Satunnaiset kuvat

Orpo  ja Varo

Uusimmat

Blogin arkisto

009 Minulla on oikeus

Maanantai 27.1.2014 klo 20:47 - yrjöpoeka

Olen kuullut ylläolevan lauseen viimevuosien aikana usein ja sitä on esiintynyt myös mielipidekirjoituksissa. Kaikista eniten sitä käytetään nimettömissä kommenteissa johonkin ulkoilujuttuun liittyen. Havaintoni olen tehnyt enimmäkseen kotipitäjässäni Suomussalmella, mutta uskoisin edelläolevan lauseen kuuluvan muidenkin alueiden ihmisten sanavarastoon.

Tämä lause kuuluu yleensä silloin, kun puhutaan liikunnasta. Talvisin se alkaa heti lumien tultua ja hoidettujen latujen myötä. On suuri joukko ihmisiä, jotka katsovat heillä olevan oikeus liikkua hiihtoladuilla kävelemällä. He katsovat veronmaksajina heillä olevan siihen oikeus. En aikaisemmin kiinnittänyt asiaan huomiota, koska asuin maaseudulla ja tein latuni itse hiihtämällä. Taajama-alueella se kiinnitti heti huomioni.

Tämä sama ilmiö on nyt siirtynyt myös Suomussalmen kunnan ylläpitämälle retkiluistelureitille. Retkiluistelureitti oli ensimmäisen kerran käytössä edellisenä talvena ja se rakennettiin rantaraitilla olevalle kevyen liikenteen väylälle. Valtatie-5 kulkee reitin sivussa ja sen reunalla kulkee koko pituudelta myös kevyenliikenteen väylä ja se on aina hyvässä kunnossa. Oletin juuri sen takia, ettei luistelualueelle tulisi liikkujia muutoin kuin luistimilla. Olettamukseni oli virheellinen.

Minulla on oikeus liikkua siellä missä haluan henkilöitä on tänä talvena ollut enemmän liikkeellä. Viikonlopun alla kävin lauantaina luistelemassa ja siellä oli kaikkea. Reittiä oli käytetty moottorikelkkailuun ja pehmyt jää oli rikkoontunut helposti. Törmäsin jaloissani olevilla luistimilla sellaiseen ja siitä tuli liukas lähtö makuuasentoon. Onneksi ei käynyt pahemmin. Samana päivänä reitillä oli polkupyöräilijöitä ja mopoilijoita. Kävelijät ovat tuttu näky ja koiran paskottajat samoin. En ymmärrä miksi liukkaalle jäälle tullaan muovisilla pulkilla, johon on sijoitettu pieni lapsi. Nämä pulkan vetäjät näyttävät olevan liikkeellä lastenlastensa kanssa. Turvallista se ei ole.

Tätä samaa oikeutta ajatellen tekee mieleni ehdottaa näille lukutaidottomille, että menkää paskottamaan koiranne Kiannon Kuohujen uima-altaaseen. Sekin on rakennettu verovaroilla ja teillä on oikeus liikkua siellä missä haluatte.

Luistelureitillä vauhti on helposti kova ja jää on kova elementti ja tekee kipeää kaatuessa. Talven parhaat hetket ovat edessä ja lasten määrä lisääntyy luistelureitillä. Reitti on kapea, mutta siinä on turvallista luistella ja ohittaa luistelevat vastaantulijat. Mikäli jäälle kulkeutuu hiekkaa ja muuta törkyä, se muuttuu hengenvaaralliseksi.

Odottaisin aikuisilta ihmisiltä vastuuntuntoa, etteivät he tulisi luistelureitille muutoin kuin luistimet jaloissa. Melkein kaikki havaitsemani kulkijat ovat aikuisia ihmisiä. Reitti on selkeästi merkitty ja sen varrella on kolmessa kohtaa selkeä opaste reitistä. Ohjeessa on selkeästi määritelty reitin käyttötarkoitus ja varoitettu muilla keinoin kulkemasta jäällä. Reitin yli kulkee kahdesta kohtaa moottorikelkkojen reitti. Siksi pidän, en väitä, pitkin reittiä ajelevia kelkkailijoita suoranaisina idiootteina. Vähän lumen aikaan telaston mukana reitille tulee aina muutakin kuin lunta.

Kunta on vastuussa reitistä ylläpitäjänä ja mikäli reitillä sattuu vakava loukkaantuminen, kunnan on mietittävä luistelualueen olemassaoloa vakavasti. Vetoan kaikkiin kanssakulkijoihin, jotta Suomussalmen kunnan monipuolinen liikuntaverkosto sisältäisi jatkossakin luistelureitin. Jokaisella meistä on oikeus ja velvollisuus huomioida eri liikunnanharrastajat ja antaa heille liikuntarauha.

Nautitaan valon lisääntymisestä ja harrastetaan liikkumista niille merkityillä reiteillä.

Avainsanat: suomussalmenretkiluistelureitti, uuslukutaidottomuus, liikuntarauha