Satunnaiset kuvat

yrjöpoeka ja taimen

Uusimmat

Blogin arkisto

062 Sitä on sittenkin

Tiistai 12.2.2019 klo 9:42

Otin tässä kirjoituksessa viimeksi kantaa suomalaiseen korruptioon. Olen aiemminkin kirjoittanut suomalaisesta tavasta, eli hyvä veli järjestelmästä, jota muualla kutsutaan oikealla nimellä korruptiotksi. Sain hieman viestiä, että syytän politiikkoja aiheettomasti ja ettei meillä ole korruptiota. Eilen illan pääuutislähetyksessä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sanoi harvinaisen suoraan, että korruptiota on. Toimittajan penätessä, ettei meillä sitä olisi, näki hyvin kuinka Toiviainen hillitsi itsensä ja totesi saman uudelleen.

Me kaikki olemme sisäistäneet niin hyvin väitteen korruption puuttumisesta, että kyseenalaistamme väitteen välittömästi. Näin teki toimittajakin, vaikka sanoikin puolileikillään. Juuri se muuttaa toisen väitteen hieman kevyemmäksi. Suomalaisen korruption mädäntyneet kasvot näet tutkimalla eduskunnan ja oman kuntasi luottamushenkilöiden taustoja. Mitä kauemmin he ovat olleet vallassa, sitä mädäntyneempi järjestelmä on. Luottamushenkilöt ovat muuttuneet osaksi virkamiesjärjestelmää ja myös liike-elämää.

30 -40 vuotta samoissa töissä on muuttanut luottamushenkilöt virkamiesten hyviksi ystäviksi. Kaiken lisäksi he mieluusti kehuvat tätä pitkäkestoista pestiään. Nyt pitäisi valtakunnan syyttäjän aivan ensimmäiseksi selvittää poliisin tutkinnan avulla luottamushenkilöiden kytkennät julkisuudessa olleisiin yrityksiin. Samoin kaikkialla on nyt tutkittava miljardibisnestä takovan järjestelmän sisäiset suhteet poliittisiin päätöksentekoelimiin ja poliitikkoihin. Tutkinnan voikin aloittaa suoraan valtakunnan huipulta. Ministeriöistä ja kansanedustajista. Samat henkilöt pitävät lankojaan käsissä myös omissa kunnissa ja maakunnallisissa päätöksentekojärjestelmissä. Samalla on selvitettävä omistuskytkennät ja sukulaisuusuhteet.

Tämä tuntuu aivan kauhutarinalta, jolla ei ole päätepistettä. Jokainjen päivä tuo uusia uutisia vanhusten ja vammaisten kohtelusta. Ne ovat kaikki ollet tiedossa ja näkyvillä. Vasta tämä some-elämä räjäytti pankin. On edessä mielenkiintoinen viikko, montako kuollutta vanhusta ilmaantuu ja saako sote tuulta purjeisiin. Molemmista voi jo sanoa, ettei hyviä uutisia ole edes tulossa. Soten kaatuminen on minulle kyllä loistavan hyvä uutinen. Sille otan oluen!

Valtio asetti viimevuoden lopulla metsähallituksen tulostavoitteeksi 110,1 miljonaa euroa. Nyt yhenäkkiä hallitus onkin nostanut tavoitetta 148,9 milj.euroon. Korotus on valtava jopa minunkin laskupäälleni. Metsähallitus aikoo laittaa taseet töihin myös metsissä ja maaperillä. Suomeksi sanottuna puuta myydään ja eikä siinä vielä kaikki, entistä enemmän meidän yhteistä omaisuuttamme lyödään lihoiksi maanmyynnillä. Mitä enemmän valtion rantametsiä myydään yksityisille, sitä vähemmän niistä luontoihmiset valittavat.

Saman ovat huomanneet myös suuret yksityiset firmat. UPM on hyvä esimerkki Kainuussa. Yhtiö kaavoitti valtavia ranta-alueita ja myydä paukautti niitä kymmeniä tuhansia hehtaareita ulkomaalaiselle sijoitusyhtiölle. UPMn sertifikaatit saivat valkopesun ja yhtiö solmi puunostosopimukset sijoitusyhtiön kanssa. Tämä valkopesu ummistaa luontojärjestöjen silmät.

Mikä laulu sopisi tälle viikolle? Miten olisi: Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa.

Avainsanat: valtakunnansyyttäjäraijatoiviainen, suomalainenkorruptio, vanhustenhoitoyksiköidenomistusjärjestelyt, muumiotluottamushenkilöinä, metsähallituksentulostavoite

040 Sokea kansa ja muna ohjaa kanaa

Sunnuntai 27.1.2019 klo 21:02 - yrjöpoeka

Tältä se tuntuu kun seuraa julkista keskustelua kahdesta asiasta. Raiskauksista ja vanhusten hoidosta. Raiskauksista löydetään vain ne, jotka palvelevat omia tarkoitusperiä. Vanhusten huonosta hoidosta on puhuttu aina. Tehoton valvonta on taannut hoitolaitoksille täysin vapaat kädet. Suurten yksityisten ja ylikansallisten ketjujen tulo markkinoille sekoitti pakan lopullisesti. Kaikesta tietämyksestä huolimatta, kukaan ei ole vaatinut ketään tilille vanhusten huonosta hoidosta. Raiskauksissa on löydetty syyllisiksi ulkomaalaiset. Tässä on aika paljon samaa kuin 1930- luvun juutalaisten nimeämisessä kaikkeen sopivaksi ongelmaksi.

Vanhusten hoitolaitoksia valvotaan ja siellä suoritetaan tarkastuksia. Tarkastajat ilmoittavat ajoissa tulostaan ja hoitolaitos laittaa pöytäliinat ja kahvikupit valmiiksi. Kaikki on putsattu ja vanhukset ovat kerrankin iloisia kun he ovat päässeet jopa ulkoilemaan. Töihin on haalittu muutama keikkatyöläinen, jotta kaikki sujuu rapsakasti. Jutustellessa tuleekin nälkä ja tarkastajat mielellään syövät päivällisen. Ongelmia ei ole ja leima lyödään tarkastusraporttiin. Näin on aina toimittu ja sille on ollut kaikkien osapuolten siunaus. Virkamiesten, hoitolaitosten ja luottamushenkilöiden.

Näillä toimilla on sokeutettu järjestelmä. Työntekijät tietävät oikein hyvin, ettei korppi korpin silmää noki. Heidän on aivan turha tehdä valituksia. Se vaarantaa koko työuran. Täytyy antaa tunnustus sille Esperi Caren hoitajalle, joka uskalsi lopulta tehdä ilmoituksen vakavista laiminlyönneistä. Valvirakin heräsi, koska julkisuus oli jo herännyt. Työntekijä joutui tietysti johdon puhutteluun. Toivottavasti hänelle järjestyy työpaikka vielä tulevaisuudessa. Järjestelmä sokeuttaa työntekijätkin, koska he tietävät ansioluettelon seuraavan mukana. Ammatillisesti pätevä ja samalla aktiivinen ihminen ay-asioissa, on yksityisille firmoille huonoa mainosta.

Esperi Care tapaus kertoo karulla tavalla sen, mihin olemme menossa. Halvimman tarjouksen tehnyt voittaa aina. Sen päätöksen tekevät vaaleilla valitut luottamushenkilöt. Työntekijäpuolen vaatimukset riittävistä käsistä kuitataan olan kohautuksella. Yksittäiset luottamushenkilöt vaiennetaan riittävällä poliittisella ohjauksella. Virkamiehet ja naiset osaavat myös vaientamisen taidon. He lähtevät jopa politiikkaan mukaan suurimman ryhmän tueksi. Sen jälkeen voi olla varma, että ainoa oikea tieto on siellä suurimmassa ryhmässä. Se ryhmä käytännössä sanelee päätökset. Näin se toimii Kainuussa ja monessa muussa Pohjois-Suomen maakunnassa.

Näin vaalien alla olisi syytä jokaisen tutustua siihen, keitä luottamushenkilöitä vaikuttaa missäkin. Mitä he ovat saaneet aikaan päätöksillään esimerkiksi vanhusten laitoshoidossa. Hoitomitoitus on pilkunviilaamista, Suomeksi sanottuna tekeviä käsiä ei ole riittävästi. Työntekijöiden sairastuvuus on noussut. Työterveyshuolto on tukossa. Mikäli hoitolaitosten työntekijöiltä vaadittaisiin lausunto viranomaisille havaitsemistaan puutteista, joutuisivat luottamushenkilöt totisen paikan eteen.

Hyvänä ja samalla varoittavana esimerkkinä pidän omaa kotimaakuntaani Kainuuta. Sosiaali- ja terveysjohtajaksi valittu henkilö liittyi keskustan riveihin. Hän on nyt ehdolla kansanedustajaksi.

Muna ohjaa kanaa, vai miten se nyt meni.

Avainsanat: espericare, valvira, luottamusmiestenroolihoitajamitoituksissa

230 Järki tallella tai sitten ei

Maanantai 29.10.2018 klo 18:33 - yrjöpoeka

Viimeisten vuosien aikana olen joutunut usein kummastelemaan sitä, että sivistyksen rippeet ovat ihmisillä ja järjestöillä hukkumassa paskatulvan alle. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kokeili mitä voi sanoa maahanmuuttajista. Akavan jäsenliitoilta tuli välittömästi sellaine palaute, että puheenjohtaja yritti anteeksipyynnöllä perua puheensa. Ärsytetyt liitot eivät taida olla valmiita vain anteeksipyyntöihin. Mikäli liitot potkivat puheenjohtajan pellolle, se osoittaa järjen löytyneen.

Suomessa ovat kaikki johtajat tottuneet siihen, ettei meillä ketään eroteta. Nyt on hyvä hetki muuttaa käytäntöä. Fjäderille tekisi hyvää pudota ansiosidonnaiselle. Vielä paremmin se purisi, kun jokaiselle suomalaiselle määritettäisiin samansuuruinen ansiosidonnainen euromäärä. Lisäksi suuremmille johtajille voisi laittaa karenssia möhläyksistään. Valitettavasti tämä ei Suomessa toteudu. Pian voimme nähdä Fjäderin jonkin työnantajaliiton puuhamiehenä paremmalla palkalla. Sieltä hän voi sitten antaa aito kokoomuslaisia neuvoja köyhille ja erityisesti maahanmuuttajille.

Toiseen suuntaan menevät vihreät. Kuvittelin ajan jo uuden ajan koittaneen Touko Aallon luovuttua puheenjohtajuudesta. Kirjoitin aiemmin, että mikäli Maria Ohisalo valitaan puheenjohtajaksi lauantaina puole menestyy vaaleissa. Nyt hän on ilmoittanut kokeneempien vetävän vaalivankkureita seuraavaan liittokokoukseen saakka. Ilmoitus kertoo siitä, että vanhat sedät eivät luota Ohisalon kykyyn puheenjohtajan tehtävässä. Ohisalo ei nyt edes pääse kansanedustajaksi. Äänestäjät ymmärtävät tämän niin, ettei ääniä ja luottamusta kannata Ohisalolle antaa. Vihreät saavat mitä tilaavat.

Järki on hukassa myös entisillä persuilla, eli Sinisen tulevaisuuden kansanedustajilla ja ministereillä. He eivät enää muista, mikä siivitti persut kahteen jytkyyn. Persut tekivät silloin omaa vaalityötään sivuilleen vilkuilematta. Samoin puolue ei puuttunut toisten puolueiden tekemisiin ja puheisiin. Muut puolueet sitä vastoin antoivat jatkuvasti palstatilaa mediassa puhumalla vain perussuomalaisista. Tämä vuosia kestänyt tilanne johti siihen, ettei puolueen tarvinnut kuin tarjota toreilla kahvia ja jutella mukavia. Äänestäjät tulivat jatkuvan kurmotuksen alla olevien tueksi. Nyt Sampo Terho etunenässä puhuu jatkuvasti vain SDPn tekemisistä. Mitä enemmän hän tätä tekee, sitä varmemmin he häviävät historian siniseen hämäryyteen.

Järjen käyttö on oikeastaa hävinnyt kaikista eniten politiikoilta. Maailmalla on menossa suoranainen buumi siitä, kuka keksii puhua eniten paskaa ja saada omat kansalaiset uskomaan siihen. Trump on osoittanut olevansa siinä melkoinen velho. Kukaan ei ihmettele, että hän ei välitä enää yhtään kansainvälisestä diplomatista. Suurin piirtein puolet USAn kansalaisista tukee Trumpin twitter möläytyksiä ja pitää niitä nerokkaina. Suomen perussuomalaisista suuri osaa kiihoittuu pelkästä Trumpin näkemisestä. Putinin ei tarvitse Venäjällä puhua totta, koska jos et usko ja luota häneen pääset vankileirille. Siellä luottamus paranee.

Kokeneet valtioiden johtajat saavat nyt potkuja persuksilleen ja valtaan äänestetään sellaisia, jotka uskaltavat valehdella parhaiten. He lupaavat tiukkaa poliisivaltiota. Kansalaiset uskovat tämän, kuvitellen tiukan kurin vievän muukalaiset rajoilta. Siinä kansalaiset vetävät peiton korvilleen.

Möröt eivät häviä. Ne ovat jo ovella.

Avainsanat: sturefjäder, mariaohisalo, epäluottamus, sininentulevaisuus, kuriajajärjestystakansalle, poliisivaltio

198 Politiikkaa ja salaliittoja

Torstai 20.9.2018 klo 21:06 - yrjöpoeka

Tänään on saatu seurata kansanedustajien omaa tosi-tv ohjelmaa. Oppositio on saanut röykyttää inhaa hallitusta kaikella mahdollisella. Lopuksi oppositio pääsi röykyttämään Timo Soinia ja he myös ehdottivat Soinille epäluottamuslausetta. Myös hallituspuolue kokoomuksen riveistä kuului soraääniä. Osa ilmaisi etteivät he voi äänestää Soinille luottamusta, koska hän niin inhalla tavalla sortaa naisia. Ilmassa oli suurta hurskastelun makua ja iltapäivä lehti julkaisi Soinista kuvan ja jutun otsikolla, Soini uhmakkaana. Lopuksi kokoomuksen ryhmä piti pikku palaverin ja pian sieltä ilmoitettiin ryhmän äänestävän Soinin luottamuksen puolesta. Orpoa mukaellen, kokoomus on monimielinen puolue.

Keskusta oli jo aiemmin ilmoittanut Soinin nauttivan ryhmän luottamusta ja äänestys on koko hallitusta koskeva luottamuslause äänestys. Jokainen tietää, että erityisesti keskusta ei halua nyt hallituksen kaatuvan. Siitä seuraisi kepeät mullat koko maakuntahankkeelle. Kokoomus ei myöskään juuri nyt halua vaaleihin, koska gallupit eivät sitä tue. Kevääseen mennessä kokoomus uskoo tilanteen kohenevan ja puolueen olevan jälleen hallitusvastuussa. Sen verran on kokoomuksen ja SDPn kosiotanssi kuvioita ilmassa.

Timo Soini saa jälleen kerran ilmaista mainosta. Tätä julkisuutta Soini ja Siniset juuri nyt tarvitsevat. Oppositio ei vieläkään ole oppinut, että Soini osaa olla populisti ja vedättää hurskastelijoita. Tänään jokaisessa uutislähetyksessä on puhuttu vain Soinista ja epäluottamus äänestyksestä huomenna perjantaina. Huomenna hänellä on jälleen kaikki kanavat käsissään. Kansa saa seurata Soinin lyhyitä lauseita ihmiselämän pyhyydestä. Iäkkäämmät ihmiset saavat kertakaikkisen varman tunteen siitä, että Soini on uskonnollinen ja hänellä on selkeä vakaumus. Soini on aina sanonut samaa. Nyt oppositio karahti kyllä sellaiseen lankaan, että sen ne maksavat vaaleissa.

Amerikkalaiset elävät ja hengittävät salaliitoista. Elvis ei ole kuollut, eikä kuussa ole käyty ja hallitus salailee ufojen kanssa. Meillä on ollut hiljaisempaa, mutta nyt huomasin yhden poliittisen tilanteen, josta voisi kehitellä sellaisen. Vihreiden kannatus lähti puheenjohtajan valinnan jälkeen laskuun ja nyt ovat kaikki vihreät jo kuopanneet pääministeri haaveet. Lopullisesti ne myös kuopattiin Touko Aallon kohdalta, hänen ilmoitettuaan loppuun palamisesta. Puolueen sisältä ovat mediat etsineet syväkurkkuja, jotta tiedettäisiin aikooko puolue vaihtaa puheenjohtajaa.

Vihreät ovat oppineet läksynsä ja tuskailujen jälkeen he huomasivat uudenlaisen reitin. Touko Aalto piti saada syrjään ilman ylimääräistä puoluekokousta. Se onnistui näppärästi uhraamalla istuva puheenjohtaja. Puolue sai nyt tilalle ryvettymättömän poliittisen kasvon ja vieläpä naisen. Voin ennustaa, että jo seuraavan kuukauden aikana gallupeissa on tapahtunut käänne parempaan. Vihreät ovat selkeästi korkeasti koulutettujen naisten puolue ja Ohisalon nousu saa takuuvarmasti puolueen kentän liikkeelle.

Minä uskon sellaiseen agendaan, että Ohisalo saa johtaa puoluetta vaaleihin saakka. Puolueella ei ole varaa päästää Touko Aaltoa ruoteliin, erityisesti sen jälkeen kun kannatus on lähtenyt nousuun. Niin tai näin. Kukaan ei odottanut tällaista liikettä.

Tulisiko Ohisalosta kaikkien salaliittojen äiti.

Avainsanat: tositv, eduskunnakyselytunti, epäluottamuslause, timosoini, toukoaalto, mariaohisalo, salaliitto

146 Miksi kurmotan kepua

Perjantai 29.6.2018 klo 10:28 - yrjöpoeka

Tätä minulta kysyttiin juuri äsken ja vastasiin siihen näin. Jokainen puolue joka menee hallitukseen, joutuu arvostelijoiden ja kriitikoiden hampaisiin. Minulla on sama oikeus kuin muillakin Suomen kansalaisilla sanoa, jos en pidä jostakin hallituksen tekemästä päätöksestä. Eikä se voi olla esteenä, että olen usein puuttunut Sipilän tekemisiin. Etenkin kun kaikille muillekin on paljastumassa miehen sisältö. Pelkää silkkoa sisältä, kuten sanonta kuuluu.

Sain lisäkaneettina, että on hallitus tehnyt muutakin kuin sote ja siellä on paljon hyvää. Tässä kohden pyysin tuttavaani lukemaan yhden asiantuntijan kirjoitusta. Mikäli sen luettuasi olet vielä sitä mieltä, että hallitus on saanut hyvää aikaan, olet liian syvällä kepu-suossa. Suuri joukko suomalaisia huono osaisia on joutunut hallituksen ja erityisesti sinisten hampaisiin. Ministeri Lindströmin mainostama luottamusloikka on kyllä työttömälle pelkkää v......!

Nyt ovat persut, siniset ja kepun sisäinen persuoppositio mielissään. Sipilä käväisi sopimassa muiden EU-satraappien kanssa, että Eurooppaan tulviville pakolaisille perustetaan leirejä. Muutama leiri perustettaisiin Italiaan ja Espanjaan. Sitä minä en usko tapahtuvan. Yksikään maa ei halua rajojensa sisälle leiriä, jossa radikalisoidutaan vuosien mittaisissa paikallaan istumisissa. Afrikan maat myös joutuvat miettimään vakavasti, onko turvallista perustaa kymmenien- tai satojentuhansien epätoivoisten ihmisten leirejä muutoinkin epävakaisiin olosuhteisiin.

Näistä leireistä käytetään nimitystä, alueelliset vastaanottokeskukset. Mikäli niihin sullotaan satojatuhansia ihmisiä ilman toivon häivää, ne tuovat mukanaan entistä rajumman islamisaation nousun. Aseita näissä Pohjois-Afrikan maissa on sotien jäljiltä aivan liikaa. Samoin erittäin nuoria miehiä. Tämä tuo sellaiset olosuhteet levottomuuksille, ettei yksikään itsenäinen maa sellaisa alueilleen halua.

Eurooppalaiset ummistavat silmänsä sodilta ja nälänhädältä kuvittelemalla leirien lopettavan ne. Hurskas usko siihen, että Euroopan maat ottaisivat näistä leireistä yhtään pakolaista vapaaehtoisesti on täyttä potaskaa. Jo nyt on nähty, etteivät maat ole ottaneet Italiaan tulvivia pakolaisia. Sipilän ja muiden satraappien kokous oli minusta pään pistämistä pensaaseen. Strutsi pistää päänsä maahan hädän hetkellä sanotaan. Pidän täysin varmana, että pakolaiset etsivät pian toisen reitin salakuljettajien suosiollisella avustuksella.

Sipilän mukaan yksityiskohdat ovat vielä auki. Ne varmasti myös pysyvät, kun Italian ja Espanjan paikallishallinnot ottavat asioihin kantaa. EUn usko siihen, että leireiltä valitaan parhaat ja loput heitetään takaisin on aika karua luettavaa. Samat sodat ja nälänhädät siellä odottavat. Kaiken menettäneet ihmiset eivät varmasti hurraata huuda näiden suunnitelmien edessä. Maailma on tänään niin sekaisin, että meidän jokaisen olisi mietittävä mitä tehdään jos hätä tulee itsellemme.

Kuuntelen juuri europarlamentin suomalaista jäsentä Merja Kyllöstä radiosta. Hänellä on naivi usko siihen, että nyt ollaan luomassa turvallisia ja laillisia reittejä Eurooppaan. Hänen mielestään näillä päätöksillä pyritään estämään salakuljettajien rahastus pakolaisilla. Tätä ajatusta pidän aika onnettomana. Salakuljettajien ansiot pakolaisilla ovat pienin murhe ihmisten hädälle. Muuan Pontius Pilatus pesi myös aikoinaan kätensä.

Alueellinen vastaaottokeskus = keskitysleiri.

Avainsanat: hallituksenarvosteleminen, kurmottaminen, aktiivimallikakkonen, luottamusloikka, alueellisetvastaanottokeskukset, hurskastauskoa, pontiuspilatuspesikätensä

115 Kansalaisten luottamus

Keskiviikko 16.5.2018 klo 14:28 - yrjöpoeka

Tullin pääjohtaja saa jatkaa virassaan. Hänen tapauksessaan kukaan ei näköjään näe sitä, että tapaus rapauttaa tullilaitosta. Pääjohtajan vakuuttelut siitä, ettei hänen läsnäolonsa vaikuttaneet hänen vaimonsa valinnan käsittelyyn, on pohjaa vailla. Jokainen meistä tietää, ettei mitään keskustelua voida aiheesta puolueettomasti käydä. Tämä on niin sisäsiittoista suomalaista korruptiota. Pääjohtaja on ylin mafiapomo.

Sitävastoin sisäministeri Mykkäsen johdolla Helsingin ylin poliisipäällikkö pidätettiin virastaan. Mykkänen korosti päätöksessään sitä, että kansalaisten luottamus on hankittava joka päivä. Silloin riittää jo syyte virkavelvollisuuksien rikkomisesta. Tämä on oikea tapa ja tätä samaa olisin toivonut käytettävän tullin kohdallakin. Italian mafialla sanotaan olevan erittäin paljon kytköksiä talouteen ja niissä liikkuviin rahavirtoihin. Tulli liikuttelee oikeastaan kaikkea tavaraa mikä kulkee rajojen ylitse. Varmaankin vähemmän kuin Italian pomoilla, mutta mukavasti kyllä. Eipä siis ihme, että lähipiiri on saatava verkoston sisään.

Kokoomuksen möläyttelevä kansanedustaja Susanna Koski on taas kerran päästetty televisioon kertomaan köyhille kuinka meillä hyväosaisilla pyyhkii. Työttömyys ja sairaudet ovat hänen mielestään köyhien vaiva. Se poistuisi hänen mukaansa sillä, että köyhä mensi töihin ja hankkisi sillä lisäarvoa elämälleen. Katsoin itsekin ohjelmaa ja hänen nauramisensa meni ihon alle, pakko myöntää. Suomalaiset ovat vielä niin lehmänhermoisia, ettei kukaan polta lopullisesti päreitään. Voisin veikata tulevaisuudessa meidän saavan etnistä verensiirtoa senverran, ettei Kosken kaltaisia ulostuloja olisi varaa enää päästää ulos televisiosta.

Ohjelman toimittajan kertomukset siitä kuinka hyvää hän oli tarkoittanut ovat minun mielstäni puppua (lue paskaa). Kosken möläyttelyt ovat olleet vuosien aikana sitä luokkaa, että jokaisen pitäisi uskoa hänen olevan mieleltään nyrjähtänyt. Sinällään se on sairaus. Se ei kuitenkaan parane television ajankohtaisohjelman avulla. Hoitoa varten on olemassa suljettuja laitoksia. Näistä laitoksista voisi löytyä lisäarvoa myös tämän reppanan elämään. Koski on kokoomuksen hakkarainen. Möläyttää heti kun toimittaja sitä kysyy.

Kainuun kunnissa ovat kivijalka kaupat pikkuhiljaa laittaneet lapun luukulle. Kuntien asukkaita on sitten paikallislehtien palstoilla toimittajien johdolla syyllistetty tästä. Jatkuvasti jonkun liikkeen lopettaessa toimittajat ja lopettavat yrittäjät sanovat samaa. Ihmiset ostavat netistä ja eivät tue paikallisia kauppiaita. Tämä saa sappeni kiehumaan. Kenelläkään kunnan asukkaalla ei ole pakkoa ostaa tuotteita sieltä, mistä ei saa kunnon palvelua ja tuotteiden hinnat ovat todella karseita. Kuljetuskustannuksilla hintojen eroa ei pidä selitellä. Katsoisivat peiliin ja kysyisivät, onko minusta kauppiaaksi.

Toisekseen kuntien loput asukkaat ovat niin vanhoja, etteivät he tarvitse enää muuta kuin kahvia, suolaa ja leipää. Lääkkeitä he tarvitsevat kyllä paljon ja siksi apteekkarit rikastuvat entisestään. Siitäkin huolimatta, että väki vähenee. Kirkolliset palvelut tulevat sitten viimeisimpänä. Kirkon palvelut eivät sitten olekaan kaikille samat. Jos asut syrjässä ja haudataan sinne, et saa hautaanluomista muutoin kuin lisämaksusta. Turhaan ovat melkein satavuotiaat vanhukset maksaneet kirkollisveroa. Heitä on kusetettu kunnolla.

Lupauksiin ei voi enää luottaa. Vaikka itse Jeesus on ollut takuumiehenä.

Avainsanat: tullinpääjohtajasaapalkataläheisään, helsingipoliisipäällikkölasseaapio, kansalaistenluottamussäilytettävä, susannakoskijalisäarvo, jeesustakuumiehenä

068 Kovakalloiset valtuutetut

Perjantai 16.3.2018 klo 9:53 - yrjöpoeka

Suomalaiset tunnetaan jääräpäisenä kansana. Joskus tunnustaa siltä, että meidän suomalaisten kallot ovat kovempaa kuin betoni. Politiikkojen kallot vielä teräksellä vahvistetut. Viimeisten vuosien aikana olen mielenkiinnolla seurannut Kittilän luottamusmiesten ja -naisten jääräpäistä uskoa omaan koskemattomuuteensa. Toinen paikkakunta on ollut Pyhäjärvi, jossa myös on ollut suurinpiirtein samankaltainen tilanne. Kittilässä kunnajohtaja joutui luottamushenkilöiden hampaisiin ja hänelle annettiin potkut. Pyhäjärvellä kaupunginjohtaja sai saman kohtelun. Yhteistä näissä on se, että molemmat viranhaltijat ovat naisia. Yhteistä on myös sama valtapuolue.

Näitä seuratessa olen pohtinut yhtä asiaa. Olisiko lopputulos ollut toinen jos viranhaltija olisi ollut mies? Tätä on mielenkiintoista pohtia. Miesten kohdalla ei asioita nostettaisi julkisuuteen, vaan hiljaisuudessa sovittaisiin asioista. Näin molemmat osapuolet saisivat jatkaa puhtaalta pöydältä. Naisten kohdalla on oma näkemykseni, että naiset eivät lähde peruuttelemaan ja muuttamaan niin helposti päätöksiään. Miehillä on vielä vallalla sellainen usko, että yhdessä rintamassa voidaan tehdä melkein mitä vain.

Uskallan väittää, että molemmissa paikoissa eivät kaikki asianosaiset ole tienneet aivan kaikkea. Sen olen oppinut vuosien varrella luottamustehtäviä tehdessäni. Hyvin pieni joukko tietää asian ytimet ja toiset luottamushenkilöt joutuvat sitten kuulemaan asian omalta johtohenkilöltään. Siihen on sitten uskottava tai ei. Yleensä puheenjohtajien sana painaa ja siihen luotetaan. Kuitenkin aina on kysymyksessä henkilökohtainen tapa toimia ja omaksua asioita. Toiset joutuvat omaksumaan saman. Virkamiehen sana joutuu silloin yleensä toisarvoiseen asemaan, kun vastassa on ryhmän johdon sana. Siitäkin huolimatta, että yksittäinen valtuutettu luottaisi enemmän viranhaltijan sanaan.

Pyhäjärven tapaus nosti meidän eteemme kokonaan uudenlaisen tilanteen. Tapaus sovittiin rahalla käräjäsalissa tuomarin johdattelemana. Kun kyseessä on kuitenkin merkittävä tapaus, odotan jonkun valittavan asiasta. Mikäli tämä jää päätökseksi, voiko Kittilässä tapahtua sama? Sovitaan kaikki rahalla ja muutoin paska jää tuulettimeen, kuten sanonta kuuluu? Jos näin kävisi, jatkossa on odotettavissa mielenkiintoisia kuntajohtaja sopimuksia. Erityisesti naiskuntajohtajien on syytä ottaa lakimies mukaan näihin keskusteluihin. Samaa odotan kyllä miespuolisiltakin. Lakimies tuo selvää säästöä tulevaisuudessa.

Molemmissa tapauksissa puhutaan, että kyse olisi työpaikka kiusaamisesta. Se on minusta jotakin aivan ennenkuulumatonta. Vaaleilla valitut luottamushenkilöt virkatehtävissään kiusaavat kunnan korkeinta viranhaltijaa. Toivottavasti Kittilässä uskalletaan aloittaa oikea oikeudenkäynti ja puhdistaa tuuletin kunnolla.

Pyhäjärvellä annetut vahingonkorvaus summat kuulostavat korkeilta. Kyse on nyt siitä, kuka ne oikeasti maksaa. Johtavien satraappien asema on sellainen, että puolueen piirijärjestöt maksavat kuprut. Viimekädessä sinä ja minä toimimme maksajina näissä kiusaamistapauksissa. Piirit saavat puolueelta puoluetukirahaa. Näin yksittäinen valtuutettu selviäisi tuomiosta vihellellen. Äänestäjille voi sitten kertoa kuten Pyhjärvellä tehdään. Olimme syyttömiä, mutta halusimme sopia ja siksi maksoimme sakot ja korvaukset.

Äänestäjä uskoo ja maksaa.

ps. Kaikki esittämäni asiat ja arviot ovat peräisin pitkästä kokemuksestani luottamushenkilönä. Mediasta ja sosiaalisesta verkosta saaduista tiedon sirpaleista. Puoluetuki on oma arvioni maksajasta ja se on erittäin hyvä arvaus.

Avainsanat: kittilässäsyytteitäluottamushenkilöille, pyhäjärvi, jukkatikanmäki, titarinnevaara, virnanhaltijattyöpaikkakiusaamisenkohteina, puoluetuellamaaksetutkorvaukset

017 Se on presidentin hommaa

Tiistai 16.1.2018 klo 9:58 - yrjöpoeka

Katsoin eilen mielenkiinnolla istuvan presidentin esiintymistä ”työhaastattelussa” TV1:llä. Pitemmittä puheitta voi sanoa suoraan, ettei ole ollenkaan ihme tuo haastajien vaisuus. Presidentti on presidentti ja muilla ehdokkailla on vielä harjoiteltava paljon samaan päästäkseen. Pieniä heittoja ja syyttelyjä tihkuvat puheenvuorot vain kasvattavat Niinistön suosiota. Mikäli väki todella käy uurnilla, voimme vaalipäivänä lähettää Putinille ja Trumpille viestin ”oikeasta” presidentinvaalien tuloksesta.

Olen aina tykännyt Niinistön kuivakasta tyylistä ja huumorista. Erityisesti toimittajille Niinistön tyyli on vaikea sulateltava. Lakimiestaustalleen Niinistö ei mitään voi ja se hänelle todella sopii. Voi odottaa aina sitä, että hän punnitsee tarkoin mitä puhuu. Tarkoin harkittua ja punnittua puhetta on sitten toimittajien räpellettävä tosissaan, jotta siitä saa uutisen. Tämä näkyi aamun uutisoinnissa YLEn toimittajilla. Uutisissa oikein korostettiin, ettei Niinistö halua olla arvojohtaja. Tätä toistettiin uskollisesti koko aamu.

Toimittajille ei kelvannut Niinistön esimerkillä johtaminen. Äänestäjille juuri sillä on tänään väliä. Niinistö on Anssi Joutsenlahden lisäksi ainoa joka tekee niinkuin sanoo. Tarkkana taloudenpitäjänä hän eilen todella hyvin ilmaisi, mihin perustui hänen palkanalennus vaatimuksensa. Hän on myös toteuttanut sen ja sitä eivät toiset poliittiset toimijat sulata. Se on nyt heidän edessään ja näkyy Niinistön kasvavana suosiona äänestäjien parissa. Kansalaiset tarvitsevat nyt oikeita ihmisiä näyttämään omaa esimerkkiä.

Loistavasti mennyt esiintyminen eilen toimii myös esimerkkinä. Jokainen äänestäjä tietää Niinistön tarkasti harkitsevaksi mieheksi. He myös pitävät hänen tavastaan toimia presidenttinä. Viimevuosi on tuonut runsaasti uutisia kanslaisten eteen, jossa Niinistö kättelee vuoronperään maailmanmahtavia johtajia. Suomessa elettiin myös aikaa, jolloin presidenttiämme ei kuunneltu isojen poikien pöydissä. Nyt me tiedämme presidenttimme puheen olevan haluttua. Epävarmassa maailmassa on juuri nyt ollut tilaa kokeneelle ja harkitsevalle välittäjälle. Luottamus on se sana, joka ilmaisee parhaiten miksi Niinistöä arvostetaan isojen poikien parissa.

Kuten Niinistö eilen sen hyvin ilmaisi. Se on presidentin hommaa. Siksi on helppoa jatkaa viime vaalien äänestyksestä ja antaa ääni jatkokaudelle. Minä luotan siihen, että Niinistö hoitaa homman. Se on presidentin tehtävä.

Avainsanat: presidentinvaalit2018, sauliniinistö, seonpresidentinhommaa, esimerkilläjohtaminen, luottamusistuvaanpresidenttiin

095 Uskollisuus

Perjantai 28.4.2017 klo 8:13 - yrjöpoeka

Kaukaisessa menneisyydessä työssäni rajavartiolaitoksessa sain mahdollisuuden kouluttaa saksanpaimenkoiria laitoksen tarpeita varten. Koiran pentu tuli ohjaajalle 8-viikkoisena. Siitä alkoi tiivis yhteiselo ja pennun sitouttaminen ohjaajaan ja myös perheeseeni. Pennun pitäminen mukana kaikessa arjen toiminnoissa sitoutti koiran ja ohjaajan yhteen. Tiiviin yhteiselon palkintona sain useita kertoja maailman uskollisimman työkaverin.

Hyvinä ja huonoina aikoina koira oli aina uskollisin kaveri. Uskollisuus ulottui myös perheeseeni ja lapsiini. Pienten lasten parissa kasvaessaan jokaisesta työkoirastani tuli se uskollinen kumppani, joka ei pettänyt koskaan. Itselläni on nyt menossa uusi sitouttamisvaihde aikuisen koiran parissa. Sain yllättäen tällaisen mahdollisuuden ja rotu on mieleinen. Pieni Parson-Russell terrieri on nyt nukkunut useita päiväunia kainalossani ja aina kun istahdan, se hyppää syliini rapsuteltavaksi ja ottaa samalla unoset.

Aiemmin en ole kokeillut kuinka leimautuminen tapahtuu aikuisella koiralla, mutta nyt on uskottava, että aivan samoin se tapahtuu. Varasin itselleni reilun viikon yhteistä aikaa totutella toisiimme. Tätä kirjoittaessani hän nukkuu jalkojeni juuressa ja valvoo kirjoittamistani. Käytän ”hän” muotoa, koska tuntuu siltä kuin hän lukisi ajatuksiani silmiini tuijottaessaan. Ulkoisesti hän on todella rauhallinen ja osaa kaiken tarvittavan. Jokainen päivä saan itse uutta oppia enemmän kuin pystyn itse takaisin antamaan.

Olen miettinyt viime aikoina sitä mitä uskollisuus merkitsee. Ihmisten välillä siitä on tullut katoavaa perinnettä. Jokainen pyrkii saavuttamaan onnen vain itselleen, ei muille. Koiran kanssa touhutessa on selvää, että koira ei mieti omaa itseään, vaan antaa uskollisuutensa muiden käyttöön. Kokemukseni kaikkien koirieni parista antaa mahdollisuuden sanoa, että se uskollisuus pitää läpi koko elämän. Nämä kaksi ensimmäistä päivää ovat nostaneet sen jälleen näkyvästi esille. Uskollisuuden omalle laumalle.

Tässä olisi meille ihmisille opiksi otettavaa. Omat kokemukseni erityisesti nyt 2000-luvulta, eri ihmislaumoista, ovat surullista muisteltavaa. Niitä aikoja muistellessa kaduttaa, että olen lähtenyt mukaan laumoihin, joissa uskollisuus on ollut lähinnä kirosana. Koiratermejä käyttääkseni, jokaista mahdollista vastaantulijaa käytettiin kusitolppana. Tämä ilmiö on laajentunut meillä Suomessa koskemaan kaikkia. Mikään muu ei merkitse enää mitään, vain oma etu. Laumauskollisuus on katoava luonnonvara.

Onneksi sain mahdollisuuden kokea oikeaa uskollisuutta Kippo-koiran kautta. Se palauttaa mieleeni paremmin sen, että mikä meiltä ihmisparoilta on katoamassa. Uskollisia kavereita on vielä, mutta ne ovat erittäin harvinaisia. Niistä on pidettävä kiinni ja sitä uskollisuutta on vaalittava. On kysyttävä aina itseltään, mitä olen tehnyt uskollisuuden eteen. Tärkein kysymys kohdattaessa on aivan sama, minkä esitän Kipolle aamuisin. Miten sinulla on mennyt? Nukuitko hyvin? Lähdetäänkö yhdessä käymään ulkona?

Itse aion soittaa parhaimmalle ystävälleni heti tämän päivityksen jälkeen. Esitän nuo kysymykset ja kuuntelen vastaukset.

Tästä on tulossa hyvä päivä. Uskollisuuden ja luottamuksen päivä.

Avainsanat: saksanpaimenkoirankouluttaja, leimautuminenohjaajaan, parsonrussellterrieri, luottamus

068 Hyökkäyksiä

Maanantai 27.3.2017 klo 16:23 - yrjöpoeka

Lueskelin päivän juttuja netissä ja silmille pamahti todella pysäyttävä juttu. Aamulehti julkaisi isästä poikineen jutun kalastusretken tapahtumista. Isä oli saanut avannon auki ja aloitti verkon nostamisen. Sieltä tuli hauki ja yritti käydä kimppuun leuat auki. Ei ole enää mikään ennallaan. Hauet käyvät kimppuumme. Uiminen on kesällä kiellettävä petovaaran takia.

Perjantaina pidettiin omalla paikkakunnallani vaalitilaisuus torilla. Paikalla oli jonkin verran kansaa ja jouduin vuorollani juontajan haastattelemaksi ja kertomaan omista ajatuksistani. Kun poistuin lavalta tuli isomies yrmeänä luokseni ja veti hihasta pitäen teltan reunustalle. Siellä hän syytti minua petturiksi ja paskanpuhujaksi. En ollut hoitanut hänen asiaansa toimiessani Kainuunsoten lautakunnassa. Olin kuulema ajanut vain omaa asiaani ja saanut patsastella lehden jutussa.

Siinä ei auttanut maammelaulukaan, kun hän julisti tuomiotaan. Välillä ja katselin huolestuneena hänen käytöstään, että alkaako tulemaan vasten näköä. Totesin hänelle, etten voi luottamushenkilönä ajaa kenenkään yksityisen asiaa ja en voi puuttua yhdenkään virkamiehen ja -naisen arkiseen työhön. Luottamushenkilöt voivat keskustella yleisellä tasolla virkamiesten kanssa saamistaan terveisistä. Luottamushenkilöt päättävät strategiasta ja suuntaviivoista, sekä taloudesta. Valitut virkamiehet virkavastuulla toimivat lakien ja asetusten mukaan. Luottamushenkilö ei saa puuttua operatiivisen puolen toimintaan.

Olen muutaman kerran joutunut todella tiukkoihin keskusteluihin aiheesta. Ihmisten on todella vaikeata ymmärtää sitä, että vaikka me palkkaamme virkamiehet, emme voi puuttua heidän arkitöihinsä. Usea juttusille tullut on ilman muuta odottanut, että nyt hänen asiansa sujuvat, kun on kertonut sen minulle. Virkamiehet eivät voi keskustella meidän kanssamme yksittäisten ihmisten henkilökohtaisista asioista. Pari kertaa olen saanut kehoituksen tulla mukaan virkamiehen toimistoon. Siitä olen saanut kyllä sitten kuulla, kun olen kertonut ettei sellainen käy.

Olen tässä odotellut ilmojen lämpiämistä, jotta pääsen jigi-kalastuksen pariin. Tuon Aamulehdenjutun jälkeen pitää miettiä turvatoimia. Mitä teen, jos vedestä hyökkää hauki kita auki? Näihin päiviin olen selvinnyt sillä, että kopsautan luupäätä nuppiin ja asia on sillä selvä. Lehden uutisessa hauki sijoitetaan petojen kategoriaan. Siihen missä karhut ja sudet jo ovat. Ei sitä nuorena poikana uskonut, että kalastaja on muussakin kuin hukkumisen vaarassa.

Kaikesta uhkaavasta huolimatta aion kulkea vaalikentillä kohtaamassa kaikkia ihmisiä. Petomaisesta uutisesta huolimatta aion kulkea edelleen kalassa. Hauki on edelleen minulle vain Hauki.

Taidan ottaa pakasteesta hauki-filettä sulamaan.

Avainsanat: esoxlucius, vaalitori, kunnallisenluottamusmiehentehtävät, jigikalastus

048 Pettymykseen ja vihaan tukehtuneet kaverini

Keskiviikko 1.3.2017 klo 21:12 - yrjöpoeka

Ihan vain tiedoksi. Kavereilleni. Tutuilleni. Ystävilleni.

Minä olen aivan sama ihminen, kuin olin viime vuonna ja olin vuosikymmeniä taaksepäin. Mikään muu ei ole muuttunut, mutta vuosirenkaita on tullut lisää.

Luottamustehtävissä olen toiminut johdonmukaisesti. Viime kunnallisvaalien alla laadimme kunnallisvaaliohjelman, jota jaoimme ihmisille vaalikentillä. Olen johdonmukaisesti toteuttanut sitä ja jos joku on siihen toteuttamiseen tyytymätön, tulkoon näyttämään, missä kohden olen epäonnistunut.

Nyt on ilmaantunut niitä, joille valintani tulevasta poliittisesta ryhmästä on ollut ylipääsemätön. Heille kerron heti, etten tule muuttamaan mitään omassa elämässäni ja myöskään politiikan tekemisessä. Viimeiset neljä (4) vuotta ovat olleet tiukkaa työtä ja olen ollut aktiivinen osallistuja. Aion olla edelleenkin. Luonteestani johtuen, en koskaa ole jäänyt sanattomaksi. Olen ottanut silloin kantaa kun on ollut sen aika. Olen tullut erittäin hyvin toimeen kaikkien poliittisten puolueitten kanssa.

Kunnallispolitiikka on ollut viimeisen neljän vuoden aikana sellaista, ettei itse puolueella enää olisi oikeasti väliä. Kaikki päätökset, erimielisetkin, on tehty hyvässä yhteisymmärryksessä. Suurimmat erimielisyydet ja kiihkoilut ihmisten välillä olivat valtuuston koon määrittelyssä. Äänestyksen jälkeen päädyimme tulokseen, johon kaikkien on tyytyminen. Tämän päivän kunnallispolitiikka on kokonaan toisesta maailmasta, kuin oli minun lapsuudessani.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa ja eri lehtien uutisten kommentoinneissa minuun on isketty määritelmä, etten tule kenekään kanssa toimeen. Minua kuvataan riitelijäksi. Eniten minua kuvaavat riitelijäksi perussuomalaiset Kainuussa. Jokaiselle lukijalle voin kertoa, että voitte mennä kysymään Kainuun maakunnan virka- ja luottamusmiehiltä ja -naisilta, millainen minä olen. Voitte mennä kysymään Suomussalmen kunnan virka- ja luottamushenkilöiltä, millainen minä olen tehtäviä hoitaessani.

Luonteeseeni kuuluu olla johdonmukainen ja tiukka. Viranomaistaustani on antanut minulle selkeyttä ja johdonmukaisuutta. Olen aina ollut vahva esiintyjä ja olen sitä myöskin jatkossa. Suuren perheen vanhimpana poikana olen saanut rokotuksen toisista huolehtimiseen. Pitkä luottamusmiesura sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä on vahvistanut omaa poliittista osaamistani. Osaaminen ja vahva asioiden ajaminen ja esille tuominen on aina ollut myrkkyä joillekin minua vastustaville yksilöille.

Viimeisten kymmenen (10) vuoden aikana olen saanut olla mukana yhtenä keskustelijana Kianta-Opiston järjestämässä Alvarin-aamukahveissa. Ryhmä on jatkanut toimintaa viime syksystä lähtien kunnan kokoustiloissa. Koulujen lukuvuoden rytmissä olemme kokoontuneet joka perjantai pohtimaan kulloisenkin alustajan miettimistä aiheista. Kaikki elämään liityvä on ollut keskustelujen kohteena. Tämä eläkkeelle jääneiden opettajien ja korkeasti koulutettujen muodostama ryhmä on antanut minulle sellaista osaamista, jota ei mistään saa edes rahalla.

Tämä 10-vuoden ”koulutus” on antanut minulle osaamista, opettanut kuuntelemaan, opettanut keskustelemaan ja myös päättämään. Näillä eväillä yritän tehdä päätöksiä, joilla on vaikutusta kuntalaisten hyvinvointiin. Näitä päätöksiä olen aina tehnyt yhtenä monista muista. Mutta aina oman mielipiteeni esittäen. Joidenkin mielestä liiankin paljon.

Äänestäjien tahto on ollut se, etten olisi tahdoton sätkynukke, vaan vahva toimija. Tämä kirjoitus on vastaus niille tahoille, joiden mielestä valtuutettu ei voi tehdä valintoja. Joidenkin mielestä eivät arvot saisi määritellä ryhmää, jossa toimitaan. Heidän mielestään minun pitäisi uskollisesti seurata jotakin kehäkolmosen sisäpuolella patsastelevaa pellehermannia.

Hyvät ystävät ja kylänmiehet toreilla, turuilla ja sosiaalisessa mediassa. Minun toimintaani eivät ohjaa pellet nuhruisissa puvuissaan. Pellet joiden elämässä ei ole muuta pohdittavaa, kuin maahanmuuton vastustaminen, tai sitten sen pohtiminen, mitä homot tekevät makuukamareissaan. Minun toimintaani ohjaavat aivan arkiset ihmisten asiat omassa kotikunnassani. Kuinka toimii terveydenhuolto. Kuinka toimii sosiaalihuolto. Kuinka toimii koulutoimi. Ovatko kadut ja tiet kunnossa.

Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Mikäli edelleen joku kavereistani haluaa puhua vain maahanmuuton vastustamisesta ja homojen arkisesta elämästä, valitkaa se taho, joka näitä jatkuvasti pohtii. Minusta tällaisten asioiden pohtiminen on epänormaalia. Toisaalta se voi olla myös oire kaapissa olemisesta. Minä teen työtä kuntalaisten eteen. Maahanmuuttajien, homojen, vammaisten, ja kaikkien kuntalaisten arkeen vaikuttavista asioista. Enkä unohda myöskään kirkon roolia. Kirkko ja sen sanoma on aina antanut elämälleni suuntaviivat.

Ja taas repee some tästä itsekehusta. Olkaa niin hyvä.

ps. Kainuun maakunnan ja Suomussalmen kunnan virkaihmisten yhteystiedot löytyvät helposti googlaamalla. Samoin luottamushenkilöiden.

Avainsanat: johdonmukaisuus, luottamustoimessatoimiminen, poliittisenryhmänvalinta.kiantaopisto, alvarinaamut, kaappihomo

146 Kunnallista demokratiaa

Maanantai 7.11.2016 klo 22:52 - yrjöpoeka

Keskusta on puolueena lähtenyt voimallisesti kaikkialla Suomessa puolustamaan valtuustojen koon säilyttämistä ennallaan. Keskustalle tämä on elämän ja kuoleman kysymys. Mitä suurempina valtuustot sen vahvoilla alueilla säilyvät, sitä enemmän piilopuoluetukea valuu kunnallis- ja piirijärjestöjen kassoihin. Tämä siksi, että puolueet perivät edustajiltaan puolueveroa jokaisesta kokouksesta. Tämän tilanteen keskusta haluaa säilyttää, vaikka kuntien väkimäärät ovat jo puolittuneet Itä- Ja Pohjois-Suomen kunnissa.

Tätä puolue ja sen edustajat puolustavat sillä, että näin säilyy aito demokratia. On mielestäni outoa demokratiaa, mikäli valtuuston koko on kohta sama, kuin kunnan väkiluku? Tähän tämä meno johtaa hyvin pikaisesti. Puhutaan korskeasti kansalaisten kuulemisesta ja siitä, että näin säilyy vaikuttamisen mahdollisuus syrjäisimmisäkin torpissa. Kuntalaisia tässä ei kuunnella, vaan puoluetoimistoa ja -johtoa.

Tänään näin valtuuston kokouksessa perin oudon tilanteen. Kunnanhallituksen puheenjohtaja ei puolustanut kunnahallituksen tekemää päätösehdotusta valtuuston kokouksessa. Keskustalainen valtuuston puheenjohtaja antoi keskustalaiselle kunnanhallituksen puheenjohtajalle puheenvuoron ja mitä saimme kuulla. Voimallisesti hän rusikoi kunnanhallituksen tekemän päätösehdotuksen maanrakoon. Kunnanjohtaja joka oli virkamiehenä puolustamassa päätösehdotusta, joutui nyt nolona näkemään kunnanhallituksen puheenjohtajan takinkäännön.

En itse muista tilannetta, jossa kunnahallituksen tekemää esitystä olisi ollut kaatamassa istuva kunnahallituksen puheenjohtaja. Nyt se tuli sitten nähdyksi. Varmaan joku viisas kertoo, että hänellä on siihen oikeus. Mutta normaalisti puheenjohtajan pitää tukea hallituksen tekemää esitystä. No, näin toimii tämä yksipuoluedemokratia. Maksajana toimivat kuntalaiset. Sinä ja minä. Meidän veroeurojemme suurin hyötyjä on keskustan kunnallisjärjestö. Piikki on tutusti auki.

Näistä lähtökohdista joudumme lähtemään seuraavaan valtuustokauteen. Syrjäisissä kunnissa meno säilyy samankaltaisena, kuin satavuotta sitten. Vahakantiseen vihkoon merkitään tulot ja menot. Suuret luottamusmiesten joukot istuvat jakamassa kuntalaisilta kerättyjä veroäyrejä. Sulle, mulle ja kunnallisjärjestölle. Istuva pääministeri on halunnut Suomen kuntien tekevän voimallisen digiloikan tulevaisuuteen. Kenttäväki sensijaan hamuaa menneisyyteen. Siinä on insinöörillä kestämistä!

Tämmöinen päivä tänään. Opin uutta kunnallisesta demokratiasta. Onneksi oli myös tuttua. Meno jatkuu kepulaisena.

Avainsanat: piilopuoluetuki, luottamusmiesvero, digiloikka

111 Kunnanvaltuustojen koko

Keskiviikko 14.9.2016 klo 20:17 - yrjöpoeka

Tuleva maakunta- ja soteuudistus mullistavat kuntakentän. Kainuun hallintokokeilun aikana valittiin maakuntavaltuutetut. Heidän tehtävänsä oli päättää maakunnallisista asioista ja myös sotepalvelut olivat maakuntavaltuutettujen päätösvallassa. Kainuun kunnissa jo silloin oltiin sen tosiasian edessä, että kunnille jääviä asioita hoitamassa oli liian raskas organisaatio. Nyt tulevat maakuntavaalit muuttavat koko maassa tilanteen samankaltaiseksi.

Siksi kunnilta odotetaan vastauksia valtuustojen koon suhteen. Suomussalmella se tarkoittaa sitä, että meillä olisi mahdollisuus nyt keventää luottamusorganisaatiota 35 valtuutetusta 27. Kaikissa kunnissa käydään nyt keskustelua siitä, mikä on järkevä määrä. Suurin osa kunnista ei aio muuttaa valtuustojen kokoa. Kainuussa on Sotkamon kunnahallitus esittämässä valtuustolle valtuutettujen lukumääräksi 27. Tämä on sama luku jota minä itse kannatan.

Aikaisemmassa järjestelmässä ovat valtuutetut jaettu maakunnallisiin ja kunnallisiin muihin luottamustehtäviin. Nyt sitä ei enää tapahdu. Maakuntavaaleilla valitut jakavat tehtävät keskenään. Kunnissa ollaan silloin sen edessä, että kaikilla valtuutetuille ei riitä muita luottamustehtäviä. Nyt joku sanoo, että onhan siinä valtuutetun tehtävissä jo aivan riittävästi. Valitettavasti valtuustot kokoontuvat harvoin, noin 3 – 5 kertaan vuodessa.

Mikäli ei ole muita kunnallisia luottamustehtäviä valtuutettu ei pysy ajan tasalla ja kokee olevansa aivan turhan panttina. Tärkeimmät muut valtuutetuille kuuluvat kunnalliset luottamustehtävät ovat Suomussalmella, kunnanhallitus, tarkastuslautakunta, sivistyslautakunta, tekninenlautakunta ja ympäristölautakunta. Sote on kuulunut maakunnalle ja kunnanvaltuuston jäsenistä osa on saanut toimia siellä lisätehtävissä.

Tämä päivä vaatii valtuutetulta paljon ja silloin on oltava järkevästi tehtäviä, jotta pysyy ajan hermolla. Tulevien vaalien aikana usea ehdokas voi joutua vastamaan siihen, onko valtuutettu ajan hermolla, jos käy vain 4 kertaa vuodessa kokouksessa? Ehdokkaiden värväämisessä tulee varmasti ongelmia, jos ei ole tarjota vastuullisia tehtäviä. Myönnän valtuutetunroolin olevan vastuullinen, mutta on mahdotonta olla päättämässä budjetista ja tilinpäätöksestä 4 kokouksen osaamisella.

Osissa kuntia muutosta vastustetaan varmasti myös sillä, että kunnallisjärjestöjen suurin tulokohde ovat luottamusmiesverot. Kokouspalkkioista vähennetään suoraan kunnallisjärjestöjen tileille tietty prosenttimäärä. Tätä nimitetään myös piilopuoluetueksi. Mitä suurempi ryhmä, sitä enemmän veroja tilille vuosittain kilahtaa. Siksi tämä muutos voi olla osalle suurista ryhmistä vaikea. Ei pystytä luopumaan rahoitusatomaatista.

Näen itse tämän tilanteen sellaisena, että väestön vähetessä myös organisaatioiden on muututtava. Valtuustojen ja kunnallisten lautakuntien kokoa on vähennettävä, samoin lautakuntien määriä. Kunnallisjärjestöjen kassatilanne ei voi määritellä sitä, mikä on järkevää tehdä. Valtuusto asiasta itse päättää, mutta vasta sen jälkeen kun puolueorganisaatio on oman päätöksensä tehnyt.

Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto.

Avainsanat: maakunatuudistus, kunnanvaltuustojenkoko, luottamusmiesvero, piilopuoluetuki, sananlaskut

005 Turvattomat kansalaiset

Perjantai 8.1.2016 klo 11:23 - yrjöpoeka

Olen tehnyt oman päätyöni valtion palveluksessa. Työ valtakunnan rajoilla oli Neuvostoliiton elinaikana erilaista, kuin nyt. Silloin vartioimme rajaturvallisuutta erilaisista lähtökohdista. Sotilaallinen järjestys työssä oli hyvin näkyvää. Vaatetus oli samankaltainen puolustusvoimien kanssa. Kertausharjoituksissa kuuluimme pataljoonien runkomiehistöön.

Meitä kaikkia sitoi Suomen laki. Tehdessämme arkista työtä isänmaan eteen, meille oli erittäin tärkeää hyvä yhteistyö raja alueiden väestön kanssa. Rajavartioston miehiin luotettiin ja meihin turvauduttiin helposti hädän hetkellä. Alueiden väestö luotti siihen, että virkamiehet olivat palvelemassa kansalaisia. Tämä luottamus oli molemminpuolista. Erittäin moni nuori rajamies löysi vaimonsa rajaseudulta ja se sitoi väestön yhteen Rajavartiolaitoksen kanssa.

Työssäni opin luottamaan valtion virkakoneistoon ja sen puolueettomuuteen. Se luottamus on kantanut näihin päiviin saakka. Minä olen luottanut Suomen lakiin siinä, että kansalaisten turvallisuudesta vastaa poliisi. Poliisi voi pyytää virkaapua Rajavartiolaitokselta ja Puolustusvoimilta.Nyt olen tyrmistyneenä seurannut poliisiylijohdon sekoilua haastatteluissaan ja lausunnoissaan.

Poliisijohtaja Seppo Kolehmainen avasi uudenajan Suomessa. Hänen mielestään ääriliikkeitä edustava Soldiers of Odin on harmiton kolmannen sektorin edustaja. Oliko Anders Behring Breivik viaton vesseli? Kolehmaisen mielestä on hyvä, että kansalaiset huolehtivat ympäristönsä turvallisuudesta. Erilaisista väkivaltarikoksista ja huumeista tuomitut ovat poliisijohdon mielestä sopivia partioimaan maamme katuja. Naisia ja lapsia hakanneet pääsevät turvaamaan valkoisten naisten ja lapsien turvallisuutta kaduilla. Hakkaaminen kuuluu ilmeisesti valkoiselle miehelle.

Liityin aikoinaan perussuomalaiset puolueeseen sen isänmaallisen vireen kautta. Puolueella oli vahva agenda tukea ja vahvistaa suomalaista järjestystä. Tukea poliisin työtä ja vahvistaa itsenäisen maan puolustusvoimia. Puolue on nyt muuttumassa ja hyväksymässä kansalaisten omat katupartiot. Tästä vahvana esimerkkinä tänään (8.1.2016) työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin haastattelu Ylen ykkösaamussa.

Puolueeni on menettämässä tällä viestillä vahvat tukijansa, jotka ovat isänmaallisia ja kunnioittavat Suomen lakia. Minun Suomessani kansalaisten turvallisuudesta vastaa poliisi yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Minun Suomessani ei voi olla niin, että hyväksyisin erilaisten ääriliikkeiden omat järjestyksen pitäjät. Näissä ääriliikkeissä käydään keskustelua ja haaveillaan kansalaisten aseistamisesta. Siellä käytetään samalaista kieltä kuin Venäjällä. Siellä puhutaan puolustusaseista.

Suomi on edelleenkin yhtä turvallinen ja hyvä maa asua ja elää, kuten se on ollut ennenkin. Maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat eivät ole sitä turvallisuutta murentaneet. Tämän syksyn aikana olen voinut seurata, mistä niinsanottu turvattomuus kansalaisille on tullut. Ja ketä nämä turvattomat kansalaiset ovat. Turvattomuus on kulkutautina tarttunut vain yhteen kansanryhmään.

Turvattomia kansalaisia ovat valkoiset, turvonneet miehet.

Avainsanat: luottamusvirkamiehiin, soldiersofodin, puolustusaseet

107 Luottamusta tai vihaa

Tiistai 24.11.2015 klo 10:53 - yrjöpoeka

Viimeisen vuoden aikana on entistä enemmän noussut esille luottamus tiedoitusvälineisiin. Sosiaalinen vaihtoehtomedia on nostanut tämän ykkösaiheekseen. Sosiaalisen median epäusko on silmiinpistävää. Verkossa kerrotaan päivästä toiseen, kuinka esimerkiksi YLE on kaikkein epäluotettavin. Kaiken tämän päälle, samaiset mediat verkossa pitävät myös viranomaisten tiedoittamista epäluotettavina ja valheellisina.

Mikään tutkimus ei mene läpi, vaan huuto ja meteli jopa salaliitoista nousee keskusteluissa esille. Nämä salaliitto ajatukset ovat olleet erityisen suosittuja maahanmuuton vastustajien keskusteluissa ja viestinnässä. Näkyvin väheksyjä on Jussi Halla-aho. Vuosikaudet hän on nostanut tikunnokkaan erityisesti YLEn uutisoinnin. Tätä profeettaa uskovia on noussut esiin ja heidän äänensä sosiaalisessa mediassa on kova.

Vastavuoroisesti huutajiin liittyy vihervasemmisto. Heille kaikki mitä maahanmuuton vastustajilta tulee, on valheellista propagandaa. Vastavuoroisesti he pitävät omia sepustuksiaan jumalan sanaan verrattavina. Näkyvillä vihervasemmiston agitaattoreilla on omat seuraajansa ja huuto on aivan yhtä kovaa kuin heidän fasisteiksi nimeämillään vastustajilla.

Huuto ei enää taida näillä osapuolilla riittää. Vihervasurit anarkisteineen ovat päättäneet aloittaa taistelun vastustajiaan vastaan itsenäisyyspäivän iltana. Oikeanlaidan kannattajat ovat useita vuosia järjestäneet soihtukulkueen Helsingissä ja heidän aatteensa on näkyvä isänmaallisuus itsenäisyyspäivänä. Vasenlaita ei ilmeisesti tänävuonna halua mellakoida  poliiseja vastaan. Todennäköistä kuitenkin on, että poliisit ovat siellä välissä.

Yle on tutkituttanut kansalaisten luottamusta uutisointiin ja erityisesti YLEen. Luottamus on tutkimuksen mukaan lisääntynyt selkeästi ja syyksi tutkimus nostaa epävakaan kansainvälisen ja yhteiskunnallisen tilanteen. Olen tutkimuksen kanssa samaa mieltä. Nykyinen verkkoaika tuo tietoa joka tuutista. Tieto on valikoitua ja suunnattua. Mistään ei aina saa selvää mihin tiedot perustuvat. Toisaalta siellä on selkeästi myös tutkittua tietoa. Valitettavasti sitä tietoa käytetään valikoidusti. Vain silloin kun siitä on hyötyä omalle viestille.

Suomalaiset ovat vakaata kansaa ja valtaosa kuuntelee ensimmäisenä Ylen uutisoinnin. Osa kansalaisista seuraa melkein ainoastaan sosiaalista mediaa ja uskon, että nämä epänormaalit ajat pienentävät tätä joukkoa. Itse uskon ajan olevan sellaisen, että tiukimmat ”uskovat” ryhmittyvät omien sananjulistajiensa taakse. Pienentyvin, mutta entistä agressiivisempien joukkojen meteli jatkuu ja yhteenottoja ”uskovien” välillä on odotettavissa.

Kaikessa tiedottamisessa ja sen omaksumisessa on eroja ihmisten välillä. Laumaeläiminä vaikeiden aikojen vallitessa, jokainen meistä yrittää etsiä luotettavimman uutislähteen.

Siksi en pidä ihmeenä YLEn luotettavuutta.

Avainsanat: luottamusyleen, salaliitotsuomessa, laumaeläimet

049 Joutilaalle tekemistä

Tiistai 30.9.2014 klo 10:21

Tämän lausahduksen sain kuulla eilen, kun minulta kysyttiin mitä olen tänään tehnyt. Kerroin lähteneeni aamulla Kajaaniin kuntapäättäjien kokoukseen jossa meni myöhäiseen iltapäivään. Sen jälkeen minulla oli vielä kunnantalolla puheenjohtajiston useampituntinen palaveri. Sieltä kotiuduin iltaseitsemän jälkeen. Eli aika tarkasti siinä touhussa meni puolivuorokautta. Puhelimessa soittaja sitten kertoi siinä olleen joutilaalle tekemistä.

En kyllä itse kokenut pitkän istuntorupeaman jälkeen olleeni joutilas. Ilmeisesti kuitenkin soittaja, samoin kuin moni muukin, pitää luottamustehtäviä joutilaan puuhasteluna. Sama ilmiö on aina ollut olemassa. Ne jotka eivät ole itse koskaan olleet luottamustehtävissä, eivät niitä arvosta. Eivät myöskään pidä työnä. Työksi sitä ei voi itsekään kutsua, koska siitä ei saa palkkaa. Ilmeistä on, että vasta palkanmaksu tekisi luottamustehtävistä työtä. Ja sikäli sitä ehkä arvostettaisiin eritavalla.

Olen usein miettinyt, millaista luottamustyö olisi jos siitä maksettaisiin oikeata palkkaa? Erityisesti kuntien puheenjohtajistojen tehtävät ovat ajoittain todellista työtä ja siinä voi mennä jopa useita päiviä viikossa. Ainoastaan kesä on keveämpi työmäärältään. Näitä asioita voi aina pohtia. Suuremmissa kaupungeissa näitä asioita on pohdittu ja niissä maksetaan aivan eri korvauksia kuin köyhissä maaseutukunnissa.

Tämä kulunut vuosi on ollut luottamushenkilöille työteliäs ja se jatkuu kiihtyvänä vuoden loppuun ja ylikin. On sote-uudistusta, on kuntauudistusta ja sen päälle monta pienempää asiaa. Sitä täydentää normaaliin menoon kuuluva talousarvion valmistelu. On puheenjohtajistojen palaveria, kunnahallitusten kokouksia, erilaisia maakunnallisia yhteistyökokouksia kuntaselvityksineen ja valtuustojen kokoukset päälle. Muutama kunnan edustaminen eri tilaisuuksissa vielä kaupanpäälle.

Kyllä siinä on joutilaalle tekemistä!

Avainsanat: kainuunkuntapäättäjät, joutilas, luottamustyöstämaksettavapalkka

016 Eriävä mielipide

Tiistai 25.2.2014 klo 22:13 - yrjöpoeka

Tänään oli kokouspäivä. Kävisin muun joukon mukana matkailemassa naapuripitäjässää Hyrynsalmella. Sieltä jouduttautiin omalle kunnatalolle pitämään kunnanhallituksen kokousta. Asialista oli lyhyt, mutta asiat eivät.

Asiat olivat sellaisia, että ensimmäisen kerran jouduin turvautumaan kaksi kertaa eriävään mielipiteeseen. Ensimmäisenä oli työttömien päivätoiminta hanke, joka syyllistää ja leimaa työttömiä. Heitä pidetään täydellisinä reppanoina, joille kunta tarjoaa kivaa päivätoimintaa.

Toisena asiana ja minulle erittäin tärkeänä periaatteellisena asiana, oli ilmoitusasiana tullut sivistyslautakunnan päätös. Halusin siitä kunnollista keskustelua ja tein myös esityksen asiasta.

Esitin, että kunnahallitus käyttää otto-oikeuttaan ja kumoaa sivistyslautakunnan päätöksen. Hallitus muutti jo aiemmin kyseisestä asiaa sivuavaa lautakunnan tekemää päätöstä. Valtuusto teki sitten lopullisen ratkaisun. Nyt lautakunta sivistystoimen johdon avustuksella, kiersi valtuuston tekemän päätöksen ja valtuuston ilmaiseman tosiasiallisen tahdon.

Demokraattisilla vaaleilla valittu valtuusto teki enemmistö päätöksen ja siitä ei valitettu. Muutaman henkilön toimesta huomattiin, että valtuuston päätös voidaan ohittaa. Valtuuston tekemää päätöstä on käytetty lattiarättinä. Muutaman koululaisen vanhemmat ovat saaneet tilanteen sellaiseksi, että kaikki Ruhtinan alueen lasten matkat ovat 35 kilometrin sijasta 70 kilometriä yhteensuuntaan.

Tämä sama matka on nyt edessä myös aloittavilla eskarilaisilla. Tämä tilanne on järkyttävä!

Suomussalmella oli jo valmiiksi eniten niitä oppilaita, joiden koulumatka oli enemmän kuin 50 kilometriä.

Valtuuston valitsemana kunnahallituksen jäsenenä minun pitää noudattaa valtuuston tekemää päätöstä ja tahdonilmaisua myös kouluunottoalueesta. Olen vastuussa valtuustolle ja koen, etten ole valtuuston luottamuksen arvoinen, mikäli kunnahallitus ei käytä otto-oikeuttaan ja muuta sivistyslautakunnan tekemää päätöstä.

Valitettavasti yksin en pystynyt parempaan. Ainoastaan ilmaisemaan kaksi eriävää mielipidettä.

Avainsanat: eriävämielipide, kouluunottoalue, työttömienpäivätoiminta, pitkätkoulumatkat, valtuustonluottamus

041 Poliittisen vallanalasajo II

Torstai 12.9.2013 klo 10:05 - yrjöpoeka

Kirjoitin 1.9 kuntouttavasta työtoiminnasta ja virkanaisten käyttämästä vallasta. Asiaa tutkiessani törmäsin samassa asiassa myös oman kuntani virkanaisten käyttämään valtaan. Kainuun sote esitti kysymyksen kuntouttavasta työtoiminnasta Kainuun kunnille. Vastauksen antoi aivan oikein kuntien- ja kaupunkienhallitukset, paitsi Suomussalmi. Kotikuntani vastauksen olikin antanut hallintojohtaja Aila Virtanen! Ei ole ihme, jos ilmassa oli äimistelyä ja ihmettelyä, kysyessäni asiasta edellisessä kunnanhallituksessa. Asia ilmeni minulle tutkiessani sote-hallituksen kokouksen esityslistaa ja sen liitteitä eiliseltä päivältä eli 11.9 pidetystä kokouksesta.

Turhaan on demokraattisesti valitut luottamusorganisaatiot tehtävissään. Mitä vähemmän saamme tietoomme, sitä sutjakammin hommat hoituvat. Näin ilmeisesti on opittu toimimaan aikaisemmin. Nyt tiedon karttuessa tulen vaatimaan asioihin muutosta. Tarkastuslautakunta voisi omalta osaltaan tutkia, onko tämä vallitseva käytäntö Suomussalmen kunnan organisaatiossa? Sote-kuntayhtymässä se näyttää olevan sitä. Onneksi näyttäisi siltä, että muutama luottamushenkilö on herännyt kyselemään asiasta. Maakuntalehtemme ei kiinnostunut, eikä kirjoitukseni mielipideosastolle antanut aihetta roskakoria pitemmälle.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kävi piirin vieraana sunnuntaina. Kävimme hyvin antoisan poliittisen keskustelun ja piiri toi esille niitä ajatuksia, mitä odotamme uudistuneelta puoluejohdolta. Avoin ja välitön keskustelumme tulee saamaan jatkoa. Keskitymme jatkossakin kokonaisuuksiin ja tulevaisuuden kehittämiseen. Kainuu haluaa olla muiden mukana kehittämässä puoluettamme. Toivotan puoluesihteerille kainuulaisittain unta ja näläkeä.

Avainsanat: kuntouttavatyötoimintakainuussa, virkamiesvalta, luottamusmiehettyhjänpanttina, suomussalmenkunnantarkastuslautakunta, riikkaslunga-poutsalo

026 Kuka Perussuomalaisten puoluesihteeriksi

Keskiviikko 8.5.2013 klo 7:45

Minulta on viimeaikoina kyselty, miksi kannatan puoluesihteeri kisassa Jari Lindströmiä? Miksi en kannata Kainuusta tulevaa ehdokasta? Mikä oikeus minulla on tulla muille kertomaan, kuka pitää valita? Muutamien taholta olen saanut nimityksen vanha jäärä. Valtaosa ymmärtää oikein hyvin, että minulla on selkeä mielipide aiheesta. Puoluesihteeri kisa ratkaisee hyvin pitkälle sen, mihin suuntaan ja miten puolue jatkossa kehittyy. Henkilöllä on todella väliä.

Kisaan on tullut ehdokkaita vähän jokapuolelta maata. Kainuusta peräti kaksi. Tällä hetkellä pyrkijöitä on kuusi. Todennäköisesti saamme vielä joitakin lisää. Miksi tuo paikka kiinnostaa näin paljon, voi kysyä? Suurin syy lienee lähestyvät eduskuntavaalit. Valtaosa haluaa olla mukana siksi, että näin kasvot jäävät puoluekentän mieleen paremmin. Samoin saadaan julkisuutta myös omalla alueella. Valitettavasti siinä voi myös käydä niin, ettei se välttämättä ole pyrkimyksille hyväksi.

Puolueen kasvettua suureksi viime vaaleissa tuli ongelmaksi se, että organisaatio oli pienen puolueen organisaatio. Se on vain korostunut viime aikoina. Puoluetoimisto ei ole pystynyt palvelemaan kentää sillä tavoin kuin olisi hyvä. Itsestä on tuntunut usein, että kuka sitä oikein johtaa? Puolueen puheenjohtaja sitä ei voi tehdä. Hänen pitää keskittyä politiikan tekoon. Puoluesihteeri on täysin näkymättömissä. Puoluetoimiston näkyväksi hahmosi on noussut ”työmies” Matti Putkonen. Putkonen näyttää ottaneen vallan toimistossa, koska sitä ei kukaan muu pidä käsissään.

Nyt tarvitaan organisaation johtoon sellainen hahmo, jolla on kokemusta luottamusmiehen hommista jo valmiiksi. Puoluesihteerin työ on mielestäni luottamusmiehen työtä. Siinä pitää osata neuvotella useiden erisuuntiin vetävien tahojen kanssa. Samalla pitää osata organisoida kenttä ja toimisto. Puoluesihteerin pitää olla tarvittaessa luja ja määrätietoinen. Puoluesihteerin tulee olla itsenäinen toimija. Ei pienten ryhmien puolesta puhuja ja sanansaattaja. Puoluesihteerin tehtävä on niitata kenttä yhteisen asian taakse.

Minä ole päätynyt Jari Lindströmiin juuri näistä edellämainituista syistä. Kansanedustajuus on juuri nyt jopa eduksi tehtävän hoitamiselle. Eduskuntaryhmän pitää juuri nyt tietää, missä puoluetoimistossa mennään. Olen arvioinut jokaista muutakin pyrkijää, mutta en näe heillä olevan nyt edellytyksiä tehtävään. Tämä on minun arvioni. Muilla voi olla toisenlaiset arviot.

Puoluesihteerin valinta on jokaisen henkilökohtainen valinta. Minulla aktiivisena toimijana on myös oikeus ja jopa velvollisuus kertoa valintani etukäteen. Vaikka olisin vanha jäärä.

Siksi Jari Lindström.

Avainsanat: jarilindström, perussuomalaistenpuoluesihteeri, pääluottamusmies, kansanedustaja, vanhajäärä

018 Pelle

Perjantai 12.4.2013 klo 21:55 - yrjöpoeka

Maakuntalehti Keskisuomalainen nimitti pääkirjoituksessaan 10.04.2013 perussuomalaisten kansanedustajaa Teuvo Hakkaraista turhaksi ja pelleksi. Keskustataustainen lehti on aikaisemminkin hyökännyt Hakkaraista vastaan ja tämä oli sille suoraa jatkoa. Vaaleissa Hakkarainen sai erinomaisen hyvän kannatuksen ja tuli valituksi. Koska lehti pääkirjoituksessaan nimittää Hakkaraista Turha-Teuvoksi, on siellä sitten tuhansia turhia äänestäjiä.

Kainuun hallintokokeilu päättyi vuodenvaihteessa. Kokeilulle oli haettu neljän vuoden jatkoaikaa, mutta se ei tyydyttänyt Puolangan kuntaa. Kunnajohtaja Seppo Rajala on ollut hallintokokeilun kaatumisen jälkeen jatkuvasti esillä. Rajalan mielestä Puolanka ei saanut maakunnalta riittävästi palvelua ja siksi he ovat Rajalan johdolla yksityistäneet kaikki sote-palvelut. Pakettiin kuuluu uuden terveyskeskusken rakentaminen ja paljon muuta.

Kunnan johdolle ei käynyt mikään yhteistyö muiden kuntien kanssa. Puolangan on kuuluttava johonkin sairaanhoitopiiriin ja piiriksi on määrätty Kainuun sairaanhoitopiiri. Siltä osin heillä on luottamusmies soten-hallituksessa. Hallituksessa heillä on läsnäolo ja puheoikeus rajatuissa asioissa. Nyt he ovat kunnanjohtajan johdolla mesonneet useita viikkoja ja vaatineet täyttä päätöksenteko oikeutta kaikissa asioissa. Eli he haluavat tehdä päätöksiä, jotka koskevat muita Kainuun kuntia. Onneksi soten-hallitus on torpannut heidän puuhastelunsa.

Vaalien jälkeen puolueiden piirit tekivät sopimuksen maakunnallisista luottamusmiepaikkojen jaosta. Jaossa oli mukana tietysti myös Puolanka. Puolangan kunnassa eri poliittiset ryhmät liitoutuivat paikkajaossa perussuomalaisten kahden hengen ryhmää vastaan. Jotta soppa olisi sellainen kuin Rajala haluaa, he ovat aloittaneet voimallisen taistelun maakunnallisen sopimuksen muuttamiseksi Puolangan osalta. Perussuomalaisille oli paikkajaossa jyvitetty pelastuslautakunnan naispaikka Puolangan perussuomalaisille. Kajaanin kaupunki on isäntäkuntana tehnyt päätöksen maakunnallisen sopimuksen pohjalta ja sen luulisi pitävän. Mutta sitäkö Rajala uskoisi.

Näyttää siltä, että Rajala haluaa sotkea jatkossakin kaikkea mahdollista. On uskomatonta, kuinka Puolangan luottamusjohto on mennyt mukaan tähän pelleilyyn. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin varatuomari, siitä huolimatta peli jatkuu entisellään.

Saatuaan hallintokokeilun kaatumaan, Rajala haluaa ilmeisesti syyllistää muita Kainuun kuntia siitä ahdingosta, mihin Puolanka kuntana on joutumassa. Siksi hän yrittää sotkea kaiken mahdollisen. Viestit Puolangan kuntalaisten suunnasta ovat karuja. Yksityinen firma huonontaa palveluja johdon tahdon mukaan. Palveluja ei anneta ja työntekijöiden palkkoja yritetään kaikin keinoin huonontaa. Kun ei ole palvelua, kuntalaisista tulee sitten Rajalan oppien mukaan terveitä.

Tämä sotku on saatava loppumaan. Ei voi olla niin, että yksi Rajala saa aiheuttaa sekasortoa koko Kainuussa. Sotkun siivoaminen jää lopuksi muiden kuntien hoidettavaksi.

Kainuu on ollut useita vuosia kuin sirkus. Pelle sirkukseen löytyy Puolangalta.

Avainsanat: turha-teuvo, keskisuomalainen, puolangalleuusiterveyskeskus, luottamusmiespaikkajakosopimus, sepporajala, puolangankunnajohtaja, sirkuksenpelle

Vanhemmat kirjoitukset »