Satunnaiset kuvat

Inka

Uusimmat

Blogin arkisto

030 Viikonlopun lupauksia

Maanantai 23.3.2015 klo 12:24 - yrjöpoeka

Totutusti eduskuntavaalit ovat sellaiset, että ehdokkaiden on annettava vaalikarjalle lupauksia. Kansalaisista on käytettävä nimitystä vaalikarja, koska se kuvaa parhaiten joukkokäyttäytymistä. Maatalon poikana olen itse nähnyt kuinka karja toimii laumana. Hyvää rehua voi tarjota aidan ulkopuolelta ja juuri kun ensimmäinen sitä kiihkeästi hamuaa, siirtyy hieman sivummalle. Kohta koko lauma kulkee aitoviertä ja karjalle tunnusomainen yninä täyttää tienoon. Ihmisistä muodostuva vaalikarja toimii täsmälleen samalla tavalla.

Kainuulaiset kansanedustajat Suutari ja Piirainen tekivät maakuntalehdelle yhteisuutisen. Siinä kerrottiin, kuinka vahvoja vaikuttajia herrat ovat. Päälupauksekseen he toivat Kainuuseen rakennettavan uuden sellutehtaan. Ehdokkaista koostuva lauma alkoi heti hamuamaan samoille vihreille laitumille ja pian kaikki yksimielisesti ovat aloittaneet vaalikarjan houkuttelun sellutehdas puheillaan. Kainuun Sanomat antaa estottomasti aiheelle palstatilaa. Lehti toimii tässä aivan kuten se toimi Talvivaaran perustamisen aikoihin. Kaikki tuki hölmöillekin juttua tukeville puheille.

Viikonlopuksi saatiin sitten mahdollinen tuleva hallituksen muodostaja kertomaan oma arvionsa aiheesta. Juha Sipilä puhuu varmasti totta, kun hän kertoo että tehdas sopisi Kainuuseen erinomaisesti. Sitä ei Sipilä kerro, että vaalien jälkeen täältä ei ole yhtään ministeriä. Ilman ministeri ohjausta se ei tänne nouse. Keskustan tuntien voi olettaa, että Savosta on ministerinä vahvoja vaikuttajia. Siitä voi olettaa minne mahdollinen sellutehdas tulee. Tästä vaalilupauksesta on sitten kätevää kertoa vaalikarjalle, että kaikkemme yritimme. Mutta kun Sipilä...

Viime vaalien aikaiset lupaukset on jokaisella toteuttamatta ja niistä olisi ollut erinomisen hyvä aloittaa. Olen näiden vaaliena aikan todellinen sivusta seuraaja ja se antaa erinomaisen mahdollisuuden arvioida pidettyjä puheita ja lupauksia. Naurettavana pidän joidenkin ehdokkaiden tapaa kehua omia tekemisiään. Paras kuulemani on se, että yksi naisehdokas kertoo jokapaikassa kuulijoille yhden omasta mielestään merkittävän asian. Tämä ehdokas kertoo kirjoittaneensa itse oikealle ministerille kirjeen! Mahtava juttu. Ei onnistu ihan jokamieheltä ja naiselta.

Kehumisen makuun päässyt ehdokas voikin sitten kertoa, kuinka hän tuntee jopa useita poliiseja. Kaiken kruunaa omin korvin kuultuna ehdokkaan suusta, että hänen perhetuttunsa on ollut merkittävässä virassa puolustusvoimissa. Kyllä tällaisilla suhteilla vakuuttaa tyhmemmätkin torpan muijat siitä, että suhteet ovat kunnossa merkittäviin tahoihin.

Kaiken tämän äänestäjille suunnatun puppupuheen jälkeen alan olla siinä tilassa, että kohta on aika antaa oma lupaukseni. Minä en lue itseäni tahdottomaan vaalikarjaan. Minulle on tarjottava oikeasti sellaisia lupauksia, joilla on vankka asiapohja ja ne ovat toteutettavissa. Olen keskustellut ihmisten kanssa, heidän käymistään keskustelutuokioista eri ehdokkaiden ja puolueiden kesken. Jokainen sanoo samaa. Ehdokkaat kuulostavat ja ovat aivan kuin samaa puoluetta. Mitään ideologisia eroja ei ole näkyvissä, kun seuraa arvioita eri vaalipaneelien tuloksista.

Kun yksi aloittaa jonkin lupaamisen, kaikki muut pian varmuuden vuoksi kannattavat samaa asiaa. Edes perussuomalaiset eivät enää erotu joukosta. Nykyinen kansanedustaja on jo ilmoittanut ryhtyvänsä liikenneministeriksi. Hallituskiimassa puhutaan ihan mitä tahansa. Helpompi on kamelin päästä neulansilmästä, kuin tämän edustajan selvitä vaaleista läpi.

Voin jo aristelematta luvata, että Kainuusta menee läpi vain kaksi. Menettäjiä ovat persut, kokoomus ja sosiaalidemokraatit. Myös vasemmisto jää ilman edustajaa.

Äänestämisen kansalaisvelvollisuutena näyttää melkoinen joukko jättävän käyttämättä. Se näyttää itsestäkin erittäin varteenotettavalta vaihtoehdolta. Päätöksen asiasta olen itse tehnyt. Julkistan oman valintani vielä ennen ennakkoäänestyksen alkua.

Avainsanat: kuopionuusisellutehdas, juhasipilä, äänestämättäjättäminen

017 Haavekuva katoaa

Keskiviikko 4.2.2015 klo 14:31 - yrjöpoeka

Kainuussa on viimeisten vuosien aikana elänyt haavekuva uudesta uljaasta sellutehtaasta. Pääsin minäkin kertomaan siihen, että sen oikea paikka olisi Suomussalmella. Täällä eletään puuvarantojen keskellä. Viime vuosituhannen loppupuolella Suomussalmelta hakattiin vanhat kuivettuneet tureikot pois ja nyt tilalle on kasvanut todella sakeat metsät. Sellun raaka-ainetta siis riittäisi. Toki Kajaani on pitänyt ääntä aiheesta ja nokkamiesten vaikutuksella paikkaa on pidetty Kajaanin omana.

Nyt haavekuva saa sinetin. Uutiset Kuopiosta kertovat, että sinne se Savonsydänmaille nousee. Korpikainuu saa kuihtua metsien keskellä. Mutta edes hetkisen, haavekuva päättäjiä lämmitti. Kuopio on selkeästi myös nostanut ennakkoon saavutettavuuttaan. Investointi lentoasemalle on puolimiljoonaa (0,5) euroa. Tässä kohtaa näen juuri Kainuun ongelman ja se on saavutettavuus. Uutisessa myös kerrotaan, että Finavia satsaa Lapien kenttien kunnostukseen kuluvana vuonna. Kainuu kuihtuu saavutettavuuden osalta.

Kainuussa ovat kaikki kansanedustajaehdokkaat suurista puolueista Kajaanin talousalueelta. He eivät huomaa, eivätkä myöskään ymmärrä, kuinka suuri ongelma saavutettavuus on koko Kainuulle ja samalla koko Kainuun tulevaisuudelle. Muutama on joskus haikaillut yöjunaa takaisin, joku maininnut jotakin lentoaikatauluista. Siihen se on sitten jäänyt. Joku on peräti sivulauseessa kertonut olevansa pätevä pommikoneen ohjaajaksi. Saavutettavuus on paljon muuta, kuin sopivat lentovuorot Kajaanista. Me tarvitsemme satsauksia tiestön kunnostukseen. Me tarvitsemme satsauksia rautateille. Erityisesti juuri nyt.

Kuopioon rakennettava sellutehdas tarvitsee paljon raaka-ainetta. Sama koskee myös Äänekoskelle suunnitteilla olevaa tehdasta. Siksi on äärimmäisen tärkeää saada rautatieyhteys korjattua väliltä Kontiomäki – Suomussalmi - Taivalkoski. Samalla rautatieyhteys loisi kaivosteollisuudelle kokonaan uuden mahdollisuuden. Etäisyydet ovat sellaiset, että vain rautatien avulla on kaivosteollisuus ja selluraaka-aineen kuljetus kannattavaa. Kainuu on aina elänyt metsistään ja metsä on tulevaisuudessakin meidän selkärankamme. Huolimatta kaivosteollisuuden saamista kolhuista näen sen olevan toinen vahva lenkki Kainuun huomiselle.

Haavekuvaa on suunnattava uudelleen!

Avainsanat: kuopionuusisellutehdas, äänekoski, kainuunsaavutettavuus

186 Erikoinen päivä

Keskiviikko 4.11.2009 klo 18:49 - yrjöpoeka

 

 

Tänään oli kahdella tapaa erikoinen päivä. Ensimmäiseksi sain aamusella pohtia Ilonan kanssa, isän ja ukinpäivän lahjaa. Kerroin Ilonalle, että ukille on kaikkein tärkein lahja isänpäivänä, joko nähdä hänet, tai sitten kuulla puhelimen välityksellä. Pääsimme aamujutuissa yhteenvetoon, että on sittenkin ukin parempi hankkia jokin puuttuva Hello Kitty tuote hänelle. Emmekä aio kertoa asiasta muille kuin mummulle.

Toinen historiallinen tapahtuma oli sitten lautakunnan kokouksessa. Lautakunta on koko toimintansa ajan pohtinut elämän ja kuoleman kysymyksiä. Rahojen riittävyys on ollut ainainen huolenaihe ja toinen päivittäinen tekijä on ollut väestön ikääntyminen. Positiivisten ja iloisten asioiden puute on suorastaan näivettänyt lautakunnan, mutta tänään alkoi elämä virrata lautakunnan harmaannuttamiin joukkoihin.

Lautakunnan työpöydälle nostettiin esille maakunnan tulevaisuuden usko, potra poika! Kuivien asioitten seassa oli terveellistä kuulla lapsen ääntä ja nähdä kuinka positiiviset ajatukset alkoi virrata harmaantuneissa päissä. Lähetän sydämellisiä onnentoivotuksia sinne Kainuun Amerikkaan, Sotkamoon, onnea koko perheelle ylävesiltä!

Surullista on kuitenkin, sikainfluenssan lisääntyminen erittäin nopeasti. Muutama päivä sitten uutisoitiin siitä, että kaikki terveydenhuollon henkilöt eivät halua rokotetta, eikä myöskään osa väestöstä. Nopeasti ihmisten luonto muuttuu, kun todellisuus astuu lähemmäksi. Tänään on jo uutisoitu siitä, että ihmiset alkavat jo uhkailla terveydenhuollon henkilöitä rokotteiden puuttumisen vuoksi. Kuopiossa oli oikein asetettu vartijoita terveysasemille. Uhkausten esittäjät ovat olleet niitä, jotka eivät kuulu riskiryhmiin. Omasta mielestään he kuitenkin kokevat olevansa etuoikeutettuja, tämmöisiä oireita nousee pintaan kriisiajan kohdalla. Itsekkyyttä ja silkkaa typerää, oman eduntavoittelua, elämää.

Päivä on pelastettu hyvien tapahtumien vuoksi ja erityisesti siksi, olen kotona jälleen ja sauna on lämpiämässä.

Loppuun vielä linkki päivän Ylä-Kainuusta.

Avainsanat: ilona, ukki, hellokitty, lautakunta, potrapoika, sikainfluenssa, kuopio, elämä, sauna