hyvin moni on ilman yhtään ääntä ja muutamalla edes oma ääni. Tuloksen oli mahalasku ja paikalliset nimittävät sitä lötköksi.

Tänään ovat soitelleet vahingoniloiset vastustajani ja jopa toimittajakin. Voi sanoa sievistelemättä, että ilmassa leijuu vahingoniloa. Ensimmäinen soittajista aikoi kyllä vedellä minua vasten näköä. Lupasin olla valmiina. Siitä hän ei oikein tykännyt. Kotisivuistani oli kahdella sanomista. He pitivät loukkaavina tapaani, etten anna ihmisten kommentoida kirjoituksiani. Lupasin jatkaa hyväksikoetulla linjallani. En avaa sivujani. Nämä soitot vahvistivat sitä.

Kaikille teille, jotka vielä tuitte minua sanon lohdutukseksi kuten Esko Aho sanoi hävittyään presidentinvaalit vuonna 2000.

Niin on hyvä kuin käy.”

Avainsanat: kuntavaalit2017, rökäletappiopersuille, yhteiskuntarauha, eskiaho, niinonhyväkuinkäy

066 Lopun edellä

Perjantai 24.3.2017 klo 19:05 - yrjöpoeka

Tänään oli kuntavaalien ensimmäinen varsinainen aloituspäivä kotikuntani torilla. Vaaleihin on aikaa enää hetkinen ja täytyy sanoa, että päivä antoi aika lattean kuvan tulevasta. Kirjoitin eilen viimeisessä lyhyessä lauseessa, että se on kumma kun kansa on kuullut. Tänään torilla oli aistittavissa sama henki.

Olen viimeisen 15-vuoden aikana rampannut eri toreilla paljon. Tämä oli ehdottomasti laimein tilaisuus. Nyt joku sanoo, että olihan siellä väkeä? Oli siellä muutamia kymmeniä, mutta suurin osa oli ehdokkaita. Muutamia vakiokävijöitä kävisi syömässä makkarat ja lähti. Suurin yhtenäinen väkimäärä oli ensimmäisen kahden (2) tunnin aikana. 4-tuntia on aivan liikaa ja se näkyi. Puolenpäivän jälkeen paikalla oli melkein vain ehdokkaita. Vakuuttele siinä toinen toiselle, että minä olen paras mahdollinen ehdokas uuteen kunnanvaltuustoon.

Onko nyt käymässä todella niin, että ensimmäisen kerran kunnallisvaalien äänestysprosentti tipahtaa alle viidenkymmenen (50%)? Kansa on uskonut hallituksen suunnasta tullutta viestiä, jota media on uskollisesti ruokkinut. Se viesti on vähätellyt kunnanvaltuustojen tulevaa roolia. Jatkuvasti on kerrottu soten siirtyvän maakunnalle ja se viesti on ilmeisesti mennyt perille. Tulevaisuudessa äänestäjät innostuvat vasta maakuntavaaleista. Sitten voidaan päästä kuutenkymmeneen (60%) hyvällä vaalityöllä.

En päästyä helpolla kyllä puolueitakaan. Torilla olevien telttojen yleisilme oli flegmaattinen. Missä oli innostuneisuus? Missä oli vakuuttava ehdokkaiden esillä olo? Miksi ehdokkaita pitää maanitella mikrofonin ääreen? Jos ehdokkaat ovat jokaryhmässä näin vaisulla päällä, ei niitä viimeisiä äänestäjiä kohta voisi vähempää kiinnostaa. Edellisten kuntavaalien suurin voittajapuolue esimerkiksi puuttui koko torilta!

Muutama jo epäili, että minun lähdölläni puolueesta olisi jotakin vaikutusta asiaan. Sitä en tiedä, mutta voin kyllä ennustaa kuinka kuntavaaleissa puolueelle käy. Jääköön se muiden pohdittavaksi. Olen aiheesta jo aiemmin talvella kirjoittanut ja se riittäköön. Vaalikampanjoinnin lyhentäminen on myös ollut kuolinisku. Tällä viikolla ovat ensimmäiset ehdokkaitten kuvat ilmestyneet koristamaan paikallislehden sivuja. Siitä he maksavat.

Tänään oli torilla mahdollisuuus puhua jokaisella ehdokkaalla julkisesti. Valitettavasti ilmainen live-mahdollisuus ei kelvannut. Itse koetin olla sivummalla, etteivät ihmiset pääse sanomaan sitä, että olen liikaa äänessä ja muut eivät saa mahdollisuutta. Käytin toki tilannetta hyväkseni kerran jos toisenkin. Valtuutetun työ on puhumista ja puhumista. Puhumalla meidän on yritettävä vakuuttaa kaikki toiset omasta sanomastamme.

Puhun paljon kaikissa luottamustilaisuuksissa ja otan kantaa asioihin. Vuosien mittaan olen sitä hieman harventanut ja se johtuu useasta syystä. Ensimmäinen on vakituinen keskustelupiiri, joka on toiminut nyt kymmenen vuotta. Se kokoontuu koulujen lukuvuosien mukaisesti. Toinen vahva syy on sitten kirjoittaminen. Kirjoitan nykyisin kohtuullisen paljon. Se antaa mahdollisuuden pohtia asioita. Kirjoittaminen ja puhuminen täydentävät toisiaan.

Käykö lopulta niin, että kirjoitan paljon ja puhun vähän?

Avainsanat: kuntavaalit2017, laimeavaaliinto, äänestysprosenttilaskee, alle50%, valtuutetuntyöonpuhumista

042 Kuntavaalit ja perustuslaki

Torstai 23.2.2017 klo 2:36 - yrjöpoeka

Me allekirjoittaneet katsomme, että on nyt on aika puhua arvoista. Yhtä aikaa sekä ihmisarvo, että ihmisten tasavertaisuus lain edessä ovat joutuneet kiistanalaisiksi.

Allekirjoittajilla on vahvat siteet sosiaali- ja terveystoimeen. Maarit Nurmella ammattiosaamisen ja työtehtävien kautta, Yrjö Puurusella erilaisten sosiaali- ja terveystoimen luottamustehtävien kautta. Omaamme kokemusta niin kunta kuin maakuntatasolta. Tehtäviemme kautta olemme saaneet vahvan annoksen sosiaalista ymmärrystä ja auttamisenhalua kotiemme perinnöllä vahvistettuna. Tähän perintöön on kuulunut ja kuuluu, auttaa ja tukea heikoimpia ja kaikkein turvattomimpia. Työttömiä, köyhiä, väliinputoajia, sairaita, kuin myös sotaa ja kuolemaa pakenevia ihmisiä.

Aikaisempi puolueemme perussuomalaiset on siirtynyt linjalle, jota me kumpikaan emme voi, emmekä halua tukea. Puoluetta tukeneet köyhät ja työttömät on kiihotettu toista vielä surkeamman kohtalon kokenutta väestöä vastaan. Pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja heidän auttajiaan, suvakkeja. Näiden kansankiihottajien toimesta marssitaan kaduilla. Mieltä osoittaville on uskoteltu, että ahdistelemalla maahanmuuttajia ja heitä auttaneita tahoja, heidän elämänsä kohenisi. Näin ei ole tapahtunut, eikä koskaan tule tapahtumaan. Tämä puolue on päätöksillään hallituksessa rusikoinut raskaimmin juuri näitä köyhiä ja työttömiä.

Oikeusministeri Jari Lindströmin suulla olemme kuulleet, että Suomen perustuslaki on aikansa elänyt. Oikeusministerillä on halua avata perustuslaki ja asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan rodun, uskonnon, tai kansalaisuuden takia. Pidämme tätä täysin käsittämättömänä ja vastuuttomana puheena. Erityisesti siksi, että ministerin ja hänen puolueensa vaade perustuslain muuttamisesta kohdistuu kaikista turvattomimpiin ihmisryhmiin.

Allekirjoittaneet ovat yhteistyössä Suomussalmen Vasemmiston (Vasemmistoliitto R.P) kanssa sopineet, että olemme kuntavaaleissa heidän listallaan sitoutumattomina ehdokkaina. Tällä, mahdollisesti monia tahoja järkyttävällä poliittisella valinnalla, haluamme herättää ihmiset ajattelemaan arvojen tärkeyttä. Vasemmistolla ja allekirjoittaneilla on kuntapolitiikassa hyvin paljon samankaltaisia ja yhteneviä arvoja. Olemme myös pitkälti samaa mieltä, että yhteiskunnan käsissä oleva sosiaali- ja terveydenhuolto on parhaiten köyhän ja turvattoman asialla.

Edellä mainituista syistä, me allekirjoittaneet haluamme vahvistaa ja tukea paikallisella tasolla työtä ihmisarvoisen politiikan puolesta. Samalla ilmaisemme tukemme moniarvoisen Suomen perustuslain puolesta.

Maarit Nurmi Yrjö Puurunen

Näin kirjasimme yhteisen kannanoton ja se on tänään julkinen. Arvuuttelu jatkon osalta on äänestäjien käsissä. Olemme molemmat valmiita vastaanottamaan myötä- ja vastatuulta. Naamakirjan kaveriporukka voi ohentua jälleen, mutta se kuuluu elämään.

Tästä lähdetään, että tähän on tultu.

Avainsanat: kuntavaalit2017, ehdokasasettelu, oikeusministerijarilindström, perustuslaki

041 Uutisten aatto

Keskiviikko 22.2.2017 klo 18:47 - yrjöpoeka

Huomenna voi olla pöhinää eri vaalitoimistoissa. Tiistain valtuustokokouksen aikana ehti yksi jos toinen heittää kysymyksen, mitä aion tehdä kevään vaalien suhteen. Soiteltiin vielä perään, koska oli jääty pienemmissä porukoissa pohtimaan allekirjoittaneen levollisuutta. Itsellä on ollut niin paljon muuta pohtimista ja valmistautumista, että kuntavaalit ovat väkisin jääneet sivuosaan. Kokemusta itse vaaleista on jo sen verran, että mikäli on mukana, vaaleihin riittää viikko-pari valmistautumisajaksi.

Omaishoitajan rooli kotona on suurin ja ehdottomasti minun tärkein tehtävänä juuri nyt. Vaimoni saamat uudet polvet eivät vielä ole valmiit kevätkarkeloihin, joten osakseni on tullut autella. Sen auttamisen teen erittäin mielelläni. Vaimoni on vuosien mittaan tehnyt minun eteeni hyvin paljon. Nyt on minun vuoroni. Olen saanut osakseni myös säälinsekaisia kommentteja, että miten sinä poikarukka nyt selviät. Olen ilmeisesti niin avuttoman oloinen reppana.

Tällaisen kuvan saa, jos käy katsomassa Suomi24 (minä nimitän Suoli24) sivustoa. Siellä minut on harjattu todella hyvin ja monta valmista ehdotusta on siellä osalleni annettu. Valitettavasti arvailut ja toteamukset eivät osu aivan kohdalleen. Se ei ilmeisesti ole edes oikea tarkoitus. Paremminkin on tarkoitus loukata allekirjoittanutta. Kävin toissa iltana katsomassa yhtä keskusteluketjua, ystäväni toimittaman linkin perusteella. Kirjoitusten perusteella saa sellaisen kuvan, että minut tunnetaan todella hyvin.

Valitettavan huonosti he tuntevat, sen voi sanoa. Huomisen uutisen jälkeen siellä alkaa sitten oikea sopan keittäminen. Yksikään ei ole osannut arvioida minun tekemisiäni. Tunnen itseni kyllä hyvin otetuksi, koska ainakin kirjoituksiani seurataan ja niitä kommentoidaan. Tätä pidän erinomaisena asiana. Jatkan kirjoitteluani huomisen jälkeenkin. Sen voin luvata, että Suoli24 sivut saavat olla minulta rauhassa. En ole niin kyvykäs, että osaisin vastailla kaikkeen siihen viisauteen, mikä siellä kukoistaa.

Yksi ainoa seuraaja on osannut lukea minun tekstejäni oikein. Kaikki vaihtoehdot puntaroituaan, hän tuli siihen ainoaan oikeaan lopputulokseen. Äimistelijä saa ensimmäisenä kiinnostuneena huomisen uutisen aamuyöllä luettavakseen. Lupaan lähettää sen sinne Tampereelle sähköisessä verkossa. Ehtineekö sitten kommentoida mitenkään, koska Lahden kisat kaatuvat päälle ja siellä on mielenkiintoisia tapahtumia menossa.

Lastenlasten vierailu hiihtolomaviikolla on ollut antoisa. Mummo ei ole päässyt minnekään, joten keskustelulle on jäänyt paljon tilaa. Onneksi jalat kantavat sen verran, että tyttöjen suuri himo leivontaan on saatu taltutettua. Samoin on ilo seurata, millä innolla tytöt puuhailevat keittiössä mummoa autellen. Tänään valmistui tytöillä perunamuussi ja paistetut lohifileet mummon valvovan silmän alla. Sitä puheen pulputuksen määrää ei kukaan sivullinen voi tietää.

Ikääntymisellä on tämä hyvä puoli. Kuulla kasvun ääniä. Kuunnella iloa, jota ei ole aikuisuus vielä vakavoittanut.

Näin on ihmisen hyvä olla.

Avainsanat: kuntavaalit2017, ehdokasasettelu, omaishoitaja

004 Tulkintoja

Tiistai 3.1.2017 klo 12:07 - yrjöpoeka

Tasavallan presidentti piti puheen ja se oli mielestäni oikein hyvä. Selkeää tekstiä, hyvää arvojohtajuutta. Juuri nyt on tilaus tällaisille puheille. Ihmiset etsivät nyt vahvoja johtajia. Tämä ilmiö näkyy tulevissa vaaleissakin, vaikka kyse on kuntavaaleista. Jokaisen poliittisen liikkeen johtaja joutuu nyt epävarmojen äänestäjien silmätikuksi.

Poliittiset liikkeet kaipaisivat juuri nyt sellaisia henkilöitä johtoon, jotka uskaltaisivat laittaa itsensä peliin. Sellaisia, jotka pitäisivät jymäköitä arvopohjaisia puheita. Sellaisia joista kuvastuisi sen poliittisen liikkeen aatepohja. Puheista pitäisi kannattajien ja äänestäjien löytää niitä askelmerkkejä, joilla epävarman tulevaisuuden edestä edes hiukkasen sumua poistuisi.

Kaikkialla on menossa epävarmuuden aika. Maailmalta saapunut hermostuneisuus on tullut meidän jokaisen luo. Näyttää vielä siltä, että se jää asumaan sinun ja minun luokse. Muistuttaa hyvin paljon kirjailija Veikko Huovisen äkäistä flunssabasillia. Aikansa itsekussakin riehuttuaan se vahvistuneena hyppää seuraavan niskaan. Mitä tämä basilli voi saada aikaan näin Suomen juhlavuonna?

Ensimmäisinä ovat edessä kevään kuntavaalit. Niitä ennen sosiaalidemokraatit etsivät johtajaansa helmikuussa. Mikäli nykyinen johto jatkaa, jää hyvin epävarmaksi se, voiko puolue olla seuraavien eduskuntavaalien voittaja? Puolue tarvitsee voittaakseen vahvan arvojohtajan, hyvän esiintyjän ja median hallitsevan osaajan. Puolueessa on sellaisia ja yksi on pyrkimässä myös puheenjohtajan paikalle.

Kuntavaalien tuloksesta riippuu se, kuka johtaa kesäkuun jälkeen yhtä hallituspuoluetta perussuomalaisia? Kirvelevän vaalitappion jälkeen Soini joutuu taatusti väistymään ja tilalle näillä näkymin nousee joku nuivista. Halla-Ahoa on veikattu. Se toisi mukanaan välittömästi hallituskriisin. Joko hallitus täydentäisi itseään pienillä ryhmillä, tai ennenaikaiset vaalit tulisivat syksyllä. Tämä on oma veikkaukseni. Keskustalla on halua irrota kokoomuksesta ja valita punamultaa tilalle. Samalla keskusta pääsisi eroon kiusallisesta hallituskumppanistaan perussuomalaisista.

Ennenaikaiset vaalit toisivat uusjakoon suuren määrän ääniä. Valtaosa siitä joukosta joka nosti puolueen valtaan, ei lähde Halla-aholaisten johdettaviksi. Tämä vahvistaa edelleen käsitystäni siitä, että nyt olisi sosiaalidemokraateilla mahdollisuus kerätä entistä väkeä takaisin riveihinsä. Rinteen johdolla siihen ei ole mahdollisuutta.

Oma veikkaukseni jatkuu niin, että povaan kokoomukselle enneaikaisissa vaaleissa katkeraa tappiota. Vihreitten ja vasemmiston vahvistuminen suurissa kaupungeissa ja erityisesti Helsingissä, tulee takuuvarmasti pudottamaan puoluetta. Nämä kaksi puoluetta vahvistuvat myös siitä syystä, että ne syövät oman osansa perussuomalaisten äänestäjistä.

Näillä eväillä tästä vuodesta on tulossa erittäin vilkas Suomi100-vuosi. Muutoksia kaikilla rintamilla. Tämä olisi sopivaa uuden vuosisadan vaihtuessa.

Lisäisinkö loppuun savolaisen toteamuksen. Voi olla, että näin tämä menee, mutta voi se olla menemättäkin.

Avainsanat: sauliniinistö, arvojohtaja, kuntavaalit2017, enneaikaiseteduskuntavaalit, takiaispuolue

095 Ollakko vai eikö olla

Keskiviikko 3.8.2016 klo 14:08 - yrjöpoeka

Käydessäni aamupäivällä kylällä sain vastattavakseni muutamia kysymyksiä. Kysymykset koskettelivät seuraavan vuoden vaaleja. Olenko minä vaaleissa mukana ja minkä puolueen listoilla? Eräs kysyjistä oli kuullut huhuja, että minut olisi erotettu puolueesta. Mieleeni tuli siinä kuunnellessani William Shakesperen lausumat sanat: Ollakko vai eikö olla?

Vastasin kuitenkin samalla tavoin kuin Antti Rinne eilisen uutislähetyksessä, että ilmoitan sitten hyvissä ajoin. Nyt on mielestäni liian aikaista pohtia mitä olen tekemässä ensikevään aikana. Kysymykseen olenko erotettu, jouduin vastaamaan, etten ole saanut sellaisesta ilmoitusta. TB-parlamentin kertomukset aiheesta, eivät ole samaa kuin puoluehallituksen päätökset.

Vaaleja käydään muuallakin. Todella likaisia vaaleja, kuten USA:n ehdokasasettelussa olemme saaneet kuulla ja nähdä. Donald Trump on lievästi sanoen melkoinen kummajainen. Päästelee suustaan mitä milloinkin, varomatta mitään ja kansa tykkää. Ainakin mikäli uskoo kannatusmittauksia. Trumpin sanomiset itänaapurista ovat sellaisia, että mikäli tulee valituksi ja toteuttaa sanomisensa, olemme todella vaikeuksissa suuren karhun kanssa.

Siksipä olisi syytä pikaisesti aloittaa neuvottelut NATO:on liittymisestä Eurooppalaisten jäsenmaiden kanssa. Mikäli Trump valitaan, olemme koko Euroopassa todella suurten kysymysten edessä. Venäjän pullistelu saa silloin kokonaan toisenlaiset mittasuhteet. Venäjän ilmoitus Itämeri-neuvottelujen aloittamiseksi, on mielestäni yksi oire tulevasta. Venäjä haluaa hajoittaa Eurooppalaisen rintaman, todellista rauhantahtoa sillä ei nykytiedon valossa ole.

Perussuomalaiset ja keskusta ovat sanoneet olevansa isänmaan asialla. Silti näiden puolueiden suunnasta kumisee vanha homeinen kaiku. Sitä kaikua voi nimittää vain yhdella sanalla. Suomettuminen. Sotien jälkeinen sukupolvi, joka on nyt vallassa, imi suomettumisen opit äidinmaidosssa ja Kekkosen kirjoituksissa.

Keskustelut puolustusyhteistyöstä Ruotsin kanssa ovat täysin turhanpäiväisiä. Ruotsi ajoi oman puolustuspolitiikkansa karille ja nyt haluaa tukea Suomen puolustusvoimilta. Suomalaiset sotilaat tekivät Ruotsista aikoinaan suurvallan. Sen päätyttyä Ruotsi ei ole muistanut milloinkaan velkaansa suomalaisille. Viime sotien aikana tämä maa antoi Suomen joutua Neuvostoliiton hyökkäyksen kohteeksi.

Mikäli Ruotsi olisi silloin tukenut Suomea vahvasti, olisi silloinen Neuvostoliitto joutunut pohtimaan vakavasti sotilaallisia aikeitaan. Ruotsin selänkäännön takia kymmeniä tuhansia nuoria suomalaisia kaatui ja haavoittui. Sama on odotettavissa tänään, mikäli Venäjä jatkaa pullistelua. Ruotsi vetäytyy tiukan paikan tullen ja jättää meidät yksin.

Koko itsenäisyyden historian, Suomi on hakenut puolustuksellista yhteistyötä länsimaiden suunnasta.

Siksi on vain yksi uskottava vaihtoehto. NATO.

Avainsanat: williamshakespeare.kuntavaalit2017.donaldtrump, nato