Satunnaiset kuvat

Aamu Tenolla

Uusimmat

Blogin arkisto

188 Savustamista

Torstai 28.9.2017 klo 14:14 - yrjöpoeka

Savustaminen tunnetaan kaikkialla erittäin hyvänä tapana saada kalaan tai lihaan maukas maku.Samalla savustaminen kypsentää tuotteen. Savustamista voi tehdä myös kylmäsavustamalla. Siinä tuotetaan savua pitkäaikaisesti. Usein vuorokaudesta eteenpäin. Olen itse kokeillut melkein kaikkea savustamalla. Sinappi ja ketsuppi saa erikoisen hyvän aromin kylmäsavustusessa. Samoin karkean suolan kylmäsavustaminen tuottaa suolaan aromin, joka antaa savuaromin suolakalaan.

Kaikki ruokatarvikkeet ovat sopivia savustamiseen. Kokeilemalla löytää itselleen sopivan savustusajan. Erilaisten juustojen savustamisessa on omat niksinsä, jotka oppii joko itse kokeilemalla, tai hankkimalla savustuksesta kertovan kirjan. Myös netin ihmeellisessä maailmassa on useita savustusryhmiä. Niitä löytää facebookista hakusanalla savustus. Savustukseen on saatavilla valtava määrä erilaisia laitteita. Lämminsavustuksen puolelta ostaja löytää kaiken haluamansa valtameren takaa. Uudella mantereella on valmistettu kaikkea sitä, mitä savustusfriikki tarvitsee.

Parasta liharuokaa saa savusaunassa valmistamalla. Vastaavaan pääsee rakentamalla itselleen saaristolaisen. Ohjeita rakentamiseen löytää tuolla hakusanalla netistä. Kylmäsavustamiseen löytää laitteita melkein kaikista halpakaupoista. Motonet on omasta mielestäni paras paikka, laitteita ja muita savustustuotteita löytyy. Unohtamatta postimyyntiä. Myyjiä löytää taas parhaiten googlaamalla.

Kylmäsavustamiseen käy vaikka tukeva pahvilaatikko. Itse rakensin kopin puusta ja hyvää olen saanut kalasta ja muista ruokatuotteista. Usea kokee savustamisen vaikeana ja monia arveluttaa lihan savustaminen. Heitä mietityttää milloin liha on varmasti kypsää. Tässä kohden auttaa se, että lihan voi esikypsyttää normaalisti uunissa. Sen jälkeen annetaan lihan hieman kuivahtaa ja savustetaan se vasta sitten. Kypsän lihan savustamisessa riittä silloin lyhyempi aika. Possun lihan on annettava olla riittävän pitkään, jotta savuaromi tarttuu kunnolla.

Savustamista tapahtuu myös muualla. Tunnetuin savustaminen alkaa kotoisasti työpaikoilla. Mikäli satut saamaan esimieheksesi/naiseksi narsistin, olet helisemässä. Mikäli myötäilet kaikessa hänen ajatuksiaan ja unohdat omasi sinulla on toiveita. Mikäli sinulla on työ jossa vaaditaan jatkuvaa itsensä kehittämistä ja oman työn kehittämistä, voit joutua savustetuksi. Olen joutunut seuramaan erään tuttavani ponnisteluja ja voin sanoa, ettei se ole helppoa elämää. Erityisen koskettavaa on nähdä, kuinka melkein 40-vuotta työnsä kiitettävästi tehnyt joutuu muutamassa kuukaudessa loan heiton kohteeksi.

Ihminen joka lähestyy eläkeikää ja on sivusta seuraten ollut omassa työssään muualla oman alansa kehittäjä ja uudistaja joutuukin yhtäkkiä työpaikkakiusatuksi. Tiedän hänen toimineen valtakunnan taholla asti oman työnsä kehittäjänä ja hän on kulkenut eri puolella maata kouluttamassa työyhteisöjä, on yhtäkkiä narsistin silmissä täysi nolla. Narsistin maailmankuvaan kuuluu, että hän manipuloi työpaikan muut henkilöt taaksensa.

Tulen seuraamaan tätä savustamista ja luulempa, että kirjoitan aiheesta pian enemmän ja yksityiskohtaisemmin.

Avainsanat: lämminsavustus, kylmäsavustusgeneraattori, savuarominvaikutus, saristolaisenmallinmukainensavustusuuni, työpaikkakiusaaminen, esimiehenänarsisti, savustamallasairaslomalle

113 Miten vastaan

Sunnuntai 13.12.2015 klo 15:20 - yrjöpoeka

Eilisen päivän aikana kävin Kuusamossa. Vein tekemäni kylmäsavukaapin ystävälleni ja teimme vaimoni kanssa pakollisia jouluostoksia. Lapset eivät jää ilman lahjoja. Kuusamossa oli menoa ja meininkiä kaupoissa ihan mukavasti. Kulkiessani myymälöissä törmäilin tuttaviini. Jostakin kummallisesta syystä heillä kaikilla oli yksi yhteinen kysymys minulle. He eivät varmasti ole tehneet keskinäistä sopimusta tästä, mutta jotakin tämä kysymys kertoo tästä ajasta.

Edellinen päivitykseni sai runsaasti kommentointeja aikaan. Usea soittaja kertoi olevansa kanssani samaa mieltä. Yksi viestin lähettäjä kertoi rehellisesti olevansa useista asioista minun kanssani eri mieltä, mutta kannusti silti minua kirjoittamaan jatkossakin. Hän aikoi lukea kirjoituksiani jatkossakin. Useimmat kertoivat olevansa samaa mieltä siitä, että tuhopolttajat ovat terroristeja.

Kainuulaiset eivät sulata sitä, että meiltä turvaa pyytäviä kohtaan käydään polttopullojen avulla. Eräs vanhempi herrasmies oli todella pahoillaan näistä polttopullo iskuista. Hän muisti sodan kokeneena mihin sitä käytettiin. Sitä käytettiin maahamme hyökännyttä vihollista vastaan. Tankin tuleen saanut oli sankari kaikille mukana olleille kavereilleen. Tämä veteraani koki hyökkäykset turvapaikkaa pyytäviä ihmisiä kohtaan suomalaisten häpäisynä.

Viimeiset viikot olen harjoitellut kylmäsavustusta ja välillä myös lämminsavupönttö kuumenee. Kirjolohi fileet ovat olleet pääosassa. Kokeiluja lihalla on takana. Samoin kokeiluja juuston kylmäsavustamisesta olen tehnyt. Tämän toiminnan huonompi puoli on se, että tulee syötyä kylmäsavulohta välillä aivan liikaa. Mutta tälle ei voi mitään, ruisleipä, kylmäsavuviipale ja juustosiivu. On semmoinen yhdistelmä, että pitää nälän loitolla.

Jouluksi on laitettava lisää kalaa savustumaan. Pakastin joutuu luovuttamaan sisältään kesällä pyydettyä Jäämeren lohta. Tämän joulun päälaji ruokapöydässäni, on kala ja erityisesti lohi. Kala on myös lastenlasteni suuhun sopivaa herkkua.

Vuoden viimeisimmät kokoukset alkavat olla käsillä. Tulevana tiistaina kokoontuu valtuusto päättämään budjetista. Siinä ohessa päätettäväksi tulee myös mahdollisten pakolaisten ottaminen kuntaan. On todella mielenkiintoista nähdä, kuinka eri puolueet asiassa toimivat. Joulunalusviikolla on vielä yksi kunnanhallituksen kokous. Mukaan sopii vielä kaksi eri palaveria.

Myös vuosi vetelee viimeisiään. Pilviset päivät saavat aikaan sen, ettei päivä oikein valoislta enää näytä. Onneksi päivän lyheneminen alkaa olla käsillä.

Palaan vielä alkuun. Miten vastaan minulle osoitettuihin kyselyihin? Kysymys kuului aika tarkoin näin: Kuinka kauan aion katsella puolueeni jäsenten aiheuttamia toilailuja? Miten jaksan kuunnella ja katsoa sitä muukalais- ja ihmisvihaa, mitä puolueeni jäsenten toimesta jatkuvasti kuullaan?

Tänään en osaa vielä vastata. Puolue johon aikoinaan liityin oli moniarvoinen ja erilaisuutta arvostava. Itsenäisesti ajattelevien ihmisten puolue. Tänään tuntuu siltä, että puolueeni on muuttumassa yhdenasian liikkeeksi. Vastaus varmasti aikanaan löytyy. Sen voin luvata.

Avainsanat: kylmäsavustus, molotovinkoktail, ollakkovaieiköolla

110 Savustaminen

Lauantai 28.11.2015 klo 19:15 - yrjöpoeka

Tuolla sanalla voidaan ilmaista monenlaisia asioita. Se voi merkitä ihmisten savustamista tehtävistään pois ja silloin se muuttuu jopa työpaikkakiusaamiseksi. Uskonto on myös laji, jossa ihminen voi joutua savustetuksi jopa omilta sukulaisiltaan näkymättömäksi. Yleisimmin savustamista käytettän kuitenkin kalan ja lihan säilyvyyden lisäämiseksi. Savustaminen antaa myös eri tuotteille uskomattoman hyvän maun.

Savustamiseen hurahtaneet kansalaiset löytävät tänään toisensa netin välityksellä. Facebookissa on kaksi eri ryhmää, jossa tieto ja kuvat liikkuvat toisten kommentoitaviksi. Toisen ryhmän nimi on selkeä Savustajat. Toisella ryhmällä on nimenä Savustus ja savustinlaitteet. Näistä molemmista saa runsaasti tietoa ja sieltä löytyy ohjeita rakenteluun. Mielikuvitus läksi ainakin itselläni lentoon, pohtiessani, minkälaiset laitteet minä rakentelen.

Aikaisemmin olen savustanut pienillä sähkösavustimilla, mutta nyt iski kyltymätön ahneus päälle. Ensimmäinen kokeilu kylmäsavustuksesta on takana ja voin vain todeta, että tätä on saatava lisää. Nimenomaan kylmäsavustus kiehtoo ja tulevalla viikolla rakentelen oman versioni kylmäsavustamiseen. Harjoitustuotteena kirjolohi on erittäin hyvä.

Näissä molemmissa ryhmissä jaetaan niin hyviä ohjeita ja tietoja, että niihin ei hevin kyllästy. Olen oppinut hyvin lyhyessä ajassa erittäin paljon. Ympäri Suomea olevat ihmiset antavat näissä ryhmissä toinen toisilleen vinkkejä, miten he ovat onnistuneet savustamisen jalossa taidossa. Kylmäsavustaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, vaikka se muutoin toimii yksinkertaisella tavalla. Se ei myöskään ole laitehankinnoiltaan kallis. Toki siitä saa hintavan, jos haluaa oikein luksusta.

Palaan vielä tuohon alkuun. Olen elämäni aikana kokenut itse millaista on olla savustettavana. Kulunut vuosi on siitä erittäin hyvä esimerkki. Savustajien aloittama ajojahti hieman lässähti, koska puoluehallitus ei toiminut heidän haluamallaan tavalla. Tämä vuosi on ollut raskas, mutta samalla erittäin opettavainen. Olen saanut kaiken keskellä miettiä asioita aivan rauhassa. Samalla tämä aika on antanut perspektiiviä katsella toimintaympäristöä ja siinä toimivia ihmisiä aivan uusin silmin.

Saman savustamisen aikana hyvä ystäväni, joka tuki minua useita vuosia, joutui sellaisen vähättelyn ja kiusaamisen kohteeksi, että luopui tehtävistään ja erosi puolueesta. Kukaan muu ei tukenut häntä savustamisen aikana kuin minä. Mikä harmitti kaikkein eniten, oli se, että puolueessamme ei ole sankoin joukoin sosiaali- ja terveystoimen osaajia. Pahin harmistuksen aihe kaikista oli puolueen johdon passiivisuus.

Opettavainen tämä on ollut siinä, että nyt pystyn huomattavasti paremmin arvioimaan oman puolueeni tilaa ja olen voinut nähdä mihin se on menossa. Samalla olen voinut tarkastella omaa rooliani nyt ja tulevaisuudessa. Juuri siitä syystä olen siivonnut minulla olleita luottamustehtäviä pois itseltäni. Jättäydyin pois oman osastoni johdosta ja samalla myöskin koko piiriorganisaatiosta. Tämän myötä saan itselleni tilaa tehdä muita minulle tärkeämpiä asioita.

Kuten savustamista. Mutta vain kalaa ja lihaa. Aion myös kokeilla juuston savustamista ja kaikki muutkin ruoka-aineet saavat tulevaisuudessa kokea savun makua.

Avainsanat: savustaminen, kylmasavustus, työpaikkakiusaaminen