Satunnaiset kuvat

5.9.1992

Uusimmat

Blogin arkisto

107 Luottamusta tai vihaa

Tiistai 24.11.2015 klo 10:53 - yrjöpoeka

Viimeisen vuoden aikana on entistä enemmän noussut esille luottamus tiedoitusvälineisiin. Sosiaalinen vaihtoehtomedia on nostanut tämän ykkösaiheekseen. Sosiaalisen median epäusko on silmiinpistävää. Verkossa kerrotaan päivästä toiseen, kuinka esimerkiksi YLE on kaikkein epäluotettavin. Kaiken tämän päälle, samaiset mediat verkossa pitävät myös viranomaisten tiedoittamista epäluotettavina ja valheellisina.

Mikään tutkimus ei mene läpi, vaan huuto ja meteli jopa salaliitoista nousee keskusteluissa esille. Nämä salaliitto ajatukset ovat olleet erityisen suosittuja maahanmuuton vastustajien keskusteluissa ja viestinnässä. Näkyvin väheksyjä on Jussi Halla-aho. Vuosikaudet hän on nostanut tikunnokkaan erityisesti YLEn uutisoinnin. Tätä profeettaa uskovia on noussut esiin ja heidän äänensä sosiaalisessa mediassa on kova.

Vastavuoroisesti huutajiin liittyy vihervasemmisto. Heille kaikki mitä maahanmuuton vastustajilta tulee, on valheellista propagandaa. Vastavuoroisesti he pitävät omia sepustuksiaan jumalan sanaan verrattavina. Näkyvillä vihervasemmiston agitaattoreilla on omat seuraajansa ja huuto on aivan yhtä kovaa kuin heidän fasisteiksi nimeämillään vastustajilla.

Huuto ei enää taida näillä osapuolilla riittää. Vihervasurit anarkisteineen ovat päättäneet aloittaa taistelun vastustajiaan vastaan itsenäisyyspäivän iltana. Oikeanlaidan kannattajat ovat useita vuosia järjestäneet soihtukulkueen Helsingissä ja heidän aatteensa on näkyvä isänmaallisuus itsenäisyyspäivänä. Vasenlaita ei ilmeisesti tänävuonna halua mellakoida  poliiseja vastaan. Todennäköistä kuitenkin on, että poliisit ovat siellä välissä.

Yle on tutkituttanut kansalaisten luottamusta uutisointiin ja erityisesti YLEen. Luottamus on tutkimuksen mukaan lisääntynyt selkeästi ja syyksi tutkimus nostaa epävakaan kansainvälisen ja yhteiskunnallisen tilanteen. Olen tutkimuksen kanssa samaa mieltä. Nykyinen verkkoaika tuo tietoa joka tuutista. Tieto on valikoitua ja suunnattua. Mistään ei aina saa selvää mihin tiedot perustuvat. Toisaalta siellä on selkeästi myös tutkittua tietoa. Valitettavasti sitä tietoa käytetään valikoidusti. Vain silloin kun siitä on hyötyä omalle viestille.

Suomalaiset ovat vakaata kansaa ja valtaosa kuuntelee ensimmäisenä Ylen uutisoinnin. Osa kansalaisista seuraa melkein ainoastaan sosiaalista mediaa ja uskon, että nämä epänormaalit ajat pienentävät tätä joukkoa. Itse uskon ajan olevan sellaisen, että tiukimmat ”uskovat” ryhmittyvät omien sananjulistajiensa taakse. Pienentyvin, mutta entistä agressiivisempien joukkojen meteli jatkuu ja yhteenottoja ”uskovien” välillä on odotettavissa.

Kaikessa tiedottamisessa ja sen omaksumisessa on eroja ihmisten välillä. Laumaeläiminä vaikeiden aikojen vallitessa, jokainen meistä yrittää etsiä luotettavimman uutislähteen.

Siksi en pidä ihmeenä YLEn luotettavuutta.

Avainsanat: luottamusyleen, salaliitotsuomessa, laumaeläimet