Satunnaiset kuvat

Taimen 50cm

Uusimmat

Blogin arkisto

182 Itkevät toimitusjohtajat

Sunnuntai 2.9.2018 klo 12:41 - yrjöpoeka

Suomessa on vallinnut jo niin kauan työttömyys, että työnantajat ja eri yritykset ovat tottuneet saamaan ilmaista työvoimaa niin paljon kuin haluavat. Kunnat perustavat työpajoja ja samalla vääristävät kilpailua. Valtio antaa tulevanakin vuonna yli 26 miljoonaa kunnille tähän pajatoimintaan. Miksi eivät yritykset ja työnantajat älähdä tästä kysyy moni? Koska tämän valtion kunnille jakaman rahan he tulevat kuittaamaan suurelta osin ja kaupan päälle tulevat vielä ilmaiset työntekijät.

Nyt ovat yritykset uuden edessä, koska he eivät saa enää osaavaa työvoimaa. TWS Groupin toimitusjohtaja Kari Blomberg onkin aloittanut itkuvirsien esittämisen Talouselämä-lehdessä. Hän kertoo, ettei tarjottu työ aina kelpaa. Kaikenlisäksi ammattitaitoiset ihmiset saattavat vieläpä kertoa, että kaukaa kulkeminen ei lyö leiville. Työtä toimitusjohtajan mukaan olisi, mutta työvoimapulasta on nyt tullut pullonkaula.

En ole yrittäjä, enkä toimitusjohtaja, en myöskään mikään talousalan ammattilainen. Yhden asian kuitenkin tiedän. Mikäli yritykset haluavat kasvaa ja lisää tilauksia olisi tulossa, on vain yksi keino. Se keino on selkeästi euro, euro ja euro. Kun yritykset nyt joutuvat pitkän laman jälkeen kilpailemaan työvoimasta, he eivät tiedä muuta keinoa kuin itkeä julkisuudessa. Nyt yritysten johto kummeksuu sitä, että ilkeävät vielä epäillä kannattaako tulla töihin. Lama opetti yritykset saamaan kaiken haluamansa ja vieläpä valtion tuella.

Valtiokaan ei ole vielä huomannut, että talouskasvun aikana ei tarvita tempputöitä. Nyt tarvitaan oikeita töitä joista maksetaan oikeata palkkaa itse yritysten toimesta. It-alalla tämä on aikoja sitten huomattu, että mikäli heillä on sellainen tuote joka myy, he saavat palkattua osaavaa työvoimaa rahalla. Tänään sitä työvoimaa tulee it-alalle jo kaukaisista maista saakka. Kukaan ei tule ilmaiseksi ja se on näille yrityksille ollut alusta saakkka selvää.

Olisiko raskaan teollisuuden aloilla olevien yritysjohtajien syytä käydä tutustumismatkalla it-yrityksissä? Mikäli yritys haluaa talouskasvua, sen on satsattava työvoimaan. Työllä on aina hintansa ja kasvun aikana se tahtoo nousta. Toimitusjohtajilla palkat ovat toki nousseet lamankin aikana. Yritykset saivat hallituksen toimesta kiky-sopimuksen ja se on juuri tullut tiensä päähän. Kilpailukyky vaatii nyt satsauksia ja sen ovat myös työntekijät havainneet. Ei kenenkään tarvitse pelkästä isänmaallisuudesta lähteä itkeville toimitusjohtajille töihin.

Tässä olisi hyvä malli itkeville metalliteollisuuden toimitusjohtajille. Myös muilla yritysmuodoilla kuin it-alalla on liian paljon saatu ilmaista laman aikana. Lobbarit ovat itkeneet hallituksen käytävillä vuosikausia ja yritykset kuvittelevat kaiken olevan ennallaan. Luulempa seuraavan hallituksen aikana lopultakin huomattavan sen, ettei hallituksen tehtävä ole tukea yrityksiä maailman tappiin saakka.

Työttömyysluvut säilyvät aina ennallaan, jos ei lopultakin tehdä muutosta. Maksetaan suomalaiselle työntekijälle työnantajien toimesta oikeata palkkaa. Valtion on lopetettava 9 euron palkkamalli ja työntekijöiden kurmottaminen ja syyllistäminen. Se on tottavie todella tarttunut yrityksiin.

Sipilä on unohtanut missä työssä hän on tänään. Suomen valtion toimitusjohtajana. Pääministerinä. Ei itkevien toimitusjohtajien puudelina.

Avainsanat: kuntouttavatyötoiminta, twsgroup, toimitusjohtajakariblomberg, talouselämälehti, rekrytointiyritystalented

113 Miksi Saksa onnistuu

Sunnuntai 21.5.2017 klo 17:02 - yrjöpoeka

Saksa on työttömyyden hoidon mallimaa, ainakin jos sitä vertaa Suomeen. Saksa on saanut erityisesti nuorisotyöttömyyden aisoihin. Nuorisotyöttömyys on suurin syy, mikä aiheuttaa levottomuutta kaikissa yhteiskunnissa. Näin se tekee myös meillä Suomessa. Työtä kerrotaan olevan meillä kaikkialla. Kokoomuslainen naispolitiikko on kertonut metsien olevan täynnä työtä.

Meillä on niinsanottu kohtaanto ongelma. Toisaalta on paljon työtä. Toisaalta kukaan ei haluaisi maksaa palkkaa työntekijöille. Laskutavasta riippuen meillä on 250 – 400000 työtöntä. Osa työvoimasta kuuluu kuntouttavan työtoiminnan piiriin ja siinä osallistui viimevuonna 37000 henkilöä. Nyt ”hyvä hallitus” on päättänyt laittaa pystyyn pienen kokeilun juuri näitä koskien. Kuntouttavaa työtoimintaa annetaan kunnissa sosiaalipalveluna.

Kuntouttavan työtoiminnan kohteena olevat ovat usein erittäin vaikeasti työllistettäviä henkilöitä. Tarkoitus on varmasti aina kunnissa hyvä, mutta vuosikymmeniä kestävänä palveluna se on mielestäni tehoton ja mieltä vailla. Miksi ei ryhdytä puheista tekoihin ja siivota kortistot näistä puhtaiksi. Minun mielestäni kaikki ne, jotka todetaan kuntouttavan työtoiminnan kohteiksi, voitaisiin ensimmäisen vuoden jälkeen ohjata eläkkeelle tai sitten tulevaisuudessa kansalaispalkalle. Vuoden aikana ehdittäisiin arvioida, voiko henkilö kuntoutua oikeisiin töihin.

Vuosikymmeniä kestävä samojen ihmisten kuntouttaminen ei ole kuntoutuksen kohteena olevalle mitään herkkua. Usein olen kuullut sanottavan, että ovatpa ainakin sillä hetkellä juomatta kaljaa. Minusta se on yhteen ihmisryhmään kohdistuvaa yleistämistä. Näinä aikoina pitää olla muuallakin hyvin tarkkoina ihmisryhmää koskevissa lausunnoissa.

Nyt hallituksen tavoitteena on kokeilla viidessä kunnassa tätä työelämäkokeilun nimellä kulkevaa työttömien jakamista yrityksille 6-kuukaudeksi ihan ilmaiseksi. Kokeilu antaisi pitkään työttöminä olleille hallituksen mukaan motivaatiota ja muutosta arjen hallintaan. Minä en usko tällä kokeilulla saavutettavan yhtään mitään. Vain yritykset hyötyvät ja vuosikymmeniä kasvanut byrokratia kokee olevansa hyödyllinen motivaattori.

Kaikkein hyödyllisintä olis laittaa nämä korkeasti koulutetut byrokratian osaset tuottavaan työhön. Kuntouttavan työtoiminnan kohteet tutkinnan jälkeen kotiutetaan eläkkeelle/kansalaispalkalle. Sama tutkimus pitää toimittaa kaikille pitkään työttöminä olleille. Sielläkin on osa sellaista väkeä, että he kuuluisivat sairaseläkkeelle. Tämä tarkastelun jälkeen työttömien joukko oleellisesti muuttuisi vastaamaan avoinna olevien työpaikkojen määrää.

Otsikossa mainitsin Saksan. Erityistä tässä on se, että maa on ottanut vasta vuosi sitten yli miljoona turvapaikanhakijaa. He ovat pääosin nuoria. Saksa otti siitä tulvasta suuren osan ja ei maa ole siihen kaatunut. Lähtökohtana pidettiin Saksan tarvetta uudelle työvoimalle. Tästä meidän pitäisi oppia. Meidän maassamme on huudettu heidän tulevan meille taakaksi ja että he ovat täysin oppimatonta väkeä ja että heillä ei ole työhaluja. Kyse on aivan samoista maista tulevista turvapaikanhakijoista.

Juuri tänään puhutaan jo avoimesti työvoiman tarpeesta. Olisiko meidän otettava työllistämisen mallia muista maista. Esimerkiksi Saksasta.

Avainsanat: saksannuorisotyöttömyyslaskee, kuntouttavatyötoimintaonsosiaalipalvelua, työelämäkokeilupitkäaikaistyöttömille, kansalaispalkka

041 Poliittisen vallanalasajo II

Torstai 12.9.2013 klo 10:05 - yrjöpoeka

Kirjoitin 1.9 kuntouttavasta työtoiminnasta ja virkanaisten käyttämästä vallasta. Asiaa tutkiessani törmäsin samassa asiassa myös oman kuntani virkanaisten käyttämään valtaan. Kainuun sote esitti kysymyksen kuntouttavasta työtoiminnasta Kainuun kunnille. Vastauksen antoi aivan oikein kuntien- ja kaupunkienhallitukset, paitsi Suomussalmi. Kotikuntani vastauksen olikin antanut hallintojohtaja Aila Virtanen! Ei ole ihme, jos ilmassa oli äimistelyä ja ihmettelyä, kysyessäni asiasta edellisessä kunnanhallituksessa. Asia ilmeni minulle tutkiessani sote-hallituksen kokouksen esityslistaa ja sen liitteitä eiliseltä päivältä eli 11.9 pidetystä kokouksesta.

Turhaan on demokraattisesti valitut luottamusorganisaatiot tehtävissään. Mitä vähemmän saamme tietoomme, sitä sutjakammin hommat hoituvat. Näin ilmeisesti on opittu toimimaan aikaisemmin. Nyt tiedon karttuessa tulen vaatimaan asioihin muutosta. Tarkastuslautakunta voisi omalta osaltaan tutkia, onko tämä vallitseva käytäntö Suomussalmen kunnan organisaatiossa? Sote-kuntayhtymässä se näyttää olevan sitä. Onneksi näyttäisi siltä, että muutama luottamushenkilö on herännyt kyselemään asiasta. Maakuntalehtemme ei kiinnostunut, eikä kirjoitukseni mielipideosastolle antanut aihetta roskakoria pitemmälle.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kävi piirin vieraana sunnuntaina. Kävimme hyvin antoisan poliittisen keskustelun ja piiri toi esille niitä ajatuksia, mitä odotamme uudistuneelta puoluejohdolta. Avoin ja välitön keskustelumme tulee saamaan jatkoa. Keskitymme jatkossakin kokonaisuuksiin ja tulevaisuuden kehittämiseen. Kainuu haluaa olla muiden mukana kehittämässä puoluettamme. Toivotan puoluesihteerille kainuulaisittain unta ja näläkeä.

Avainsanat: kuntouttavatyötoimintakainuussa, virkamiesvalta, luottamusmiehettyhjänpanttina, suomussalmenkunnantarkastuslautakunta, riikkaslunga-poutsalo

039 Poliittisenvallan alasajo

Sunnuntai 1.9.2013 klo 13:36 - yrjöpoeka

Kainuun hallintokokeilun aikana alkoi sote-viranomaisten vallankäyttö. Nykyinen sotejohtaja Ahopelto on vienyt vallankäytön kokonaan uusin mittoihin. Poliittisen päätöksenteon täydellinen vähättely ja huomiotta jättäminen loistaa kunnille osoitetun kirjelmän muodossa. Sote-toimialalta on vaadittu lisää säästöjä ja nyt on huomattu, että siirretään toimintoja takaisin kunnille säästöjen aikaansaamiseksi. Siitä huolimatta, että sotelautakunta on tehnyt linjaukset ja päätökset edellisellä kaudella ja valtuusto ne hyväksynyt. Kunnat ovat myös aikaisemmin pitäneet selviönä, että sosiaalitoimen alaiset tehtävät hoidetaan maakunnallisesti. Suomussalmi aloitti tämän toiminnan alasajon viimevuonna omilla päätöksillään. Suomussalmi otti itse hoitaakseen kuntouttavan työtoiminnan ja siitä Ahopelto on nyt saanut hyvän selkänojan toimilleen.

Kuntouttava työtoiminta on minun mielestäni mitä suuremmissa määrin pelkkää sosiaalitointa. Samaa mieltä ovat useimmat Kainuulaiset asiantuntijat. Kahden kokeilukauden (8v) aikana kunnista hävisi kokonaan sosiaalityön osaaminen ja nyt osa kuntien virkanaisista luulee osaavansa kuntouttavan työtoiminnan tarvitseman asiantuntemuksen. Mikäli virkanaisilla on tällainen luulo osaamisen suhteen, he ovat aivan väärällä alalla. Heidän pitää hakea sosiaalityön paikkoja, siellä on puute osaavasta työvoimasta. Kajaani ja Sotkamo tulevat tämän hetken tiedon mukaan tyrmäämään sote-johtajan kaavailut.

Tämä kannuksia etsivä virkanainen on myös huomannut, että valtuustot uusiutuivat kunnallisvaaleissa rajusti. Nyt on hänen mielestään oikea hetki sumuttaa uusia vallanpitäjiä. Kaiken lisäksi aikaisemmin tehtyjen linjausten ja päätösten mukaisesti, soten olisi pitänyt vakinaistaa useaan kertaan ketjutetut määräaikaiset työsuhteet. Valtio on työntämässä kokoajan uusia tehtäviä kunnille ja niin tämä ministeriön virkaa havitteleva prinsessa on suunnitellut myös tekevänsä.

Nyt on kuntien aika asettaa tämä herkkä prinsessa takaisin maanpinnalle. Samoin sote-lautakunnan ja -valtuuston on linjattava selkeästi, jatketaanko edellisen valtuuston ja lautakunnan (SLTK § 18.05.2011) tekemillä linjauksilla ja päätöksillä. Sosiaalityön vaatimia valmiuksia ja osaamista ei ole enää kunnissa. Kuntouttava työtoiminta on kokonaisuudessaan maakunnallisen soten työtä. Suomussalmi on kuvitellut osaavansa tämän työn, mutta tiedot kertovat aivan muuta. Kuhmon uusiutunut luottamusmies organisaatio meni jo halpaan ja teki prinsessan vaatiman päätöksen. Onneksi Kuhmossa on myös valtuusto olemassa.

Päivi Ahola-Anttonen on Kainuun aikuissosiaalipalvelujen vastuualuepäällikkö ja hänellä on rautainen ammattitaito ja osaava henkilöstö takanaan. Hän on kirjoittanut vastineen Ahopellon tekemään vaatimukseen kunnille. Hän tekee vastineessaan esityksen kuinka asiat pitäisi hoitaa ja kannatan ehdottomasti hänen tekemäänsä esitystä. Tämä esitys on alla:

”Esitän, että kuntouttava työtoiminta organisoidaan vuoden 2014 alusta lukien maakunnallisesti siten, että Kainuun sote-kuntayhtymässä varataan perhepalvelujen budjettiin aikuissosiaalipalveluiden vastuualueelle kuntouttavan työtoiminnan tulosyksikköön määrärahat kuntouttavan työtoiminnan tiimivastaavan ja kuntouttavan työtoiminnan ohjaajien palkkaamiseksi ja että kunnat lisäävät todellisia kustannuksia vastaavan summan kuntayhtymän rahoitukseen.”

Lause on pitkä, mutta asiaa. Tulen puolustamaan entisiä päätöksiä ja pidän ääntä niiden ihmisten puolesta, jotka eivät siihen itse pysty.

Herneitä tulee prinsessan vuoteeseen!

Avainsanat: poliittisenvallanalasajo, kainuunhallintokokeilu, kuntouttavatyötoiminta, sosiaalityö, prinsessa, urakiipijä, uusiutuneetvaltuustotvalinkauhassa