Satunnaiset kuvat

Sininen hetki

Uusimmat

Blogin arkisto

156 Monimuotoisuus ja puolueeton lehdistö

Tiistai 1.12.2020 klo 11:33 - yrjöpoeka

Helsingissä aiotaan kokeilla, kuinka henkilöstön monimuotoisuutta voitaisiin lisätä. Helsingin kaupungin edustaja Aino Lääkkölä-Pyykkönen kertoo, että tätä kokeilua käytettäisiin vain muutamissa rekrytoinneissa. Kaupunki haluaa parantaa tällä kokeilulla joidenkin pienten ryhmien asemaa ja olosuhteita. Näitä aliedustettuja ryhmiä ovat esimerkiksi maahanmuuttajat, vammaiset ja yli 55-vuotiaat.

Koska tässä Helsingin kaupungin kokeilussa mainittiin maahanmuuttajat, se aiheutti heti äläkän persumediassa. Suomen Uutiset otsikoi 1.12 juttunsa aiheesta näin: Maahanmuuttajat ohituskaistalta kaupungin töihin Helsingissä: ”Positiivista erityiskohtelua”. Lehden juttu oli sinällään ihan ok, mutta tarkoitus tällä otsikolla saavutettiin välittömästi. Jutun alta voi nähdä mikä ryhmä osasi lukea vain otsikon. Kukaan kommentoijista ei huomannut, että näistä erityisryhmistä mihin kokeilu kohdistuu, on valtaosa ihan kantasuomalaisia.

Tässä ei tietenkään ole mitään ihmeellistä, että persujen kannattajat kiihoittuvat maahanmuutosta. Koska Halla-aho on julkisesti ilmoittanut haluavansa Helsingin pormestariksi, niin tämä uutinen on erinomaista polttoainetta vaalikarjalle. Näitä tämänkaltaisia otsikoita tulemme näkemään jatkossakin. Lehden toimitus on nyt sillä töin, että etsii kaikesta uutisvirrasta jonkin maininnan maahanmuuttajista. Siitä napataan omaan lehteen rapsakka otsikko. Se riittää, koska varsinaista juttua kannattajat eivät lue.

Paikallislehdet jakavat vuosittain Antti patsaan sille henkilölle, joka on parhaiten nostanut esille paikallislehtien asemaa. Tänä vuonna sen saa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän on vuoden aikana lausunut usein puolueettoman lehdistön ja median merkityksestä. Siinä arvioinnissa hän on korostetusti nostanut paikalliset lehdet oikean tiedon tuottajina ihan ykkösasemaan. Tämä on erityisen tärkeää juuri nyt, kun mediakenttä on revennyt kymmeniksi, jopa tuhansiksi tiedon lähteiksi. Näin siis Sauli Niinistö. Nämä uudet tiedonlähteet kertovat olevansa vaihtoehto valemedioille. Näillä he tarkoittavat esimerkiksi YLEä, Helsingin sanomia ja muita suuria lehtiyhtiöitä.

Tietyllä tavalla Niinistö on oikeassa, mutta paikallislehdillä on myös oikeasti ongelma. Paikallislehti elää hyvin rajatussa ympäristössä ja sen on huomioitava erityisen tarkasti esimerkiksi yrittäjät, pankit ja suurtet puolueet. Lehdet eivät elä kovin kauaa, jos ne erehtyvät kirjoittamaan jotakin negatiivista näitä tahoja vastaa. Lehti elää mainoksilla ja ja jos ne loppuvat, voi lehti sulkea toimituksensa rauhassa. Pohjoisen kunnat ovat tässä erityisen huonossa asemassa. Pian 100-vuotta paikallispolitiikkaa on hallinnut eräs maaseutupuolue. Puolue on myös miehittänyt paikallisen Osuuspankin ja paikallisen S-ryhmän hallinnon. Seurakuntaa unohtamatta.

En ole kertaakaan törmännyt missään sellaiseen uutiseen, jossa paikallislehti tekisi jutun, kuinka yhden puolueen politiikot ovat miehittäneet kaikki vaikutuskanavat. Niin kauan kun lehti kertoo seurakuntauutisia ja kuinka Osuuspankin Hippohiihdoissa ovat lapset sijoittuneet, on kaikki hyvin. Lehdelle on myös erittäin tärkeää kirjoittaa kuvien kera, kuinka tämän puolueen satraapit ovat jo johtaneet kuntaa 40- tai jopa 50-vuotta. Koska puolueen lonkerot ovat kaikkialla, niin paikallislehti julkaisee huomaamattaan vain oikeita uutisia.

Nämä esimerkit kertovat, millä tavoin meille tuotetaan ”oikea” tieto.

Avainsanat: suomenuutiset, henkilöstönmonimuotoisuus, maahanmuuttajat, paikallislehdistö, anttipatsas, sauliniinistö, oikeatieto

018 Ottia tuota rasisti

Sunnuntai 26.1.2020 klo 14:36 - yrjöpoeka

Olen joutunu usein miettimään omaa suhtautumistamstani ulkomaalaisiin, siitäkin syystä, että kuntaani on muuttanut pakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Suomalaiseen käyttäytymiskoodistoon on hyvin nopeasti siirtynyt itsensä ruoskimisen mentaliteetti. Mikäli uskallat sanoa jotakin sellaista, mikä ei sovi nykyiseen ”vihreään” ilmapiiriin olet rasisti. Se on kyllästänyt oman kuntani Suomussalmen keskusteluilmapiirin.

Sanon tässä välissä, että juuri tämän kieltämis mentaliteetin hallitsee ja estää juuri tällä hetkellä keskustelun. Jokino julkinen taho määrittelee tänään mitä me alkuperäiset asukkaat voisimme sanoa. Vertailun kohteeksi otan luvun 8000 vastaan 5. Kun kuntaamme muuttaa turvapaikan perässä ulkomailta vaikkapa 5 ihmistä, niin Suomussalmelaisten on muututtava tavoiltaan heti islamislaisiksi. Tämä näin kärjistäen, ja ettei tule heti ylilyöntejä. Kysymys kuuluu, pitääkö meidän 8000 muuttua islamilaisiksi sen takia, että kuntaan muutti 5 islamislaista uskoa edustavaa arabia? Tämä kysymys on siksi pakollinen, koska muutoin lyödään heti rasismi kortilla päähän. Toki on varmaa, että lyödään muutoinkin.

Miksikö? Siksi, ettei suomessa saa nykyään kyseenalaistaa olemassa olevia käytäntöjä ja valtasuhteita. Otetaan esimerkiksi oman kunnan uimahalli, sen käytössä on mallit, kuinka uimahallissa käyttäydytään. Käydään pesulla ja saunassa. Yhenäkkiä joku virkanainen kertoo, että uimahalliin on tehty remontti. Miljoonia maksneen hallin osa on siirrettu (5) ulkomaaisten käyttöön. Sen takia, että he voivat pukea päälleen koko haalarit uimahallissa käyntiä varten. Sitä perustellaan tietysti kaikilla humanitaarisilla kommenteilla. Kysymys kuuluu, miksi muuttaa meille jos meidän käytäntömme eivät sovi?

Suomussalmi kertoo julkisestyi ulkomainoksissa, mikset muuttaisi meille. Siellä ei kerrota, että meidän on apinoitava kaikkien muuttaneiden tapoja. Tämä kysymys on tänään kaikkien Suomussalmelaisten huulilla. He eivät ole rasisteja. He ovat perustavallisia ihmisiä. Julkisesti he eivät voi kertoa mitään, koska heille lyödään rasistin leima otsaan. Minä uskallan tämän tehdä, koska tämä kertomani on yksi osa mielipiteen vapautta. Uskallusta sanoa ääneen vallitseva epäkohta.

Olen käynyt keskusteluja pienessä piirissä, voiko suomalainen mennä uimahalliin siinä asussa minkä kokee oikeaksi. Ei voi, koska säännöt estävät tämän. Muualta tulleet ulkomaan elävät voivat laittaa päällensä minkä tahansa haalarin ja sen onkin ok. Minä ja muut suomalaiset emme saa laittaa päällemme peittävää työhaalaria. Sen on kerrottu olevan haitallinen umahallin hygienalle. Ulkomaalaisen tullessa se ei ole este.

On pakko kysyä. Olen itse jättänyt äänestämättä useissa vaaleissa. Aivan samoin on tehnyt suuri joukko ystäviäni. Ketä te luulette meidän äänestävän kun sen aika tulee? Kuuntelen ja keskustelen paljon ystävieni kanssa, mutta mielipiteeni perustelen ihan itse. Ihan omasta näkökulmastani lähtien.

Kepua vai kommareita? En puhu vihreistä, koska ne ovat marginaali vaihtoehto. Lisäski vihreät ovat äärilaidan kommareita.

Minulle on tyhjä jauhaa rasismista, koska minulle sopii työperäinen maahanmuutto.

Ei muiden rakentama elämää.

Avainsanat: maahanmuuttaja, burkina,

167 Malttia ja mielivaltaa

Sunnuntai 27.8.2017 klo 15:24 - yrjöpoeka

Tuo toivomus tuli kohdalleni edellisen päivityksen jälkeen. Samaa olen minä toivonut kaikilta muilta. Myös tuohon päivityksen aiheeseen liittyen. Valitettavasti sitä malttia ei ole. Vain niiltä toivotaan malttia ja siistiä kielenkäyttöä, jotka yrittävät kehoittaa ottamaan järki käteen.

Samalla kun minun pitäisi olla maltillinen, usea erittäin maltillisena tuntemani henkilö on alkanut muuttua. Muiden kuin suomalaisten harjoittama väkivalta on saanut heidät muuttumaan. Vaikka jokainen viikko sattuu useita väkivallantekoja ja nimenomaan puukolla, se ei heitä liikauta. Ulkomaalaisen tekemä puukotus on ilmeisesti erilaista. Tunteisiin vetoava mestarin kiihoitus on saanut heistä pysyvän otteen. Itse olen samaan aikaan muuttunut pysyvästi ihmistä kuuntelevaksi, huutajien ja meuhkaajien antama nimitys on suvakki.

Minua saa aivan rauhassa nimitellä millä sanoilla tahansa, kunhan muistaa kirjoittaa nimeni oikein. Onneksi minulla on ystäväpiirissä sellaisia ihmisiä, jotka pystyvät suvaitsemaan minut tällaisena. Ystäväpiiriini kuuluu myös maahanmuuttajia. Olin itse tekemässä päätöstä, jolla Suomussalmi ottaa kuntaamme kiintiöpakolaisia. Sen päätöksen jälkeen olen tutustunut osaan heistä ja sen voin sanoa, että he ovat aivan tavallisia ihmisiä. Ihmisiä jotka sota ja terrori on ajanut pakolaisleireille ja sitä kautta lopulta Suomeen.

Valitettavasti kaikki ei mene hyvän kotouttamisen mallin mukaan. Kotouttamisen koulutuksessa on sellaisia ongelmia joilla minun mielestäni mielivaltaisesti estetään joidenkin osallistuminen kielikoulutukseen. Kielikoulutus on avain suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumiseen. Ulkopuolelta katsottuna kotouttamisen koulutus on täysin mielivaltaista. Aikuisia ihmisiä pompotellaan pelkkien mielijohteiden mukaan. Pahimpana pidän täysivaltaisten kuntalaisten määräilyä asioissa, jotka eivät kuulu ulkopuolisille mitenkään. Kuntaan muuttaneilla pakolaisilla on aivan samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin Suomussalmelaisilla. Ei meidän tarvitse kysellä lupaa, kun haluamme tavata kunnan viranomaisia.

Vasta viimeviikolla yritettiin estää pakolaisryhmän sopima tapaaminen kunnan viranomaisen kanssa. Uhkailemalla ja vaatimalla, että heidän on ensin sovittava asiat erään vetäjän kanssa. Hän sitten määritteleisi, saavatko vapaat kansalaiset tavata haluamaansa virkaihmistä. Pakolaisten parissa toimivien pelko omasta osaamattomuudesta suomenkielen ja -kulttuurin kouluttamisessa sekä itsemääräämisoikeuden ylikäveleminen saa kummallisia piirteitä. Tulen seuraamaan jatkossa asioita entistä tarkemmin tavallisena kansalaisena ja tukiperheenä.

Vapaus ja yhdenvertaisuus kuuluvat kaikille. Me itse saamme päättää Suomen lakien ja asetusten mukaan, kuinka elämme, ketä tapaamme ja missä asumme. Oikeus kouluttautumiseen on Suomessa jatkuvaa ja sitä tarjotaan koko eliniänajan. Sama oikeus on pakolaisena tulleilla ja erityisesti kielikoulutus on pakollinen. Sitä eivät saa estää mitkään mielivaltaa harjoittavat tahot. Olin laittaa tähän osuvamman ilmaisun, mutta laitoin maltillisemman ilmaisun. Pakolaisena tullut ei tavitse lupaa sellaisilta tahoilta joihin Venäjällä on opittu.

Neuvostoajalta periytyneet tavat eivät kuulu Suomalaiseen elämäntapaan ja yhteiskuntajärjestykseen.

Avainsanat: teotmäärittävätmeitäeivätsanat, hallaahosaaihmisetkiihoittumaan, kuntalaistenitsemääräämisoikeus, lisääkiintiöpakolaisiasuomussalmelle, tukiperheenämaahanmuuttajalle, vapausjayhdenvertaisuus

147 Kahvia ja turinointia

Torstai 13.7.2017 klo 10:51 - yrjöpoeka

Olen nyt päättänyt aivan tosissani ottaa tavakseni käydä aamukahvilla ja myös päivisin istuksimassa Suomussalmen torikahvilassa, toisena vaihtoehtona minulla on Risteen kauppakeskuksen kahvio. Hyvän kahvin, pullan ja leivosten lisäksi paikalla pääsee tapaamaan vanhoja tuttuja. Jotta ei meni itse aivan umpioon, on hyvä jutella myös käypäläisten kanssa. Kotimaan turisteilla on tarjota oikein hyviä juttuja, joiden avulla voi miettiä oman kunnan käytäntöjä.

Kirjoitin kesäkuussa naapurimaan kansalaisista ja kotouttamisesta. Olen saanut siitä hieman postia ja palautetta myös torikahvilassa. Usea ymmärtää ajatukseni, mutta on myös niitä jotka katsovat minun lietsovan Venäjä vastaisuutta. Sitä se ei missään nimessä ole. Minun motiivini on täysin normaalia epäluuloa suuren naapurimme nykyiseen menoon ja käytöstapoihin. Minä pidän ja pidin oman kuntamme toimintaa osin liiallisena nuoleskeluna.

Sain torikahvilassa palautetta siitä, etten ole puuttunut asioihin kunnanhallituksen pöydän ääressä. Toistan vielä yhden asian. On todella vaiketa keskustella aiheesta yhtään mitään, mikäli suurimman ryhmän johto ilmoittaa ykskantaan kunnanjohtajan tehneen heidän mieleisensä esityksen. Kyllä tekee, kun ykköspuheenjohtajat istuvat kunnanjohtajan kanssa omissa palavereissaan. Sieltä ne tulevat muille pelkkinä ilmoitusasioina.

Eniten on oltu käärmeissään siitä väitteestäni, etteivät venäläiset maahanmuuttajat ole parhaita pakolaisten kotouttajia. Olen väitteisiin vastannut ja vastaan vielä tässä kirjallisesti. Suomussalmelle muuttaneet venäläiset ovat muuttaneet paremman elintason ja sosiaaliturvan piiriin omasta tahdostaan. Pakolaiset tulevat sotaa pakoon ja he eivät tule omasta tahdostaan. Syyrialaisten kohdalla he tulevat pakoon venäläisten pommituksia heidän kaupunkeihinsa. Nyt he törmäävät näihin kotouttajiana. Toistan sen minkä kirjoitin kesäkuussa. Paras kotouttaja on suomalainen alan asiantuntija. Suomen kielen ja tapojen tuntija. Perinteiden tuntija.

Kuuntelin korvat höröllä torikahvilan pöydässä käytyä keskustelua maahanmuuttajista. Tarinointi sai alkunsa torilla käyneisiin pakolaisiin, eli kuntamme uusiin asukkaisiin. Eräässä pakolaisia vastaanottavassa kunnassa oli löydetty työpaikka pakolaismiehelle kunnan organisaation sisältä. Jutun mukaan siitä ei ollut tullut mitään, kun kunnan työntekijät olivat istuneet pakolaisen ulos. Tämä voisi tapahtua myös meillä, koska olen tunnistanut organisaatioiden sisällä olevan vastarinnan pakolaisten kuntaan muuttoon.

Kyse voi olla tietysti yksittäisistä vastustajista, mutta heillä on yleensä kantavampi ääni. Sama ilmiö näkyy myös Suomen kaduilla. Pieni äänekäs joukkio mekkaloi Suomen lippujen alla. Toivottavasti meillä Suomussalmella osataan kunnioittaa sotaa pakenevia ihmisiä. Vastustajat voisivat kiinnittää huomionsa niihin, jotka etsivät Suomesta leveämpää leipää ja parempaa sosiaaliturvaa. Heitä ei vain huomata, koska he ovat kiipineet järjestelmään sisälle. Suomalaisten hyväuskoisten hölmöjen avustuksella.

Lupaukseni mukaan, olen tänään taas päiväkahvilla torikahvilassa.

Avainsanat: suomussalmentorikahvila, risteenkauppakeskus, suomalainenonparaskotouttajasuomenasioihin, elintasomaahanmuuttajat, venäläistenpommituksetsyyriassalisäävätpakolaisuutta,

002 Päättyy se..

Sunnuntai 13.1.2013 klo 19:27 - yrjöpoeka

Onnen aika on nyt ohitse. Talo on juuri nyt todella hiljainen. Lasten äänet puuttuvat ja erityisesti parin viikon ilopilleri Fenno on aloittanut matkan koti kotiaan Bremenissä. Jos siellä päässä on isä odotellut poikaa ikävissään, niin nyt sitten vollottaa ukki täällä. Hiljainen ilta ja aamu on edessä. Ei käperry kukaan aamutoimilleen syliini. Ei enää vaipanvaihtoa. Nyt on todella hiljaista...

Nyt huudetaan..

Kaikesta mukavasta on aina toivuttava. Aloitin toipumisen arkisella piirihallituksen kokouksella Kajaanissa. Rutiini asiat ovat nyt reilassa ja tarpeelliset valinnat tehtynä. Mielestäni piirihallituksen yksi tärkein päätös tänään koski piirisihteerin valintaa. Kainuun miehet eivät vielä ole hoksanneet kuinka tärkeä lenkki ja yhdysside puolueen ja kentän välissä on piirisihteeri. Onneksi meillä on rohkeita naisia pyrkimässä mukaan politiikan tekoon.

Tämän päivän rohkea nainen oli kotipitäjäni Maarit Nurmi. Piirihallitus valitsi hänet yksimielisesti tehtävään. Maakunnallisiin tehtäviin valinnat sujuivat nuijan kopautuksilla, ilman isompia puheita. Seuraavien kahden viikon aikana Kainuun kunnissa valtuustot tekevät valinnoista lopulliset päätökset. Suomussalmi avaa kokoukset ensimmäisenä ja se on edessä jo huomenna maanataina 14.1. Siitä alkaa valtuustojen ja luottamustehtäviin valittujen arki.

Pienempien puolueiden ja erityisesti nyt perussuomalaisten ongelmana on ollut naisehdokkaiden puute vaaleissa. Kun joudutaan noudattamaan lakia tasa-arvosta, nimenomaan naiset joutuvat kohtuuttoman taakan eteen. Samoille naisille kasaantuu nyt useita merkittäviä luottamustehtäviä. Toivoa sopii, että he jaksavat tehtävissään. Liika tehtävien kasaantuminen voi viedä tekemisen ilon ja se kostautuu seuraavien vaalien aikana.

Tähän on tultu ja näillä mennään.

hpim4506-crop2.jpg
Tämän päivän nimet. Perussuomalaisten Kainuunpiirin uusi puheenjohtaja Toivo Kyllönen ja tuore piirisihteeri Maarit Nurmi.

Avainsanat: ukinelämää, rakkauttajaikävää, maahanmuuttajaulkomailla, perussuomalaistenkainuunpiirihallitus, tasaarvopuntarissa