Satunnaiset kuvat

Ruukinkankaan urheilukenttä/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

020 Kuka vastaa

Tiistai 11.3.2014 klo 13:13 - yrjöpoeka

Urheilijoiden kohdalla hymistellään usein sitä, kuinka vanhemmat ovat vaivojaan säästämättä kuskanneet nuorta harrastusten pariin. Meillä on esimerkkejä tästä, Heikki Kovalaisen yhteydessä puhuttiin asiasta. Samoin nyt Vieremän Niskasten hiihtäjä sisarusten kohdalla. Tämä kaikki on hyväksyttävää ja luonnollista. Mikä on tilanne silloin, kun vanhemmat ja valmentajat ulosmittaavat nuorelta hyviä sijoituksia tämän terveyden kustannuksella?

Viikonlopun SM-kisat nuorten hiihdoissa Ristijärvellä ovat mielestäni tästä varoittava esimerkki. Puolangalta kotoisin oleva Vilma Nissinen pyörtyi lauantain 5 - kilometrillä. Tämän päivän paperinen Ylä-Kainuu lehti kertoi, että hiihtäjälupaus oli ollut aikaisemmin kovassa kuumeessa. Nissinen kertoi lehden mukaan, että sairastelun takia hän ei ollut hiihtänyt viikkoon. Toisin sanoen hän lähti kilpailuun suoraan, ilman kunnon toipilasaikaa.

Pyörtyminen ei herättänyt vanhempia, valmentajaa ja kisaorganisaatiota. Kainuulainen huippuhiihtäjä oli pakko saada ladulle. Sen takia Nissinen kilpaili sunnuntaina uudelleen ja sijoittui 23-vuotiaiden vapaan hiihtotavan kympillä toiseksi. Minun mielestäni tilanne on todella uskomaton. Lääkärit ovat aina varoittaneet kovan kuumeen jälkeen aloitettavasta liikunnasta. Liikunta pitäisi aloittaa varovasti ja rasitusta pitäisi lisätä pikkuhiljaa. Urheilijan kyseessä ollen vaara on todella vakava. Urheilija pystyy rasittamaan sydäntään ja kehoaan aivan toisella tasolla kuin tavallinen pullansyöjä.

Ylä-Kainuu lehti julkaisi kuvan Nissisestä ja kuvan alla luki: ”Vilma Nissinen pystyi kokoamaan itsensä lauantain pettymyksestä ja nousi SM-hopealle vapaan kympillä.” Ei hyvää päivää! Aikuiset asettavat nuoren pyörtymisen vain pettymykseksi ja että nuoren on vaiin koottava itsensä. Tämä on todella surullista. Paljon nuoria tulevaisuuden lupauksia menetetään sen takia, että aikuisten kunnianhimo sokaisee terveen järjen. 17 vuotiaan nuoren terveyden pitäisi olla etusijalla.

Tämän kirjoituksen tein vain lehtiuutisiin pohjautuen. Uskon, että kirjoitukset tilanteesta pitävät paikkansa. Toivottavasti edes Vuokatti Ski-Team pysyisi hereillä. Heillä on seurassa Suomen huippuja ja todella hyviä tulevaisuuden lupauksia. Jokainen pyörtyminen kilpailusuorituksen aikana on otettava vakavasti.

Valitettavasti tiedän sen, ettei kukaan herää mihinkään. Vuodatukseni asetetaan tietämättömyyden piikkiin. Järjestelmä vaatii voittajia ja sitä ei makoilemalla voiteta. Siksi otsikon kysymykseen voi vastata, ettei kukaan vastaa.

Avainsanat: ulosmittaaminen, liikuntakuumeenjälkeen, vanhempienkunnianhimo