Satunnaiset kuvat

On hetki sininen...

Uusimmat

Blogin arkisto

110 Savustaminen

Lauantai 28.11.2015 klo 19:15 - yrjöpoeka

Tuolla sanalla voidaan ilmaista monenlaisia asioita. Se voi merkitä ihmisten savustamista tehtävistään pois ja silloin se muuttuu jopa työpaikkakiusaamiseksi. Uskonto on myös laji, jossa ihminen voi joutua savustetuksi jopa omilta sukulaisiltaan näkymättömäksi. Yleisimmin savustamista käytettän kuitenkin kalan ja lihan säilyvyyden lisäämiseksi. Savustaminen antaa myös eri tuotteille uskomattoman hyvän maun.

Savustamiseen hurahtaneet kansalaiset löytävät tänään toisensa netin välityksellä. Facebookissa on kaksi eri ryhmää, jossa tieto ja kuvat liikkuvat toisten kommentoitaviksi. Toisen ryhmän nimi on selkeä Savustajat. Toisella ryhmällä on nimenä Savustus ja savustinlaitteet. Näistä molemmista saa runsaasti tietoa ja sieltä löytyy ohjeita rakenteluun. Mielikuvitus läksi ainakin itselläni lentoon, pohtiessani, minkälaiset laitteet minä rakentelen.

Aikaisemmin olen savustanut pienillä sähkösavustimilla, mutta nyt iski kyltymätön ahneus päälle. Ensimmäinen kokeilu kylmäsavustuksesta on takana ja voin vain todeta, että tätä on saatava lisää. Nimenomaan kylmäsavustus kiehtoo ja tulevalla viikolla rakentelen oman versioni kylmäsavustamiseen. Harjoitustuotteena kirjolohi on erittäin hyvä.

Näissä molemmissa ryhmissä jaetaan niin hyviä ohjeita ja tietoja, että niihin ei hevin kyllästy. Olen oppinut hyvin lyhyessä ajassa erittäin paljon. Ympäri Suomea olevat ihmiset antavat näissä ryhmissä toinen toisilleen vinkkejä, miten he ovat onnistuneet savustamisen jalossa taidossa. Kylmäsavustaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, vaikka se muutoin toimii yksinkertaisella tavalla. Se ei myöskään ole laitehankinnoiltaan kallis. Toki siitä saa hintavan, jos haluaa oikein luksusta.

Palaan vielä tuohon alkuun. Olen elämäni aikana kokenut itse millaista on olla savustettavana. Kulunut vuosi on siitä erittäin hyvä esimerkki. Savustajien aloittama ajojahti hieman lässähti, koska puoluehallitus ei toiminut heidän haluamallaan tavalla. Tämä vuosi on ollut raskas, mutta samalla erittäin opettavainen. Olen saanut kaiken keskellä miettiä asioita aivan rauhassa. Samalla tämä aika on antanut perspektiiviä katsella toimintaympäristöä ja siinä toimivia ihmisiä aivan uusin silmin.

Saman savustamisen aikana hyvä ystäväni, joka tuki minua useita vuosia, joutui sellaisen vähättelyn ja kiusaamisen kohteeksi, että luopui tehtävistään ja erosi puolueesta. Kukaan muu ei tukenut häntä savustamisen aikana kuin minä. Mikä harmitti kaikkein eniten, oli se, että puolueessamme ei ole sankoin joukoin sosiaali- ja terveystoimen osaajia. Pahin harmistuksen aihe kaikista oli puolueen johdon passiivisuus.

Opettavainen tämä on ollut siinä, että nyt pystyn huomattavasti paremmin arvioimaan oman puolueeni tilaa ja olen voinut nähdä mihin se on menossa. Samalla olen voinut tarkastella omaa rooliani nyt ja tulevaisuudessa. Juuri siitä syystä olen siivonnut minulla olleita luottamustehtäviä pois itseltäni. Jättäydyin pois oman osastoni johdosta ja samalla myöskin koko piiriorganisaatiosta. Tämän myötä saan itselleni tilaa tehdä muita minulle tärkeämpiä asioita.

Kuten savustamista. Mutta vain kalaa ja lihaa. Aion myös kokeilla juuston savustamista ja kaikki muutkin ruoka-aineet saavat tulevaisuudessa kokea savun makua.

Avainsanat: savustaminen, kylmasavustus, työpaikkakiusaaminen