Satunnaiset kuvat

5.9.1992

Uusimmat

Blogin arkisto

143 RÖNTSY-markkinat

Lauantai 6.11.2010 klo 18:49 - yrjöpoeka

Suomussalmella on pidetty näitä markkinoita jo kauan ja nimi tulee siitä, että kekrin aikaan kelit ovat aika surkeat. Räntää, vettä ja lunta voi tulla saman päivän aikana. Syksy käy loppukamppailua talven kanssa ja keli on sitten röntsyinen. Nimi on murretta ja Ylänkainuulaista perimää.

Tämän vuoden markkinat pyhäinpäivän alla, olivatkin poikkeukselliset. Sää olikin aurinkoinen ja ainoastaan leppeä pohjoistuuli viilensi torilla vallinnutta lämmintä ilmapiiriä. Osansa ilmapiirin lämmöstä toi torilla tarjoiltu hernekeitto ja minun tukiryhmäni tarjoama kuuma glögi. Kotikuntani ihmisten antama palaute kertoi myös, että osa ihmisten tuomasta lämmöstä on muuttuva ääniksi tulevissa vaaleissa.

Esiintyminen kansanedustaja ehdokkaana oman kotikunnan torilla ja ensimmäistä kertaa, toi ylimääräistä jännitettä ainakin itselle. Oma arvio oli, että myös torille tullut yleisö halusi nähdä ja kuulla perussuomalaisen ehdokkaan puhetta. Paikalle ei edes kutsuttuna tullut kansanedustajaehdokkaita muista, kuin vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja vihreiden Juhani Kela. Esiintyjät olivat siten vain omasta kunnasta asetettuja ehdokkaita. Järjestäjät olivat saaneet kuitenkin paikallisen keskustan rivijäsenen kertomaan jotakin. Kukaan olemassa olevista puheenjohtajista, ei ollut tohtinut lähteä mukaan. Myös vasemmisto oli saanut oman kunnanvaltuutetun tukemaan Merja Kyllöstä. Vihreät tukijoukot tulivat Oulun piiritoimistosta.

Valmistauduin itse oikein kunnolliseen poliittiseen palopuheeseen, koska sellaiseen minut ja muut ehdokkaat oli haastettu.

Järjestäjät aloittivat kuitenkin yllätysohjelmalla. Jokaiselle puhujalle lyötiin 500 erilaisen laulun nimet ja esittäjät sisältävä kansio käteen. Siitä piti valita joku laulu laulettavaksi ja siinä ei itku auttanut. Vaikka en laula mitään julkisesti, nyt piti se tehdä kotipitäjän kriittisen yleisön edessä. Valitsin lopuksi Junnu Vainion ”Turistit tulkaa tuppukylään tänne” ja kähisin sen mikrofoniin. Omaksi yllätyksekseni yleisö jopa piti esityksestäni. Vaalipäällikkö oli jo valmis muuttamaan tulevia tapahtumia niin, että jokaisessa on lauluosuus. Totuus on, että urani laulajana olisi nopeasti ohitse.

Palopuhe sai kestää vain 5 minuuttia ja minulla olisi ollut mieli paahtaa oikein kunnolla. Olen itse jäävi arvioimaan esitystäni, mutta tukiryhmäni sanoi arvioissaan, että sain kaikkein suurimmat aplodit yleisöltä. Muitten puhujien aikana väki lähti sitten pikkuhiljaa liikkumaan puhujalavan edestä pois. Palaute toriyleisön keskuudessa oli hyvä ja olen saanut palautetta myös tänään. Oma väki on kaikkein nihkeintä sanomaan, oliko puhe hyvä. Suomussalmelaiset kertovat asian eleillä ja ilmeillään, jäyhästi kerrotut toivotukset jaksamisesta ja tuesta ponnistukselleni, kertovat kuitenkin kaiken. Oman kriittisen yleisön antama tuki on yksi tärkeimmistä, tämä antoi voimaa kampanjan jatkoa ajatellen.

Avainsanat: röntsymarkkinatsuomussalmella, lämminilmapiiri, poliittinenpalopuhe, kansankiihotus, turistittulkaatuppukylääntänne, junnuvainio, kriittinenyleisö, voimaantuminen