Satunnaiset kuvat

Ensimmäinen

Uusimmat

Blogin arkisto

059 Lähteekö yskä yskimällä

Maanantai 16.12.2013 klo 13:25 - yrjöpoeka

Sanaparsia asiasta on. Olen nyt viikon verran asiaa käytännössä harrastanut ja tuntuu siltä, ettei lähde. Alkuviikon limainen ja räkäinen yskä on muuttunut kuivaksi ja rintakehää repiväksi. Nyt se on sellainen koettelemus, ettei haluttaisi yskiä ollenkaan. Yskä ei halujani ole kuunnellut, vaan räjähtää äkillisesti ja pyytämättä.

Viime maanataina ulkoilessani koin, että kireä pakkanen tunkeutui poskionteloihin ja että se oli syynä seuraavan päivän alkaneeseen kuumeiluun. Kävelin ulkosalla kolmeen kertaan ja kahdella kertaa tuli tunne, että pakkanen meni poskionteloihin. Koskaan ennen en ole sitä kokenut. Sairastelin rauhassa perjantaihin asti, sitten oli pakko mennä lääkärin pakeille. Heti aluksi todettiin tulehdusarvojeni nousseen huippukorkealle. Kuvausten jälkeen lääkäri määräsi useita lääkekuureja keuhkokuumeeseen.

Viikonloppu on mennyt melkoisessa sumussa. Unen horteessa olen yskinyt ja raahustanut sängyn ja sohvan väliä. Oma olotila on asettunut oikeisiin mittasuhteisiin, kun olen joutunut seuraamaan kylään tulleen pikku-Fennon ponnisteluja rajun flunssan kourissa. Aina se aikuinen jotenkin selviää, jos ei muuten niin hautuumaalle. Pikkuisen puolesta voisi sairastaa yksinkin, mutta nyt meni näin. Kävin tänään tarkastuttamassa tulehdusarvot ja ne olivat laskeneet jo melkein 100 pykälää, eli parempaan ollaan menossa.

Olen seuraillut asuntoni lähellä olevan terveyskeskuksen toimintaa parin vuoden ajan. Lääkäripula vaivaa tätä kotipaikkani terveyskeskusta. Ei ole paljoa nytkään virkoja täytettynä, mutta yksi on varmaa. Sillä on merkitystä valtavasti, minkäoloinen lääkäri töihin saadaan. Osa toimii ja tekee työtä vain palkkansa eteen. Sitten nämä hyvät yksilöt, tekevät töitä toistenkin edestä. Pakkopullan syöjän saadessa yhden potilaan altapois, tehokkaampi ehtii käsitellä kolme potilasta. Kaiken lisäksi tekee työnsä paremmin ja erityisesti potilasta kunnioittaen.

Tästä on moni puhunut viime viikkojen aikana ja sen sain itse kokea perjantaina. Lääkärillä ja lääkärillä on eroa. Kaksikin tuollaista ja silloin ei välttämättä tarvitse kaikkia virkoja edes täyttää. Sairastuminen sattui huonoon aikaan. Fenno saapui mummolaan saksanmaalta ja nyt on viikko mennyt vierailusta aivan hukkaan. Toivottavasti tämä viikko muuttaa kaiken. Ainakin Fenno voi jo paljon paremmin.

Tiistaina pidetyssä valtuustonkokouksessa olin jo todella huonossa hapessa. Valitettavasti en enää voinut saada varamiestä paikalle. Valtuuston kokouksessa käsiteltiin tulevan vuoden budjettia. Ryhmäkokouksineen siinä meni aikaa 12 tuntia. Selvittiin yhdellä äänestyksellä, mutta sitä ennen jokainen halusi puhua suunsa puhtaaksi. Vallitsi oikea puheripuli. Toivottavasti suut ovat nyt puhdistuneet. Paljon on tuon kokouksen tiimoilta tullut palautetta. Kaikki yhteydenotot ovat lievittäneet muutoin niin surkeaa olotilaani.

Eteenpäin sano mummo lumessa!

Avainsanat: keuhkokuume, kuivayskä, leipälääkäri, puheripuli