Satunnaiset kuvat

Taimenen väsytys 2

Uusimmat

Blogin arkisto

011 Lapsellista päätöksentekoa

Maanantai 3.2.2014 klo 10:30 - yrjöpoeka

Muuhun tulokseen ei voi tulla, kun olen seurannut sivistyslautakunnan tekemisiä viimeviikolta. Samoin kun olen seurannut paikallislehden uutisointia ja sen kommentointia. Sivistyslautakunnan enemmistö jatkaa härkäpäisesti valitsemallaan linjalla ja sen päätöksentekoon ei vaikuta valtuuston tekemät päätökset joulukuulta. Lapsellisella tasolla ovat myös Ruhtinan koulun vanhempien muuttuneet ajatukset pitkistä koulumatkoista.

Joulukuussa Suomussalmen kunnan valtuusto päätti ala-asteen kouluverkosta ja lakkautti Ruhtinankoulun. Samalla valtuusto päätti koulupiirirajoista ja sen päätöksen olisi pitänyt ohjata sivistyslautakuntaa päätöksenteossa. Nyt lautakunta viimeviikkoisella päätöksellään on muuttanut valtuuston tekemää päätöstä koulupiirirajoista. Hallintosäännön 9§ mukaan sivistyslautakunta päättää kouluunottoalueista. Valtuusto joulukuussa päätöksellään teki selväksi Suomussalmen ala-astekouluverkon rajat, joilla mahdollistetaan yhden koulun säilyminen kunnan pohjoisosassa mahdollisimman pitkään.

Koko viime syksyn lasten vanhemmilla oli suurimpana huolena pitkät koulumatkat. Nyt ne eivät tunnu haittaavan. Lapsellisissa puheissa ja kirjoituksissa tuodaan esille, kuinka Piispajärvelle kuluu aikaa kuljetuksissa paljon enemmän. Tyhmempiä selityksiä ei voisi olla. Ruhtinan kylältä on Piispajärven koululle 34 kilometriä ja nyt siitä on tullut mutkainen reitti. Tien laatukin on juttujen mukaan alla kaiken arvostelun. Todellisuudessa tie on paremmassa kunnossa kuin kekkoskakkonen, jota he tulevat esityksen mukaan kulkemaan Ruukinkankaalle. Jokainen voi karttaa katsomalla nähdä, mikä on totuus koulumatkoista.

Lasten asiassa lapsellisuutta voisi pitää olennaisena asiana, mutta sitä se ei tässä tapauksessa ole. Minun silmissäni tämä lapsellisuus on todella säälittävää. Lasten edusta ei voi enää puhua. Sivistyslautakunta on unohtanut lasten edun ja kunnan kokonaisedun. Kouluratkaisut ovat aina tunnepitoisia, mutta siitä huolimatta päätöksiä pitää valmistella ja ohjata järjellä. Huolimatta lastenvanhempien tunnepitoisesta vastustamisesta, lautakuntaa olisi pitänyt ohjata valtuuston päätös.

Sivistyslautakunnan olisi tullut kuulla vanhempia ja se on tehty. Lautakunnan olisi pitänyt ilmaista vanhemmille selkeästi valtuuston tekemän päätöksen tahto. Mikäli vanhemmat edelleen olisivat halunneet lapsensa muuhun kouluun, heidän kuuluisi itse kustantaa koulukuljetukset. Nyt lautakunta ratkaisi asian, muuttamalla valtuuston tekemää päätöstä koulupiirirajoista. Sivistysjohtajan tekemällä päätösesityksellä annetaan ymmärtää, että pieni vähemmistö voi pyyhkiä valtuustolla kunnantalonlattioita.

Valtuuston tekemä päätös on enemmistö päätös. Päätös on lainvoimanen ja se on tapahtunut demokraattisesti. Siihen pitäisi jokaisen olla tyytyminen. Tyytyykö valtuusto sivistysjohtajan ja lautakunnan tekemiin ratkaisuihin jää nähtäväksi. Itse en kunnahallituksen jäsenenä voi siihen tyytyä. Valtuuston tekemä päätös on se, joka ohjaa toimintaani ja vain valtuusto voi omaa päätöstään muuttaa.

Avainsanat: suomussalmenkunta, kouluverkkoratkaisut, lattianluutuaminen