Satunnaiset kuvat

Kuusinki 28.6.2012

Uusimmat

Blogin arkisto

214 Isänpäivän mietteitä

Sunnuntai 12.11.2017 klo 13:07 - yrjöpoeka

Tänään on isänpäivä ja olen saanut onnitteluja tytöiltäni ja pojaltani. Parhaimmat onnittelut olen saanut lapsenlapsiltani. Ilona, Aliisa ja Fenno kertoivat terveisensä skype-yhteyden avulla. Lasten iloista naurua kuunnellessa mieli rauhoittuu ja voi olla kiitollinen elämästä. Isänpäivään kuuluvat kortit ja tietysti kakkukahvit. Unohtamatta joulutorttuja.

Isänpäivästä on viimeaikoina puhuttu eduskuntaa myöten. Kristillisten ryhmä esittää isänpäivää viralliseksi liputuspäiväksi. Omituisimman esityksen teki kuitenkin Sinisten eduskuntaryhmän Pentti Oinonen. Olen pitänyt häntä jämynä periaatteen miehenä. Nyt on mies muuttunut ja esitys kertoo hänen jo unohtaneen aikaisemmat puheensa. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, kun puhutaan persuista ja nyt uudesta Sinisten ryhmästä. Nämä kansanedustajat ovat unohtaneet paljon puheitaan. Heiltä on onnistunut vain möläyttely ja muu epäsopiva käytös-

Oinonen livautti aikoinaan eduskunnassa paljon puhetta aiheuttaneen vertauksensa. Avioliittolain ensimmäisissä keskusteluissa hän puolusti voimalla perinteista avioliittokäsitystä. Silloin hän sanoi seuraavksi tulevan esityksen avioliitosta koiran tai muun eläimen kanssa. Ne puheet miellyttivät tavallista kadunmiestä ja selkääntaputtelijoita riitti. Mitenkähän nyt suu pannaan, kun Oinonen esitti Läheisten päivää pidettäväksi maaliskuussa. Hän perusteli sinällään oikein hyvin aloitettaan, kertoen avioliiton muuttuneen niin paljon. Hän oli myös sitä mieltä, että nämä erilaiset perheet ansaitsevat myös virallisen juhlapäivän.

Lieneekö sillä listalla myös koira avioliitot ja sikasessiot? Eduskunnan jättävä Oinonen on aivan selvästi saanut tartunnan eduskunnassa vihreiltä ja vasemmistolta. Juureva kansanmies Rautavaaran saloilta on astunut sivistyksen pariin. Sallittakoon se kuitenkin hänelle. Kasvu ihmisenä on aina uusi mahdollisuus.

Terrafame, tuttavallisesti Talvivaara on ollut erityisesti vihreiden hampaissa. Myös vasemmisto on ahkeroinut vastustamisen parissa. Nyt vastustajat saivat vastamyrkkyä, kun Terrafame ilmoitti saaneensa tuntuvaa rahoitusta liiketoimintansa laajentamiseksi. Vastustajien postaukset sosiaalisessa mediassa kertovat kaikkien vesistöjen suorastaan tuhoutuneen. Jatkuvasti pelotellaan Oululaisia vihreitä maailömanparantajia siitä, että Talvivaaran alueelta juoksutetaan myrkkyvesiä Oululaisten juotavaksi.

Kuten kaikki tietävät, tyhmyys tiivistyy kun sitä useammin ja useammin toistetaan. Sen jälkeen ei pysty näkemään mitään hyvää. Kaikki työ mikä Talvivaaran alueella tehdään on vastustajien mielestä huonoa. Kainuulaiset virkamiehet eivät osaa tehdä töitänsä. Siksipä vihreät haluavat vaikeuttaa virkamiesten töitä tekemällä rikosilmoituksia. Näitä uutisia sitten jaetaan omille vihreille ja ollaan niin onnellisia. Nyt tullut ilmoitus uudesta rahoituksesta oli myrkkyä näille takkutukille.

Minä kannatan Talvivaarassa tehtäviä töitä edelleenkin. Uraanin talteenottoon on saatava lupa ja töiden on jatkuttava. Rapatessa tietysti joskus roiskuu, mutta haitat on minimoitava. Mitään maailmanlopun tuhoa ei ole ollut, eikä sellaista tule. Se tuho tulee vastustajien mielenmasennuksen muodossa.Kaiken Kainuussa tehtävän työn vastustamisella on hintansa.

Talvivaarasta on tulossa suurteollisuusalue. Kainuu kiittää.

Avainsanat: isänpäivänmenuu, onnionlastenlapset, muuttunutavioliittokäsitys, penttioinonen, terrafamejalostaametalleja, kainuunaluetalous

078 Lasten ääniä ja kokoontumisajoja

Maanantai 13.6.2016 klo 13:43 - yrjöpoeka

Mukava viikko takana. 2 iloista lastenlasta vietti kesäloman alkua mummolassa. Ikääntyessä näkee paljon paremmin, kuinka lapsi kasvaa ja kuinka lyhyt se lapsuus oikein on. Omaa lapsuutta muistellessa kesät olivat pitkiä ja ajankuluminen hidasta. Mitä enemmän ikää on tullut, sitä lyhyemmiltä vuodet tuntuvat.

Itselleni ja vaimolleni lastenlapset ovat äärimmäisen tärkeitä ja rakkaita. Meille on tärkeätä tarjota lastenlapsille mummola, jossa välittämistä ja rakkautta ei piilotella. Välillä on ääntä ja mekastusta, mutta olen lapsille sanonut, että mummolassa saa tarvittaessa huutaa. Se on kummallista, että kun on lupa, ei sitten jatkuvalle huudolle löydy enää tarvetta.

Eilen lapset läksivät äitinsä kanssa kotiinsa. Illan aikana piti oikein kuunnella, talo oli niin hiljainen. Kukaan ei pomottanut ukkia, pienimmällä on taipumusta siihen. Ei kuulunut käskevää huutoa, mummu. Ei juoksu ääniä, ei kolinaa lelujen lennelleessä ympäriinsä. Ei tyttöjen keskinäistä kinastelua. Ei elämän ääniä. Vaikka nautin hiljaisuudesta ja yksin olosta, siitä huolimatta lasten äänet tuovat taloon elämää.

Toisaalta on todella mukava aina tauon jälkeen kohdata. Silloin on tunnetta molemmin puolin. Ikävä on poispyyhitty.

Viikonlopun aikana oli useilla puolueilla vuosittaiset kokoontumisajot, eli puoluekokoukset. En ehtinyt ainuttakaan niistä seuraamaan. Ei kyllä isommin kiinnostanutkaan. Nyt olen lueskellut uutisvirrasta kommentteja ja arvioita, mikä muuttuu. Eilen iltana katsoin ensimmäiset uutiset ja kuuntelin, kuinka Orpo aloitti väkevästi kuten Stubb on aina tehnyt. Varsin sujuvasti tuli ilmoille minä sana. Lienee kokoomuksessa itsestäänselvyys korostaa , kuinka minä laitan homman kuntoon.

Ruotsalaiset ja vasemmistoliitto laittoivat naiset asialle. Mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan puolueiden kannatus liikahtaa. Vasemmiston Merja Kyllönen teki mielestäni täydellisen flopin, kertomalla julkisesti Timo Soinin olevan tantraseksin tarpeessa. Selittely jälkikäteen ei enää pelasta, mielikuva sanomisesta on syntynyt. Värikkäänä puhujana tunnettu Kyllönen olisi voinut valita puhumisareenan hieman toisin. Jossakin kaljakuppilan hämärässä, tuollainen puhe ei olisi liikauttanut ketään. Nyt se löi silmille.

Perussuomalaiset pitivät myös omat kokoontumisajonsa. Heidän kokouksensa jäi median huomion ulkopuolelle, koska siellä ei valittu henkilöitä puoluejohtoon. Mielestäni huomion varasti Seinäjoella järjestetty Suomen Sisun järjestämä tapahtuma. Samaan aikaan kaupungissa oli valtapuolue keskustan puoluekokous. Sisun isännöimässä tapahtumassa jaettiin ilmaisia ämpäreitä. Sakari Timonen kirjoitti mielestäni hyvin osuvasti, kuinka tämä ääriliike on kuivahtamassa pikkujoukon höperehtimiseksi. Valitettavasti pääagitaattori Immonen on kansanedustaja Perussuomalaiset puolueessa.

Immonen syö myös perussuomalaista puoluetta tyhjäksi. Mutta sitä ei uskota vielä. Seuraavat vaalit sitten kertovat tosiasian suunnan muillekin. Valitettavasti se on silloin myöhäistä. Näidenkokoontumisajojen sanoma voidaan tiivistää seuraavasti:

Jokainen saa sitä mitä ansaitsee. Kokoomus minän. Vasemmisto tantraseksin. Perussuomalaiset ämpärin.

Avainsanat: lastenlapsetmummolassa, tantraseksijatimosoini, suomensisunmuoviämpäri

027 Sekalaista seurakuntaa

Maanantai 29.2.2016 klo 10:30 - yrjöpoeka

Olen saanut viettää pidennetyn viikonlopun rakkaitteni kanssa. Tällä tarkoitan vaimoani, tytärtäni ja kahta iloista neitoa. Nämä pienimmät saivat aikaan sen, että jäi todella vähän aikaa seikkailla netin ihmeellisessä maailmassa. Lastenlasten tiedonjano, iloisuus ja myös vaativuus, ovat parasta hoitoa ikääntyville ihmisille. Tällä tarkoitan erityisesti itseäni. Hienommin sanottuna olen voimaantunut ja taivaalta tulviva kirkkaus kruunaa tämän tunteen.

Kävimme eilen koko joukolla Hyrynsalmen vastaanottokeskuksen ja Irakilaisten kokkien järjestämässä ruokatapahtumassa. Irakilaiset kokit olivat laittaneet pöydän koreaksi. Ruoka oli erilailla valmistettua mihin olemme Suomessa tottuneet. Pääpaino kattauksessa oli erilaisilla kasviksilla. Sitä oli useilla eri tavoilla valmistettuna. Huolimatta valmistuseroista ja mausteitten tulisuudesta, ruoka oli erinomaisen hyvää.

Lapset löysivät itselleen maistuvia tuotteita. Kanaa oli erilailla valmistettuna ja ne maistuivat meille kaikille. Alkuruokana ollut sipulikeitto oli myös nuorimmaisen maun mukainen. Maksaruoka oli itselle hiukkasen liian tulista. Mausteet saivat hien pintaan. Seuratessani muiden paikallaolijoiden ruokailua, näin ruoan maistuvan kaikille. Ruokailemassa oli ensimmäisellä kattauksella vanhempaa väkeä. Nuorempi väki puuttui täysin. Johtuneeko Hyrynsalmen ikärakenteesta?

Kokkeina oli useita nuoria miehiä. Näistä on meillä kohistu ja yleensä negatiivisessa mielessä. Minun silmissäni he olivat aika ujoja. Paikalla oli yksi nuori nainen ja kuten vaimoni heti totesi, hän oli uskomattoman kaunis. Kaikesta pelottelusta huolimatta tämä nainen ei ollut pukeutunut mihinkään kaiken peittävään kaapuun. Päällään hänellä oli aivan tavanomaiset länsimaiset vaatteet. Naisen tumma kauneus oli tyrmäävä.

Olen huomannut omassa ns. ystäväpiirissäni (facebook) ilmiön, joka on aika yleistä Suomessa. On aivan sama mistä aiheesta aloitat keskustelun, nin pian joku vetää keskusteluun turvapaikanhakijat. Tämän kaltainen keskustelu ei johda yhtään mihinkään ja yleensä tämä trollaus vaientaa muiden keskustelun.

Kummallista on se, kuinka heidän elämänsä on täyttänyt yksi ainoa asia. Yleensä tällainen käyttäytyminen oli luonteenomaista nuorena, kun ensimmäistä kertaa rakastuttiin toiseen sukupuoleen. Silloin maailman täytti se rakastuminen ja muusta ei oikein osannut puhuakaan. Olisiko tässä käyttäytymisen tutkijoille työsarkaa? Trollaajat ovat myös alkaneet pukeutua samanlaisiin vaatteisiin. Tunnusomaista on musta hupullinen pusero ja selässä sekavaa tekstiä.

Kaikkein huvittavinta on juuri näiden (miesten) vaatimukset pukeutumisesta. Vaatimuksia he esittävät maahanmuuttaneille. Se hupaisuus tulee heidän omasta pukeutumisestaan. Musta takki, pää hupulla peitettynä. Kaiken lisäksi he ovat arkoja kameroille. Laahustavat isolla joukolla kaupunkien varjoisia kadunvierustoja. Näillä on vaatimuksena, että muun maalaisten pitäisi pukeutua suomalaisiin vaatteisiin.

Pitäisikö heidän sitten pukeutua mustaan hupulliseen puseroon. Selässä valkoisella arabiankielinen teksti?

Saat mitä tilaat. Tämä slogani on rautaa!

Avainsanat: isovanhemmatjalastenlapset, irakilainenruokakulttuuri, pukeutumiskoodimaahanmuuttajille

043 Juhla päiviä

Tiistai 24.9.2013 klo 12:18 - yrjöpoeka

Muutama päivä sitten sain olla lapsenlapseni Ilonan syntymäpäiväjuhlissa vaimoni kanssa. Niistä juhlista ei voinut olla poissa, koska niistä olimme saaneet vaimoni kanssa useita muistutuksia. Nimensä mukaan ne olivat iloiset juhlat. Samanikäisiä tyttöjä oli melkoinen joukko, kruunattuna yhdellä pojalla. Seuratessani ulkona lasten juoksua ja leikkimistä, tulin siihen tulokseen, että Ilona on raisu tyttö. Uskaltaa hyppiä sellaisilta paikoilta, joissa pojallakin oli miettimistä. Vauhti oli myös kovaa. Kahvia juodessa tuli mietittyä kuinka nopeasti aika on kulunut.

Tuntui siltä ettei siitä ole kuin pieni hetki, kun Ilona sopi minun kämmeniini. Nukkui päiväunia minun rintani päällä, kun katsoin telkkaria viikonloppuisin. Alussa Ilona oli ukki-fani ja nyt on selkeästi mummun tyttö. Pieni Alisa on ottanut nyt sen roolin ja vaativa ääni kysyy ukkia. Lastenlasten kasvua seuratessa aika kuluu todella nopeasti. Tämä on hyvää aikaa omasta vanhenemisesta huolimatta.

Sunnuntaina sain mahdollisuuden olla mukana maakunnallisessa maanpuolustusjuhlassa Ristijärvellä. Väkeä oli runsaasti liikkeellä ja juhlasali oli väkeä pullollaan. Lapin sotilassoittokunta esitti juhlaan sopivaa musiikkia. Aikoinaan Kainuussa oli oma sotilassoittokunta ja sitä on moni jäänyt kaipaamaan. Kyllä sen paikka kuuluisi olla siellä, missä on suomen suurin varuskunta. Tätä mieltä on usea Kainuulainen. Itse arvioin kotiinpäin vetäen, että entinen Kainuun sotilassoittokunta musisoi paremmin.

Juhla oli ja on täynnä perinteitä ja se jatkuu myös tulevaisuudessa. Kuinka monta vuotta enää on mukana sotiemme veteraaneja, jää nähtäväksi. Paljoa ei ole enää jäljellä. Erinomaisen juhlan ainoa miinusmerkki oli toimimaton äänentoisto. Vanheneva kalusto vaatii ajoittain uusimista ja hyvää huoltoa. Nyt suurin osa varsinaisista puheista jäi taaempana istuvilta iäkkäiltä täysin kuulumatta. Vain eturivi kuuli mitä puhuttiin. Toivottavasti Hyrynsalmi huolehtii seuraavissa juhlissa 2014 laitteet siihen kuntoon, että puheet kuuluvat torille asti.

Kainuussa on myönteinen maanpuolustushenki ja uskon sen jatkuvan myös tulevaisuudessa. Kainuun historia elää ja vaikuttaa ihmisten perimässä vielä kauas tulevaisuuteen. Yleiselle asevelvollisuudelle on todella vankka kannatus ja samoin omalle kansanvaltaiselle armeijalle. Oma työhistoria Rajavartiolaitoksen palveluksessa on tuonut ajatteluuni syvemmän näkökulman. Raja on aina elänyt herkästi kulloinkin vallitsevan ajan hengessä. Maailman muutos on muuttanut myös suomalaista rajanvartiointia.

Pitkään jatkuneesta rauhantilasta huolimatta odotan valtiovallan turvaavan puolustusvoimien tulevaisuuden. Suomi ei koskaan saa ajautua malli-Cajanderiin. Sitä haluavat eniten sotiemme viimeiset veteraanit. Tämä selkeä vaatimus ja kuva on tulkittavissa kainuulaisen maanpuolustusväen tunnoista.

Allekirjoitan saman vaatimuksen!

Avainsanat: lastenlapset, syntymäpäiväjuhla, kainuunmaakunnallinenmaanpuolustusjuhla, kainuunprikaati, kainuunrajavartiosto, maanpuolustushenki, malli-cajander

031 Kesä ja kärpäset

Tiistai 9.7.2013 klo 9:16 - yrjöpoeka

Juhannus oli ja meni. Nyt mennään kohti pimeää, mutta vielä ehtii nauttimaan kesästä. Edellisen kirjoituksen pohdinta tuotti tulosta ja Veli-Timo jatkaa kotimaan politiikassa. Kannattajien suurin osa oli samaa mieltä. Ratkaisu on hyväksi puolueelle ja meille kaikille. Puolue jatkaa kasvuaan ja me tarvitsemme seuraavan hallituksen johtoon Timo Soinin. Timon osaamista Euroasioissa olisi kyllä kaivattu Euroopassa. Valitettavasti kahta asiaa ei voi yhtäaikaa saada, saati niistä hyvin suoriutua.

Kesääni on kuulunut kalastusta lähivesissä. Yksi pikainen reissu on tehty kalakaverin kanssa Tenolle. Joki ei antanut muuta kuin hyvää heittokokemusta. Lähivesistä on tullut ruokakalaa kotitarpeiksi. Metsämarjojen suhteen luonto näytti voimansa kesäkuun 13, Railin päivänä. Pakkanen vei hillasadon ja muidenkin marjojen osalta lähiseudut tarjoavat eioota. Vuotta voisi nimetä katovuodeksi marjojen osalta. Muualla Suomessa on säilynyt alueita, joihin marjaa tulee oikeinkin hyvin.

Lastenlapset ovat antaneet mummolaan tänä kesänä väriä ja elämää. Parasta aikaa ovat viikon vieraina Fenno-poika Saksanmaalta ja Alisa Kajaanista. Elämää on todella paljon ja puuhaa sen mukaisesti. Jälkien siivoamisessa taitaa mennä suurin osa aikaa. Touhun takia ei minun tarvitse miettiä erikseen lenkille lähtöä. Illan tullen ei unta tarvitse etsiä. Väsymys pitää siitä huolen. Mukavaa on ollut ja sitä vielä riittänee muutamaksi päiväksi. En tiedä mummon perimmäisiä ajatuksia aivan pilkulleen, mutta uskoan hänen nauttivan lasten äänistä ja touhuista aivan yhtäpäljon kuin minäkin nautin.

Politiikan tekeminen ja luottamusmiestyö on nyt kesätauolla. Heinäkuunalun Suomussalmen Köhäkkä-markkinat ja Puolangan Rokuli-markkinat olivat piste alkuvuodelle. Elokuulla jatketaan.

Tulevan viikonvaihteen aikana saan mahdollisuuden tutustua Norjan Lakselv-jokeen ja sen lohiin. Lohi on käynyt pyydyksiin aika heikosti tämän kesän aikana pohjoisen joilla. Toivottavasti tämän viikon sateet muuttavat tilanteen ja pääsemme lohikeiton makuun. Päivitän retkeä facebookin kautta. Linkki sivuilleni löytyy etulehdeltä.

Nyt jatkan lasten kanssa touhuamista. Ukilla riittää nyt vientiä!

Avainsanat: juhannus, perussuomalaistenpuoluekokousjoensuussa, timosoinijatkaa, kalallelakselvjoelle, lastenlapset