Satunnaiset kuvat

Tammikuu 5 2008

Uusimmat

Blogin arkisto

194 Lohisoppa kiehuu jälleen

Sunnuntai 16.9.2018 klo 15:36 - yrjöpoeka

Suomen rajoilla on kaksi suurta jokea, joissa kutee lohi. Toinen on Teno, johon nousee pohjoisen Jäämeren lohi. Toinen on Tornionjoki. Juuri tällä joella olisi kaikki mahdollisuudet tuottaa valtavat määrät luonnontilaista lohta kaikkien Itämeren rantavaltioiden käyttöön. Lobbaus järjestöt (ammattikalastajat) syöttävät Euroopan komission jäsenet niin hyvin, että sieltä on jälleen tulossa isku luonnonkutuiselle lohelle. Komissio haluaa lisätä todella tuntuvasti mereltä pyydettävien lohien määrää.

Kaikki tutkijat lähtevät siitä, että Itämeren pääaltaalta saisi pyytää vain 65000 lohta ja komisiio nostaisi sen 105000 loheen. Ammattikalastajat ovat takuulla tyytyväisiä, lohi on maistunut komission jäsenille. Useina vuosina olemme saaneet nähdä mihin tämä tempoileva kalastuspolitiikka johtaa. Tornionjokeen nousevien lohien määrä romahtaa ja sillä on heti valtaisa vaikutus luonnonkutuisten poikasten määriin. Komissiota ei kiinnosta se mahdollisuus, että Euroopassa oleva joki tuottaisi luonnontilaisia kaloja.

Komission syöttäjiä ovat myös valtaisat kalankasvattamot Norjan vuonoissa. Nämä kasvattamot pyytävät kaikkialta maailman meristä järkyttävät määrät muuta kalaa lohien rehuksi. Tämä lohi on syönyt kotimaisen kirjolohen kasvattajien mahdollisuuksia, koska sitä tuotetaan halvemmalla. Kaupoissa on tarjouksessa norjalaista lohta huomattavasti halvemmalla ja asiakas on se joka valinnan tekee. Siksi näille suurille kasvattamoille on edullista, että jokien poikastuotanto supistuisi. Heidän etujensa mukaista ei ole se, että luonto tuottaisi pohjoisella alueella lohta.

Lohen hinta on kaikkein suurin silloin, kun se pääsee nousemaan jokeen. Siellä vapavälinein pyydetyn lohen hinta on omien kokemusteni mukaan todella posketon, mutta se on silti sen väärti. Lohen hinnasta saavat oman osansa jokivarsien yritykset. Samoin kalastusalueiden omistajat ottavat oman osansa. Usein he myös ovat majoittajia kalastajille ja myös oppaita. Tornionjoki varsi on hyvä esimerkki siitä, että hyvin tuottava joki tuo kalastajia ympäri maailmaa. Rajoitusten ja kalastussäännösten avulla jokivarsilla huolehditaan siitä, että vapakalastajat eivät voi tyhjentää jokea.

Mikäli komission esitys menee lävitse, voimme taas kerran kokea kuinka kalastajien määrä romahtaa joella. Ammattikalastajat eivät näemmä koskaan ymmärrä sitä, mikä oikeasti tuo lohen heidän pyytöihinsä. Rajoitusten avulla lohen hinta pysyy myös korkeammalla ja sen luulisi olevan kalastajien etu. Millään istutus toiminnalla emme koskaan saa sellaista tuotantoa aikaiseksi mitä luonnonvarainen joki voi tuottaa. Istutetuista kaloista suurin osa päätyy muiden kalojen suihin. Istutettu kala ei myöskään omaa yhtä vahvaa leimautumista jokiin kuin luonnonkutuinen.

Odotan Suomen hallituksen vastaavilta ministereiltä vahvaa selkärankaa vaikuttaa siihen, että kalakantojen verotus on kestävällä tasolla. Valitettavasti nykyinen hallitus uskottelee kaikkea mahdollista. Siellä luvataan pitää koko Suomi asuttuna. Siellä luvataan vahvistaa erilaisten luontoyritysten toimintamahdollisuuksia. Siellä luvataan suojella jopa lohta. Kyllä ne ammattikalastajat itkivät menneenä kesänä ja se itku on kuultu. Nyt lohi on tulossa henkipatoksi.

Hyvä puoli on se, ettei ammattikalastajien tarvitse enää viritellä siikaverkkoja jokisuun kulkureiteille. Sinne asti eivät lohet enää selviä.

Avainsanat: euroopankomissio, itämerenlohenkalastuskiintiö, ammatikalastajienlobbaus, norjalainenkassilohi, tempoilevakalastuspolitiikka, luonnonkutuinenlohi

057 Kävin joella

Tiistai 4.8.2015 klo 19:07 - yrjöpoeka

Kävin Lakselv-joella. Tämä on kuvakertomus kalastuksesta.

Lakselv2.JPG
Lohi on kiinni!

Lakselv3.JPG
Lohi syöksyy vesi vaahdoten.
Lakselv1.JPG
Se on siinä!
Lakselv4.JPG
Hymy oli jälleen herkässä.
Lakselv7.jpg
Erään aamun antia.
Lakselv9.jpg

Tein veljelleni aamupalaa. Paistettuja munia ja pekonia. Voitaleipää ja vahvaa kahvia.

Näköala oli mitä mainioin.

Lakselv10.JPG
Paljon tuli heittoharjoitusta. Välillä heitto kulki, mutta väsymyksen tultua kaikki ei mennyt kuin strömsoossa.

Kalastuskeli oli hyvä. Päivällä päästiin lämpötiloissa jopa 10 asteeseen. Yöllä oli kuivempaa, nollassa tai aste tai pari. Lämpimille vaatteille oli tarvetta.

Monena kesänä kalansaanti on ollut tiukassa. Nyt ahti soi antejaan. Mukavaa oli tutusssa porukassa kalastaa. Nyt kaihoten odottamaan seuraavaa kesää. Josko vielä pääsisi tuonne takaisin? Yöttömään yöhön, kirkkaisiin vesiin. Tuntemaan Atlantin lohen kosketus.

Kotimaisemissa hauet ja ahvenet saivat olla hetken rauhassa. Samoin kuhat. Mutta eivät ole kauan. Veden äärelle tekee ihmisen mieli.

Ps. Kaikki sivun kuvat on ottanut veljeni Jukka Puurunen

Avainsanat: lohenkalastus

036 Lapin taikaa

Tiistai 20.8.2013 klo 15:24 - yrjöpoeka

Lapin reissu tehty vaimon kanssa ja mukavaa oli. Kalaa saatiin sen verran, että oli hieman tuomisiakin. Kelit suosivat liiankin hyvin, vesi oli laskussa kokoajan Teno-joessa. Ensimmäinen saaliini oli todella poikkeava ja voi olla, ettei samanlaista vastaan tule. Alla kuva tästä saaliista!

imgp1381-crop1-crop1.jpg
Hampaat ovat kaloilla löyhässä. Rautaa purressa hampaatkin ovat heikkoja

Tenon aamut olivat aamuisin kuin satua. Useana yönä lämpötila laski miinuksen puolella ja usva oli todella sakeaa. Usva antoi valolle sadunomaisen hohteen. Kalastajan mieli lepäsi ja ne hetket elävät seuraavaan kesään. Sain runsaasti kuvia ja videota yhteiseltä retkeltämme. Toivottavasti saan leikattua pätkistä yhtenäisen saagan.

taikaa.jpg
Taikaa..

Nyt alkoi arki ja kokousruletti jatkuu. Tuleva syksy on haasteita täynnä. Kesän jälkeen mieli on kirkas ja valoa näkyvissä syksystä huolimatta.

Tästä on hyvä jatkaa.

Avainsanat: teno, nuorgam, lohenkalastus, tekohampaat