Satunnaiset kuvat

rytmiharjoitusta/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

206 Suomalaisen ruoan päivä

Keskiviikko 4.9.2019 klo 11:22 - yrjöpoeka

Tänään vietetään suomalaisen ruoan päivää ja siitä toivotaan liputettavan. Suomalaiseen tapaan siitä toivotaan pysyvää liputuspäivää jota vuosittain sitten vietettäisiin. Suomalainen ruoka on tärkeä ja sitä pitää muistaa jokaikinen päivä. Jokainen meistä voi tehdä sen valinnan kaupan hyllyllä. Lisäksi sitä voi tehostaa ja auttaa kasvattamalla mahdollisimman paljon itse. Kaikki kasvillisuus sitäpaitsi auttaa ilmastohypetyksessä. Mitä enemmän kasvatetaan itse, sitä vähemmän niitä rahdataan kaikkialta maailmasta.

Koska tätä toivotaan liputettavan on siitä syytä sanoa sananen. Minä olen totaalisesti väsynyt tähän, että jokaisesta asiasta toivotaan virallista liputuspäivää. Lipputangon ja -lipun omistajana jokainen ymmärtää, ettei näin voi olla. Kukaan ei voi olla kokoajan lipun nostossa ja laskussa. Tietysti mikäli säädetään, että lippu pidetään jatkuvasti ylhäällä. Tämä pakollisuuden ja jatkuvuuden vaatiminen liputukseen on jo nyt tuhonnut liputuksen arvokkuuden. Siitä on muodostunut liputusähky. Itse pidän lipun nostoa aina arvokkaana ja toimin sen mukaisesti.

Itselleni riittävät oikein hyvin Suomen viralliset liputuspäivät. Siis siltä ajalta, jolloin liputuksella oli vielä merkitystä. Tänään liputuksesta ja sen merkityksestä on jäljellä vain haalistunut kuva. Kaikki arvokkuus on kadonnut kaupallisuuden alle. Varmasti jokaisella jonkin asian liikkeelle laittaneella on hyvä tarkoitus. Kukaan ei vain ole pysähtynyt pohtimaan sitä, mihin kaiken liputtaminen johtaa. Se johtaa siihen, ettei liputtamisella ole mitään merkitystä, koska se jorottaa tangossa joka päivä.

Suomalainen ruoka ei tarvitse liputtamista. Ruoka tarvitsee tekoja. Se tarkoittaa valintoja. Valinnat kertovat kauppiaille, kuinka suomalaista ruokaa arvostetaan. Kauppiaat tietävät oikein hyvin, ettei maailmaa voi muuttaa liputtamalla. Eipä kenekään tarvitse kuin vilkaista suurten kauppojen juures- ja vihannestarjontaa niin ymmärtää syyn. Sellaisetkin tuotteet joita kasvatetaan Suomessa, saavat kilpailijan aina ulkomailta. Sitä kauppias tarjoaa siksi, että halvempi tuote lisää ostoja. Vaikka kauppias hyvin tietää, että mitä enemmän myydään ulkomaista halpatuotetta, sitä varmemmin sen tuotanto lakkaa Suomessa.

Siksi pidän liputusta, jota myös kauppiaat vaativat, aivan turhana. Toistan edelleenkin. Suomalainen ruoka tarvitsee tekoja. Kotimaisen ruoan tuotanto auttaa kaikessa. Se auttaa omavaraisuudessa kriisien aikana ja sitä ennen. Se auttaa jokapäiväisessä ilmastoähkyssä. Se auttaa kotimaisen maanviljelyksen kannatavuudessa. Se autta puhtaan kotimaisen ruoan tuotannossa. Sitä ei auta jatkuvan kesän alueelta tuotu lannoitteilla ja myrkyillä jalostettu tomaatti tai muu kasvis. Kotimaisen ruoan tuotantoa ei auta lihan tuonti ulkomailta. Sitä tuovat kauppiaat omista lähtökohdistaan käsin.

Omassa maassa kasvatetut perunat ja muut hyödykkeet ovat kädenojennus oikealle suomalaiselle ruoalle. Marjat metsistä ja omilta pelloilta. Liha mahdollismman läheltä kotimaakuntien tuottajilta. Kalat omista kotoisista järvistä ja kirjolohet kotimaisilta kalankasvattajilta. Tutustumalla oman maan tarjontaan pääsee selville siitä, että meillä on jo kaikkea. Ostamalla kotimaista pakotat kauppiaat tekemään valintoja kotimaisilta tuottajilta.

Oheisissa kuvissa kuvastuu puhdas luonto ja sen antimet. Se on kaikki kotimaista. Lisänä saat hyvän mielen ja raitista ilmaa.

IMG_20190903_190023.jpg

Puhtaissa vesissä on puhdasta kalaa. Täällä mielikin lepää

IMG_20190904_085608.jpg
Hyvää suomalaisen ruoan päivää!

 

Avainsanat: suomalaisenruoanpäivä, liputusähky, virallisetliputukset, suosisuomalaista