Satunnaiset kuvat

Ilves pariskunnan jälkijono

Uusimmat

Blogin arkisto

129 Milloin ja missä palvelut loppuvat

Keskiviikko 6.10.2010 klo 23:00 - yrjöpoeka

 

 

Nämä ajatukset ovat mieltäni vaivanneet koko illan. Miettimisen aihetta antoi koko päivän kestänyt sote-lautakunnan kokous. Kokouksessa käsiteltiin seuraavan vuoden budjetin asioita ja ne veivät päivän annista melkein kaiken. Kainuun maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelut tuottavat kuntien tarvitsemat palvelut ja joka vuosi on sama tilanne. Maakunnan sosiaali- ja terveystoimi koettaa säästää joka vuosi entistä enemmän. Kaiken lisäksi pitäisi tehdä myös ennaltaehkäisevää työtä, joka pitkässä juoksussa voisi tuoda säästöjä kasvavaan menokuormaan.

Kunnat ja kuntalaiset vaativat maakunnalta jatkuvasti lisää leikkauksia ja toisaalta lisää palveluja ja entiset on pidettävä myös kunnossa. Kunnat määrittävät yhdessä, kuinka paljon maakunnan tuottamat palvelut saavat rahaa. Tästä alkaa se ongelman ydin. Kuntien luottamushenkilöt päättävät ensin rahoitusosuudesta ja tulevat sitten istumaan maakunnan hallintoelimiin. Maakunnan hallintoelimissä voivotellaan kuntien tiukkoja vaatimuksia ja toivotaan soten-virkamiehiltä jotakin ihmettä tilanteen pelastamiseksi. Vähennetään rahoitusta, vaaditaan lisää palveluja ja odotellaan ihmettä. Tarua vai totta? Jotkut ovat verranneet tilannetta tarinaan hölmöläisten peitonjatkamisesta.

Milloin ja missä ja mitkä palvelut loppuvat ja kuka on vastuussa palvelujen loppumisesta?

Nyt viimeistään on aika vaatia rahoittajilta, eli kunnilta, lista palveluista mitä maakunnan tulee tuottaa. Mikäli kunta katsoo, että kuntalaiset eivät jotakin palvelua tarvitse, he itse ilmoittavat sen kuntalaisilleen. Kunnan tehtävä on määritellä palvelujen tarve, koska nykyisellä mallilla tätä ei voi kovin kauan jatkaa. Jatkuvalla leikkaamisella ja säästämisellä vaurioitetaan liian paljon maakunnan asukkaiden tarvitsemia palveluketjuja.

Yksi vaihtoehto on lopettaa koko hallintokokeilu ja palata takaisin kansalaisten hyväksi kokemaan itsenäisten kuntien hallintoon. Muutoksen seurauksena kuntiin perustettaisiin suuret luottamusmiesten ja – naisten joukko osastot. Samoin kunnat saisivat takaisin suuren joukon hyviä veronmaksajia lääkärien ja hoitajien rynnistäessä vakituisiin virkoihin. Ylikunnallisia luottamushenkilö organisaatioita perustettaisiin ja valinnat tehtäisiin kuten ennenkin. Ainoa ongelma tässä mallissa on se, mistä löytyisi niitä suuria luottamusmies joukkoja? Tietenkin voi pohtia myös sitä, onko lääkäreitä lisää ja muita..?

Tiedän sen, että maakunnan palveluita tuotetaan siinä määrin, mihin rahat riittävät. Mietin kuitenkin sitä, voisiko kuntien omia tehtäviä yhdistää entistä radikaalimmin? Maakunnalta vaaditaan jatkuvasti radikaaleja ratkaisuja ja samaa voisi esittää myös kuntien suuntaan. Olen käsitellyt aihetta kirjoituksessani viime tammikuussa ja se löytyy tästä.

Muutama palstani lukija saa välillä väristyksiä lukemisestaan ja inhoaa kirjoituksiani. Palautettakin pukkaa ja kun se annetaan nimettömänä, sen sisältö on välillä rankempaa. Useamman kerran kirjoitukseni on kolahtanut lukijan nilkkaan ja kalikka lentää äkäisesti takaisin. Kiitos palautteesta! :)

Tänään sain kuulla todellisen jymyuutisen. Uutinen on todentamaton ja sen vuoksi se saa odottaa vielä parempia aikoja. Uutinen keskeytti pohdintani maakunnan palvelujen tulevaisuudesta, nyt kun saisi vielä unenpäästä kiinni.

Avainsanat: hallintokokeilujatkuu, vuoden2011sotepalvelujenraami, lopetetaankoennaltaehkäiseväpäihdehuolto, lapsiperheidentukivaarassa, omaishoidontukiloppuu, vanhuspalvelujaalasajetaankainuussa, kainuutienhaarassa, oiniitäaikoja