Satunnaiset kuvat

Elokuun 2

Uusimmat

Blogin arkisto

002 Mitä väliä kunnalla?

Tiistai 10.1.2012 klo 19:51 - yrjöpoeka


Perussuomalaisten Kainuun Piiri teki sunnuntain järjestäytymiskokouksen jälkeen tiedotteen. Tiedotteessa otimme kantaa hallituksen leikkauksiin kuljetustuesta, Talvivaaran tilanteeseen ja kolmantena Kainuun kuntarakenteeseen. Tiesimme tiedotetta laatiessa, mikä osa-alue tulee julkisuudessa eniten esille. Näin on myös käynyt, ainoastaan tekemästämme esityksestä kuntarakenteeseen on puhuttu. Maakuntaradio ja maakuntalehti ovat pitäneet sen näkyvästi esillä kaksi päivää.

Olen viime vuosien aikana usein pohtinut kuntarakennetta Ylä-Kainuun osalta. Kirjoitteluni ja kannaottoni ei ole aiheuttanut suurten puolueiden suunnasta mitään kannanottoa. Tilanne on muuttunut perussuomalaisten ”jytkyn” ansiosta ja äänemme kuuluu paremmin. Vaikku on irronnut korvista ja nyt yhteistä kannanottoamme vastustetaan heti. Erityisen herkkä on nykyinen valtapuolue keskusta.  Tuossa muutamia pieniä pohdintoja aiheeseen ja ne ovat aivan omasta päästä vedettyjä.

Nykyinen kuntarakenne on jäänne viime vuosisadalta. Silloin oli väestön rajusti lisääntyessä ja  ikärakenteen nuorentuessa paikallaan pilkkoa isoja emäpitäjiä pienemmäksi. Nyt tilanne on toinen, väestö vähenee ja huoltosuhde eli maksajien osuus pienenee. Syntyvien ikäluokkien osuus pienenee todella nopeasti ja juuri siitä syystä hallintorakenteita on nopeasti muutettava.

Muutama seikka aiheesta:
Palvelu ei voi olla jokaisen etuovella.
Osa palveluista siirtyy ja on jo siirtynyt nettiin, esimerkkinä labrapalvelut . Palaute palvelusta on ollut todella hyvä. Väestö oppii todella nopeasti sitä myös käyttämään.
Terveyden huolto on jo alkanut keskittyä muutamaan keskukseen ja se meidän on hyväksyttävä. Keskittymisen aiheuttaa lääkäripula ja se pakottaa meidät katsomaan, kuinka selvitä lisääntyvästä palvelutarpeesta.

Akuutit vuodeosastopaikat ovat keskittyneet jo nyt pakon edessä. Pienissä kunnissa ei ole enää mahdollista järjestää akuutti vuodeosasto palveluja. On mahdollista mikäli on riittävästi rahaa ja lääkäreitä sen järjestämiseen, mutta juuri ne tahtovat puuttuua isommistakin paikoista.
Hoitoon pääsy akuutissa tilanteessa on nopeutunut ensihoitoyksiköiden (ambulanssien) määrän lisääntymisestä johtuen. Ennen hallintokokeilua Kainuussa oli yksi ambulanssi joka kunnassa, nyt niitä on 15. Mikäli tiestöstä huolehditaan hoitoon kyllä päästään koko Kainuussa.

Jokaisen on syytä pohtia, mikä se kunta on? Tarvitsetko kunnantalojen tyhjeneviä seiniä pärjätäksesi? Onko kunnantalo jokapäiväinen käyntikohteesi? Haluatko korottaa veroprosenttia, jotta kunta voi pitää pystyssä tyhjiä seiniä? Tarvitsetko jokapäivä kunnanjohtajan palveluksia vai olisiko lääkäri kuitenkin tärkeämpi? Pitääkö verorahoitusta käyttää tyhjien koulujen ja muiden tyhjien kunnakiinteistöjen ylläpitoon?

Kyse ei siis ole pelkästään muutamien kunnanvirkamiesten poistamisesta, vaan suuremmasta rakenteiden muutoksesta.
Kaikki kysymykset aiheuttavat tunnepuolella paljon vastustusta ja vastalauseita. Uskon kuitenkin siihen, että Kainuulainen väestö ajattelee asioita järkiperäisesti ja valmiutta muutokseen on olemassa.
On mielenkiintoista seurata millaisia keskusteluja tekemämme avaus aiheuttaa. Tulen seuraamaan sitä ja kommentoimaan blogissani tuoreeltaan.
Tästä on hyvä jatkaa. Oma suunnitelma on hyvä olla.

Avainsanat: perussuomalaisettiedottavat, kuntienmääräävähennettävä, kuntarakenneuusiutuu, perussuomalainenjytky, vinoutunuthuoltosuhde, veroprosenttikohoaa, omasuunnitelma