Satunnaiset kuvat

Tikankontti

Uusimmat

Blogin arkisto

008 Hossan kansallispuisto

Torstai 14.1.2016 klo 14:15 - yrjöpoeka

Eilen kirjoitin mielestäni positiivisesta asiasta ja nyt jatkan toisella. Hossa saa kansallispuistotittelin Suomi100 vuoden juhlistamiseksi. Kansallispuistohanke oli hallituksen kärkihankkeita. Hossa on valmistautunut ja toisaalta sitten ei. Ensimmäiset uutiset radiosta ja sosiaalisessa mediassa kertoivat samaa. Ihmiset ovat onnesta soikeina ja sanovat mielen olevan vuoristoradalla.

Hossa on maisemaltaan ainutlaatuinen ja ansaitsee statuksen kansallispuisto. Hossan matkailuyrittäjien uudistuminen ja erityisesti sukupolven vaihdokset saavat nyt uutta tuulta. Alueella on tehty jo tämän talven aikana sukupolvenvaihdos palveluiden ydinalueella. Entinen Hossan lomakeskus kärsi viimevuoden alussa tulipalosta. Majoitustilat tuhoutuivat täysin. Nyt alueen omistaa ranskalainen yrittäjä ja majoitustilojen rakentaminen alkaa tämän vuoden aikana.

Ulkomaalaisten osuus Hossan matkailijoista on ollut viime vuosina näkyvästi kasvussa. Erityisesti ranskalaisten osuus on noussut. Alueella asuvien ranskan kansalaisten osuutta ei voi asiassa vähätellä. Ulkomaalaisella omistajalla ja yrittäjällä on erilainen kosketuspinta oman maan kansalaisten tavoittamisessa. Kansallispuisto status on erityisen merkittävä ulkomaalaisen matkustajan näkökulmasta.

Nyt on vuosi aikaa rakentaa uuden kansallispuiston järjestyssäännöt. Toivottavasti paikallisten poronomistajien tarpeet otetaan huomioon. Alue on siinä mielessä hyvä, että varsinainen matkailijaa hyödyntävä infra on sinne jo rakennettu. Nyt on vuorossa niiden parantaminen. Seuraava vuosi 2017 on Suomi100 juhlavuosi. On oletettavaa, että uusi kansallispuisto saa hyvin paljon näkyvyyttä.

Näkyvyys lisää matkailijavirtoja. Jokainen euro minkä matkailija tuo aluetalouteen, lisää uskoa tulevaisuuteen. Sitä näinä aikoina tarvitaan. Kainuun tulevaisuuden yhtenä merkittävänä osana on luontomatkailu. Samoin yksi Kainuun merkittävä vahvuus ovat luonnontuotteet. Niitä Hossan alueella on.

Alkaen poronlihasta. Se on itärajan metsissä puhdasta. Alueella on myös puhtaat luonnonmarjat ja niiden keräilyllä on suuri merkitys alueen asukkaille. Puhtaat luonnontuotteet ovat myös merkittävä matkailuvaltti ulkomaiselle matkailijalle. Suomussalmella sijaitsee luonnonmarjojen merkittävä jalostaja, Kiantama. Kiantaman tuotteet ovat tunnettuja ympäri maailmaa. Luotan siihen, että lisääntyvät ulkomaiset matkailijavirrat löytävät myös sen valmisteet.

On positiivista toivottaa onnea kaikille niille tahoille, jotka ovat myötävaikuttaneet tämän hankkeen eteenpäinviemiseksi.

Suomi 100 ja Hossan kansallispuisto!

Avainsanat: suomi100, hossankansallispuisto, luonnonmarjojenjalostajakiantama