Satunnaiset kuvat

Vapojen kasausta/ kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

217 Mikä meitä vaivaa

Tiistai 16.10.2018 klo 10:57 - yrjöpoeka

Suomalaiset ovat jurniskon kansan maineessa. Halutaan rakentaa pieni punainen talo keskelle kaupunkia järven rannalle. Sen jälkeen meillä on halu asua aivan rauhassa. Voi sitä naapuria, joka aiheuttaa pelkällä olemisellaan toiselle näärännäppyjä. Toinen ääripää ovat ikääntyvät eläkeläiset maaseudulla. He eivät siedä esimerkiksi yhteisen tien käyttöä toiselta naapurilta ja haluavat riidellä kaikesta. Tiestöjä suljetaan puomeilla ja siitä käydään oikeutta hamaan loppuun asti. Ilmeisesti näyttää myös siltä, että he pystyvät siirtämään riitansa seuraaville sukupolville.

Esimerkkinä voin pitää omaa kotikuntaani. Samanlaista on median mukaan kaikialla. Mikäli olet saanut asunnon taajaman kerrostalosta, sinulle on tullut ikiaikainen oikeus estää kaikki muu rakentaminen lähialueelle. Yhtään puuta ei saisi kaataa, yhtään rakennusta näköpiiriin lisätä. Joistakin kehittyy todellisia ammativalittajia. Taloyhtiöissä riidellään kaikesta. Iäkkäämmät ihmiset eivät siedä nuorten lapsiperheiden muuttoa samaan taloon. Kaikenlainen lasten leikkiminen ja ääntely on kielletty taloyhtiön pihassa ja lähialueella. Omia kameroita asennetaan kuvaamaan heidän mielestään kiellettyä toimintaa.

Yksi on joka yhdistää iäkkäitä ja nuorempia. Uudenlaiset liikuntaharrastukset saavat nämä voimaan pahoin. Erityisesti silloin, kun sitä harrastavat jaksavat ilakoida julkeasti harrastustaan. Lisäksi he voivat tehdä sitä aamusta iltaan. Yksi hyvä esimerkki on Iin-kunnasta. Siellä avattiin 18 väyläinen Illinsaaren frisbee-rata. Iin-kunta rakensi sen suurimmilta osin omille mailleen ja sai luvan yhteisömistajilta tehdä väylää myös heidän alueilleen. Nyt joku 1 promillen omistaja on ottanut väylän silmätikukseen ja heitellyt väylämerkit ja korit pusikkoon. Meillä on ihmisiä jotka eivät todellakaan pidä mistään uusista liikuntamuodoista.

Toinen ajankuva on sitten kotikunnastani. Muutamia vuosia sitten kunta avasi uudenlaisen liikuntamuodon talveksi tekemällä luisteluradan kesäiselle rantaraitille. Luistelurata oli myös minun suosikkini ja parhaana talvena ehdin luistella siinä yli 1800 kilometriä. Ehkä ilmeisesti siksi, sitä alettiin vastustaa jopa valtuustossa asti elitistisenä lajina. Sen katsottiin suosivan minua, vaikka sitä ei valtuustossa uskallettu ääneen sanoa. Puistoluistelurataa sabotoitiin jatkuvasti erilaisin keinoin. Siinä ihmiset ovat erittäin kekseliäitä. Hiekka levitettiin joskus muutamiin kohteisiin ja erityisesti reitin molempiin päihin. Jotkut valtuutetut joap kävivät tutkimassa reitin varrella olevaa vihkoa tutkiakseen keitä siellä kulkee.

Nyt he ovat saaneet haluamansa ja kunta lopettaa sen käytön liian kalliina. Kuitenkin kunta samalla on ilmoittanut kunnan työntekijöiden tekevän sinne hiihtoladun. Eli käytännössä samat liikuntapaikkojen hoitajat tekevät saman määrän töitä. Kaikki vastustajat halusivat aina kävellä jäädytetyllä ja liukkaalla reitillä, koska heillä oli siihen veronmaksajina oikeus. Nyt he voivat sitten kävellä turvallisesti hiihtoladulla. Matkaluistelurata oli myös eräs valttikortti kunnan repertuaarissa, kun Euroopan parlamentti myönsi Suomussalmelle 2017 Euroopan liikuntakaupunki tittelin

Meillä on kumma halu estää muiden nauttiminen liikunnan avulla. Toiseksi meillä on halu tulla samalle reitillä vaikeuttamaan muiden liikuntaa. Yksi on kuitenkin varmaa.

Hyväolo tulee siitä, kun toisia vituttaa aiheuttamamme haitta.

Avainsanat: naapurikateus, ammattivalittajat, frisbeegolf, illinsaarengofrata, suomussalmenkunta, euroopanliikuntakaupunki2017

200 Jälkilöylyä ja elitismiä

Lauantai 22.9.2018 klo 14:55 - yrjöpoeka

Olen saanut kaksi päivää tiukkaa palautetta siitä, että minä en ymmärtäisi mitä politiikka on. Varmasti on näin. Tiedän kyllä omasta kokemuksesta jotakin ja sen olen arvostelijoille myös sanonut. Olen yrittänyt jo aiemmin kertoa, että kirjoitan politiikasta omien kokemusten pohjalta. Kaikki kokemukseni ovat osoittaneet sen, että ymmärtääkseen jotakin politiikasta on oltava siinä mukana. Mukanaolo on antanut mahdollisuuden seurata ihmismielen liikkeitä yksilö- ja instituutio-tasolla.

Politiikan tekemisessä pelkkä oma varmuus oikeassa olosta ei ole faktaa. Aina on annettava tilaa myös muille mielipiteille. Usein joutuu politiikkona toimimaan myös vastoin omaa tahtoa ja ajatusta. Näitä ratkaisuja on turha yrittää selitellä ulkopuolisille, koska he katsovat asiaa vain ja ainoastaan omasta näkökulmastaan. Viimepäivien Soini gatessa on juuri näitä elementtejä paljon ja kaikki hallituspuolueet ovat joutuneet nielemään katkeraa kalkkia. Sinisten katsotaan pyörittävän muita puolueita omien tavoitteidensa mukaisesti. Kaikki ryhmät joutuvat jossakin vaiheessa maksamaan samaa veroa. Olemaan mukana heille vastenmielisissä ratkaisuissa.

Kuinkas ollakaan tästä eilen päätökseen tulleesta Soini gatesta ollaan taas kunnolla uhriuduttu. Iltapäivälehti kertoi eilen huippukapellimestari Susanna Mälkin uhosta. Mälkki aikoi laittaa passin vaihtoon eduskunnan tapahtumien takia. Timo Soinin tekemisien takia on aiemminkin uhriuduttu ja uhottu, kuinka he haluavat lähteä maasta pois. Aina nämä lööppijulkisuutta hakevat intellektuellit ovat maassa pysyneet. Mälkin ulostulon jälkeen laitoin jo facebookkiin päivityksen, jossa pohdin pitäisikö meidän avustaa Mälkkiä pikaiseen lähtöön.

Otiskointi oli tässä uutisessa se joka kiinnitti huomioni, Huippukapellimestari. Täysin tuntematon julkisuutta hakeva on määritelty huipuksi. Tunnen useita kansainvälistä mainetta saaneita kapellimestareita julkisuuden kautta. He yleensä ovat kyllä miehiä ja puhuvat vain omasta ammatistaan. Nyt Iltalehden toimittaja on määritellyt Mälkin huipuksi. Luulen hänen pysyvän jatkossakin kotimaassa, koska ulkomaiden orkesterit tahtovat alan ammattilaisia. Nämä huiput ovat aina maailmankansalaisia, joille on äärimmäisen tärkeää omata suomalaiset juuret. Tämä lööppijulkisuus palvelee taas kerran Timo Soinin tavoitteita. Lisää uhriutumista tarvitaan nyt intellektuelli piireissä, jotta Soinin hillotolppa pysyy ja vahvistuu.

Suomussalmi julistautui ja myös nimitettiin Eurooppalaiseksi liikuntakaupungiksi. Kunnan vieraina kävi arvovaltaista väkeä EU:sta. Tämän vierailun jälkeen kunta sai nimityksen ja sen perustana oli poikkeuksellisen monipuolinen liikuntaverkosto kesäisin ja talvisin. Kunta on sitä käyttänyt aktiivisesti eräänä merkittävänä keinona matkailu markkinoinnissaan. Suomussalmi oli ja on tällä hetkellä ainoa liikuntakaupunki ja koen itsekin, että se tuo aivan erilaisia matkailijaryhmiä kokemaan liikunnan iloa.

Valtuusto on nyt lyömässä liikuntakaupunki hanketta oikein kunnolla korville. Suomussalmen erikoisuus on ollut matkaluistelurata kuivalla maalla ja nyt se on päätetty lopettaa. Tätä ovat muutamat henkilöt verisesti vastustaneet, koska minä politiikkona (tänään jo entisenä) olin yksi sen aktiivisin käyttäjä. Mitään säästöä ei tule, koska liikuntapuoli yrittää nyt tehdä sen eräälle lammelle. Sieltä se aiemmin muutettiin kuivalle maalle, koska sitä oli mahdoton pitää yllä. Jäälle tulvi jatkuvasti vettä ja sinne oli todella vaikea mennä millään koneella. Näin ne uudet valtuutetut etsivät säästöjä. Kuulen korvissani yksien valtuutettujen voitonriemuisen julistuksen, että nyt loppui eliitin juhlinta.

Kunnan keskeisellä paikalla ollut luistelurata oli koulujen käytössä päivisin. Paluu takaisin syrjään vie koululaisilta ulkoluistelumahdollisuuden kokonaan. Samoin se vie myö muilta, koska tuolla suunnitellulla alueella ei takavuosina voinut luistella juuri ollenkaan. Liikunnan vastustajien mielestä matkaluistelu on elitististä. Se on kummallinen väite ja ei perustu mihinkään. Kunnan työmiehet saavat nyt ahkeroida lammella ja tehdä samalla turhaa työtä.

Säästöjä hakeneet ovat myös olleet sitä mieltä, että nyt kesäinen rantaraitti on kansalaisten kävelykäytössä talvisin. Valitettavasti, mikäli säästöjä halutaan sitä ei avata talvella. Sadan metrin etäisyydellä kulkee kaksi samansuuntaista kevyenliikenteen väylää jotka avataan takuuvarmasti. Toinen valtatie-5 reunalla ja toinen Ruukin koulukadun varrella. Nyt on varmasti hyvä mieli valtuustossa. Sitä en tiedä mitä miettivät liikunta- ja matkailualan ihmiset. Kaikki tehty työ monipuolisen kuntalaisia ja matkailijoita palvelevan liikuntaverkoston puolesta on ollut hukkaan heitettyä. Kaikki vain sen takia että osa valtuutetuista haluaa vastustaa elitististä liikuntaa ja saada aikaan säästöjä.

Matkailupuolen slogan kertoo: Muuttaisitko meille.

Pitäisikö sitä muuttaa: Älä tule meille.

Avainsanat: mahdollisuuksientaidetta, politiikanymmärrys, susannamälkki, passinvaihto, suomussalmi, eurooppalainenliikuntakaupunki, matkaluistelurata, elitististäliikuntaa

013 Kaikenlaista luistelua

Lauantai 23.1.2016 klo 14:57 - yrjöpoeka

Talven lajeihin kuuluu luistelu ja erityisesti retkiluistelu. Valitettavasti kotikunnassani ei ole sellaista isompaa intoa retkiluisteluun, että järville aurattaisiin pitkiä luisteluratoja, kuten Savossa tapahtuu. Onneksi on kuitenkin pienoinen retkiluistelurata yhdellä kevyenliikenteen väylällä. Kesäisin reitillä on paikallisia asukkaita, jotka ihastelevat Kiantajärveä. Talvisin ensimmäiset lumet tampataan sorapohjaan ja pikkupakkasilla lasketaan vettä sen päälle. Pikkuhiljaa siinä on oivallinen retkiluistelureitti.

Muuttaessani syrjäkylältä kunnan keskustaajamaan, jouduin muuttamaan myös omia liikunta tapojani. Eniten siihen vaikutti elimistöni muuttuminen ja erityisesti pienoiset ongelmat. Jouduin pakosta kevyen kävelyn piiriin. Sain tietää luistelureitistä ja päätin kokeilla sitä. Se oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä.

Kuusikymppisenä aloitin luistelun opettelemisen ja se jatkuu. Pikkuhiljaa olen päässyt siihen sisälle ja tämä liikunta on johtamassa siihen, että voin hiljakseen liikkua raudat jalkojeni alla tuntikausia. Tärkeintä on liike ulkosalla, ei se, kuinka paljon ehdin milloinkin ahnehtia kilometrejä. Niitäkin näyttää siinä sivussa tulevan.

Toisenlaista luistelua käydään Suomen hallituksessa. Samoin luistelua käydään ammattiyhdistysliikkeessä. Ammattiyhdistysliikkeen luistelu auttaa demareita ja sen galluptuloksia. Valitettavasti sen luistelu ei auta Suomen taloustilannetta. Se auttaa vain ja ainoastaan puolueitten julkisuusasemaa. Ketään ei tunnu kiinnostavan se, että maamme kilpailukyky on surkeassa kunnossa. Kaikki odottavat kevään lakkoja. Tilannetta, jossa satamat ovat kiinni ja tehtaiden tuotannot ajettuina alas.

Kaikkia kiinostaa vain se, miten voidaan eniten vaikeuttaa viime vaaleissa valitun eduskunnan ja sen valitseman hallituksen työtä. Kansalaisten mielestä hallitus ei edusta kansan tahtoa. Tähän luisteluun kuuluu se, että vaikka juuri nyt suoritettaisiin uudet vaalit, samat ongelmat olisivat uuden hallituksen edessä. Minusta on alkanut väkevästi tuntua siltä, että Suomessa tarvittaisiin pikaisesti virkamieshallitus.

Virkamieshallituksen ei tarvitseisi koko ajan pohtia sitä, mitä mikäkin gallup kertoisi. Sen tehtävänä olisi vain ja ainoastaan Suomen talouden pelastaminen. Minä odotin aluussa Sipilän hallitukselta todella suuria. Puheet ja tahdon ilmaisut olivat sen laatuisia. Halltuspohja oli myös vaalituloksen mukainen.

Hyvän alun jälkeen on sitten siirrytty pelkkään kuvioluisteluun. Mitään ei saada päätöksiksi. Välillä uhkaillaan ja nyt ne ovat muuttuneet epämääräisiksi mutinoiksi. Sitä mukaa galluptulosten muuttuessa luistelu on muuttunut eestaas sahaamiseksi. Mikseivät luistelijat todella muista tärkeintä asiaa. Luistelun pohjan antoivat äänestäjät. Mikään ei vaalituloksessa ole muuttunut. Nyt pitäisi tehdä päätöksiä. Ei pelätä galluppeja.

Kestävyysluistelu antaa jokaiselle harrastajalle kuntopohjaa kohdata elämän koettelemuksia. Vaalitulos on antanut hallitukselle pohjan kohdata talouden kovia realiteetteja. Nyt tarvitaan rauhallisia pitkiä potkuja. Keväällä odottavia vastatuulia ei pidä jäädä odottamaan. Kevään vastatuulet voivat muuttua kesän mentyä myötätuuliksi.

Minä teroitan luistimet. Hallitus tehköön teräviä päätöksiä!

Avainsanat: retkiluisteluratasuomussalmella, hallituksenkuvioluistelu, liikuntaluokuntopojaa

020 Kuka vastaa

Tiistai 11.3.2014 klo 13:13 - yrjöpoeka

Urheilijoiden kohdalla hymistellään usein sitä, kuinka vanhemmat ovat vaivojaan säästämättä kuskanneet nuorta harrastusten pariin. Meillä on esimerkkejä tästä, Heikki Kovalaisen yhteydessä puhuttiin asiasta. Samoin nyt Vieremän Niskasten hiihtäjä sisarusten kohdalla. Tämä kaikki on hyväksyttävää ja luonnollista. Mikä on tilanne silloin, kun vanhemmat ja valmentajat ulosmittaavat nuorelta hyviä sijoituksia tämän terveyden kustannuksella?

Viikonlopun SM-kisat nuorten hiihdoissa Ristijärvellä ovat mielestäni tästä varoittava esimerkki. Puolangalta kotoisin oleva Vilma Nissinen pyörtyi lauantain 5 - kilometrillä. Tämän päivän paperinen Ylä-Kainuu lehti kertoi, että hiihtäjälupaus oli ollut aikaisemmin kovassa kuumeessa. Nissinen kertoi lehden mukaan, että sairastelun takia hän ei ollut hiihtänyt viikkoon. Toisin sanoen hän lähti kilpailuun suoraan, ilman kunnon toipilasaikaa.

Pyörtyminen ei herättänyt vanhempia, valmentajaa ja kisaorganisaatiota. Kainuulainen huippuhiihtäjä oli pakko saada ladulle. Sen takia Nissinen kilpaili sunnuntaina uudelleen ja sijoittui 23-vuotiaiden vapaan hiihtotavan kympillä toiseksi. Minun mielestäni tilanne on todella uskomaton. Lääkärit ovat aina varoittaneet kovan kuumeen jälkeen aloitettavasta liikunnasta. Liikunta pitäisi aloittaa varovasti ja rasitusta pitäisi lisätä pikkuhiljaa. Urheilijan kyseessä ollen vaara on todella vakava. Urheilija pystyy rasittamaan sydäntään ja kehoaan aivan toisella tasolla kuin tavallinen pullansyöjä.

Ylä-Kainuu lehti julkaisi kuvan Nissisestä ja kuvan alla luki: ”Vilma Nissinen pystyi kokoamaan itsensä lauantain pettymyksestä ja nousi SM-hopealle vapaan kympillä.” Ei hyvää päivää! Aikuiset asettavat nuoren pyörtymisen vain pettymykseksi ja että nuoren on vaiin koottava itsensä. Tämä on todella surullista. Paljon nuoria tulevaisuuden lupauksia menetetään sen takia, että aikuisten kunnianhimo sokaisee terveen järjen. 17 vuotiaan nuoren terveyden pitäisi olla etusijalla.

Tämän kirjoituksen tein vain lehtiuutisiin pohjautuen. Uskon, että kirjoitukset tilanteesta pitävät paikkansa. Toivottavasti edes Vuokatti Ski-Team pysyisi hereillä. Heillä on seurassa Suomen huippuja ja todella hyviä tulevaisuuden lupauksia. Jokainen pyörtyminen kilpailusuorituksen aikana on otettava vakavasti.

Valitettavasti tiedän sen, ettei kukaan herää mihinkään. Vuodatukseni asetetaan tietämättömyyden piikkiin. Järjestelmä vaatii voittajia ja sitä ei makoilemalla voiteta. Siksi otsikon kysymykseen voi vastata, ettei kukaan vastaa.

Avainsanat: ulosmittaaminen, liikuntakuumeenjälkeen, vanhempienkunnianhimo

009 Minulla on oikeus

Maanantai 27.1.2014 klo 20:47 - yrjöpoeka

Olen kuullut ylläolevan lauseen viimevuosien aikana usein ja sitä on esiintynyt myös mielipidekirjoituksissa. Kaikista eniten sitä käytetään nimettömissä kommenteissa johonkin ulkoilujuttuun liittyen. Havaintoni olen tehnyt enimmäkseen kotipitäjässäni Suomussalmella, mutta uskoisin edelläolevan lauseen kuuluvan muidenkin alueiden ihmisten sanavarastoon.

Tämä lause kuuluu yleensä silloin, kun puhutaan liikunnasta. Talvisin se alkaa heti lumien tultua ja hoidettujen latujen myötä. On suuri joukko ihmisiä, jotka katsovat heillä olevan oikeus liikkua hiihtoladuilla kävelemällä. He katsovat veronmaksajina heillä olevan siihen oikeus. En aikaisemmin kiinnittänyt asiaan huomiota, koska asuin maaseudulla ja tein latuni itse hiihtämällä. Taajama-alueella se kiinnitti heti huomioni.

Tämä sama ilmiö on nyt siirtynyt myös Suomussalmen kunnan ylläpitämälle retkiluistelureitille. Retkiluistelureitti oli ensimmäisen kerran käytössä edellisenä talvena ja se rakennettiin rantaraitilla olevalle kevyen liikenteen väylälle. Valtatie-5 kulkee reitin sivussa ja sen reunalla kulkee koko pituudelta myös kevyenliikenteen väylä ja se on aina hyvässä kunnossa. Oletin juuri sen takia, ettei luistelualueelle tulisi liikkujia muutoin kuin luistimilla. Olettamukseni oli virheellinen.

Minulla on oikeus liikkua siellä missä haluan henkilöitä on tänä talvena ollut enemmän liikkeellä. Viikonlopun alla kävin lauantaina luistelemassa ja siellä oli kaikkea. Reittiä oli käytetty moottorikelkkailuun ja pehmyt jää oli rikkoontunut helposti. Törmäsin jaloissani olevilla luistimilla sellaiseen ja siitä tuli liukas lähtö makuuasentoon. Onneksi ei käynyt pahemmin. Samana päivänä reitillä oli polkupyöräilijöitä ja mopoilijoita. Kävelijät ovat tuttu näky ja koiran paskottajat samoin. En ymmärrä miksi liukkaalle jäälle tullaan muovisilla pulkilla, johon on sijoitettu pieni lapsi. Nämä pulkan vetäjät näyttävät olevan liikkeellä lastenlastensa kanssa. Turvallista se ei ole.

Tätä samaa oikeutta ajatellen tekee mieleni ehdottaa näille lukutaidottomille, että menkää paskottamaan koiranne Kiannon Kuohujen uima-altaaseen. Sekin on rakennettu verovaroilla ja teillä on oikeus liikkua siellä missä haluatte.

Luistelureitillä vauhti on helposti kova ja jää on kova elementti ja tekee kipeää kaatuessa. Talven parhaat hetket ovat edessä ja lasten määrä lisääntyy luistelureitillä. Reitti on kapea, mutta siinä on turvallista luistella ja ohittaa luistelevat vastaantulijat. Mikäli jäälle kulkeutuu hiekkaa ja muuta törkyä, se muuttuu hengenvaaralliseksi.

Odottaisin aikuisilta ihmisiltä vastuuntuntoa, etteivät he tulisi luistelureitille muutoin kuin luistimet jaloissa. Melkein kaikki havaitsemani kulkijat ovat aikuisia ihmisiä. Reitti on selkeästi merkitty ja sen varrella on kolmessa kohtaa selkeä opaste reitistä. Ohjeessa on selkeästi määritelty reitin käyttötarkoitus ja varoitettu muilla keinoin kulkemasta jäällä. Reitin yli kulkee kahdesta kohtaa moottorikelkkojen reitti. Siksi pidän, en väitä, pitkin reittiä ajelevia kelkkailijoita suoranaisina idiootteina. Vähän lumen aikaan telaston mukana reitille tulee aina muutakin kuin lunta.

Kunta on vastuussa reitistä ylläpitäjänä ja mikäli reitillä sattuu vakava loukkaantuminen, kunnan on mietittävä luistelualueen olemassaoloa vakavasti. Vetoan kaikkiin kanssakulkijoihin, jotta Suomussalmen kunnan monipuolinen liikuntaverkosto sisältäisi jatkossakin luistelureitin. Jokaisella meistä on oikeus ja velvollisuus huomioida eri liikunnanharrastajat ja antaa heille liikuntarauha.

Nautitaan valon lisääntymisestä ja harrastetaan liikkumista niille merkityillä reiteillä.

Avainsanat: suomussalmenretkiluistelureitti, uuslukutaidottomuus, liikuntarauha

014 Oppiiko vanha koira uusia temppuja?

Torstai 21.3.2013 klo 20:10 - yrjöpoeka

Tuo sanonta tuli mieleeni, kun laitoin elämäni ensimmäisen kerran luistimet jalkaani muutama viikko sitten. Hokkarit eli jääkiekkoluistimet tekivät kokeiluistani hoipertelua. Tilanne muuttui välittömästi, kun sain jalkaani retkiluistimet. Olen nyt käynyt useita kertoja matkaluisteluradalla ja homma on sujunut kerta kerran jälkeen paremmin. Vain yhden ainoan kerran olen kaatunut ja se tapahtui tänään. Radalla on muutamia heikkoja kohtia, joista olen antanut ylläpitäjälle palautetta. Nyt sellainen kohta sattui aamun lenkillä tuiskulumen alla kohdalle. Täytyy sanoa, että jää tuntui kovalta kyynärpäissä. Ja tuntuu yhä. Kelien puolesta luistelu tulee jatkumaan.

Suurten yhtiöiden johtajilla on vaikeuksia elämässä. Yksi vaikeuksiin joutunut on Gargotecin johtoon siirtynyt Finnairin entinen pomo Vehviläinen. Suurilla yhtiöillä on kuitenkin tapana huolehtia uusista työntekijöistä ja sitouttaa heidät hyvin työyhteisöön. Näin toimi nyt myös Gargotec ja maksoi 80 000 euroa Vehviläiselle, koska tämä joutui vaihtamaan asuntoa. Hyvin toimittu yhtiöltä. Valitettavasti tällainen huolehtiminen ei ulotu duunariportaaseen saakka.

Tällainen hyvä työnantaja ei valitettavasti ole julkinen työnantaja ja erityisesti Helsingin kaupunki. Entinen pallonpelaaja ja kaupungin liikuntajohtaja Anssi Rauramo olisi halunnut itselleen katumaasturin ja perusteli sitä kaupungin öljyntorjunta tehtävillä. Inha virkamies ei kuitenkaan tälle vaatimukselle näytä vihreää valoa. Virkamiehen mukaan kaupungilla on jo riittävästi siihen tarkoitukseen autoja. Jäin pohtimaan sitä, että ovatko nämä jo olemassa olevat öljyntorjuntatehtävissä vai muitten johtajien kauppa-autoina? Nyt pitäisi Helsingin johtavien poliitikkojen terhistäytyä ja vaatia pallonpelaajalle kunnon autoa. Kaupungin maine vastuullisena työnantajana voi olla vaakalaudalla.

Näistä Suurista ongelmista on hyvä virittäytyä päivän pääuutiseen. Hallitus pukkasi kehitysriihestä kansalaisille uutta pureksittavaa. Verohelpotukset joita tämä hallitus edellisten tapaan nyt jakaa, maksatetaan tavallisella kansalla. Mielenkiintoista kuulla erityisesti vasemman laidan selityksiä äänestäjilleen? Kokoomus kyllä toteuttaa omia vaalilupauksiaan täysimääräisesti. Hallituksen apupuolueet ovat joutuneet nielemään omia vaalilupauksiaan.

Suomalaisten työpaikkojen turvaamiseksi on myös tehty töitä. Kypros viimeisimpänä on takuuna työpaikkojen säilymiseen, vai miten se nyt meni?

Yritin kirjoittaa satiiria, mutta valitettavasti totuus on toisenlainen. Elämä on pelkkää satiiria.

Avainsanat: retkiluistelu, gargotec, sitouttaminen, liikuntajohtajaöljyntorjuntatehtävissä, hallituksenkehitysriihi, suomalaistentyöpaikatonturvattu

160 Päivä pitenee..?

Maanantai 27.12.2010 klo 18:27 - yrjöpoeka

Joulun aikana tapahtunut talvipäivän seisaus ja siitä alkanut päivän piteneminen ei käytännössä ole vielä näkynyt. Sumupilvet ovat roikkuneet paksuina maisemien yllä ja se on pitänyt pakkasen siedettävissä lukemissa. Joulukinkun sulatuksena on toiminut vaeltelu kuuraisissa metsissä lumikengillä. Asuinalueeni maisemissa on vielä jäljellä talven 1939 aikaisia merkkejä. Maahantunkeutujia vastassa oli Piispajärvellä Kuusamon ja Posion miehiä. Yhtenä apuvoimana oli silloin vallinnut kova pakkastalvi. Metsissä on vielä jälkiä korsujen jäänteistä ja kulkiessa tulee pohtineeksi talvisodan aikaa. Erityisesti nyt, pakkastalvena. Kuinka sotilaat ovat voineet tarjeta, vuorokausikaupalla ulkosalla ilman lämmintä ruokaa ja lämmintä suojaa?

Tämän vuoden aikana on useita esityksiä tehty Suomen tulevaisuuden armeijasta. On erilaisia esityksiä ammattiarmeijasta ja sen myötä liittymisestä Natoon. Jokatapauksessa suurin osa kansalaisista haluaa vielä edelleenkin, että Suomessa on yleinen asevelvollisuus. Olen samaa mieltä. Kaiken lisäksi on laskettu ammattiarmeijan tulevan todella kalliiksi. Suomi tarvitsee edelleenkin omat puolustusvoimat, joihin tukeutua. Historia on riittävän karvaasti opettanut, mikä on pienen maan osa maailman myllerryksessä. Kainuun prikaatin viimeisestä kutsunta kierroksesta palautettiin kasvamaan 30 % ikäluokasta. On myönnettävä, että se on paljon ja sen pitäisi herättää meistä jokaisen. Mitä kansalle on tapahtumassa ja mitä pitäisi tehdä asiantilan korjaamiseksi.

Liikuntaa ja terveellisiä elämäntapoja on lisättävä koulujen oppiaineisiin. Huono kunto ja liikalihavuus tulevat yhteiskunnalle todella kalliiksi tulevaisuudessa. Pelkkä teoreettisten tietojen pänttääminen ei ole ykkösasia.

Perussuomalaisten kannatuksen kasvun myötä, olen ollut huomaavanani, että osa joukoista alkaa elää voittajien elämää. Toivottavasti jokainen vielä muistaisi, että vaalit ovat huhtikuun 17 päivä 2011. Voittajina esiintyminen voi harhauttaa ja jalkatyö vaaleissa unohtuu. Kirjoittelemalla ja kommentoimalla, mitä muille puolueille kuuluu, kostautuu. Perussuomalaisten ei pidä loata muita puolueita, kyllä ne osaavat sen tehdä itsekin. Pitäisi puhua vain koko ajan mitä itse ja mitä me yhdessä voimme tehdä vaalityön parantamiseksi.

Joulu on mennyt ja päivä pitenee, sanotaan. On mukava muistella kesää ja miettiä, kuinka lyhyt talvi lopuksi onkaan. Pian on juhannus ja aletaan taas odotella Joulua. Minusta on vuosi vuodelta tuntunut siltä, että vuodet ovat paljon lyhyempiä nykyään? Mistä johtunee..?

Asunto asia on mietinnässä kaiken aikaa ja todennäköisesti jonkinlainen koppero selän sijaksi tulee löytymään. Muutto laatikoista voi tulla pian pulaa, omakotiasujalla on paikat täynnä kaikenlaista tarvittavaa materiaalia (roinaa). Alkuvuodesta voi tulla todella kiireinen, mutta se on hyväksi. Loppiaisen jälkeen alkaa pitkät tasaiset viikot ennen vaaleja. On todella hyvä, että tohinaa piisaa. Aika kuluu siinä huomaamatta.

Avainsanat: muistojatalvisodasta, liittolaisenapakkanen, natoonvaieinatoon, pienenevätikäluokatlihovat, liikuntaalisättäväkoulujenainevalikoimaan, tarvemateriaalia

145 Kuntoilua sinisessä hämäryydessä

Torstai 11.11.2010 klo 18:13 - yrjöpoeka

Tänään ehdin lopultakin talven lumille. Kokeilin ensin isoilla metsäsuksilla, mutta siirryin hyvin nopeasti lumikenkiin. Lumikenkäily on sellaista puuhaa, että ensimmäinen kerta saa lonkat ja reidet tukkoon. Niin kävi nytkin, jouduin palauttavalle kävelylenkille koirani Inkan kanssa. Jumi irtosi lonkista ja erityisesti koiralla oli hauskaa. Nyt on erittäin paljon myyriä ja koira ehti kolmelta ottaa hengen pois. Lintujen ruokinta paikka on aivan täynnä hiirien jälkiä ja niitä näkee päivällä juoksentelemassa pihalla. Pöllöjen kohtalo on ollut niin kova viime vuosina, ettei niistä nyt ole apua myyräkantojen tuhoamiseen. Toivottavasti niiden kannat pääsevät elpymään ja niitä alkaa näkyä myös metsissä pitkästä aikaa. Kettukannat ovat jo nyt nousseet ja lumentulon jälkeen niiden jälkiä on talon vierustalla. Toivottavasti ne ehtivät ottaa myyrä kannoista osan pois, ennen niiden invaasiota taloon. Yhtenä vuotena niitä oli joka paikassa, nousivat seiniä myöten ullakolle. Siellä kävi rapina jatkuvasti ja ne ovat kaivaneet vuorivillat täyteen onkaloita.

Tänään on ollut erittäin palaute pitoinen päivä. Puhelin on pirrannut vähän väliä ja erityisen hanakasti iltapäivällä olleen Kainuun Radion lähetyksen jälkeen. Eräs kuuntelija, joka ei juuri koskaan osaa sanoa mitään järkevää päivän aiheesta, haistatti lähetyksessä minulla p....t. Soittaja on vuosien mittaan alkanut jotenkin oirehtia kummasti ja minun ääneni kuuluminen laukaisee hänellä kohtauksen. Toivottavasti hän ottaa rauhoittavaa lääkettä, ennen seuraavaa radion lähetystä. Hänen onnensa, huomenna minulla ei ole aikaa soitella! Sähköposti on tuonut viestejä ja myös tekstiviestejä tulee. Nimetöntä palautetta pukkaa aina ajoittain ja jostakin syystä tänään? Onkohan päivässä jotakin erikoista, olisiko keskustan eduskuntaryhmän pienenemisellä vaikutusta asiaan? Nimetön kommentoija, 85.29.83.67 / line-9439.dyn.kponet.fi, ei ollut ymmärtänyt blogini tekstistä mitään. Toisen palautteen hän antoi myös ja totesi minut persaukiseksi ja sellaiset eivät voi hänen mukaansa käydä vaaleihin. Palautteen antaja on oikeassa, pieni eläke ei tee minusta rikasta ja sellaista en ole yrittänyt edes näytellä. Eduskuntavaalit tulen kuitenkin käymään ja ns. Niukkas-budjetilla. Ne riittävät sitten mihin riittävät.

Tiistaipäivä oli oikein mielenkiintoinen ja sen aiheutti television kuvausporukka. Oli todella vaikea saada itsestään irti sitä mitä halusi, kun kuvaukset tehtiin pienissä erillisissä pätkissä. Saa nähdä mitä kommentoitavaa niistä jatkossa löytyy? Viikolla 47 ohjelman pitäisi tulla ulos ja jäänee nähtäväksi kuinka käy.

Nyt laitan saunan lämpiämään ja odotan vaimoani töistä. Odotellessa pitänee hieman venytellä ja kuunnella uutisia. Irlanti tuntuu kaatuvan seuraavaksi veronmaksajien piikkiin, kuten kävi Kreikan. Uutinen kertoo Irlannin itsensä ilmoittaneen, että tilanne on vakava.

Avainsanat: talvenharrastus, lumiliikunta, myyrienmassaesiintyminen, pöllökato, uusipaavalniemiloikkasi, niukkasbudjetti, euroaluekriisissä

031 Lunta, lunta, lunta

Tiistai 2.3.2010 klo 19:20 - yrjöpoeka

Tätä ihmeainetta on nyt sitten tullut joka haluun, samalla kun ilma lämpeni nollan paikkeille, alkoivat sateet. Ennen vanhaan oli sanonta siitä, että maaliskuussa satava lumi on vanhan surmaa. Juhannus lähestyy ja aina ne lumet on häipyneet ennen sitä.

Viikonlopun aikana ehdimme vaimon kanssa käydä välillä kuljettamassa lumikenkiä. Viikonlopun aikana tein kaksi kirjoitusta joita nyt tarjoilen lehdistölle, toivottavasti toimituksissa ollaan suosiollisia jutuilleni. Pehmyttä keliä riitti ja tänään jätin ulkoilun vähemmälle. Tänä päivänä sain olla mukana tv-jutun teossa, josta enemmän ensi keskiviikkona, eli viikon päästä.

Tänään uutisoitiin yhdestä todella tärkeästä asiasta, kyselytutkimuksesta joka lähetetään 9000 Kainuulaiselle. Toivottavasti kaikki mukaan päässeet vastaavat kyselyyn, viime syksyn sosiaali- ja terveydenhuollon kierroksella sitä toivottiin. Tällä laajalla tutkimuksella on vaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen. Erityisen tärkeää tutkimus on siksi, että Suomen talous sukeltaa todella syvälle lähivuosina ja tarvitaan tietoa, miksi palveluja tarvitaan ja miten ne kohdennetaan.

Joitakin toimittajien juttuja joutuu hieman miettimään, kuten tätäkin. Poro on eläin ja se liikkuu täällä ylävesien metsissä vapaana. Kukaan ei ole koskaan kertonut, että poro olisi muuttunut autoksi!

Avainsanat: talvisää, lumentulo, lumiliikunta, terveydenhuollonkyselytutkimus, ihmeelukoita

023 Jälkiä lumessa

Lauantai 13.2.2010 klo 20:03 - yrjöpoeka

Viikolla satoi kevyttä pakkaslunta todella reilusti ja nyt on tehtävä uudet jäljet metsiin. Nukuimme vaimoni kanssa aamulla pitkään ja sitten kun aurinko alkoi kunnolla lämmittää, lähdimme lumikengillä tekemään pohjia hiihtämiseen. Keli oli tänään todella aurinkoinen ja lumi suli puiden rungolla tyynillä paikoilla. vanha kansa tiesi ennen sanoa, että ”jos puu itkee ennen Mattia (24.2) tulee kovat tuiskut. Enteet ovat samaa kertoneet jo aikaisemmin ja ensi viikon lopulla sitä tulee.hpim3602.jpghpim3613.jpg

Omien jälkiemme lisäksi maastossa oli myös eläinten jälkiä, kettujen, jäniksien, riekkojen ja olipa siellä kuljeksinut myös ilves. Hyvin varovaisesti liikkuen oli kissa tallustellut pehmeässä lumessa. Saalistajat joutuvat nyt tiukoille, metsänriista on nyt todella heikoissa kantimissa. Ensi syksynä olisi hyvä hetki rauhoittaa pienriista kokonaan metsästykseltä, saa nähdä miten tässä käy.

Viime sunnuntain kokouksen jälkimainingit ovat todella puhuttaneet kansalaisia ja myös meidän jäseniämme. Olen saanut runsaasti yhteyden ottoja ja puhelin on soinut ajoittain todella paljon. Ämmänsaaressa käydessäni minua jututettiin ennätysmäisen paljon ja ihmisillä oli asioista erittäin räväköitä näkemyksiä. Ihmisten luottamus politiikan tekemiseen on ollut hyvin heikoissa kantimissa ja nyt erityisesti kannattajamme ovat todella huolissaan tilanteesta. Olen kehottanut ihmisiä malttiin ja odottamaan jäsenvaalin tulosta, vasta sen jälkeen voimme analysoida tilannetta. Kieltämättä ihmiset ovat siinä oikeassa, että piiritoimikunnan olisi pitänyt tehdä selkeät vaatimukset ehdokkaista jo etukäteen. Osastojen puheenjohtajien rooli oli nyt erikoisen tärkeä, mutta siihen ei kaikilta osin pystytty vastaamaan. Osastojen esityksissä piti huomioida alueellinen kattavuus ja sukupuolinen kattavuus, myös ikäjakautumaa piti pohtia. Ainoastaan oma yhdistykseni teki täsmälleen näitten vaatimusten mukaisen ratkaisun, eli otettiin huomioon piiritoimikunnassa käydyt keskustelut. Yhdistyksemme arvioi ehdokaslistaa niin, että lähtökohtana oli koko Kainuu. Päädyimme siihen, että ehdokkaiden pääosa oli Kajaanista ja vain yksi sitten muualta. Kajaanin molemmat osastot asettivat viisi ehdokasta ja sitten Paltamon yhdistykselle ei kelvannut kukaan edellisten vaalien ääniharavista, vaan he vetäisivät niin sanotusti oman pätevämmän nimilistan. Yhdistyksellä on toki siihen täysi oikeus, mutta tämä nimilista kuohuttaa nyt todella pahasti perussuomalaista kenttää. Tässä on käymässä vähän niin, kuin puoluehallitus pelkäsi, vain me itse voimme viedä vaalivoiton jota meille tarjotaan. Piiritoimikunta kokoontuu seuraavan kerran maaliskuun alussa ja sitten lopullinen lista ehdokkaista jäsenvaaliin lyödään lukkoon.

Nyt on ihmisen hyvä olla, on saunottu ja syöty hyvin. Televisiosta alkaa mäkihyppy ja sitä pitää nyt katsella. Toivottavasti suomalaisilla kulkee hyppy hyvin.

Toivotan lukijoille Hyvää Ystävänpäivää huomenna 14.2 ja toivottavasti sää suosii ulkoilua hyvien ystävien seurassa!

Avainsanat: talviliikuntaa, lumikenkäilyä, riistakato, jäsenvaalit, politiikanuskottavuus, ehdokaslista

011 Kuntoilupäivä

Torstai 21.1.2010 klo 18:10 - yrjöpoeka

Pakkasesta (-23) huolimatta laitoin aamulla varusteet päälleni ja painuin maastoon. Keli oli kitisevä ja tällaisella kelillä sitä kaipaa vanhan ajan puusuksia. Tervatut puusukset ovat nyt toivelistallani, kaksi suksen tekijää on Suomessa, lähin Vilminko Sotkamossa. Itsellä on vielä yhdet vanhat puusukset, mutta ne ovat niin kuluneet, etten raski niitä laittaa enää jalkaani. Kun joskus rikastun, tilaan heti sellaiset Kainuun umpilumen sukset!

Kitisevä keli ja pureva pakkanen pakottivat rauhalliseen menoon, sain kulumaan reilun kolmetuntisen upeassa talvi säässä. Auringon nousun aikaan taivaalle alkoi kertyä usvapilviä, mutta välillä matalalta paistava aurinko sai maiseman muuttumaan retkeilijän paratiisiksi. Tässä kaksi valokuvaa samasta paikasta ja tästä huomaa mitä valo oikein merkitsee. Aurinkoinen kuva on tältä päivältä ja toinen kuva alkuviikolta.

hpim3576.jpghpim3590.jpg

Lämmitin saunan iltapäivän aikana ja istuessani lauteilla tuli mieleeni entiset ajat Rajavartiolaitoksen palveluksessa. Silloinkin oli suuri nautinto pitkän hiihdon ja kovan pakkasen jälkeen päästä saunan lauteille, oli vuorokauden aika mikä tahansa. Työtoverini Eero oli todella intohimoinen saunanlämmittäjä, kovalla pakkasella hän hetkessä lämmitti partiomajan saunan ja kantoi vedet. Eero on edelleenkin yhtä innokas saunoja ja kuntoilu on hänelle myös yksi tapa elää. Me olemme vähän samanlaisia, nautimme yksinolosta metsässä ja siellä liikkumisesta ilman aikatauluja. Siellä ihminen saa olla oman kokoisensa ja aina se tekee yhtä hyvää.

Saunoessani mietin miten työympäristö on muuttunut entisessä työpaikassani, tänään rajavartiomies voi työskennellä missä päin maailmaa tahansa. Tästä linkistä pääsee lukemaan Rajavartioliiton lehteä ja sieltä löytyy viimeisestäkin numerosta juttua Kreikan ja Turkin väliseltä raja alueelta. Ammattitaitoa kysytään suomalaisilta ja sitä myös tarjotaan, mutta palatessa törmätään siihen tuttuun byrokratiaan. Miehemme kävivät reissun ja sitten aloitetaan saivartelut mikä olikaan työaikaa ja miten olisi pitänyt toimia. Onneksi suomalainen rajamies ei ole dementoitunut, vaan tekee sen mikä on oikein ja näyttää kuinka työ tehdään. Oman rahapussin kannalta se ei välttämättä aina ole hyvä, mutta työmoraali on vielä oikea. Terveiset kaikille rajavartiomiehille pitkin rajojamme, olipa työpaikka missä päin maailmaa tahansa.

Avainsanat: talviliikunta, puusukset, rajavartiolaitos, rajavartioliitto, rajavartiomies, saunalämmittäjä

010 Kajaani päivä

Keskiviikko 20.1.2010 klo 19:06 - yrjöpoeka

Tänään oli vuorossa pikainen sote-kokous Kajaanissa. Mukava pakkaskeli ajella ja liikenne todella hiljainen, nyt eletään hiljaisinta aikaa pohjoisen hiihtopaikoissa ja se näkyy tiestöllä. Maaliskuun alun jälkeen aurinko on sen verran ylhäällä, että etelän turistit tarkenevat tulla rinnebaarien auringon puolelle.

Viime yönä sain todella vähän unta ja se tuntui, aloitin eilen uunin lämmityksen liian myöhään ja jouduin sitä valvomaan puolille öin. Nyt on kuitenkin todella mukava istuksia lähellä pirtin uunia, miellyttävä lämpö hohkaa ja sohvan reunus kutsuu.

Huomenna on tiedossa hiihtoharjoitusta ja se yhdessä pyöräilyn kanssa tietää huomiselle iltapäivälle yhtä asiaa. Saunan lämmitystä!

Avainsanat: talviliikenne, rinnebaari, talviliikunta

009 Talven sinistä hämäryyttä

Tiistai 19.1.2010 klo 20:56 - yrjöpoeka

Olen saanut tehdä rauhassa hiihtoladun pohjia lumikengillä, kova tuuli on hieman kiusannut. Erityisesti tänään, pakkasta oli aamupäivällä -23 ja todella kova tuuli. Nykyajan vaatetuksella saa tuulen vaikutuksen poistettua, mutta jäljet tuuli juoksuttaa umpeen aukeilla. Eilen vallitsi todellinen tammikuun sininen hämäryys ja tänään sain hetken nauttia auringon tuomasta valosta. Laitan molemmilta päiviltä kuvan tuonne kuvakansioon.

Yöjuna asiasta olen ajoittain kirjoitellut ja ottanut asiaan kantaa. Liikenneministeri teetti selvityksen entisillä selvittäjillä ja se on sanottava, että vastaus on kysyjän mukainen. Maakuntalehtemme Kainuun Sanomat on nyt viimein kiinnostunut asiasta ja se on erittäin hyvä. Vuosia meni niin, että kukaan ei oikein innostunut aiheesta. Ilmastonmuutokseen liittyvät asiat mielestäni pakottavat miettimään asiaa uudelta pohjalta ja ottamaan kokonaisuuden huomioon. On paljon taloudellisempaa kuljettaa pohjoisen huolto junalla kuin kumipyörillä maanteillä. Ministeri on kokoajan puhunut yöjuna asiassa Oulun kautta kulkevasta yhteydestä. Kainuulaisia se yhteys ei palvele millään tavalla, entinen yhteys itäistä rataa myöten on edelleen paras ja erityisesti lyhyin reitti. Tulevaisuudessa on huomioitava myös koillisen alueen juna selvitykset viime syksyltä. Siinä selvityksessä lähdetään siitä, että juna yhteys jatkuisi Kontiomäeltä taivalkoskelle ja sieltä Kuusamoon. Taivalkoskella on tärkein asia tulevaisuudessa Mustavaaran kaivoksen saaminen rautatien vaikutusalueelle. Kuusamon kohdalla puolestaan matkailu on se vetovoimatekijä ja on myös muistettava muu liikennöinti rautateillä. Juna yhteydet eivät tällä hetkellä palvele Kainuuta ja Itä-Suomea tasapuolisesti muuhun maahan verrattuna.

Avainsanat: sininenhetki, talviliikunta, yöjuna, liikenneministeri,

008 Tasaista menoa

Sunnuntai 17.1.2010 klo 15:34 - yrjöpoeka

Viikonloppuun on mahtunut liikkumista lumilla ja käyntejä kuntakeskuksessa. Liikunnan lisäksi on hyvä tavata myös ystäviä ja valmistautua tuleviin koitoksiin. On mieluista havaita, että ystäviä on olemassa ja yhdessä asioita on hyvä tehdä ja tuumailla.

Ilmojen puolesta kelit ovat nyt suosiollisia, pakkasta alle -10 ja tuuletonta keliä. Todella mukava ulkoilusää, metsäneläimet ovat samaa mieltä, jälkiä ilmestyy metsiin runsaasti. Kovalla pakkasella riistalinnut olivat useampia päiviä samassa lumikiepissä ja niitä ei paljoa näkynyt. Nyt ovat myös saalistajat liikkeellä, ilves liikuskelee saaliin perässä pitkiä matkoja. Jälkiä on toisinaan mukava seurailla ja lukea miten on saalistuksen kanssa onnistanut.

Viikonlopuksi tuli myös poikani käymään kotona ja olemme lämmittäneet molempina päivinä keskellä päivää saunan. On tosi mukavaa käydä ajoissa saunassa huuhtelemassa ulkoilun hiet pois iholta. Vaimoni on hellinyt meitä miehiä todella hyvällä ruoalla ja herkuilla, tätä ei kannata tehdä jatkuvasti, muutoin vaatteet alkavat kiristää vääristä paikoista.

Suomussalmen kunnassa on nyt jotakin kummallista menossa, kunnanjohtajan valinta yksituumaisuudessaan on niistä toinen. Toinen on suoranainen rahan syytäminen marjavarvikoihin, kunhan mukana on joku ulkomaanelävä. Näihin hukatuilla rahoilla olisi voinut lämmittää vaikka jotakin kyläkoulua oppilaita varten. Kunta on kuitenkin mesonnut viime vuosina hyvää taloudellista tilannettaan, niinpä muutama satatuhatta sinne tai tänne ei liikuta luottamushenkilöitä mitenkään. Tämmöisten kuluerien takia kunta nosti aivan aiheettomasti veroprosenttia, kukaan ei ilmoittaudu syylliseksi, kunnanhallitus on kuitenkin tämänkin hankeen siunannut. Missä vaiheessa kuntalaiset oikeasti kyllästyvät tähän menoon, jää nähtäväksi? Kansa nielee selvitykset ilman mutinoita ja valtuusto yksimielisesti ilmoittaa pakollisista maksujen ja verojen korotuksista. On se viisasta porukkaa, ei voi muuta sanoa.

Avainsanat: talviliikuntaa, riistaeläimiä, hyväruoka, wildberryfinland, veronkorotukset

002 Oikeaa talvikeliä pitkästä aikaa

Sunnuntai 3.1.2010 klo 19:56 - yrjöpoeka

Eilisen aikaan oli talven kylmimmät kelit, -34 kotipihalla. Tänään on paljon miedompi keli, aamulla vain -26 ja nyt iltasella alle -20. Heti kun keli käy niin sanotusti hieman lauhempana, tulee uutta lunta ja se ainakin pölisee tiellä. Kävin Kontiomäellä piiritoimikunnan kokouksessa ja uuden lumen aiheuttama pölinä oli paikoin melkoinen. Keli oli yllättävän liukas autoilijoille, Hyrynsalmen kohdalla oli auto penkan takana ja nyt palatessa porot olivat aiheuttaneet autoilijoille yllätyksiä. Onneksi vahingot näyttivät olevan vain ajovalojen rikkoutumisia. Autot ajavat liian lähekkäin ja se lumipölyn ohella peittää näkökenttää. Poro tulee penkan takaa aika yllättäen ja jarrutuksille ei ole tilaa, erityisesti silloin, kun vastaan tulee muita ajoneuvoja.

Piiritoimikunnan kokouksen tiedotteen liitän tuohon blogin alla olevaan PerusS osioon. Kainuun Sanomat uutisoi asiaa illan mittaan näin.

Liikunta on pitänyt järjestää nyt niin, että toin polkupyöräni varastosta sisälle ja asetin sen harjoitustelineeseen. Eilen otin ensimmäisen harjoituksen ja kyllä meni reidet tukkoon vähästä? Näköjään harjoituksia on lisättävä, vaikka sisällä tapahtuva harjoittelu ei ole minun lempipuuhiani. Lämmön saa kyllä nopeasti ja ei tarvitse paksuja vaatekerroksia ja voi seurata vaikka hiihtokilpailuja töllöttimestä. Silti se tuntuu ahdistavalta toiminnalta, tai juuri siksi.

Se on pääasia että liikettä tapahtuu ja joulun tuomat lisät saa muutettua hyväksi kunnoksi.

Avainsanat: säätila, politiikka, liikenne, kotieläimet, liikuntaharrastus

218 Kuntoilu jatkuu lopultakin

Keskiviikko 30.12.2009 klo 16:09 - yrjöpoeka

Eilinen ja tämä päivä on mennyt kokonaan kuntoilun parissa. Tänään sain tehtyä tehokkaan kolmen tunnin lumikenkäharjoituksen. Hengityselimet toimi jo aivan kohtuullisesti ja oli aikakin, kunto on laskenut kuukaudessa rapakuntoon. Lihaksisto nautti rasituksesta, monen kuntoilijan tuntema euforinen olo vallitsee. Tämä tekee ihmiselle hyvää, vuodenvaihde on pyhitettävä palauttavaan kuntoiluun. Pakkanen ei tee haittaa, olen vuosien varrella tottunut ulkoilemaan kelissä kuin kelissä.

Pitkäaikainen tuttavani, Kopsalan vaari, soitti eilen pitkästä aikaa ja oli todella mukava rupatella hänen kanssaan. Juuri hän sai minut lähtemään mukaan viime vaaleihin. 80 vuoden ikäisenä ja suurella elämänkokemuksellaan, hän on luottanut ja tukenut minua poika poloista. Vaari sai minut lopettamaan yksin hiihtelyn ja palaamaan luottamustehtäviin. Vaari itse toimi aikoinaan vuosikymmeniä erilaisissa luottamustehtävissä, hänellä oli työkenttänä koko maa. Opin jo silloin tuntemaan hänet pintapuolisesti, mutta nyt viimeisen vuosikymmenen aikaan olen saanut tutustua häneen paremmin. Arvostan hänen ystävyyttään erittäin paljon.

Vuodenvaihteen jälkeen, 3.1, alkaa sitten arki ja kokoukset. Ensimmäisenä on vuorossa perussuomalaisten uuden piiritoimikunnan kokous Kontiomäellä. Parin viikon tauko on ollut hyväksi ja kuntoilun jälkeen jaksaa paremmin maakunnan pitkät etäisyydet. Valitettavasti maakunta on sellainen, että kokoukset ovat aina toisella laidalla. Väestön suurin keskittymä on maakunnan eteläosissa ja se pitää hyväksyä.

Nyt valmistaudun saunan lämmitykseen ja vaimon tuloon töistä.

Avainsanat: yleinen, liikunta, ystävyys, luottamustehtävä, yhdessäolo