Satunnaiset kuvat

Spu Varo ja minä ite

Uusimmat

Blogin arkisto

010 Lumesta ja jäästä

Tiistai 20.1.2015 klo 12:29 - yrjöpoeka

Menneitä on joskus pakko muistella. Talvisota ja sen mukanaan tuoma pakolaisuus, eli kotimaiset evakot tulivat mieleeni uutisvirran ansiosta. Talvisodan aikana ei ollut tällaista tulvaa, nyt se on silmissä tarvittaessa 24/7.

Talvi oli marraskuun lopussa 1939 täällä jo normaali, eli lunta ja pakkasta riitti. Marraskuun viimeisenä päivänä koko itärajan pituudelta Neuvostoliiton sotajoukot vyöryivät rajan yli. Sinä aamuna useasta taloudesta ihmiset lähtivät niin kiireellä pakomatkalle, ettei kaikilla ollut edes kenkiä jalassa. Vaatteita lyötiin rekiin mitä ehdittiin ja sitten vauhdilla pakoon. Sen ajan lapset muistavat edelleen kauhun ja pelon lisäksi kylmyyden.

Sama tunne herää monen elossa olevan suomalaisen muistoissa, kun he seuraavat syyrialaislasten elämää pakolaisleireissä. Meistä jokainen voi mielessään kuvitella, miltä tuntuisi kulkea ulkona paljain jaloin, tai pelkissä sandaaleissa. Uutisvirtaa tutkiessa silmiin ja tajuntaan nousee kuitenkin toisenlainen kuva. Tunteeton ja kylmä. Nämä lapset ovat kaukana ja sota on myös kaukana.

Elämä tämänpäivän Suomessa, maailman rauhallisimmalla rajalla, on tuudittanut meidät katsomaan maailmaa jotenkin ulkopuolelta. Itseäni nämä kuvat koskettavat. Minulle nämä kuvat tuovat mieleeni ajatuksen, että siellä lapsilla ei ole mitään tulevaisuutta. Täällä meillä on tilaa ja rauhaa. Mutta emme kylmyydeltämme näe tulevaisuutta.

Lumesta ja jäästä jäi soimaan päässäni, kun tätä kirjoitin ja seurasin samalla kuvia lumesta ja jäästä.

Olemmeko kaikki lumesta ja jäästä?

Avainsanat: talvisodanevakot, lumestajajäästä, paljainjaloinlumessa