Satunnaiset kuvat

Tammikuu 5 2008

Uusimmat

Blogin arkisto

068 Joulu tulossa ilman luomuruokaa

Torstai 22.12.2011 klo 11:41 - yrjöpoeka

Päivän lehtiä lukiessani törmäsin uutiseen, joka kertoo paljon Suomen virkakunnan asenteesta. Taloussanomat kertoo Eviran tarkastajan Eeva Liisa Taskisen suulla, etteivät luonnosta pyydetyt hirvet, peurat ja porot täytä luomuruoalle asetettuja vaatimuksia. Uutista lukiessani en voinut estää naurun tyrskähdyksiä. Teksti oli niin hyvää viihdettä, että kyllä Evira alkaa olla Suomen suosituin teatteri.

Tomera virkanainen ottaa heti tukevan selkänojan EU:sta, kaikkien virkamiesten ja – naisten ylijumalasta. Eeva Liisa sanoo tomerasti, että nämä eläimet syövät valvomattomissa olosuhteissa mitä suuhun sattuu.  Eeva Liisan ja tietysti ylijumala EU:n mielestä, luomu on luomua vasta sitten, kun se syö viranomaisten määräysten mukaista luomurehua valvotuissa olosuhteissa.
Sain kesällä Tenosta lohen ja sitä joulupöydässä syödessäni tiedän nyt virkanaisen kertomana, ettei se ole luomua. Lohi rukka on valvomattomana syönyt jäämerellä kalaa ja katkoja, joita ei ole syöty valvotuissa oloissa. Sitä paitsi ne eivät täytä viranomaisen määritelmiä luomuruoasta.
Mikähän tästäkin joulusta tulee? Massuttelin juuri Kuusamon muikkuja savustettuna ja paistettuna. Nyt on selvää, ettei Eviran täti ole voinut Kitka-järvellä valvoa sen planktonin syöntiä.
Suomalaisten virkamiesten äly oli tällainen jo kauan ennen EU:ta. Nyt he ovat kyllä löytäneet tuosta sanaparista lisää selkänojaa tarvittaessa.
 Ensivuoden puolella on palkattava paljon lisää tarkastajia metsiin ja vesille valvomaan mitä siellä mutustellaan. Hirville ja peuroille on tarjottava vain luomurehua. Kaikille tuhansien järvien kaloille on saatava myös viranomaisten vaatimukset täyttävää luomurehua. Jäämerelle on saatava sellainen järjestelmä, että Tenon lohet saavat myös määräysten mukaista muonaa.

Näillä mennään, epäluomua mutustellen.

Avainsanat: taloussanomat, evira, eudirektiivi, luomuruoka, tenonlohi, luomurehu