Satunnaiset kuvat

teno 3-8.72007 046

Uusimmat

Blogin arkisto

047 Ketä tulisi auttaa

Torstai 19.3.2020 klo 9:49 - yrjöpoeka

Pukkasi palautetta eilisestä kirjoittelustani. Palautteen antaja ei uskonut sellaisen mallin toimivuuteen, jossa rahaa jaettaisiin suoraan kansalaisille. Kun olen aamun lueskellut erityisesti yritysten ja niiden järjestöjen huolta, olen entistä varmempi asiasta. Uskoani lisäsi vielä enemmän kansanedustajien aloitteellisuus juuri yrittäjiä kohtaan. Kaikki puhuvat vain yrittäjien ahdingosta. Yrittäjien vuokrienmaksuista kannetaan huolta ja niille toivotaan tukea. Käytännössä kaikkein suurimmat tukien saajat tulisivat olemaan eläkevakuutusyhtiöt. Eläkevakuutusyhtiöt ovat sijoittaneet rahojaan suuriin liikekeskuksiin niiden hyvien tuottojen vuoksi. Kansanedustajat kantavat huolta siksi, että he istuvat useissa yhtiöissä nauttimassa korruptiosta.

Ketään ei todellakaan kiinnosta näiden pätkätyöläisten kohtalo. Ei pienipalkkaisten, jotka aivan ensimmäisnä on jo lomautettu, tai sitten lomautetaan piakkoin. Se on varmaa, että lomautukset kestävät enemmän kuin kuukauden. Todennäköisesti olemme syksyssä, kun joitakin mahdollisuuksia työhön palaamiseen voisi tulla. Kansainväliset arviot kertovat kymmenien miljoonien työpaikkojen katoamisesta. Sitä kukaan ei vielä edes arvioi, missä ne katoavat työpaikat ovat. Oma arvioni on, että kadonneet työpaikat iskevät eniten Kiinaan ja niihin maihin, mihin länsimaat ovat siirtäneet alihankinta töitään. Raha lomautetulle siirtyisi heti kauppoihin.

Koronan ansiosta esille nousee yksi ala ja se on terveydenhuolto. Suomessa se tarkoittaa julkista terveydenhultoa. Kuten eilen kirjoitin, yksi tärkeimmistä asioista on huoltovarmuuden parantaminen. Huoltovarmuus on terveydenhuoltoa, kaupan toimimista ja ruoan tuotantoa. Mikäli kriisi kestää pidempään, tulevat ruoantuottajat korvaamattomiksi ystäviksi. Kehäkolmosen sisäpuolellakin voi ymmärrys kohota oman maatalouden puolesta. Samoin niiden ihmisten ja ryhmien, jotka haluaisivat ihmisten muuttavan kaupunkien keskustoihin.

Nyt on tullut aika, jolloin pelkkä höpöttämien ilmastoahdistuksesta on tullut tiensä päähän. Kukaan ei ole kahteen viikkoon paasannut ilmasto ahdistuksesta. Ja se kertoo kaiken. Saunaa saa lämmittää puilla ja diesel autolla voi ajella puhtaalla omalla tunnolla. Ilmasto ja ympäristö puhdistuu juuri nyt vauhdilla. Kuten uutiset Venetsiasta kertovat, turistien kaikkoamisen jälkeen kaupungin katuvedet ovat muuttuneet helmenkirkkaiksi. Kiinan ympäristöpäästöt ovat romahtaneet. Taivas ympärillämme kiittää kokoajan vähentyvistä lentoliikenteen päästöistä.

Yksi ajatus tulevaisuudesta on noussut mieleeni uutisia lukiessani. Erityisesti koronaviruksen leviämisessä täyteen ahdetuissa kaupungeissa. Voiko virus hidastaa tai lopettaa kaupungistumisen kierteen? Virusten aiheuttamaa tuhoa voidaan hidastaa hajasijoittamisella ja ymmärtämällä miksi koko maa tulee pitää asuttuna.

Historian sivilisaatiot tuhoutuivat, kun väestöt asuivat kaupungeissa. Tauti tappoi kaikki kerralla. Historiaa kannattaa tutkia ja ottaa opikseen.

Avainsanat: eläkevakuutusyhtiötjaliikekeskukset, lomautettujenahdinko, mitäonhuoltovarmuus