Satunnaiset kuvat

Nainen elämässäni

Uusimmat

Blogin arkisto

167 Kansa on haistanut veren

Keskiviikko 30.11.2016 klo 15:10 - yrjöpoeka

Näin voisi ajatella, kun seuraa tämänpäivän somea. Jokaikisellä palstalla heitetään väite ja uutinen Sipilästä esiin. Sitten lyödään kuin vierasta sikaa ja kielenkäyttö ei muistuta enää sivistyneestä kansasta. Kun ei enää löydy mitään sanomista muiden heittoja vastaan, vedetään esille uskonto. Tämänpäivän perinteinen media elää sillä, että sen kirjoittamia juttuja klikataan riittävästi ja sitä jaetaan tuhansittain muutamassa sekunnissa.

Median ei tarvitse tehdä muuta, kuin heittää verinen raato esille. Muutaman jaon jälkeen toimittaja voi naureskella, kuinka homma on helppoa. Tämänkaltainen toiminta on juuri nyt näkyvissä tapaus Sipilän kohdalla. Itsenäinen ajattelu ei vaivaa väkeä some-aikakaudella. Facebookissa on nyt muutama henkilö, joka päättäväisesti nostavat esille samoja juttuja ja lataavat verisen kommentin perään. Samanmieliset yhtyvät huutoon. Sipilä ristille.

Ehkäpä nämä uskonnon esille vetäjät muistavat, kuinka kansa huusi Barabbaan vapaaksi eräässä valintatilanteessa. Veri ei enää riitä uutisten mukaan, vaan Keskon ammattiosaston väki on ryhtymässä tukilakkoon. Ihmisten älyllisyys on todella hukassa, kun tällaista mietitään. Ketään ei kiinnosta nostaa linkkinä uutista, jossa Ylen päätoimittaja Jääskeläinen kertoo tosiasiat. Jääskeläinen oikaisee uutisointia Sipilän painostamisesta ja kertoo, ettei sellaista ole ollut. Sitä ei kukaan enää kuuntele. Se kuitataan nuoleskeluna ja yrityksenä vaientaa alkanut kohu.

Kirjoittamastani jutusta Säynäjäsuo, siitä on annettu suullista palautetta ja myös muutamia sähköposteja. Saamani palaute on ollut poikkeuksellisen voimakasta. Koksaan aiemmin en ole mistään muusta aiheesta saanut näin paljon yhteydenottoja. Se kertoo osaltaan siitä, että asian koetaan koskettavan suurta joukkoa Suomussalmen väestöstä. Yhteinen nimittäjä heille on se, että Säynäjäsuo on heidän vakituinen hiljentymispaikkansa. On myös esitetty, että se on heidän kirkkonsa.

Poliittisten päättäjien osalta lienee niin, ettei kukaan oikein tohdi ottaa asiaan kantaa. Tähän vaikuttavat lähestyvät kuntavaalit. Voimakas vaikuttaminen voi karkoittaa mahdolliset äänestäjät kauemmas. Minä en tätä pelkää. Näin voimakas tahtotila kansalaisten suunnasta on otettava huomioon. Uudistuvassa kunnassa nimenomaisesti etsitään keinoja kansalaisten paremman osallisuuden suuntaan. Se on kirjoitettu myös lakiin. Onkin mielenkiintoista nähdä tämä Säynäjäsuon tapaus, tätä uutta mahdollisuutta vastaan.

Näen tämän sellaisena testinä, joka kertoo kansalaisille kuinka uskottavaa on kansalaisten oikea kuuleminen. Kuuntelemmeko, mutta emme kuule. Olen saanut itse kansalaisilta paljon kysymyksiä tästä aiheesta. Ihmiset ovat pohtineet sitä, miten esimerkiksi Suomussalmen kunta aikoo toimia ja millaisissa kysymyksissä. Heti alkuvuodesta aloitetaan Suomussalmen kunnassa uuden kuntastrategian laatiminen. Sitä ei laadi kunnanvaltuutetut yksin.

Siihen pääsevät heti alkuvuodesta ottamaan kantaa kylien edustajat kevään kyläparlamentti päivässä. Tilaisuus aloitetaan heti aamusta ja siihen on varattu aikaa. Minusta se on äärimmäisen tärkeä avaus. Voi olla, että siihen mennessä Säynäjäsuo on hakattu. Jos poliittinen järjestelmä ei ole sitä yrittänyt estää, voi olla vaikeaa vakuuttaa heitä uudesta osallistavasta ajasta.

Avainsanat: vierastasikaa, pääministerijuhasipilä, lestadiolaisuus, säynäjäsuo, osallistuvakansalainen

109 Mitä huomenna tapahtuu

Torstai 26.11.2015 klo 13:32 - yrjöpoeka

Taas on tuomioita annettu. Kansalaiset ovat ajan hermolla sähköisen viestinnän avulla. Kempeleen uutisoitu raiskaustapaus sai sähköisen median kipunoimaan. Peräti pääministeri innostui lyömään löylyä kiukaalle, pitämällä kriisikokouksen tapauksen tiimoilta. Tätä pidin todella kovana ylilyöntinä, koska ketään ei oltu vielä tuomittu. Kiinniotettuja oli kyllä kaksin kappalein.

Pari päivää myöhemmin toinen on jo vapaana, koska ei ole millään tavoin osallinen asiaan. Silti hänen vapauttamisensa ei saanut ketään pyytämään anteeksi. Näyttää päinvastoin siltä, että poliisin suorittamiin kuulusteluihin ei luoteta. Tuntematon raiskaaja on myös paljastunut henkilöksi, jonka ”raiskattu” on entuudestaan tuntenut. En uskalla ajatella, mitä sitten tapahtuu, jos todetaan, ettei raiskausta oikeasti ole tapahtunut?

Kempele on lestadioilaisuuden kehtoa ja pääministeri myös julistaa samaa uskoa. Pieni paikkakunta on myös sukulaisuuden kehto. Siksi pääministerin ulostulo kriisikokouksineen voi joutua vielä outoon valoon. Pääministeri ja ministerit hoitavat kansalaisten asioita. Ei omia ja ei sukulaisten asioita. Kaikenlisäksi pääministerikin lausui tuomiotaan raiskaajille, vaikka rikos oli vielä tuomioistuimessa käsittelemättä.

Kempeleen tapausta ollaan heti käyttämässä verukkeena lakien muuttamiselle. Yleisen ilmapiirin tiedetään taputtavan karvaisia käsiään, koska nyt mamut saavat kyytiä. Lakien valmistelu ja muuttaminen yleisen vaahdon keskellä on erittäin arveluttavaa. Hallitus ajautuu näillä toimilla sellaiseen kaaokseen, ettei paremmasta väliä.

Olin eräässä palaverissa ja siinä nousi keskusteluun jostakin kumman syystä maahanmuutto. Yleensä kiivaimmilla vastustajilla ovat käsitteet sekaisin. Turvapaikanhakijat ja pakolaiset rinnastetaan niihin muuttajiin, jotka saapuvat maahamme töihin, tai sitten tulevat avioliiton kautta. Näin kävi tässäkin keskustelussa.

Useat olivat seuranneet minun kirjoituksiani vuosien varrelta ja he muistuttivat, että olen aiemmin ollut maahanmuuttokriittinen. Olen sitä edelleenkin. Kannatan sellaista maahanmuutto systeemiä, millainen on Uudessa-Seelannissa. Maahan otettaisiin valmiiksi koulutettuja ja vähintään englannin kielen taitoisia. Ja alle 35 vuotiaita. Me tulemme tarvitsemaan nopealla aikataululla ammattilaisia.

Turvapaikanhakijoista me emme tiedä vielä mitään. Heitä emme ole halunneet , emmekä valinneet. Heitä vain tulee. Tässä prosessissa menee aikaa ja suurin osa palaa takaisin. Koska meidän oma syntyvyys on alhainen, niin ilman maahanmuuttoa hyvinvointi järjestelmämme on todella vaarassa. Vanhustenhoito ja terveydenhuolto eivät vielä toimi pelkkien robottien avulla. Tarvitaan osaavia käsiä ja ihmisten välistä kanssakäymistä.

Turvapaikanhakijat ja pakolaiset tarvitsevat turvaa ja inhimillistä kohtelua. Se että olen perussuomalainen, ei siinä voi olla esteenä. Kuten Timo Soini on asian ilmaissut; kaikki elämä on arvokasta. Siihen kuuluvat myös kaikki meiltä turvaa hakevat ihmiset.

Onneksi maailmassa on myös hyviä asioita. 38 vuotta sitten aloitimme yhteiselon vaimoni kanssa. Jokainen vuosipäivä on merkittävä. Olemme saaneet viettää elämää yhdessä ja on mukava jatkaa tästä eteenpäin yhdessä.

Siksi tänään lämpiää sauna!

Avainsanat: hallituksenkriisikokous.lestadiolaisuuskempeleellä, koplaaminen