Satunnaiset kuvat

yrjöpoeka ja taimen

Uusimmat

Blogin arkisto

014 Nyt on rahaa joka lähtöön

Tiistai 18.2.2014 klo 13:09 - yrjöpoeka

Näin voisi sanoa, kun on saanut seurata uutisointia kuntien taloustilanteesta. Kajaani on uutisten mukaan paras talouden taitaja, yli 11 miljoonan euron ylijäämällä. Lisäksi Kajaanilla on plussaa EON kaupasta 76 miljoonaa. Viestit kertovat, että myös kaikki muut Kainuun kunnat tuottavat plus merkkisen tuloksen, paitsi Sotkamo. Kainuun viime vuosien ongelmalapsi sote-kuntayhtymä on ilmeisesti tekemässä samanlaisen tempun. Vasta vähän aikaa sitten puhuttiin kuntayhtymän 6,5 miljoonan alijäämistä. Nyt se on ilmeisesti kääntynyt aivan toisinpäin, 6,5 miljoonaa plussalle.

Kaiken surkeuden ja maailmanlopun ennustelun keskellä, tällaiset tulokset tuntuvat todella oudoilta. Taloudesta vastaavat yrittävät suut muikeina selitellä tuloksia. Useiden miljoonien heitot laskelmissa alkavat ainakin minua huolestuttaa. Ovatko talouden asiantuntijat tehneet oikeita laskelmia? Näiden talousasiantuntijoiden laskelmien pohjalta kuntien luottamushenkilöt ovat päättäneet veronkorotuksista. Hyvin pikaisella tutustumisella tuntuu siltä, että verojen korotukset ovat olleet turhia. Kunnat ovat näillä korotuksilla leikanneet kuntalaisten kulutusmahdollisuuksia.

Yksi asia on varmaa. Kataisen hallitus saa näistä tuloksista lisää virtaa ja lisäleikkaukset tulevat kunnille kuin manulle illallinen. Kunnat ovat huutaneet hallituksen suuntaan surkeuttaan ja oppositiopuolue keskusta on kasvattanut kannatustaan tämän ansiosta. Nyt sille kasvulle on tulossa päätepiste. Keskustan kannatuksen kasvu on tapahtunut nimenomaan maaseutukunnissa, Tampereelta pohjoiseen. Vaaleissa tuolla kasvulla ei ole mitään merkitystä, koska vaalit ratkaistaan etelän suurissa vaalipiireissä. Siellä kannatus ei ole kasvanut. Se on positiivista.

Poliitikot ovat olleet tuloksista ihmeen hiljaa. Oppositio makustelee tulosta ja miettii kammareissaan, mitä tuloksista pitäisi tuumata. Hallituspuolueet saivat syliinsä sen kuuluisan pelastusrenkaan, kun laiva oli joutumassa upoksiin. Nyt hallitus on saanut käsiinsä tuloksen, että kunnilta on varaa leikata. Tämä koskee erityisesti valtionosuuksien varassa eläviä syrjäseutuja.

Kuntia ja oppositiopuolueita ei nyt auta mikään, tulokset ovat sen verran hyviä. Toki tuloksia selitellään kaikin tavoin. Ennustettavuuden heikkous yhtenä esimerkkinä. Toisena asiana kerrotaan varmasti sitä, etteivät hallituksen päättämät leikkaukset vielä näy tuloksissa.

Mitähän noilla kymmenillä miljoonilla voitaisiin tehdä, jotka tyhjästä ilmaantuivat Kainuun kunnanisien pöydille?

Sitä jäädään pohtimaan.

Avainsanat: kuntienylijäämät, eon, kajaani, vaalit ratkaistaanetelänvaalipiireissä,